Mars – izvor vitalnosti

Planet Mars simbolizira strast koju ulažemo u sve što  nam je važno i vrijedno. Kad osvijestimo i upoznamo njegovu energiju, možemo probuditi vitalnost, uzbuđenje i hrabrost kojom ćemo posegnuti za svojim snovima. Osvježite dodir s vlastitim unutrašnjim ratnikom. Pozovite ga da vam pomogne u životu i ljubavi.

Prisjetite se neke jako važne i izazovne situacije koju ste iskusili u životu. Prisjetite se kako ste je uspjeli riješiti. Neka to bude ona situacija za koju sami sebi odajete priznanje na snazi i hrabrosti. Ona situacija za koju vam sada nije posve jasno kako ste je uspjeli preživjeti, riješiti, postići svoj cilj! Bilo da se radi o emotivnoj ili poslovnoj situaciji, bilo da ste rješavali neku osobnu temu ili ste pomagali članu obitelji ili bliskoj osobi, pokretala vas je nevjerojatna unutrašnja snaga za koji niste ni znali da postoji u vama. Prisjetite se svake situacije u kojoj ste zakoračili u nepoznato, riskirali, otvorili se promjeni unatoč nedoumicama i strahovima. I postigli značajan uspjeh, zakoračili u sretniju i uspješniju fazu svog života! Ta unutrašnja snaga koja se probudi svom silinom kad je potrebno krenuti u važne životne bitke, a koja nas u uhodanom ritmu života hrabri i bodri je naš unutrašnji ratnik. U astrologiji ga simbolizira planet Mars.

Mars simbolizira fizičko-instinktivnu narav, energiju kojom se borimo za sebe. On je strast koju ulažemo u sve što nam je važno i vrijedno, naša untrašnja snaga i izvor vitalnosti. Sunce i Mjesec određuju naš životni put te definiraju ciljeve za koje se želimo boriti. Mars će raditi na njihovom ostvarenju. Sunce i Mjesec možemo zamisliti kao kralja i kraljicu, a Mars je njihov vojskovođa – naš unutrašnji ratnik! Svom unutrašnjem ratniku trebamo omogućiti prostor djelovanja, treninge i izazove u kojima će održavati svoju budnost i snagu. Ratnik u nama oživi svaki put kad se zauzmemo za sebe i za ono u što vjerujemo. Pozivamo ga u pomoć kako ne bismo dopustili strahovima da nas zarobe.

Imperativ opstanka

Svatko od nas ima urođen instinkt za opstankom. U davnim vremenima opstanak je značio prepoznati grabežljive životinje i mnogobrojne prirodne opasnosti. Danas se suočavamo s posve drugačijim vrstama opasnosti, no one su podjednako stvarne. Danas opstanak može značiti zadržati posao, izboriti se za bolje plaćeno radno mjesto ili opstati u samostalnom poslu. Opstanak danas znači i držati korak s tehničkim inovacijama ili se dobro snaći u društvenim okolnostima. Grabežljivci postoje i danas, u naizgled uljuđenom obliku, no to nas ne bi trebalo zavarati. U svim vrstama društvenih odnosa i dalje vrebaju priliku da na naš račun ostvare vlastite ciljeve. Civilizacija nam na mnogim razinama omogućava opušteniji život – ne moramo u svakom trenutku biti na oprezu i štititi se od neprijatelja. No, uz pravila koja nas štite, naši će se instinkti lako uspavati. Stoga je važno da osvijestimo svoju unutrašnju snagu i naučimo što bolje koristiti energiju koju simbolizira Mars.

Dokazivanje i razvoj samosvijesti

Mars simbolizira sposobnost da zadržimo urođeni, zdravi oblik agresivnosti. Ta borbena energija neophodna je da bismo savladali izazove, da znamo što želimo i kako to dobiti, a da pritom ne povrijedimo druge ljude. Ta nam je energija potrebna kako bismo ostvarili svoje ciljeve, a kad u tome uspijemo, osjećamo se snažno, sposobno, slobodno! To će poduprijeti osobni razvoj, učvrstiti samopouzdanje. Energija Marsa neophodna je kako ne bismo dopustili da netko drugi dominira, da naše potrebe i želje budu potisnute. On nam može sugerirati koje bi situacije bilo bolje izbjegavati. Zato je zdrava agresivnost, odlučnost i hrabrost koju ulažemo u ostvarenje cilja važna u procesu samopotvrđivanja. Kad osjetimo vlastitu snagu jer se znamo boriti za sebe i svoje ciljeve, neopterećeno ćemo i radosno zakoračiti u život. Budimo svoju vitalnost i dopuštamo joj da se rascvjeta.

