Važno je biti Blizanac

Istražujući povijesnu građu hrvatske prošlosti, naišla sam na jedan pravi, posve neočekivani, astrološki biser – Blizance!!! Iznenadit ćete se, kao što sam se i ja iznenadila, koliko je važnih političkih osoba iz hrvatske prošlosti imalo Sunce u Blizancima!

Pođimo od Ante Starčevića koji je rođen je 23.5.1823. Političar i pisac, osnivač Stranke prava, zovu ga i „ocem domovine“. Kao pravi blizanački knjiški tip željan znanja, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, drama i političkom satirom. Imao je počasnu titulu doktora filozofije, radio je u odvjetničkom uredu i postao je zastupnik u Hrvatskom saboru. Bio je gorljivi borac za hrvatsku neovisnost.

Sunce, Merkur i Jupiter su u Blizancima. Vrlo aktivan, objektivan, brz um (Merkur u Blizancima) osnažen je energijom Jupitera i sposoban za ekspanzivnu komunikaciju, propagandu, promociju. Široki pogledi na svijet, svježe ideje i intelektualni nemir dio su ove izuzetno snažne mentalne energije i veličanstvenog uma.

Venera u Raku cijeni domovinu kao vrhunsku vrijednost za čiju se sigurnost i blagostanje vrijedi boriti. Venera je u opoziciji Neptunu i Uranu. Viši ciljevi, ideal slobode i samostalnosti (Uran), san o idealnoj domovini (Neptun) utkani su u emotivni i žestoki sraz između osobnih želja (Venera) i neosobnih ideala kojima je posvećen ili žrtvovan (Neptun) čitav život. Politička borba za samostalnost domovine (Uran u opoziciji s Venerom) progutala je njegov osobni život (Neptun u opoziciji s Venerom), a odvijala se intelektualnim sredstvima (tri planeta u Blizancima).

Stjepan Radić rođen je 11.6. 1871. Burna politička mladost obilježena je mnogim zatvorskim kaznama. Bio je jedan od onih čuvenih prosvjednika koji su spalili mađarsku zastavu prilikom posjete cara Franje Josipa. Zabranjeno mu je studirati pravo u čitavoj monarhiji pa je na kraju morao diplomirati u Parizu. Osnivač je Hrvatske pučke seljačke stranke i saborski zastupnik, a kasnije postaje i ministar prosvjete (Blizanac!). Nebrojeno puta zatvaran, no nepokolebljivo odan svojoj borbi za hrvatsku samostalnost, ubijen je u atentatu.

Sunce u Blizancima u širokom kvadratu s Marsom u Djevici opisuje njegov neustrašivi duh, borbenost i žestinu kojom je zastupao svoje ciljeve. Mars u Djevici u trigonu je s Merkurom u Biku pa se nemirne i nervozne mentalne energije stabiliziraju u upornu, prodornu, beskompromisnu osobnost koja će uvijek jasno i izravno (Mars) iznijeti svoje stavove (Merkur) i čvrsto ih se pridržavati (Bik). Brz um koji djeluje u skladu s onim što misli, a uspjeh postiže govorničkim vještinama. Precizan mislilac i dobar organizator. Neptun u blagom sekstilu sa Suncem pobrinuo se za idealizam koji nadahnjuje plemenite ciljeve. Još jedan odjek kvadrata Sunca i Marsa je Radićev Mjesec u Ovnu. Urođene predvodničke sposobnosti, potreba da se nametne i provodi svoje ciljeve već su ga od najranijih dana doveli u istaknuti položaj na hrvatskoj političkoj sceni. Nasilna smrt u atentatu vatrenim oružjem također može biti odraz Marsovog kvadrata prema Suncu.

Blizak suradnik Stjepana Radića, član Hrvatske pučke seljačke stranke, doktor prava, Vladko Maček rođen je 20.6.1879. Naslijedio je Radića na čelu stranke i nastavio političku borbu za Hrvatsku. Maček ima konjunkciju Sunca i Merkura u Blizancima koju podupire sekstil Urana. Pojačana mentalna aktivnost ove kombinacije pomogla je Mačeku da intelektualnom žestinom i preciznošću predvodi tada općehrvatski nacionalni pokret. Venera u Lavu u kvadratu je s Neptunom u Biku. Venera u Lavu postavit će nacionalni ponos u središte svojih želja te se hrabro i dramatično zalagati za ideal samostalnog razvoja i prava na samoodređenje (lavovski potencijal kreativnog samoizražavanja u političkom kontekstu.) I Radićeva je Venera u Lavu pa ne čudi što su ova dva Blizanca bila bliski suradnici koji su imali isto poimanje vrijednosti. Mačekov je Mjesec u Raku, što je izvor njegovih domoljubnih osjećaja i daje veliki zamah (kardinalni znak) njegovoj aktivnoj političkoj  ulozi. Mjesec bi mogao biti u kvadratu s Marsom u Ovnu! Dva snažna planeta, smještena u znakovima kojima vladaju, raspalit će borbenost i političke strasti. Maček djeluje s dubokim osjećajnim žarom uvjerenja. Na djelovanje ga pokreće nagon (Mars) da što prije ispuni svoju temeljnu potrebu (Mjesec), da osigura stabilnost i sigurnost za svoju domovinu (Rak).

Povucimo nekoliko paralela.

  • Radić i Maček imaju Mjesec u kardinalnim znakovima, s prilično značajnim utjecajem Marsa u horoskopu. Aktivnost i spremnost na borbu za vlastita duboka uvjerenja i potrebe.
  • Starčević i Maček imaju napeti aspekt Venere i Neptuna, dok Radićevo Sunce od Neptuna dobiva nadahnuće. Idealizam koji nadahnjuje više ciljeve u koje se duboko vjeruje.
  • Starčević i Maček imaju konjunkciju Marsa i Saturna. Aspekt kojeg smo vidjeli kod velikog broja hrvatskih političara (Josipović, Hebrang, Kajin, Vidošević, Miroslav Tuđman). Mars i Saturn simbol su snage volje, mogu usmjeriti osobnu energiju u odabrani cilj s vrhunskom svrhovitošću i koncentracijom. Oni daju upornost, izdržljivost, volju da se izdrže sve prepreke, da se pomaknu granice i ispuni osobna volja.

No Blizanaca ima još! Petar Zrinski (6.6.1621.), hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik, poznatiji je po uroti koju je pokrenuo s Franom Krstom Frankopanom za prava Hrvatske. U Blizancima su Sunce, Jupiter i Venera. Dva tradicionalna „srećonoše“ – Venera i Jupiter u konjunkciji nisu mu donijeli sreću. Urota je skršena, a Petar pogubljen, što možemo astrološki pojednostavljeno sagledati u kvadratu Marsa i Plutona!

Ivan Kukuljević Sakcinski (29.5.1816.) održao je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru! Sunce u opoziciji Uranu kršilo je pravila boreći se jezikom (Blizanci) kao moćnim oružjem. Moćni Merkur u Blizancima u opoziciji je Neptunu i u kvadratu s Plutonom! Pamtimo ga do današnjih dana!

Spomenimo za kraj i dva Blizanca novije političke povijesti, Ivu Sanadera (8.6.1953.) i Tomislava Karamarka (25.5.1959.).

 

Napisala Senka Ljubić