Na Mjesečevoj stazi

Mjesec, vjerni pratitelj Zemlje, od svih nebeskih tijela je najbliži i najuočljiviji. Na njegovom je blagom licu lakše promatrati odraz svjetlosti moćnog Sunca. U mjesečini ima nešto tajnovito i privlačno, čarobno i suptilno što nas nadahnjuje. Njegove stalne mjene odražavaju mijene prirode i naših života. Podsjećaju nas da je jedina konstanta postojanja promjena. Ohrabruju nas da se bez otpora prepustimo tokovima života. U životnim tokovima možemo se uspješnije snaći prateći Mjesečeve mijene.

Mjesec brzo plovi noćnim nebom. Svake večeri pokazuje nam drugačije lice. Njegov krug oko Zemlje traje 28-29 dana. Četiri su faze Mjeseca koje možemo nazvati ključnim točkama ciklusa. Najdojmljiviji je trenutak kada nam Mjesec pokaže čitavo lice, kad blista kao veliki, srebrnkasti disk osvjetljavajući tamu noći. To je faza punog Mjeseca ili uštapa. Vidimo ga i kao polukrug kad nam pokazuje lijevu ili desnu stranu svog lica. To su faze koje zovemo Mjesečevim četvrtima. Kad se pojavi kao tanjušni srp nakon mlađaka, kad nam je bio skriven u Sunčevoj svjetlosti, divimo se njegovoj ljepoti i sigurni smo da je sve opet u redu. Iz faze mlađaka Mjesec raste, puni se, da bi u uštapu dosegao vrhunac ciklusa. Potom se počinje smanjivati, prazniti. Zbog stalnih mijena postao je simbol osjećaja jer se i oni neprestano mijenjaju u našoj nutrini, pretaču se iz sreće u sjetu, iz ljutnje u prihvaćanje ili iz straha u optimizam. Mjesec je vodič kroz puteve našeg unutrašnjeg svijeta. Uz njegove mijene lakše ćemo promatrati svoje osjećaje. Iz osjećaja izviru potrebe, a potrebe oblikuju naše ponašanje. Pokušajte voditi Mjesečev dnevnik i pomno pratiti bar jedan njegov ciklus od 28 dana. Dovoljno je promatrati i bilježiti promjene koje se događaju u vama i oko vas. Primijetit ćete suglasje prirodnog Mjesečevog ciklusa s vlastitom intuicijom i osjećajima.

MLAĐAK – NOVI POČECI

Mlađak u sebi nosi nevidljivu snagu života. Nevidljivu, jer je Mjesec zasjenjen Sunčevom svjetlošću, nevidljiv našem oku. On je poput sjemenke koja miruje ispod površine, no osjeća kako je budi Sunčeva toplina. Sjemenka još uvijek sanja ono što će tek postati. U njoj je obećanje života, mogućnost nastanka nečeg stvarnog i za nas značajnog. Uz mlađak stoga oblikujemo svoju namjeru. Još nije vrijeme djelovanja, ali osjećamo kako se u nama budi nova snaga.

Tijekom kalendarske godine dvanaest je mlađaka, a nekih godina i trinaest. U astrologiji ih pratimo kroz znakove zodijaka. Mlađak je u astrološkom smislu konjunkcija Sunca i Mjeseca, što znači da nam se gledano sa Zemlje čini da su na istoj točki, potpuno spojeni. Simboličko značenje ima duboku duhovnu poruku: život nastaje kad nas probudi božanska iskra života, Sunce će snagom svoje svjetlosti i topline zapaliti iskru novih mogućnosti, novih namjera. Znak zodijaka u kojem se događa mlađak sugerira kakva će vrsta naših namjera imati posebnu potporu. Uz mlađak u zemlji (Bik, Djevica i Jarac), namjere su povezane sa svim strukturama našeg života, s navikama i materijalnim temama. Uz mlađak u vodi (Rak, Škrpion i Ribe), tema su osjećaji i ljubavne veze, privrženost, brižnost i strasti. Uz mlađak u vatri (Ovan, Lav i Strijelac) tema postaje samopouzdanje, želja za osobnim razvojem i boljim izražavanjem vlastitih želja, kako bismo osjetili da naš život ima svoju posebnu svrhu. Uz mlađak u zraku (Blizanci, Vaga i Vodenjak), rađaju se nove ideje, uvjerenja, intelektualni izazovi. Tema postaju odnosi i naše mjesto u društvu.

Kako biste oblikovali pravu namjeru, dobro je za mlađaka odvojiti nešto više vremena za sebe. U mirnoj šetnji, vizualizaciji ili meditaciji lakše je prepoznati osjećaje i teme kojima treba više pozornosti. Korisno je zapisivati razmišljanja i osjećaje, a ako vodite Mjesečev dnevnik mogu vam pomoći pitanja. Za mlađaka su osjećaji snažni pa je dobrodošla podrška pozitivnih misli.

Kojem dijelu svog života trebam posvetiti više pozornosti?

Kako se ovog trenutka osjećam?

Prepoznajem li dominantni osjećaj?

Kakva potreba proizlazi iz tog osjećaja?

Afirmacije:

Hranim svoje snove kako bi ih privukla k sebi.

Radosno se otvaram svemu što će doći.

Vidim jasno svoju namjeru.

Pozivam obilje u svoj život.

RASTUĆI MJESEC – DJELOVANJE

Mjesec se pojavljuje kao maleni srp koji je svakog dana sve punašniji, poprima oblik slova D, koje potpuno pravilno vidimo u trenutku prve Mjesečeve četvrti. Sjemenka naših namjera počela se probijati prema površini, tražeći put kroz sve prepreke koje joj stoje na putu. Sad je vrijeme za djelovanje. Treba primijeniti svu svoju snagu, snalažljivost i upornost, reći DA svakoj prilici koja se pojavi. Ovaj dio Mjesečevog ciklusa je najaktivniji.

