Penelope Cruz & Javier Bardem

„Dijelim svoju radost sa svojom prijateljicom, svojom družicom, svojom ljubavi Penelopom. Toliko ti toga dugujem i tako te silno volim.“

Dramatično i izravno očitovanje ljubavi koje joj je uputio Javier Bardem primajući nagradu na Canneskom festivalu zaprepastio je ne samo Penelope Cruz, već i javnost. Dvoje najpopularnijih španjolskih glumaca iza sebe imaju mnogo profesionalnih uspjeha i razvikanih ljubavnih veza. Par je započeo vezu 2008. godine tijekom snimanja filma Woodyja Allena Vicky Cristina Barcelona, u kojemu su zaigrali strastveni i nekonvencionalni bračni par. Vezu su dugo vremena pomno skrivali i vjenčali se 2010. u vrlo privatnoj i skromnoj ceremoniji na Bahamima. Roditelji su Lea i Lune, no svoj privatni život, kao i djecu, brižno štite od znatiželjnih očiju javnosti.

Snažna i romantična

Penelope je astrološki Bik, čija snažna pojavnost na ekranu nije nimalo nametljiva, već odiše senzualnošću i smirenošću. Venera, vladarica Bika, nalazi se u Ribama, što pojačava dojam tajanstvene ljepote i profinjenosti. Ekspanzivni Jupiter također je u Ribama, znaku neiscrpne mašte i kreativnosti. Povoljnim sekstilom podržava Penelopino Sunce, pomažući da sve čega se dotakne ova odlučna glumica, pretvori u uspjeh. Penelope ima Mjesec u Raku što sugerira potreba za stvaranjem emotivne sigurnosti, želju da uplovi u sretnu bračnu luku, iskustvo majčinstva je jako važno. Vodeni Mjesec vrlo je maštovit i kreativan. Romantični duh i zanesenost umjetnošću ocrtava se u kvadratu Jupitera u Ribama i Neptuna u Strijelcu. U potrazi za snovima, u bijegu od ružne stvarnosti, Penelope je za svoj životni put izabrala svijet privida i mašte, svijet filma. Bik je usmjeren na stvaranje i održavanje stabilnosti i materijalne sigurnosti. Tu potrebu pojačava naglašeni znak Raka u kojem se osim Mjeseca nalazi i konjunkcija Marsa i Saturna. Ambicija da bude sretna – što god to za nju značilo – tipična je potreba Saturna u Raku.

Neuništiva snaga karaktera

Poticajnu energiju Marsa koji se želi dokazati i nametnuti svoju volju nije lako usmjeriti kad mu Saturn podmeće strah od pogreške i nesigurnost u vlastite odluke. Kad ionako složenu energiju dodatno uznemiri kvadrat Plutona, nastaje velika unutrašnja napetost i želja za dokazivanjem pod svaku cijenu. Penelope je u stanju izdržati najveće izazove, neumoljiva je u svojim odlukama, ne prašta pogreške. Njen instinkt za prepoznavanjem pravih projekata i bikovska tvrdoglavost proveli su je kroz sve izazove njene profesije do vrhunskog uspjeha. Ispod nježnog lica krije se neuništiva snaga karaktera.

Umjetnički temperament

Javier je astrološka Riba, intuitivan umjetnički tip neodoljive karizme i kameleonske prilagodljivosti. Lako stvara raspoloženja te barata sposobnošću suptilne preobrazbe. Javierov Mjesec u Lavu izgara od želje za osobnim priznanjem. Postiže ga uz pomoć senzibilnih, prilagodljivih, nevidljivih energija umjetnosti. Kombinacija vode i vatre ima u sebi ono što bi se moglo nazvati umjetničkim temperamentom: osjetljive emocije, ali i osjetljiv ego koji se uspinju vrtlozima mašte. Glumački dar i magnetsku privlačnost pojačava konjunkcija Marsa i Neptuna. Javier instinktivno zna zavesti publiku, a dramatični i nadasve ponosni Mjesec u Lavu čvrsto je zacrtao smjer kretanja prema osvajanju poštovanja, ugleda i slave.

