Velikani rocka (1. dio) – The Beatles

Planetarno popularne rock grupe, najveći od najvećih, Beatlesi, Rolling Stonesi, U2 – veličanstveni bendovi čija je glazba obilježila glazbenu povijest među svojim članovima imaju jedinstveno ispreplitanje energija. Što čini onaj čarobni sastojak koji će određenu osobu ili grupu izdvojiti iz gomile i obasjati svjetlom planetarne slave? U njihovom uspjehu svoje prste ponajprije imaju Pluton i Neptun. Ako ste miljenici tih veličanstvenih astroloških gospodara, sva vam se vrata otvaraju. No uvijek postoji cijena koju treba platiti, žrtva koju treba prinijeti, snaga bez koje oni slamaju ljude jer samo najjači mogu prihvatiti njihove darove.

Na početku su bili Beatlesi

Početkom šezdesetih Beatlesi su zapalili svijet. Inovativnost i svježina njihove glazbe potpuno je transformirala glazbenu scenu, snažno utječući na daljni razvoj rock’n’rolla. Članovi grupe astrološki su razdvojeni na zračnu i vodenu polovicu. Lennon Vaga i McCartney Blizanac bili su na istoj valnoj dužini. Zračne energije osigurale su razumijevanje, jednostavnu komunikaciju i obilje zajedničkih tema. Johnov podznak u Ovnu i Paulov Mjesec u Lavu vrlo su dinamično i vizionarski planirali veliku glazbenu karijeru. Tamo gdje je John svojim Mjesecom u Vodenjaku djelovao distancirano, glave pune ideala, tamo je Paul bio lavovski samosvjestan i rado se isticao. Opozicija njihovih Mjeseca u Vodenjaku i Lavu na kraju je rezultirala gorkom svađom i neugodnim razlazom. Dok su John i Paul činili aktivni dio grupe, dva su vodena Beatlesa, Riba George Harrison i Rak Ringo Starr, premda podjednako kreativni, ostali u sjeni. Zanimljivo je da sva četvorica imaju Mjesece u fiksnim znakovima. To su tvrdoglave, neprilagodljive potrebe Mjeseca u Vodenjaku za osobnom slobodom i originalnim izražavanjem, Mjeseca u Lavu za slavom i priznanjem i Mjeseca u Škorpionu za kontrolom i moći. Teško ih je uskladiti, a napetost stalno tinja, čineći ravnotežu vrlo krhkom.

John Lennon            9.10.1940. Vaga / Mjesec u Vodenjaku / podznak Ovan
Paul McCartney       18. 6.1942. Blizanac / Mjesec u Lavu / podznak Djevica
George Harrison     24. 2.1943. Riba / Mjesec u Škorpionu / podznak Vaga
Ringo Starr                7. 7.1940. Rak / Mjesec u Lavu / podznak Riba

Pod okriljem Plutona

Popularnost i globalna histerija koja je pratila Beatlese bila je dotad neviđena. Ponekad se intenzitet njihovog utjecaja činio neobjašnjivim, no snaga njihove glazbe nije izblijedila do danas. Stvari postaju jasnije kad otkrijemo da je ključni planet u njihovim horoskopima Pluton – planet čiji utjecaj simbolizira intenzitet i slavu, veličanstvena postignuća s dalekosežnim utjecajem.

Svi, osim McCartneya, imaju napeti aspekt Mjeseca i Plutona. Pluton s Mjesecom znak je duboke emocionalne ranjivosti. Neke su životne okolnosti naglasile ulogu majke u procesu odrastanja, a njen utjecaj na osobnost izuzetno je dubok. Lennon je prerano izgubio majku, Ringo je živio samo s majkom. Premda je i McCartney prerano ostao bez majke, njegov je horoskop preplavio Neptun. George Harrison ne samo da ima Mjesec u Škorpionu, nego i veliki fiksni križ u kojem svoje snage u napetim aspektima odmjeravaju Mjesec, Merkur i Pluton koji se smjestio točno na zenitu.
Članovi Beatlesa su, svatko na svoj način, bili vrlo ranjivi. Kako bi prikrili svoje osjetljive točke i zaštitili se od daljnjih prijetnji, na osobnoj su razini bili teško pristupačni, zatvoreni, sumnjičavi i vrlo zahtjevni u vezama. Duboku emocionalnu ranjivost štitili su naglašenom potrebom za kontrolom i stjecanjem osobne moći. Kad se na okupu nađu osobe koje nisu spremne prepustiti moć nekom drugom, koje znaju igrati igre emocionalne kontrole i manipulacije, atmosfera postaje vrlo napeta. To je sigurno razlog zašto Beatlesi nisu dugo opstali kao grupa, no njihova glazba jest.

