Što vam znači duhovnost?

Pojam duhovnosti vrlo je širok i nije ga lako definirati. Duhovnost se bavi tajnovitim područjem naših vjerovanja koja objašnjavaju svrhu postojanja, značenje života i naše jedinstvene uloge u njemu. Kad tražimo odgovore o sebi, o razlogu svog postojanja ili utočište od životnih oluja, zakoračit ćemo na to golemo i čudesno područje.

Čini se da je jedna od najvažnijih stvari zbog kojih se okrećemo duhovnosti osjećaj da postoji nešto više od puke materijalne razine postojanja. To “nešto više” može značiti vjeru da naš život ima neku posebnu svrhu, vjeru da postoji bog, vjeru da postoji duša koja ne umire zajedno s tijelom, vjeru da postoji ljubav, vjeru u još mnogo različitih stvari. Duhovnost se bavi tim nevidljivim silama, finim tkanjem neke druge stvarnosti.

Duhovnost se često veže uz religiju, ali obuhvaća različite duhovne prakse. Ona je unutrašnji put na kojem tražimo odgovore, nadajući se da ćemo osjetiti povezanost s nečim većim od nas samih. Povezanost s  iscjeljujućim i sveobuhvatnim energijama ljubavi koju nazivamo različitim imenima, štujemo na različite načine, tražimo na različite načine. Te nevidljive energije, u čije postojanje vjerujemo u većoj ili manjoj mjeri, mogu dati svrhu našem postojanju, razlog da radimo, borimo se, učimo i ustrajemo. Duhovnost nam pomaže da se snađemo u životu, ona je naše nadahnuće.

Duhovni tragači

Na putu duhovnosti najprije se susrećemo sami sa sobom. Ne možemo prevariti svoje srce i vjerovati samo zato što smo to odlučili. Prava vjera duboko je usađena u srce i u dušu, a um je može podržati ili potkopati. Putovi duhovnosti raznoliki su i mnogobrojni, a darovi unutrašnjeg mira i skladnog života primamljivi su mnogim tragačima. Poput potrage za blagom, tako i mnoge nemirne duše slijede nevidljive tragove, skupljaju mrvice znanja i nadahnjujuća iskustva da bi ih utkali u tkanje svog života. Tragači su vođeni nadom i nepokornom idejom da postoji pravi odgovor, pravi mir, da postoji srodna duša, da postoji bog. Postoji toliko pravih odgovora na pitanje što je to duhovnost kao što postoji i mnogo staza kojima se kroči u potrazi za njima, a svatko od nas ima veću ili manju potrebu krenuti tim putem.

Načini kojima prakticiramo svoju duhovnost sežu od molitve i meditacije, preko različitih načina rada na sebi i samopomoći, kreativnosti ili boravka u prirodi, do razrađenih religijskih obreda. Sigurno ste spontano doživjeli poneki čudesan trenutak, kao kad Sunčeve zrake prodru kroz oblake stvarajući gotovo nestvaran snop svjetlosti poput nekog božanskog znaka. Ili vas je prožeo neopisiv osjećaj mira dok ste osluškivali lagani šum lišća u šetnji šumom. Možda ste kroz osmijeh svog djeteta ili oči voljene osobe mogli uroniti u tako dubok osjećaj ljubavi da ste osjetili kako vas je proželo blaženstvo i najdublji mir. Nažalost, takvi trenuci kratko traju, ali ipak ostavljaju dubok trag i učvršćuju nas na putu duhovnosti. Svaka duhovna praksa razvija i obogaćuje naš unutrašnji život. Možemo osjetiti dublju povezanost sa stvarnošću, s drugim ljudima, s prirodom ili samim svemirom. Stoga, kad za nekoga kažemo da je produhovljen, mislimo na širinu duha, na prosvijetljenost zbog koje osoba zrači posebnom mudrošću i smirenošću.