Trenutak prve četvrti je svojevrsna točka provjere. Mogu se pojaviti prepreke ili neočekivani zahtjevi koji testiraju našu odlučnost u ostvarivanju namjere. Ako svaki izazov u nama probudi dodatnu motivaciju, možemo biti sigurni da je naša namjera snažna i dobro postavljena.

Nakon prve četvrti, Mjesec dalje raste i puni se, a naše akcije dobivaju vjetar u leđa. Čini se da nas ništa ne može zaustaviti. Imamo osjećaj da je sve pod kontrolom te se odvija u željenom smjeru. Samouvjereno pravimo prilagodbe, ako su potrebne, te imamo vremena za detalje.

Što sve mogu učiniti kako bih ostvarila namjeru?

Koja je moja najvažnija vještina ili osobina na koju ću se pri tome osloniti?

Ima li nešto što mi nedostaje u ostvarenju namjere?

Kako mogu korak po korak doći do svega što mi je potrebno?

Afirmacije:

Svakog dana bliže sam budućnosti kakvu želim.

Imam sposobnosti i snagu oblikovati život kakav želim.

Ništa me ne može obeshrabriti, ni zaustaviti.

Ostvarujem svoju namjeru hrabro i kreativno.

UŠTAP – PUNOĆA OSTVARENJA, SAMOSPOZNAJA

Za uštapa je energija dosegla vrhunac. Osjećaji su snažni i lako ih je pokazati. Ponekad nas mogu posve preuzeti pa im je potrebno posvetiti više pozornosti. Ovo je trenutak punoće ostvarenja namjere, ona je dobila neki stvarni oblik. Važno je prihvatiti odgovornost, spoznati da je sve što smo postigli i sve što se sad događa rezultat našeg vlastitog djelovanja. Ako smo zadovoljni tim rezultatima, osjećamo se zadovoljno. Sad možemo proslaviti svoje uspjehe. Ako nismo zadovoljni rezultatima, ima još dovoljno vremena za ispravke.

Mjesečina blistavo i snažno rasvjetljava noć. Od davnina se smatra da čisti i puni novom energijom. U malom ritualu Mjesečeve kupke dovoljno je stati na mjesečinu i upijati smirujuće ozračje te blage energije. Osmislite vlastiti ritual kojem možete dodati mirise, molitve, zahvale, afirmacije, sve ono što za vas ima posebno značenje. Možemo joj ponuditi i svoje kristale i srebro kako bi se pročistili.

U kojoj mjeri sam ostvarila svoju namjeru?

Čime sam zadovoljna?

Što bih željela popraviti?

Što me kočilo u ostvarenju namjere?

Afirmacije:

Slavim sve što sam postigla.                                            

Prihvaćam zahvalno svoj život ovakav kakav jest.

Svjetlost mog bića samopouzdano sjaji.

Osjećam sigurnost, zadovoljstvo i povjerenje u život.

OPADAJUĆI MJESEC – ZAHVALNOST, PUŠTANJE I PREDAJA

Vrhunac je prošao, a mi ostajemo s učincima onoga što smo radili. Opadajuća faza Mjeseca prilika je da mirno prihvatimo svoj sadašnji trenutak i pustimo sve osjećaje, predrasude i zamjerke koje nas u tome onemogućavaju. Opadajuća faza Mjeseca je poput izdaha – s dugačkim, glasnim izdahom puštamo napetosti kako bismo mogli uživati u svemu što smo postigli.

Trenutak druge ili zadnje četvrti, kad Mjesec poprimi izgled slova C, ponovo je trenutak provjere. Kad pogledamo unatrag, lakše je primijetiti što smo mogli napraviti drugačije. No, važno je da pritom ne krivimo sebe. Sve nepravde ili povrede, sve čime nismo zadovoljni možemo prihvatiti kao mogućnost učenja. Ovo je trenutak provjere možemo li se zahvaliti na prilici da učimo, makar i na bolan način. Provjeravamo svoju sposobnost opraštanja i puštanja. Možemo se pročistiti od suvišnih emotivnih tereta, a ponekad je i doslovno čisćenje prostora u kojima radimo i živimo, pročišćavanje misli i tijela vrlo korisno.

Nakon druge četvrti možemo se prepustiti mirnoj kontemplaciji. Energija svakim danom opada, možemo si dopustiti više odmora i sna, postavljati si manje zahtjeva. Ulazimo u fazu mirovanja i predaje. Možemo se osjećati umorno i prazno, no u toj praznini nema ničeg lošeg. To je prostor u kojem će nastati nove namjere. Možemo se predati nadi da nas nevidljive sile svemira vode tamo kamo moramo stići. Onima koji nisu skloni promjenama i onima kojima je teško pustiti i oprostiti, ovo ponekad može biti vrlo emotivan trenutak. Osjećaj praznine može izazvati nelagodu i strah. Ipak, u završnoj fazi svakog ciklusa imamo priliku naučiti kako pustiti i kako se prepustiti. Uvijek iznova. Uvijek s povjerenjem da počinje novi ciklus, da dolazi novi dan kojem se vrijedi otvoriti hrabrog i čistog srca.

Mogu li biti zahvalna na svakom iskustvu?

Mogu li pustiti? Ako ne mogu, čega se bojim?

Što trebam pustiti?

Imam li povjerenja u život?

Afirmacije:

Puštam prošlost i sve što me opterećuje.

Razumijem da su pogreške prilika za rast.

Svaki dan sam mudrija i radim pozitivne promjene.

Opuštena sam jer znam da je sve dobro, da se sve dogodilo na pravi način i u pravom trenutku.

 

Napisala Senka Ljubić