David Bowie

David Bowie bio je svestrani umjetnik. Glazba je bila glavni medij njegova izražavanja, a posebno ga je zanimao scenski nastup. To je bilo posebno vidljivo u osobnostima koje je kreirao, poput legendarnog Ziggyja Stardusta, koje su se smjenjivale tijekom njegove duge i bogate glazbene karijere. Osobno ga je zanimala gluma, slikarstvo, moda, a iznad svega cijenio je umjetničku slobodu. Rođen je 8.1.1947.

Ostvariti se kreativno

David Bowie ima Mjesec u znaku Lava, koji je ključ razumijevanja njegovog horoskopa. Energija Lava dramatična je i ekspresivna energija. To je energija vatre koja se nezaustavljivo širi u kreativnom ostvarivanju osobnosti, u ekspresiji vlastitih vizija, u pokušaju osobnosti da se otrgne dosadnoj rutini svakodnevice i bude veća od života. Mjesec u Lavu simbolizira motivacijsku potrebu za priznanjem, pohvalom, ljubavi i divljenjem drugih, a to će priznanje i ljubav učvrstiti osjećaj posebnosti i važnosti vlastitog ega. Da bi se ta potreba ispunila, potrebno je doći pred oči javnosti, potrebno je stati na scenu, otvoriti se pogledima, svjetlima pozornice, slavi i svemu što ona donosi. Mjesec u Lavu potaknuo je Davidovo zanimanje za scenski nastup, potrebu da plijeni pozornost, pa ne treba čuditi početak njegove karijere u kojem je na glamurozan način, kao Ziggy Stardust, privukao pozornost ne samo svojom glazbom, već i pojavom.

Preobrazbe

Podznak u Vodenjaku odgovoran je za stvaranje „svemirskog“ lika, ali to nipošto ne znači da bismo Davida Bowieja trebali na silu ugurati u arhetip Vodenjaka. Kroničari glazbe smatraju Bowieja avangardnim umjetnikom, originalnim, pionirom, onim koji je hrabro kršio granice. No sam Bowie vrlo je jednostavno obasnio da je uvijek znao naslutiti kolektivne energije, opipati bilo trenutka. Kad je stvarao glazbu, nije ga vodila ideja da iskorači izvan granica. Zanimala ga je sloboda da istražuje svoju vlastitu kreativnost. A upravo to je ono što treba Mjesec u Lavu – kreativno izraziti sebe. Mnogi su njegovi albumi dočekani nepovoljnim kritikama, da bi tek kasnije bili prepoznati kao iznimno važni i vrijedni.

No vratimo se Mjesecu. Smješten u sedmoj kući, pojačao je potrebu da samog sebe kreativno ostvaruje pred publikom, pred očima javnosti. Mjesec u bliskoj konjunkciji sa Saturnom i konjunkciji nešto većeg orbisa s Plutonom simbol su stvaranja konkretnih formi (Saturn) koje bi se potom dekonstruirale (Pluton) u dinamičnoj transformaciji umjetničkog identiteta. To je razlog velikih zaokreta u njegovoj karijeri, u glazbenom i vizualnom smislu, ta stalna transformacija i ponovna izgradnja stvaralačke osobnosti.

Ikona

Osim podznaka u Vodenjaku, koji Davidu daje ozračje jednostavno slobodnog i neovisnog kreativca, važno je primijetiti da je u prvu kuću umetnut znak Riba. U izražavanju osobnosti, u Davidovom vlastitom doživljaju identiteta snažno je prisutan senzibilni umjetnik. To potvrđuju i snažno naglašava Sunce u dvanaestoj kući, kao i Neptun, vladar Riba, u kvadratu sa Suncem, Marsom i Merkurom, vladarom pete kuće kreativnog stvaranja. Razmislimo li na trenutak, vidjet ćemo da ta sposobnost „opipavanja pulsa“ života, pulsa globalne kulturne scene, snova i čežnji koje nas nadahnjuju u svakodnevnom životu izvire upravo iz tog ribljeg senzibiliteta. Sunce u dvanaestoj kući znači potragu za samim sobom kroz žrtvovanje čvrstih granica osobnosti da bi se ona proširila, povezala s nečim većim, da bi postala neka vrsta ikone koja nadahnjuje druge. Ta potraga za sobom posve ga je prirodno vodila kroz različite scenske identitete, poput Ziggyja Stardusta, Thin White Dukea, šminkera u odijelu i kravati, osobe koja eksperimentira s drogama i vlastitom seksualnošću.

Karizma

Kreativni senzibilitet dodatno je uvećan kvadratom Sunca i Neptuna, uz obilni dodatak karizme koja se lako iščitava iz kvadrata Marsa i Neptuna. Mars koristi maštu i iluziju kako bi se dokazao i potvrdio sebe! Ne zaboravimo da je Neptun vladar glazbe! Iz svega ovoga vidimo da je Neptun puno snažnije prisutan u natalnom horoskopu Davida Bowieja, nego, primjerice, Uran ili arhetip Vodenjaka.

Vladar Jarca i stoga dispozitor Sunca je Saturn koji se nalazi u Lavu. Ego traži priznanje, a kroz plutonovske transformacije sugerira da je David neovisan o formi, spreman sve što je  sagradio razoriti te ponovo sagraditi, da bi bio vjeran svojoj istini (Pluton), da bi bio slobodan! Mjesec i Pluton uvijek su posebno snažan signal, u ovom slučaju da je potreba za kreativnim izražavanjem vlastite osobnosti (Lav) dovedena do ekstrema (Pluton). To su vrlo snažne unutrašnje sile koje nije moguće zadržati u okvirima prosječnog života. Iza tog posebnog planetarnog kontakta slutimo Davidove komplicirane emotivne potrebe i vjerojatno složen odnos s majkom, s arhetipom ženskog općenito, ali i duboke unutrašnje preobražajne sile koje su ga i učinile velikim, slavnim, genijalnim umjetnikom.

Fame, Fashion, Changes…

Mjesec u sedmoj kući, kući javnosti, publike, života pred svjetlima pozornice, u trigonu je s Venerom koja je u konjunkciji s MC-om. Lagano je to i neometano kanaliziranje kreativnih energija koje traže priznanje u umjetničkoj karijeri (Venera konjunkcija MC).

David Bowie bio je moj veliki junak, možda i zato što je moj Mjesec u Lavu. Kad biste me pitali koja mi je Davidova najdraža, stara stvar, bilo bi mi teško izabrati – no ipak, Heroes u mojim očima odlično ocrtavaju Mjesec u Lavu pa mi je posebno važna. No u mom srcu David je možda uvijek bio Major Tom, koji nas i sad, ako mu je uopće stalo, gleda s nekih svemirskih daljina i juri u nova prostranstva postojanja, u nove izazove duše!

David nas je napustio 11.1.2016., no njegova nam glazba, srećom, ostaje zauvijek!

 

Napisala Senka Ljubić