Vitalnost je vezana i za fizičku razinu postojanja. Marsova energija odražava se kroz tijelo potrebom da budemo fizički aktivni, kao i zdravim libidom. Seksualnost je prirodno povezana s nagonom za opstankom jer omogućava nastavak vrste! Uravnotežena energija Marsa sugerira zdrave seksualne apetite. Zadovoljiti instinktivni nagon za dodirom te urođene potrebe tijela, oslobađa nas napetosti, osnažuje vitalnost i kreativnost! Stoga energiju Marsa možemo prizvati u pomoć u ljubavnoj vezi. Na početku ljubavne veze pomoći će nam u osvajanju partnera. Tijekom veze održava zdrav oblik seksualnosti koja je važan sastojak svake prave veze. Njegova vitalnost dugoročno će pomoći u održavanju veze jer pokreće na ostvarenje zajedničkih snova, bori se za zajedničke ciljeve.

Mars je tada naš dobar saveznik, vojskovođa koji pobjeđuje u važnim životnim bitkama, a može biti i plemeniti vitez. Kao plemeniti vitez spreman je prihvatiti da nećemo baš uvijek i odmah dobiti sve što želimo. Mars simbolizira nestrpljivu energiju, no kad ga stavimo u svoju službu i uravnotežimo vlastite želje sa stvarnim trenutkom i sviješću o drugima, moći će se boriti i za druge te biti strpljiviji u ostvarenju vlastitih želja.

Kad Mars izmakne kontroli

Ponekad se Mars iz saveznika, ratnika ili plemenitog viteza pretvara u zločestog dečka. Ako zdravi oblik agresivnosti koja nam krči put kroz život i pomaže u ostvarenju ciljeva postane frustriran, počinje raditi štetu. Agresivnost se može pojaviti kao svađalačko ponašanje, kao verbalna ili fizička agresivnost, kao sebično nametanje svoje volje ili ostvarivanje ciljeva svim sredstvima, bez obzira na štetu koju nanosi drugima. U podlozi neobuzdanog i agresivnog ponašanja najčešće je osjećaj nemoći ili strah od gubitka moći i kontrole. “Uzet ću sve što želim, bez obzira na posljedice.” Drugi pri tome nisu važni i uvijek netko strada, emotivno ili fizički. Neobuzdani Mars je nasilnik koji dojam vlastite moći često napuhava dramom i vikom, svađom i pokušajima da dominira. No, pravi autoritet i sposobnost predvodničke uloge proizlazi iz smirenosti i znanja, iz hrabrosti i odlučnosti. Ako neobuzdana Marsova energija uspije podčiniti druge svojoj volji ili egoistično dominirati, to može potrajati neko vrijeme, no stvara otpor dugih prema takvom ponašanju. Dugoročno, neobuzdani Mars ostat će bez dragih ljudi i prijatelja, bez trajnih i stabilnih rezultata.

Uspavani instinkti

Ako se naš zdravi nagon za opstankom previše uspava, odvest će nas u drugu krajnost. Uzroci potisnutog nagona mogu biti mnogobrojni i uglavnom nastaju u ranijim fazama odrastanja. Složene obiteljske okolnosti ili pravila društvene sredine u kojoj smo odrastali mogu potjerati našeg Marsa u mišju rupu. Razlog tome mogu biti i vanjski događaji koji su izazvali traumu. Bez zdravog Marsa nesigurni smo u sebe, sputani brojnim strahovima i emotivnim povredama. U najblažem obliku uspavani nagon za opstankom znači pretjeranu popustljivost zahtjevima drugih, teškoću da se zauzmemo za sebe i uredimo svoj život onako kako odgovara našim potrebama i željama. Potiskivati želje, trpjeti nepravde, gutati bijes može biti opasnije jer može narušiti zdravlje. Na psihičkoj razini otvara se put depresiji, osjećaj nemoći vodi u apatiju. Uspavani Mars nema pravu svrhu, pravi cilj svog djelovanja, ne zna kamo usmjeriti svoju energiju pa se ona ili rasipa ili se okreće protiv sebe u nekom obliku autodestruktivnog ponašanja.

