Bijeg od stvarnosti

Kad stvarnost postane previše zahtjevna, ponekad moramo pobjeći kako bismo se oporavili ili sakrili od prevelikog pritiska i vlastitih strahova. Provjerite zašto bježite od stvarnosti i kakva utočišta pronalazite. Prepoznajte takve situacije kako biste postigli ravnotežu između snova i stvarnosti.

Od nas se, odraslih ljudi, očekuje da budemo odgovorni, ozbiljni, da ispunjavamo svoje obaveze. Ponekad je tempo života prebrz, ponekad smo jednostavno umorni ili prestrašeni. Često nam se čini da nismo dorasli zadacima koje smo dobili. Izazovne situacije bude u nama prestrašeno dijete koje se već opeklo i zna da treba biti na oprezu. Kako bismo se mogli nositi s izazovima koje često vidimo samo kao probleme i jad, ponekad moramo pobjeći. Utočišta koja pronalazimo raznolika su. Netko bježi u maštu, netko putuje, netko čita, netko kupuje, netko se izolira od svijeta, a netko još više radi.
Bijeg od stvarnosti ne mora naškoditi našoj svakodnevnoj rutini. On može pomoći da se obnovimo i pronađemo u sebi nadahnuće za suočavanje sa stvarnošću. U tom smislu on je slatki začin života. No od previše slatkog možemo se razboljeti. Kad utočišta u koja bježimo uzimaju sve više vremena i postaju važnija od stvarnosti, kad prestanemo djelovati u stvarnom svijetu i obavljati svoje obaveze, izgubili smo se u spletu ideala, strahova, nemoći i snova. Potreban je dramatičan trenutak buđenja, kad ćemo prepoznati svoju izgubljenost i potražiti put natrag, u stvarnost.

Nadahnuće za ovu temu bila mi je priča maštovite i nadasve mudre Ivane Brlić Mažuranić. U priči o ribaru Palunku upotrijebila je simbole morskog kraljevstva kako bi dočarala naše zablude, neprepoznavanje pravih vrijednosti života i naš bijeg od stvarnosti. Kad je ribaru Palunku dozlogrdio njegov bijedni život, odlučio je potražiti dvore Kralja Morskog i nauživati se bogatstva. Pronašao je put u morske dubine, no život na raskošnom dvoru pod morem bio je sasvim drugačiji od onoga kojem se Palunko nadao. U mnogima od nas nezadovoljno gunđa ribar Palunko, žudeći za iluzijom sreće. U tome nema ničeg lošeg, ako su ti ideali poticaj koji nas ohrabruje na razvoj, učenje, rad i stvarna postignuća. Potrebno je ipak naći ravnotežu između snova koji nas nadahnjuju i stvarnosti koja ima svoje zakonitosti.

Ideali i stvarnost

Suptilnu simboliku priče o ribaru Palunku nisam slučajno odabrala kao podlogu razmišljanja o našim bijegovima. Ideja podmorskog kraljevstva koje mami svojim bogatstvima odražava i simboliku astrološke energije koja je poticaj našim bjegovima. To je energija Neptuna! Planet Neptun dobio je ime po starogrčkom bogu oceana i podmorskog svijeta koji je veći i bogatiji od onog zemaljskog. Svatko od nas u natalnom horoskopu ima Neptuna koji nas nadahnjuje ili zavarava prividima sreće koju tražimo u stvarnosti. Neptunov glas šapuće nam kroz snove i slutnje, osjećaje i ideale. Ponekad nam daruje vizije savršenstva, a ponekad nam ranjava dušu. Njegova je energija presudna u umjetničkom izražavanju, u glazbi, plesu, maštovitom izražavanju. Iluzija sreće koju nam dočarava nestvarna je i varljiva, no istovremeno utješna i nadahnjujuća.
Valovi Neptunove energije postojano zapljuskuju granice stvarnosti. Unutrašnje sile našeg nesvjesnog zapljuskuju granice osobnosti kakvu pokušavamo definirati i učvrstiti. Svatko od nas ima određenu sliku o samom sebi. Želimo se razvijati i postati osobnost koja će odražavati one vrijednosti koje za nas znače uspjeh, stabilnost i sreću. Ipak, s utjecajem Neptunove energije stvari nikad nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Pokušajte pogledati u dno oceana! Pokušajte vidjeti što se krije u morskim dubinama. Gledajući u more, vidimo svoj odraz, odraz svojih želja i snova. Carl Gustav Jung je rekao:“ Tvoja vizija će postati jasna tek kad pogledaš u svoje srce…onaj tko gleda van – sanja, onaj tko gleda unutra – budi se!“ Pogledati unutra znači prepoznati prave potrebe i želje svog bića. Pod pritiskom vanjskih dojmova, slike uspjeha i sreće koje nam na razne načine i vrlo agresivno nameće potrošačko društvo, lako je izgubiti pojam o pravim vrijednostima. Prepoznati svoje vlastite potrebe, čuti glas svog srca znači probuditi se!