Premda svi mi težimo istim osnovnim potrebama poput sigurnosti i ljubavi, naše su osobnosti vrlo različite. Naše su potrebe drugačije, kao i naši prioriteti. Neki od nas dobro se snalaze u stvarnosti. U materijalnom svijetu pronalaze čvrsto uporište i to im je dovoljno. Područje duhovnosti neće biti izazovno kao nekoj eteričnoj duši koja se osjeća skučeno i nesretno te čezne za povezivanjem s višim silama koje će joj donijeti utjehu i sigurnost. Netko će prihvatiti tradiciju, netko će tražiti alternativne putove. Netko će sumnjati i preispitivati, a netko će se prepustiti s dubokim žarom vjere.

Astrologija je također jedan od mnoštva putova duhovne potrage. Ona nam pomaže da učimo o sebi, da prepoznamo svoje mogućnosti. Zanimljivo je da u natalnoj karti nije moguće očitati radi li se o ženi ili muškarcu. U očima astrologije svi smo ravnopravna bića satkana od energije, svi tražimo pravi put da ih ostvarimo. Prema vašem astrološkom znaku – vašoj temeljnoj životnoj energiji – ipak se može zaključiti ponešto o tome vjerujete li u nevidljivo i što vama znači duhovnost

Čuvari tradicije – Bik, Djevica i Jarac

Pripadnici zemljanih znakova osjećaju se sigurno kad imaju posla s vidljivim svijetom. Odlični su promatrači, vrlo precizno zapažaju promjene i zakonitosti na koje se mogu osloniti u svijetu oko sebe. Ipak, svjesni su da postoje stvari koje bi se mogle nazvati čudima. Najjednostavniji način doživljaja tog čuda je doživljaj ljepote prirode i njenih preobrazba. U snazi prirode oni prepoznaju duboki misterij života koji budi veliku znatiželju.

Premda ih svijet nevidljivih sila ponekad zbunjuje i čini nesigurnima, oprezno će propitkivati područje duhovnosti. Jarac je najznatiželjniji, Bik najoprezniji, a Djevica najviše sumnjičava. Budući da vole izvjesnost, često će put njihove duhovne potrage ići odabirom tradicionalne religije. Ponekad će otići u drugu krajnost i potpuno odbaciti mogućnost da postoji išta više od ovoga što je ovdje i sada.

Pripadnici zemljanih znakova najlakše se snalaze u duhovnim disciplinama koje ne gube čvrsto uporište u stvarnosti. Rado će prigrliti svaki put duhovnosti koji pokazuje stvarne učinke na tijelo i duh. Jedna od takvih disciplina je, primjerice, joga.

Zemljani znakovi vole rituale i postavljena pravila. Točno određeni postupci duhovne prakse, koji se uvijek obavljaju na isti način, na simboličkoj razini puno im znače. Kontrolirajući vidljivi svijet, čini im se da mogu bar malo kontrolirati i onaj skriveni.

Propovjednici – Blizanci, Vaga i Vodenjak

Želja za znanjem pripadnike zračnih znakova potaknut će na istraživanje duhovnosti. Otvoreni su prema mogućnosti postojanja skrovitih sila i nevidljivih blaga unutrašnjeg svijeta koja životu donose svrhovitost. Ipak, zračni znakovi žele shvatiti, razumjeti, žele odgovore na svoja pitanja. Na putu duhovnosti to nije uvijek moguće očekivati. Mnogo se toga mora jednostavno prihvatiti, osjetiti srcem, zaobići znatiželjan i nerijetko skeptičan um. Zračnim znakovima to nije lako. Njihova će srca stoga osvojiti pravi odgovori i sigurnost znanja. Zračni znakovi duhovni put pronalaze u idejama koje nadilaze materijalistički svjetonazor, a pritom ne moraju prihvatiti vjerovanje u božansko ili nadnaravno. Rado će usvojiti svaki precizno određen sustav koji im se čini cjelovit i smislen. To mogu biti formalne religije, no češće će njihov put duhovnosti biti alternativan.

