Oliver Dragojević – portret Strijelca

U hrvatskoj glazbi bilo je malo pjevača zvjezdanog statusa kojeg je imao Oliver Dragojević. Prisutan više od četiri desetljeća na glazbenoj sceni, stekao je nepodijeljenu naklonost publike i golemu popularnost. Njegov odlazak 2018. izazvao je rijeku kolektivnih emocija i veliku tugu. Rijetko će koji od naših privatnih ritualnih okupljanja proći bez pjesama koje pjeva Oliver, od Galeb i ja, preko Cesarice do Oprosti mi pape. Romantik za klavirom svojom pjesmom oduševljavao je, mamio suze, očaravao publiku, upravo onako kako to mogu samo najveći talenti.

Oliver je Strijelac s Mjesecom u Vagi. Vatra i zrak dominiraju njegovim horoskopom, skladno se nadopunjavajući. Toplina i vedar duh nemirnog Strijelca strastvenim će uvjerenjima ugrijati društvenu usmjerenost Vage i njenu intelektualnu želju za pažljivim odlučivanjem kako se ne bi narušila ravnoteža. Ovakve temeljne energije sugeriraju druželjubivu, optimističnu, otvorenu narav prema novim iskustvima i ljudima. Osjećaj za druge, smisao za ljepotu i sklad odnosa, umjetničke ideje činile su njegov život smislenim i zanimljivim. Oliverov horoskop nema puno sukobljenih i napetih planetarnih odnosa, što je znak uravnotežene i smirene osobnosti koju ne muče velike unutrašnje dvojbe. Zanimljivo je da je najslabije zastupljen vodeni element, simbol osjećajnosti, pa se čini da je Oliveru baš zato bilo važno pjevati i promišljati o osjećajima te ih s lakoćom prenositi drugima, kako bi istraživao i nadoknadio onu vrstu energije koja je najmanje zastupljena.

Pod zaštitom srećonoše

Karijera koja se uvijek kretala uzlaznom putanjom i lakoća kojom je Oliver vladao glazbenom scenom svoj uspjeh mogu zahvaliti velikom astrološkom srećonoši Jupiteru. Jupiter je posebno jak jer se nalazi u Strijelcu, znaku kojim vlada i to tik do Sunca. Širenje osobnosti glavna je odlika ovog planetarnog para koji će malo toga činiti tiho ili na umjeren način. Optimistična, živopisna, velikodušna i filozofska narav razvija osobne vještine učenjem, duhovnim znanjem, putovanjima, kako stvarnim tako i u području duha. Jupiter naglašava smisao za pravdu i fair play. Samosvijest i nepokolebljiva vjera da može učiniti sve što želi hrabrila je Olivera u poslovnim odlukama. Oliver je širio granice svoje karijere i preskakao prepreke da bi što temeljitije istražio sam život. Uspjeh je zajamčen ako se može obuzdati želja za pretjerivanjem i neumjerenom potragom za novim iskustvima. Sunce i Jupiter trigonom iz Lava snaži Pluton, dodajući uvjerljivost, sugestivnost i ozračje osobne moći. Pluton je važan sastojak horoskopa izuzetnih osoba, a povoljni aspekt trigona daje unutrašnju snagu koja neće biti zloupotrebljena u pokazivanju nadmoći ili potrebe za kontrolom, sumnjičavosti i postavljanja krutih granica.

Vjeruj u ljubav

Mjesec u Vagi može usrećiti jedino popularnost, društveno priznanje i prihvaćanje. Oliver je čini se, potrebe svog Mjeseca uspio ispuniti. Društveni status legende, uglednog glazbenika, ono je što je Oliveru davalo osjećaj dubokog unutrašnjeg zadovoljstva i sigurnosti. Oliver je čini se bio beskonačni romantik i kreativac bez premca, što nam potvrđuje nekoliko važnih aspekata. Mjesec je u konjunkciji s Neptunom, što je aspekt sanjara, zanesenjaka koji otvorenih očiju prihvaća život. U znaku Vage postoji sklonost društvenom idealizmu, što znači da je Oliver duboko vjerovao da je moguć sklad međuljudskih odnosa, vjerovao je u ljudsku dobrotu i poštenje, a nadasve u ljubav. Postoji općenito povjerenje u život, pomalo dječja naivnost kojom se od svijeta očekuje najbolje. Oliver je želio osjetiti da je povezan sa svijetom, što je osobito važno u kreativnom samoizražavanju. Glazba je pod vladavinom Neptuna, koji uz prevladavajući utjecaj na Mjesec drži u kvadratu i Veneru. Neptun će planete koji opisuju osjećaje i dušu (Mjesec i Veneru) preplaviti maštom i donijeti glazbeno nadahnuće, lijep glas i osjećajnu izražajnost kojom je Oliver uvijek iznova očaravao publiku.

Uzemljena Venera i Mars

Snažni Neptun nadoknađuje manjak vode u horoskopu. Uz njegov varljivi utjecaj uvijek postoji mogućnost da se osoba izgubi u nepraktičnim sanjarenjima. I neumjereni Jupiter može dovesti do života podređenog ugađanju sebi i vlastitim užicima. Potrebno uzemljenje stoga je dobrodošlo kroz trigon Venere u Jarcu i Marsa u Djevici. Oliver je uvjerljivo pjevao o osjećajima, no na osobnoj razini Venera u Jarcu sugerira suzdržanost u otvorenom iskazivanju osjećaja. Promišljeno djelovanje, kojem prethodi pažljiva analiza i priprema odlike su Marsa u Djevici. Zemljani par planeta osigurava stabilnost i pouzdanost u društvenim vezama, dogovorima i odlukama, što je čvrst temelj dugogodišnje karijere.

 

Napisala Senka Ljubić