Portret Škorpiona – Leonardo di Caprio

Leonardo di Caprio (11.11.1974.) svojom pojavom na filmskom platnu privlači pozornost tako snažno da se nije moguće oduprijeti njegovom magnetizmu. To nisu samo njegove plave oči ili fizička privlačnost, to je snaga koja se očituje u kretnjama, u uvjerljivosti i strasti kojom glumi.

Proslavio se romantičnom ulogom u filmu Titanik. Karijeru je nastavio nizom složenih uloga poput onih u filmovima Avijatičar, Pokojni i Krvavi dijamant, koje su mu donijele brojna priznanja. Leonardo di Caprio je Škorpion, pripadnik znaka koji je poznat po vanjskoj mirnoći, emocionalnoj složenosti i brižljivom čuvanju svoje privatnosti. Kad se Škorpion usmjeri prema nečemu, ulaže srce i dušu u ostvarenje cilja. Za njega nema odustajanja, nema predaje dok se ne postigne ono što je zacrtano. Leonardo iz dubokog unutrašnjeg izvora snažnih osjećaja crpi nadahnuće, intenzitet koji ne blijedi ni na filmskom platnu.

Mars u Škorpionu ostvaruje ciljeve strastveno i nepokolebljivo.

Mjesec i ascendent nalaze se u Vagi. On mora osjetiti da ga drugi cijene i prihvaćaju, želi biti popularan. Da bi to ostvario, vrlo je šarmantan i druželjubiv, a škorpionska energija dodaje uvjerljivost i intenzitet. Problem nastaje kad Leo sklon nepokolebljivim uvjerenjima dođe u sukob s drugima, uglavnom zbog razlike mišljenja. Dio Vage u njemu teško podnosi napetosti i nesklad jer želi biti prihvaćen. Škorpionu je pak teško ovisiti o drugima i sklapati kompromise pa je Leo s ovakom kombinacijom energija morao svladati puno gorkih životnih lekcija. Leo će pomiriti svoje suprotnosti kad usmjeri strast prema nesebičnim, društvenim ciljevima, poput ekoloških pitanja kojima se intenzivno bavi. Venera, vladarica Vage, i sama se nalazi u Škorpionu, naglašavajući snažnu osjećajnost koja traži iskrene i duboke odnose. Kad se tome pridoda Mars u Škorpionu, to je znak da će Leo svoje strasti slijediti bez zadrške – na filmu kao i u privatnom životu.

Osobna moć

Magnetizam kojim Leo privlači publiku ne izvire samo iz energija Škorpiona i Vage. Pluton se nalazi na ascendentu! Projekcija osobne moći potaknuta Plutonom je ona čudesna snaga, magnetizam i uvjetljivost koja je glumca učinila jedinstvenom zvijezdom. Većina se planeta u Leovom horoskopu nalazi ispod horizonta. Njegova je energija simbolički usmjerena na privatni, unutrašnji svijet. Mjesec se nalazi u konjunkciji s Plutonom. Složena i zahtjevna osjećajna priroda s naglašenom željom za kontrolom krije u sebi veliku ranjivost.

Pluton na ascendentu projekcija je osobne moći.

Leonardovi roditelji rastali su se kada su mu bile samo dvije godine. Retrogradni Saturn, jedini planet iznad horizonta, smješten visoko na nebu u kući karijere i svjetovnih uspjeha, upućuje na uzdrman osjećaj vlastite vrijednosti, koji je povezan s odsustvom očinskog autoriteta. Saturn je u Raku pa postoji strah od emocionalne ovisnosti o drugima. Pluton i Mjesec naglašavaju dominantnu ulogu majke te emocionalnu ranjivost pa se čini da je priča o sretnom djetinjstvu samo uljepšana biografija. Čini se da je Leo duboko osjetio raspad obitelji i da se do današnjeg dana štiti od tih rano zadobivenih rana. Tim više uloga Plutona postaje transformacijska. Leo se stjecanjem iskustva, osobito na filmu, gdje poput uloga mijenja i iskušava različite aspekte vlastite osobnosti, oslobađa davno zadobivenih rana.

Oprezni neženja

Leo je vrlo rano uplovio u show business i morao je brzo odrasti. Kvadrat Saturna i Mjeseca ukazuje na preuranjenu zrelost koja je proizišla iz složenih okolnosti. Kad dijete preuzme ulogu roditelja i zarađuje za čitavu obitelj, u njegovu ćemo horoskopu uvijek pronaći ovaj teški planetarni spoj. Leo je vrlo odgovorna i zrela osoba s odličnim smislom za sklapanje poslova. No u osjećajnom smislu postoji zatvorenost i strah od vezivanja. Čini se da zgodni, bogati i slavni Leonardo ide stopama svog starijeg kolege Georgea Clooneya, donedavno najpoznatijeg neženje u svijetu filma. Clooney, koji također ima težak kontakt Mjeseca i Saturna, dugo je odolijevao braku, no očigledno se u svojoj 54. godini smekšao i oženio.

Venera u Škorpionu zahtjevna je u vezama. Ona traži istinske i duboke odnose.

Konjunkcija Merkura i Urana otkriva nam izrazito brz i nemiran um. Simbol je odličnog komunikatora koji se lako snalazi u novim situacijama. Postoji nervozna napetost koja tinja ispod površine i koja ga neprestano tjera da prihvaća nove izazove. Raspaljen strašću Škorpiona, mentalno jak, Leonardo će se svim srcem upuštati u nove izazove, no oprez nikad ne popušta. Neprestano balansirajući između svog unutrašnjeg svijeta ranjivosti, kreativnosti i neiscrpne snage te društvenog šarmera koji se želi svidjeti publici i osjetiti popularnost, Leo stvara jedinstvenu čaroliju osobne moći i pritajene snage za koju želimo da nas što duže osvaja s filmskog platna.

 

Napisala Senka Ljubić