John

John Lennon idejni je začetnik grupe i njen najkreativniji član. S Mjesecom u Vodenjaku bio je pun vizija i originalnih ideja o glazbi i životu pa je lako nadahnjivao druge. Mjesec u opoziciji Plutonu odraz je teških okolnosti njegova djetinjstva. Svoje je izmučene osjećaje znao pretočiti u ljubavne balade. S vremenom je upoznavao svoju snagu i razvio blistavu ljepotu sklada, ljubavi i mira, svojstvenu Vagi, znaku u kojem se nalazi njegovo Sunce. Prvi je od popularnih glazbenika svoju slavu iskoristio za promoviranje ideala ljubavi i mira. Naglašeni zračni znakovi Vage i Vodenjaka podarili su mu komunikacijske sposobnosti, popularnost i veliko prijateljstvo s Paulom McCartneyjem.

 

Paul

Paul svoj nevjerojatno kreativan glazbeni talent može zahvaliti Neptunu. Smješten na ascendentu, istovremeno u kvadratu na zenit i Sunce, posebnim je talentima i karizmom obdario spretnog Blizanca. Sunce na vrhu neba zajedno sa srećonošom Jupiterom ojačalo je njegov dar za sklapanje unosnih poslova i stjecanje golemog osobnog bogatstva. Mjesec u Lavu ima urođeni osjećaj vlastite važnosti i posebne uloge u životu. Paulov ponos i želja da uvijek bude u središtu pozornosti, okružen pažnjom i dramom vlastite veličanstvenosti, ponekad je obeshrabrivao druge članove Beatlesa koji su i sami tražili svoje mjesto pod reflektorima slave i priznanja.

George

George Harrison, tankoćutna umjetnička duša, samozatajno se povukao pred navalom vatrenih elemenata ostalih članova banda. Astrološka kombinacija Sunca u Ribama i Mjeseca u Škorpionu vrlo je skladna. To je intuitivna i osjećajna energija koja želi zadržati kontrolu kako bi zaštitila svoju duboku i ranjivu emotivnost. George je teško podnosio dominaciju Paula McCartneyja s kojim je imao najmanje dodirnih točaka. Njegove pjesme često su bile odbijane u korist Paulovih ili Johnovih. Nepovjerljive emocije škorpionske naravi učinile su ga povučenim i tajnovitim, no s podznakom u Vagi vrlo je uljuđeno održavao prividni sklad grupe. Kao prava astrološka Riba, okrenuo se duhovnosti. George je upoznao članove grupe s istočnjačkim tradicijama i od svih Beatlesa je najpredanije i najdublje prigrlio hinduizam.

Ringo

Ringo Starr također ima snažno položen, uglovni Neptun. Karizma, posebna slika koju je Ringo projicirao na publiku, slava koju je doživio i mistična pripadnost najslavnijoj grupi svih vremena dio su tog utjecaja. Ako postoji astrološki potpis bubnjara, onda je to Mars istaknut nekim intenzivnim položajem ili aspektom, a u Ringovom horoskopu Mars je u Lavu u konjunkciji s Mjesecom i Plutonom!

Ringo je našao zajedničku crtu s Paulom, premda su, vjerojatno, jedan drugoga živcirali nastojanjima da se istaknu. Ringo ima podznak u Ribama, što ga je najbolje uskladilo s Georgeom Harrisonom. Ribe i Blizanci teško se usklađuju pa su njih dvojica teško podnosili Paulovu samodopadnost.

Beatlesi možda ne bi postigli tako velik uspjeh da nije bilo njihovog menadžera, vizionara s nevjerojatnim poslovnim talentom. Brian Epstein, često nazivan i petim članom Beatlesa, znao je kako na okupu držati ne baš skladne osobnosti Beatlesa. Poput oca se brinuo za sve njihove potrebe. S Johnom je dijelio Mjesec u Vodenjaku, s Georgeom podznak u Vagi. Njegovo je Sunce u Djevici, pragmatičnom poslovnom znaku u kojem se nalazi Paulov podznak. Najmanje dodirnih točaka imao je s Ringom, premda se astrološka Djevica i Rak pristojno uvažavaju. I Epstein je imao napeti aspekt Mjeseca i Plutona. Preobrazio je imidž Beatlesa i doveo ih do svjetske slave. Umro je u 34. godini života u nerazjašnjenim okolnostima, vjerojatno počinivši samoubojstvo. Činjenica jest da je nakon njegove smrti započeo proces raspada grupe, koji je okončan svađama i tužbama.

 

Napisala Senka Ljubić