Ima li razlike za muškarce i žene

Uvijek iznova volim naglasiti da smo u očima zvijezda svi jednaki – bića jedinstvene energije. Zvijezde nas ne dijele po spolu, boji kože, naciji ili vjeri. Ono što nas dijeli su društvena pravila i vjerovanja kulture u kojoj odrastamo. Svi možemo slobodno razvijati energiju svog Marsa, no, ovisno o spolu, društvo nam je dodijelilo ponešto drugačije uloge. Od muškaraca se očekuje da budu prodorni, da se dokazuju, da postižu velike ciljeve, da skrbe o obitelji i da njihovi ciljevi i njihove želje budu u prvom planu. A žene bi trebale slijediti i strpljivo čekati svoj red. Danas više ne moramo automatski odabrati zadanu ulogu ovisnu o spolu, već možemo pogledati dublje i zapitati se: Tko sam ja? Što ja želim? Koji su moji ciljevi? Na koji se način želim dokazati? Stoga nema razlike u tumačenju i razvijanju energije Marsa za muškarce i žene. Svatko od nas mora pronaći načine kako će se dokazati, kako će ostvariti svoje ciljeve, kako se zauzeti za sebe. Mars u natalnom horoskopu žene NE simbolizira muškarca kakvog želi u životu, već njenog vlastitog unutrašnjeg ratnika – njenu vlastitu snagu kojom će se u životu dokazivati i ostvarivati vlastite ciljeve.

Možemo li razgovarati sa svojim Marsom? Možda razgovor i nije najbolji način jer Mars je instinktivno-fizička energija. On ne analizira i ne promišlja – on jednostavno djeluje! Treba mu spontanost i sloboda kako bi ga mogli povesti instinkti. S njim ćemo stoga bolje komunicirati ako krenemo u akciju. Najjednostavnije je pokrenuti tijelo. Sport, sve fizičke aktivnosti, hodanje, planinarenje, trčanje, joga, ples, sve će nas to povezati s tijelom i pokrenuti njegovu energiju. Uzbuđenje koje se javlja u izazovnim situacijama u kojima možemo iskusiti nešto novo, želja da se natječemo i pobjeđujemo, strast u ljubavnim osvajanjima i seksualnosti, sve su to načini kojima budimo energiju svog Marsa.

Nisu svi naši unutrašnji ratnici jednaki. Bore se na različite načine i svatko ima svoj stil. Potražite znak u kojem se nalazi vaš Mars, pa ga uz to možete i vizualizirati u njegovim arhetipskim ulogama. Položaj svog natalnog Marsa potražite na: https://cafeastrology.com/marssignstables.html

Vatreni Mars

Marsova energija odlično djeluje u nekom od vatrenih znakova: Ovnu, Lavu ili Strijelcu. Svojstvo vatre je širenje, toplina i svjetlost pa će ratnik u vama dobiti podršku za odlučno i samostalno djelovanje. Stoga biste mogli imati urođene predvodničke sposobnosti i snažno izražen natjecateljski duh. Želite istraživati, osvajati, uroniti duboko u najrazličitija životna iskustva. Svoju vitalnost obnavljate svaki put kad postignete cilj, pobijedite u nekoj vrsti natjecanja, budete brži, bolji, uspješniji od drugih. Vaš unutrašnji ratnik osjeća da mu je namijenjena posebna sudbina, ima velike ideale, romantičan je i plemenit, uvijek nestrpljiv. Ne miri se lako s porazom, no neće se obeshrabriti i odustati od svojih ciljeva. Za vatrenog Marsa važna je tjelesna aktivnost, a seksualnost je strast koju razbuđuje izazov osvajanja.

Marsa u Ovnu možete zamisliti doslovno kao ratnika, vojnika, sportaša, zaigranog dječaka s igračkama. Mars u Lavu je dostojanstveni predvodnik, vladar, dok je Marsa u Strijelcu najlakše vizualizirati kao istraživača, putopisca, avanturista, tragača za smislom postojanja.

