Znate li reći – volim te?

Volim te – čarobne su riječi koje svatko od nas želi čuti. No znamo da ih nije lako izgovoriti. Za svakog od nas one imaju posebnu težinu i značaj. Ako izuzmemo intenzivno razdoblje zaljubljenosti koje proživljavamo na početku ljubavne veze, kad se rasipavamo izjavama ljubavi, stvari se s vremenom smire i ulaze u rutinu. Ako su nam djeca malena, vjerojatno im češće govorimo da ih volimo, no kad smo to posljednji put rekli svom gimnazijalcu ili svojim roditeljima? Koliko često to kažemo partneru? Toliko se puta ne sjetimo, tako često se bojimo!

Sposobnost davanja i primanja ljubavi vrlo je osjetljivo područje našeg ponašanja. Da bismo mogli bez straha i zadrške izraziti ljubav, moramo imati zdrav osjećaj vlastite vrijednosti. Zašto su te dvije stvari povezane? Ako se ne osjećamo dovoljno vrijednima, duboko u sebi ne osjećamo da imamo nešto za ponuditi. Ako smo beznačajni, zašto bi nekome značilo naše očitovanje ljubavi? Što ako nas odbiju, ismiju, uvrijede, ponize? Mnogi od nas u većoj ili manjoj mjeri osjećaju nesigurnost kad se radi o osjećaju vlastite vrijednosti. Razlozi su mnogobrojni, od odnosa u obitelji i načina kako su nas poticali ili možda obezvrjeđivali roditelji ili braća, djeca iz susjedstva i škole. Kako su nam roditelji pokazivali ljubav? Jesu li je izražavali zagrljajima i poljupcima, jesu li nam tepali nježne riječi ili je prevladavala suzdržanost? Kakva su naša vlastita iskustva u ljubavnim vezama?

Život je neprestani niz prilika u kojima učimo o sebi. Doživljavamo uspjehe i neuspjehe, a u tom procesu učvršćujemo svoj osjećaj sigurnosti. Ipak, kad treba reći – volim te – u tim se malim riječima  krije složeni mehanizam naših nada i strahova, osjećaja vlastite vrijednosti i starih rana, naše mudrosti i, na kraju, naše vječne potrebe za srećom i ljubavi.

Vatreni znakovi – Ovan, Lav i Strijelac

Jedno je sigurno – pripadnici vatrenih znakova jako vole čuti da ih netko voli. Pokazali to ili ne, rastapaju se od sreće na svako očitovanje ljubavi. Kad se osjećaju voljenima, lakše će i sami izreći čarobne riječi – volim te. Kad ih izgovore, možete biti sigurni da tako i misle! Pripadnici vatrenih znakova romantične su duše koje u pokazivanju ljubavi vole velike geste, malo teatralnosti i uzbuđenja. Ne boje se pokazati naklonost i ljubav u javnosti, vole slatka ljubavna zadirkivanja. Kad vole, vole svim srcem, a onda će imati dovoljno hrabrosti to i reći!

Zemljani znakovi – Bik, Djevica i Jarac

Pripadnici zemljanih znakova svoju će ljubav lakše pokazati nego izreći. Držat će vas za ruku ili vas zagrliti, skuhati vam večeru, pokriti dekicom kad zaspite ispred televizora. S njima trebate biti strpljivi, no kad se jednom odluče na tu, za njih značajnu izjavu, možete biti sigurni da vas duboko vole. Stabilno ukorijenjeni u stvarnosti, zemljani znakovi imaju osjećaj da će se i te izgovorene riječi nekako materijalizirati i ostaviti dubok trag. Nećete ih često čuti, ali možete biti apsolutno sigurni da se kriju u bezbroj sitnica, malih i velikih djela koje čine za vas.

Zračni znakovi – Blizanci, Vaga i Vodenjak

Brzih misli i laki na riječima, pripadnici zračnih znakova nemaju problema s izražavanjem ljubavi. I ne samo reći – volim te, već i beskrajno opisivati svoje osjećaje, svoja raspoloženja i sve ono što budite u njima. Veseli i pomalo neozbiljni, možda će ponekad olako reći te važne riječi, uvijek u najboljoj namjeri. Riječi su im jako važne pa zapamtite da im – volim te – morate često ponavljati. Nisu sramežljivi, obasipat će vas nježnim nadimcima koje smišljaju posebno za vas. Kad vole, stalno će vam to davati do znanja.

Vodeni znakovi – Rak, Škorpion i Ribe

Zatvoreni u svoj privatni svijet u kojem vlada bogatstvo osjećaja, raspoloženja, sjećanja i očekivanja, pripadnici vodenih znakova vole vrlo duboko. Cijene intimnost pa će izražavanje ljubavi čuvati samo za privatne trenutke. Njihov unutrašnji ritam osjećaja diktira kada i kako će izjaviti ljubav, a to mogu biti vrlo strastvena očitovanja. Reći će vam da vas vole samo kad su oni raspoloženi za to, a ne zato što je Valentinovo ili zato što ste pitali „Voliš li me?“ Od njih nećete često čuti ljubavne izjave, ali brižnost koju vam iskazuju smatrajte pouzdanim znakom da vas vole.

 

Napisala Senka Ljubić