Alfred Hitchcock – portret Lava

Alfred Hitchcock, korpulentni gospodin dvostrukog podbratka, toplih očiju i punih usnica svojim fizičkim izgledom odaje dobroćudnost. U njegovom liku koji plijeni pozornost lako prepoznajemo lavovsko dostojanstvo njegova podznaka i Sunca, koje je do impozantnih mjera raširio utjecaj Jupitera. Pa ipak, taj dobroćudni debeljuco sinonim je za strah i trepet. Njegov se prepoznatljiv lik veže za najuzbudljivije filmske priče u kojima je slavni redatelj, majstor napetosti, plašio publiku strašnim ubojstvima, domišljatim zapletima i razotkrivanjem zla koje se krije ispod uglađene vanjštine.

Svjetlo i tama

Hitchcock (13.08.1899.) u sebi nosi podvojenost između svjetla i tame. Njegovom sunčanom znaku Lavu, koji je simbol svjetlosti i topline, podareno je razumijevanje suprotnog pola, tame. Mjesec se nalazi u Škorpionu, strastvenom i intenzivnom znaku koji dobro zna da u dubini duše svakog bića postoje tajne i skrivene stvari, ponekad neprihvatljive i zle. Unutrašnju nepetost prouzročenu vlastitim strahovima  obuzdava tajnovitošću i samokontrolom. Lavovskim naglaskom vlastite važnosti, ponosom i arogancijom štiti vlastite nesigurnosti.  Zna se da je u djetinjstvu odgajan u strogom katoličkom duhu što je ostavilo traga na njegov svjetonazor. Prerano izgubivši oca, razvio je vrlo složen odnos s majkom, što često tematizira kroz svoje likove. Sjetimo se muževnog Caryja Granta iz filma Sjever-sjeverozapad koji se redovito mora javljati mami, ili pak strašnog Psiha čija priča počiva na kompleksnom odnosu sina i majke. Beskompromisnim stremljenjem prema razumijevanju ljudske prirode, prema razotkrivanju istine koja vodi prema svjetlu, ovaj je zabavan, inteligentan i duboko osjećajan čovjek stvorio veličanstvena i dramatična filmska djela, poput Vrtoglavice ili Ozloglašene. Strah, kojim se Hitchcock poigrava dobro poznavajući ljudsku psihologiju, oduvijek je privlačio publiku. „Ja sam filantrop! Dajem ljudima ono što žele! Ljudi vole osjetiti užas i strah“, s uživanjem ističe redatelj koji se s lakoćom poigrava likovima i živcima publike. Na prvi pogled skriven, no vrlo značajan utjecaj na Hitchcockovu kreativnost i bavljenje filmom ima Neptun. Taj neizostavni simbol umjetnosti, osobito filma, u njegovom se horoskopu smjestio točno na poluzbroju Sunca i Mjeseca.

Kontrolirana napetost

Ciničan i duhovit, Hitchcock je majstor pričanja priča. Postoje dva astrološka čimbenika koja to podupiru. Merkur u Djevici, znaku kojim vlada, dobro barata logikom i preciznom raščlambom činjenica. Vješt na riječima, Hitchcock je imao nevjerojatno aktivan um. Mentalne su aktivnosti pojačane, ubrzane i prožete originalnim zamislima koje simbolizira kvadrat Urana prema Merkuru. Originalan način poimanja stvarnosti stvara drugačije zamisli o tome kako ispričati priču i istaknuti njene dramatične momente. Astrološki Lavovi poput Hitchcocka veliki su vizionari i važno im je kreativno izražavanje vlastite osobnosti. Stvarajući dramu na lavovski način, Hitch je znao snagom svog staloženog Merkura precizno dozirati uranovske napetosti i dovesti ih do kulminacije kad publika počinje poskakivati na sjedalima grčevito se držeći za rukovate.

Jupiter je druga velika astrološka pričalica koja uvijek ima glavu punu ideja. Smješten je u konjunkciji s Mjesecom u znaku najintenzivnijeg emocionalnog naboja, u Škorpionu. Potreba za kontrolom, za znanjem, za društvenim značajem koji proizlazi iz snage vlastite osobnosti, pouzdanosti i razumijevanja posla, motivacijske su potrebe talentiranog redatelja. Jupiter u Škorpionu opisuje tragača koji se ne boji zadrijeti duboko u ljudsku psihu. Pojačana potreba za kontrolom uvijek ima snažnu emocionalnu podlogu. U svjetlu napetih stremljenja Lava i Škorpiona od kojih je jedan otvoren i dramatičan, a drugi tajnovit i kontroliran, tipičan odabir njegovih junakinja su prekrasne plavuše koje vanjskim dojmom odaju kontrolu i suzdržanost. Hitchcockova je Venera u Lavu, ali u dvanaestoj kući tajnih i dobro skrivenih stvari. Stavljajući svoje ljepotice u izazovne situacije, on izvlači na površinu dobro skrivene strasti koje žare škorpionskim intenzitetom.

Uspjeh i slava koja godi svakom Lavu rezultat su Hitchcockovih velikih očekivanja, nadahnutih Jupiterom, osmišljenih Neptunom, ostvarenih škorpionskom beskompromisnošću i odlučnošću. U odmjeravanju snaga svjetla i tame, duboka i tajnovita osjećajnost njegove škorpionske duše prožeta je jupiterskim optimizmom. U najsloženijoj situaciji Hitchcock poručuje gledateljima da zlo postoji, no postoji i mogućnost da za sebe izgradimo siguran i lijep komadić svijeta.

Napisala Senka Ljubić