Zemljani Mars

Mars u Biku, Djevici ili Jarcu sugerira dobru povezanost s vlastitom fizičko-instinktivnom naravi. Razumijete svoje nagone i potrebe tijela, poput gladi, žeđi, fizičke ugode, seksualnosti, a ugađanje potrebama tijela obnavlja vašu vitalnost. Nagone i želje treba zadovoljiti bez velike strke oko toga. Zemljani Mars neće krenuti u svoje bitke dok ne bude siguran što točno želi i kako će to ostvariti. Ima odlične organizacijske sposobnosti. Priprema se polagano i temeljito, no, kad jednom krene prema cilju, bit će uporan, nepopustljiv i spreman na dugotrajnu bitku. Ne rasipa energiju tamo gdje nije potrebno. Oboružat će se najboljom vrstom “oružja”: znanjem, vještinama, opremom, suradnicima, svime što štedi njegovu energiju i učinkovitije vodi cilju.

Marsa u Biku zamislite kao umjetnika ili ljubavnika koji se najradije bori za ljepotu, ljubav i materijalnu sigurnost. Marsa u Djevici zamislite kao specijalista u svom području rada koji teži poboljšati stvarnost bilo da je obrtnik ili liječnik. Marsa u Jarcu vizualizirajte kao zaštitnika svoje obitelji ili tvrtke, poslovnjaka koji se spretno bori s administracijom.

Vodeni Mars

Mars u Raku, Škorpionu ili Ribama ima posebne načine djelovanja. Voda će uvijek pronaći put prema cilju, premda taj put ne mora biti izravan. Kad potok naiđe na prepreku, postat će ponornica ili će promijeniti smjer kretanja. Ponekad će zaustavljena voda polako stvarati pritisak na prepreku dok je ne probije svom silinom. Ako imate vodenog Marsa, možda se čini da mijenjate ciljeve, ponekad čekate, ponekad odustajete. No, to je samo privid, jer, vođeni nepogrešivom intuicijom, znate odabrati pravi trenutak za djelovanje. U vidu imate samo krajnji cilj, a način djelovanja ćete već odrediti putem, ovisno o situaciji. Ovaj vam skriveni ratnik pomaže da se dobro snađete u kaotičnim situacijama jer imate sposobnost prilagodbe i brze rekacije. Vodeni Mars svoje bitke određuje srcem i često se bori za plemenite ideale i nesebične ciljeve. U seksualnosti traži emotivnu povezanost. Fizička energija varira, a povezanost s tijelom je intuitivna.

Marsa u Raku zamislite kao brižnog obiteljskog čovjeka ili zaštitnika slabih. Mars u Škorpionu je istražitelj, detektiv, istraživač, dok je Mars u Ribama je glazbenik, fotograf, pjesnik, glumac.

Zračni Mars

Mars u Blizancima, Vagi ili Vodenjaku je posebna priča. Marsova je narav instinktivna, a glavno obilježje zračnih znakova je mentalna energija. Racionalni um usporava instinktivne reakcije i time može potkopati nagonsku, spontanu i fizičku energiju Marsa. Nekontrolirani nagoni narušavaju svjesno postavljeni cilj i sliku o sebi kao uglađenoj, inteligentnoj i društvenoj osobi, što može umanjiti sposobnost da se povežete s vlastitim tijelom i njegovim potrebama. Sve vaše bitke događaju se u glavi, na razini ideja i komunikacije. U stanju ste dugo analizirati razloge i situaciju koja vas muči, razvijati strategije. Znanje i riječi su vaše najsnažnije oružje. Znatiželja, prilagodljivost i inteligencija vaša su snaga. Vitalnost obnavljate kad se dokažete na intelektualnom planu. Ne zaboravite se povezati s unutrašnjim ratnikom kroz sport, brigu o tijelu i zdravlju, dopustite da vas ponekad povede nagonska strana.

Marsa u Blizancima zamislite kao pisca, novinara, šarmantnog kulturnjaka, erudita. Mars u Vagi je uglađeni suprug, partner, diplomat, dok Marsa u Vodenjaku možete zamisliti kao znanstvenika, inovatora ili buntovnika.

 

Napisala Senka Ljubić