Portret Raka – Giorgio Armani

Povučen poslovni čovjek koji se u modnoj industriji proslavio svojevrsnim minimalizmom, rođen je sa Suncem i Mjesecom u znaku Raka, 11.07.1934. Takva kombinacija temeljnih energija naglašava potrebu za sigurnošću, osobito emocionalnom. Armani ju je prvenstveno pronašao u kreativnom stvaranju i radu.

Osobitost Armanijeva horoskopa je konjunkcija Plutona, Sunca i Merkura u znaku Raka. Utjecaj Plutona nepogrešivi je simbol snažne osobnosti, poticane i uznemiravane dubokim unutrašnjim silama koje teže preobrazbi, kontroli i moći. Jamac života koji će iskoračiti iz prosječnosti prema izuzetnim postignućima i slavi, uz neizbježnu cijenu koju treba platiti. A ta cijena je emocionalna preosjetljivost. Ona predstavlja ranjivu stranu osobnosti koju je potrebno dobro čuvati. Horoskop naglašava pojačanu nesigurnost koja je nastala i zbog prerane smrti oca, što je rezultiralo teškoćama u stvaranju partnerskih veza i naglašenom vezanošću za posao. Struktura, organizacija, promišljenost – ključne su riječi kojima se može opisati Armanijev odnos prema poslu, a posao postaje nadomjestak za dom i pruža osjećaj sigurnosti koji je glavna Armanijeva pokretačka snaga. Armanijeva strogost i odmjerenost u dizajnu, u poslovanju i u privatnom, vrlo povučenom životu, strateški su organizirane u zaštiti dubokog i bogatog unutrašnjeg svijeta. A unutrašnji svijet dvostrukog Raka obiluje maštovitim stvaralačkim energijama koje traže svoj izričaj.

Radoholičar

Retrogradni Saturn također je nezaobilazni znak očinske ili autoritativne figure koja je prerano nestala iz života stvarajući narušen osjećaj vlastite vrijednosti. Armanijev Saturn u Vodenjaku vladar je šeste kuće koja simbolizira izrazito disicpliniran odnos prema poslu, radoholičarstvo, rad kao sredstvo učvršćivanja osjećaja vlastite vrijednosti. Naglašava strukutrirane ideje, veliku mentalnu samodisciplinu, čeličnu volju i osjećaj pravičnosti. Mentalna energija poduprta povoljnim odnosom Marsa i Saturna iskazuje se u neumornoj, organiziranoj i hladnokrvnoj poslovnoj strategiji u kojoj osobne veze, dobra informiranost i vješto pregovaranje s lakoćom osvajaju međunarodna tržišta.

Androgina ljepota

U procjeni poslovnog usmjerenja i karijere u astrologiji je od velike važnosti deseta kuća i njen planetarni vladar. Armanijevom desetom kućom vlada Venera koja se nalazi u Blizancima. Venera simbolizira ono što u životu osobe znači vrijednost i ljepotu, a u Blizancima je naglasak na promjenjivom, intelektualnom, androginom. Uz to, visoko na nebu, u konjunkciji s vrhom desete kuće, nalazi se planet Uran – hladan, bezbojan, avangardan, i, naravno, bespolan. Stoga ne treba čuditi da se kreativnost i emocionalnost koja proizlazi iz naglašenog znaka Raka oblikovala u jednu vrstu androgine, revolucionarne mode. Armani žene odijeva u besprijekorna odijela “muškog” kroja prigušujući raskoš ženskog tijela jer Venera u Blizancima označava vrlo mlade osobe i žene dječačkog tipa. Posegnuo je za dotad nepopularnom sivom i bež bojom, stekavši titulu “dizajnera bez boja” i uobličio ih u elegantni, “aristokratski” modni izričaj – takozvani understatement. Minimalizam i elegancija odraz su i konjunkcije Sunca i Plutona u Raku. Pluton uklanja sve suvišno da bi naglasio srž stvari. U pravom plutonovskom duhu, Armanijeva odjeća stvara dojam moći i bogatstva. Emocionalna drama dobro je skrivena ispod površine.

U tradicionalnoj astrologiji Jupiter je, uz Veneru, najveći dobročinitelj, najsretniji planet. U Armanijevu horoskopu Venera i Jupiter nalaze se u povoljnom odnosu trigona. Jupiter je u Vagi u trećoj kući, kao vladar pete kuće kreativnog izražavanja. Komuniciranje ideja sklada i ljepote, nesputano stvaranje mode i vlastite ugledne i snažne medijske osobnosti posve je prirodni kanal kojim su bez prepreka potekle ove energije Armanijeva horoskopa. Podznak u Lavu dodaje potrebu da zablista, unatoč rakovskom prikrivanju vlastite emotivnosti.

 

Napisala Senka Ljubić