Baš kao što se ribar Palunko isprva oduševio, zatim čudio i zbunio na dvoru Kralja Morskog, tako i naši bijegovi mogu biti zbunjujući, ponekad zastrašujući. Ako nismo oprezni, možemo izgubiti čvrsto tlo pod nogama, siguran oslonac navika i poznatih granica svijeta. Valovi nesvjesnog, valovi oceana Neptunovog svijeta osjećaja i nadahnuća postojano i uporno nagrizaju granice koje smo izgradili oko svog poznatog svijeta.

Što će nas natjerati u bijeg

Osobe naglašenog elementa zemlje ili vatre imaju čvrsto postavljene granice, poput visokih stijena i čvrste kamene obale koja se opire nasrtajima valova. Granice onih čiji horoskopi obiluju vodenom i zračnom energijom sličnije su mekanim i podatnim pješčanim plažama koje se prirodno sljubljuju i igraju s morem.
Osobe naglašene vatrene energije Ovna, Lava i Strijelca na bijeg od stvarnosti natjerat će osjećaj nemoći da se dokažu, da se kreativno izražavaju, situacije u kojima ne mogu pokazati sjaj i posebnost svoje osobnosti. Nadahnjujući bijeg vatrenih osoba su putovanja, stvarna i duhovna, koja definiraju smisao života i daju osjećaj posebnosti. Ponekad će pobjeći od osjećaja običnosti vlastitog života u važne, dramatične i burne društvene događaje. Netko će pobjeći u prenaglašen stav vlastite važnosti, zapravo se bojeći neuspjeha, ili u samodostatnost – ponosno odbijajući svaku pomoć i suradnju. To je bijeg u izolaciju koja stvara privid snage i važnosti, ali odvaja od drugih i otežava stvaranje intimnih veza.

Osobe naglašene zemljane energije Bika, Djevice i Jarca pobjeći će kad u stvarnosti ne mogu ostvariti stabilnost ili organizirati život po svojoj mjeri. Bijeg će izazvati situacije poput gubitka posla ili pogrešno odabranih poslova koji nisu donijeli očekivane rezultate. Pobjeći će kad izgube osjećaj kontrole nad svakodnevicom ili ne mogu dosegnuti svoje materijalne ciljeve. Zemljane osobe sklone su pobjeći u kompulzivne šopinge ili se gotovo spartanski posvetiti zdravom načinu života. Krajnosti u koje ih može odvesti bijeg su gubitak volje za radom, uljepšavanjem i dograđivanjem svog svijeta. Druga je krajnost još više rada zbog kojeg stradavaju osobne veze, odnosi s djecom, duhovni razvoj.
Pripadnici vodenih znakova Rak, Škorpion i Ribe predani su mašti, kreativnosti i osjećajima te intuitivno znaju pronaći ravnotežu između stvarnosti i snova. U bijeg će ih natjerati bolni osjećaji izazvani gubitkom onog što jako vole. Prekid veze, gubitak partnera, gubitak projekta za kojeg su bili emotivno vezani. Često će pobjeći u prošlost i tješiti se uspomenama. Neki će oklijevati da napuste sigurnost roditeljskog doma, često će nalaziti utjehu u hrani. Neki će pobjeći u duhovne ili vjerske zajednice, umjetničke komune koje ih štite od stvarnosti. U ekstremnim slučajevima posegnut će za opasnim opijatima, poput tableta ili alkohola.
Osobe naglašene zračne energije Blizanaca, Vage i Vodenjaka stvorit će savršenu sliku svijeta i odrediti svoje vrijednosti prema idealima koje je teško postići u stvarnosti. Pobjeći će od stvarnosti kad imaju osjećaj da ih nitko ne razumije, kad stvarnost njihove ideje pretvori u blijede ili nagrđene verzije snova koje su sanjali. Gubitak društvenog statusa ili neuspjeh u izgradnji društvenih veza za njih je bolan i potaknut će potrebu za bijegom. Nadahnjujući bijeg često znači uroniti u svijet priča, knjiga, znanja. To je i bijeg u čistoću znanstvenih misli, predanost učenju kako bi se diplomama štitili od stvarnosti ili bijeg kroz pripadnost posebnim skupinama istomišljenika koji se okupljaju oko posebnih ideja. Krajnosti bijega mogu biti depresija i samoizolacija ili kompulzivno uranjanje u površne veze i buran društveni život koji će donijeti iscrpljenost i prazninu.