Dominanta vatra

Javierov ego vrlo je jak i dodatno naglašen konjunkcijom Venere i Saturna u Ovnu. Saturnovska ambicija u Ovnu želi naglasiti značaj vlastite osobnosti. Venera će ublažiti grubost i nametljivost te ambicije i nadomjestiti ju slatkom zavodljivošću te drskom, ali šarmantnom izazovnošću. Venera sputana Saturnom simbol je kontroliranih osjećaja, suzdržanosti u iskazivanju nježnosti. Snažni osjećaji teku skriveni duboko ispod površine jer postoji nesigurnost u vlastitu vrijednost, koja se uvijek iznova preispituje i treba potvrdu drugih.

Intuitivno razumijevanje

Temeljne energije horoskopa u lijepom su suglasju. Penelopin Mjesec u Raku skladno je povezan s Javierovim Suncem u Ribama. Osjećajne vodene energije sugeriraju intuitivno razumijevanje i duboke emocije koje dijele. Javierov Mjesec u Lavu dobiva podršku Penelopinog podznaka u Ovnu. Dijele vatreni temperament koji se ne boji zasjati u javnosti svojim kreativnim sposobnostima i strastveno slijediti svoje snove. Javierovo Sunce u Ribama združeno je s Penelopinim Jupiterom. Povoljna konjunkcija pobuđuje sreću, prijateljsko i vedro raspoloženje. Javier svojom osobnošću budi Penelopin optimizam, čini se da ona uz njega vidi svoju budućnost, vjeruje u ostvarenje zajedničkih snova. Penelope je Javierovo nadahnuće, svojim idejama i svjetonazorom daje smisao njegovu postojanju.

Moćne i opasne sile ljubavi

Javierov je Pluton u opoziciji Penelopinoj Veneri, što je snažna, gotovo hipnotička privlačna sila kojom je Javier očarao Penelope. Dominantni i neumoljivi Pluton zarobio je osjećaje nježne Venere u Ribama u vrlo intenzivnoj i gotovo opsesivnoj ljubavnoj vezi. Penelope je ranjiva strana u vezi koju naizgled kontrolira Javier. Ni on nije izbjegao moćoj i varljivoj sili ljubavi, njenom Neptunu koji je zarobio njegovo Sunce i pod čijim se utjecajem rastapa od osjećaja i nježnosti. Na djelu su moćne i opasne sile ljubavi koje traže kompromise i jamče uzbuđenja, premda su Penelope i Javier skloni tome da vide samo najbolje jedno u drugome te im se čini da zajedno mogu pobjeći svim ružnim stvarima ovog svijeta i za sebe stvoriti skriveni raj.

Dva snažna karaktera

Penelope i Javier razumiju se na intuitivnoj razini, no oboje su vrlo tvrdoglavi ljudi snažnih osobnosti. Iako se energije Bika i Riba odlično nadopunjavaju, nije uvijek lako uskladiti njenu potrebu za stvaranjem sigurnosti s njegovim ponosnim, dramatičnim i ambicioznim naglašenim vatrenim energijama. Zemljana praktičnost ne može u potpunosti shvatiti vatrenu želju za kreativnim izražavanjem, njen idealizam, vizionarstvo i želju za slavom. Javierova os mjesečevih čvorova u kvadratu je s Penelopinim Saturnom. Priroda njihove veze obilježena je svim onim što simbolizira Saturn. Svladavanjem teškoća, strpljivošću u nevoljama i prihvaćanjem obaveza i odgovornosti njihova veza može postići trajnost, a oboje partnera zrelost. Učiti jedno od drugog glavni je zadatak ovakve ozbiljne karmičke veze.

Napisala: Senka Ljubić