Zračne znakove nosi snaga vlastitih uvjerenja u čemu su precizni i ustrajni. S velikim će žarom zastupati svoje ideje i rado ih dijeliti s drugima. Na svom duhovnom putu nerijetko će pokazati propovjedničke sklonosti i nastojati s drugima podijeliti istine koje su otkrili.

Za Vodenjake put duhovnosti može značiti raznolike discipline od astrologije ili makrobiotike do kvantne fizike. Blizanci će iskušavati sve i svašta dok ne pronađu pravu disciplinu. Vage se mogu pronaći u humanističkim idejama o toleranciji, skladu, brizi za druge, praštanju i odgovornosti ili možda ekologiji.

Intuitivno produhovljeni – Rak, Škorpion i Ribe

Pripadnici vodenih znakova najlakše se snalaze na području duhovnosti. Intuitivno osjećaju da postoji neka druga stvarnost – nevidljiva, ali sveobuhvatna i vječna. Ta vjera da je sve u svemiru povezano i međuovisno daje im osjećaj sigurnosti. Od svih astroloških znakova najspremniji su vjerovati u božansku narav svemira. U njoj vlada univerzalan zakon ljubavi. Vodeni znakovi spontano će joj otvoriti svoje srce. Pripadnici vodenih znakova rijetko će postavljati suvišna pitanja. Njima nije neophodna izvjesnost točnih odgovora. Njihova će ih intuitivna produhovljenost uvijek voditi pravim putem.

Vodeni znakovi ne samo da osjećaju nevidljivi svijet, nego i znaju raditi s njegovim energijama. Za njih su duhovne prakse blagotvorne i neophodne za ispunjen život. Snaga istinske vjere koju mogu osjetiti u svom srcu ne mora ih nužno usmjeriti prema religiji. Prilagodljivi i senzibilni, vodeni znakovi skloni su različitim putovima duhovne potrage. Ribe su najsklonije alternativi. Spontano će uploviti u meditativna stanja, kreativno kombinirati razne tehnike duhovnih praksi. Rak voli čuvati tradiciju pa često bira formalnu religiju. Škorpion će si uvijek zadržati pravo sumnje i preispitivanja. Izrazito ga privlače sve tajne pa tako i tajne duhovnosti, čemu će se predano posvetiti.

Hodočasnici – Ovan, Lav i Strijelac

Pripadnici vatrenih znakova širokog su duha i otvoreni prema svemu što život može pružiti. U svojim vizijama sigurni su da mora postojati nešto više od fizičkih zakona prirode. Sigurni su da postoji dublji smisao postojanja i žele ga otkriti. Veliki istraživači života i duhovnosti, vatreni znakovi će sa žarom svog nezasitnog srca tražiti istinu, tražiti svoje mjesto u velikoj shemi postojanja. Svi oni  osjećaju da je njihovo postojanje posebno, često osjećaju da postoji sudbina, neki zadatak kojeg moraju obaviti, a to podupire njihovu samosvijest i sigurnost. Njihov je put duhovnosti neformalan, a stav je izravan. Bog i ja, oči u oči. Ne trebaju nikakve posrednike niti rituale da bi doživjeli osjećaj produhovljenosti.

Pripadnici vatrenih znakova trebaju odgovore, uporno ih traže i nikad ne odustaju. Poput hodočasnika, čitav je njihov život putovanje prema cilju na kojem postoji odgovor. S vremenom nauče da je od dolaska na cilj važnije  samo putovanje na kojem će doživjeti iskustva humanosti, tolerancije, ljubavi – iskustva koja produhovljuju. Mnogi će se pripadnici vatrenih znakova ipak pronaći u formalnoj religiji. Lavovima je posebno drag svečani ugođaj religijskih rituala koji nerijetko imaju u sebi i crtu dramatičnosti. Strijelac prednjači u duhovnoj potrazi jer mu je za stvaranje sigurnosti potreban osjećaj smisla. Svako iskustvo daje mu priliku da otkrije novi djelić velike životne slagalice. Ovan je nesputan pa mu, kao i Strijelcu, treba puno slobode za duhovne potrage.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.

Preuzmite pdf: Što vam znači duhovnost?