Kako prepoznati da smo u bijegu

Da bismo se probudili i prepoznali da smo pobjegli daleko od stvarnosti, potreban je neki dramatičan događaj koji će nas prenuti. Ribar Palunko u morskom je carstvu otkrio svog izgubljenog sinčića kojeg je posvojio Kralj Morski. Trenutak prepoznavanja bio je snažan, no Palunka je duboko uzdrmalo to što ga sinčić nije prepoznao. Kako i bi, kad se Palunko prometnuo u dvorsku ludu pobjegavši od svoje prave stvarnosti.
To se može dogoditi i nama. Bježeći od stvarnosti, možemo postati iskrivljene verzije nas samih. Možemo prestati raditi i izlaziti, zatvarajući se u izmišljene svjetove, prestati održavati sve ono što smo u stvarnom životu izgradili na materijalnoj i društvenoj razini. Možemo se zapustiti na fizičkoj razini, ne mariti za izgled ili prehranu. Možemo se zapustiti emotivno, prekinuti veze s ljudima i zatvoriti se u samodostatnu samoću. Možemo se zapustiti intelektualno, prepustiti se zaboravu živeći fiktivne živote junaka u pričama i serijama, ne mareći za vlastiti razvoj i obrazovanje. Kad nam stvarnost ne može ponuditi ono za čim čeznemo, možemo joj okrenuti leđa na način koji vodi još dublje u probleme.
Simbolička slika Neptunove energije, osim oceana, je i magla. Poglavica plemena Ponca, Bijeli Orao, rekao je: „Dok god je oko tebe magla, budi miran i čekaj da se sunčane zrake probiju kroz nju – a to će se sigurno dogoditi. Tad hrabro kreni dalje.“

Na putu povratka moramo proći razdoblje sumnje i osjećaja izgubljenosti. To je proces kojeg je teško požurivati. Čini se da vlastitom dinamikom moramo dočekati da se zraka sunca probije kroz magle neznanja i donese prepoznavanje, pokaže put i zagrije nas obnovljenom voljom za život. Shvatiti da smo u bijegu znači prepoznati da postoje prave vrijednosti na koje se možemo osloniti unatoč našim bolima, zabludama i idealima.
Trenutak buđenja može biti onaj u kojem dosegnemo maksimalni minus na računu, ili onaj u kojem će vaga pokazati još viši početni broj tjelesne težine. To može biti trenutak kad shvatimo da partnera svojih snova nećemo pronaći maštajući o njemu uz tv-sapunice ili kad prepoznamo da posao kojeg radimo ne ispunjava naše srce, ne odgovara našim pravim sposobnostima i ne donosi željene nagrade. Trenutak buđenja može biti i spoznaja da život teče bez prestanka, s nama ili bez nas, i da sami odlučujemo hoćemo li mu se prepustiti ili pobjeći.
Za vatrene ljude ta zraka svjetlosti mora dotaknuti ego, podsjetiti ga da je poseban i da se vrijedi boriti za svoje ciljeve. Zemljani ljudi probudit će se kad prepoznaju da uvijek imaju vrijednosti koje im nitko ne može oduzeti, poput svog tijela, zdravlja, svijeta oko njih punog sunčanih dana, mirisa, okusa, boja i ljepote. Vodene ljude na put povratka ohrabrit će potreba da podijele svoje osjećaje i iskustva te drugima kreativno dočaraju fluidne svjetove snova i ideala. Zračni ljudi vratit će se u stvarnost kad ih povede nova ideja koja može zaživjeti u stvarnosti, postići korisne rezultate i donijeti im društveno priznanje i prihvaćenost.
Ribar Palunko sa sinčićem se vratio u stvarnost. U povratku mu je pomogla žena, bezimena intuitivna energija suosjećanja, požrtvovnosti i ljubavi. Ta unutrašnja svjetlost našeg srca pomoći će nam u povratku – samo je trebamo pronaći!

Napisala Senka Ljubić

Preuzmite pdf: Bijeg od stvarnosti

Tekst je objavljen u magazinu Sensa