Priča o ljubavi u 2020.

 Posebna vremena u kojima živimo dovela su naše ljubavne veze u posve nove situacije. Ljubav je na kušnji! Moramo biti kreativni i spremni pronaći nove načine kako bismo održali svoje ljubavne veze zdravima te razvijali ljubav prema djeci, roditeljima, prijateljima, a iznad svega – ljubav prema sebi. Otkrijte što nam poručuju ovogodišnja nebeska kretanja Venere i Marsa te što u ovim neobičnim vremenima  možemo naučiti o ljubavi.

Velika je vjerojatnost da ste se našli u kućnoj izolaciji s partnerom i djecom. Vaš dom ne samo da je postao ured, nego i dječji vrtić, škola, igraonica, restoran, kino i još mnogo toga. Možda će astrološki Rakovi, Bikovi, Ribe ili Jarci smireno uživati u tome što mogu biti kod kuće više nego ikad prije, no ima i onih nemirnih, nestrpljivih poput astroloških Ovnova, Blizanaca ili Strijelaca kojima će kućno okruženje vrlo brzo postati pretijesno i pretvoriti se u zatvor. Nemirna i neovisna narav treba kretanje i puno slobodnog prostora za sebe. Čak i ako svakog dana odlazite izvan kuće na posao, ipak više vremena provodite kod kuće. Više vremena da se u svoja četiri zida sudarate s partnerom, s drugim ukućanima ako ih imate, ili se sudarate sa samim sobom. Ima i onih partnera koji su ostali razdvojeni, u dalekim gradovima, čak i dalekim zemljama ili kontinentima.

Previše udaljenosti kao i previše blizine pravi su test za ljubav. Takve ekstremne situacije naglasit će sve one nesuglasice ili probleme koji su se ranije vješto zaobilazili ili gurali pod tepih. Pravi je trenutak da se suočimo s nekim istinama o svojoj ljubavnoj vezi i da steknemo pravu perspektivu o sebi, o partneru i o tome kako se naša veza može nastaviti uz mogućnosti da postane kvalitetnija. Ili da završi.

Među brojnim savjetima kako dobro organizirati suživot u specifičnim okolnostima važno je zapamiti da to što smo “stalno zajedno” ne znači da moramo biti stalno u nekoj interakciji. Posve je u redu da se odvojimo i budemo neko vrijeme sami, sa svojim mislima i aktivnostima. Posve je razumljivo i da se događaju pretjerane emotivne reakcije, potaknute bilo strahovima zbog stvarne situacije koja nas ugrožava, bilo osjećajima skučenosti, nesigurnosti, nesnalaženja u novim uvjetima, nepovjerenja da će budućnost donijeti nešto bolje. Ponekad ćemo doživjeti pretjerane reakcije od partnera, ponekad ćemo i sami reagirati neprimjereno. Često i neke nevažne sitnice postaju okidač emotivnih ispada, posebno kad se nagomilaju jer nismo mirno i na vrijeme ukazali na njih. Potrebno je još više razumijevanja i suosjećanja te spremnosti na kompromise. No, uz mnogobrojne psihološke savjete, pogledajmo kakvu nam priču pričaju planetarna kretanja, posebno priču o ljubavi koju nam pričaju Venera i Mars.

Novi početci

U 2020. godini, koja je po mnogo čemu astrološki specifična, Venera i Mars također pričaju posebnu priču. Ove godine oba planeta imaju svoju retrogradnu fazu. Retrogradna faza Venere traje od 13. svibnja do 25. lipnja, a Marsova od 9. rujna do 14. studenog. Retrogradno kretanje ovih planeta obilježava završetak prethodnog i početak novog ciklusa u kojem se događa i neka vrsta duboke kulturološke i globalne promjene, koju ćemo osjetiti i na razini našeg osobnog života. Venerin ciklus traje otprilike 19 mjeseci, a 3. lipnja 2020. započinje njen novi ciklus u Blizancima. Marsov ciklus traje otprilike 26 mjeseci, a 14. listopada 2020. započinje njegov novi ciklus u Ovnu. Uvijek naglašavam da retrogradne faze ne treba smatrati nečim lošim. Ako ih promotrimo kao završetak prethodnog ciklusa, onda je to razdoblje u kojem stavljamo točku na kraj rečenice. Završetak bilo kojeg ciklusa je prihvaćanje spoznaje završetka koja nam omogućava konačno puštanje. Tek kad pustimo, spremni smo krenuti naprijed, neopterećno, slobodno i znatiželjno u novi ciklus svog osobnog razvoja, spremni smo otvoriti nova vrata i zakoračiti u nepoznato.

No, što točno puštamo i u što novo krećemo s Venerom i Marsom? Venera simbolizira osobni osjećaj vlastite vrijednosti te sve ono što za nas ima posebnu vrijednost i postaje predmetom naših želja. Venera simbolizira i sposobnost stvaranje intimne veze. Pojednostavljeno možemo reći da je Venera želja i ljubav. Mars simbolizira sposobnost da se obranimo, zaštitimo, dokažemo, provedemo svoju volju, učvrstimo osjećaj identiteta. Stoga, ove godine možemo započeti na drugačiji način ostvarivati svoje želje, na neki novi način se dokazati, ne samo u ljubavi nego općenito, na svim poljima života.

Neka vas ova veća ciklička kretanja Venera i Marsa ne zbune. Simbolički početak ciklusa daje posebnu nijansu većem vremenskom razdoblju, u trajanju od 19, odnosno 26 mjeseci, no unutar tih većih ciklusa, Venera i Mars marljivo putuju znakovima zodijaka. Pod okriljem novih ciklusa Venere i Marsa, koji udruženim energijama Blizanaca i Ovna donose novu vitalnost, spontanost, veselje i razumijevanje našim starim ili novim vezama, odigravaju se bezbrižna i napeta razdoblja.

Venerin ciklus u Blizancima

Venerin ciklus u Blizancima sugerira da ćemo idućih 19 mjeseci temi ljubavi općenito pristupiti s više lakoće i lepršavosti. Zapuhat će neki novi, svježi, topli i mirisni vjetrovi da bi provjetrili ustajale navike u partnerskom odnosu te kako bi donijeli nove ideje o tome što nam je vrijedno i što želimo u idućoj fazi svog života. U sebi možemo razvijati komunikacijske sposobnosti, prepoznati želju za učenjem te se s lakoćom otvarati novim iskustvima. Znatiželja može donijeti nova uzbuđenja i nadahnuće, svježinu u naše veze. Sposobnost brzih reakcija i brze prilagodbe svakoj situaciji začinjava naše veze raznolikošću, veseljem i smijehom. Možda se ovoj energiji pripisuje površnost, no to bi prije značilo da je temi osjećaja lakše pristupiti kroz razgovor, analizu, razumijevanje svega što se događa, a manje kroz uranjanje u duboka i često mučna osjećajna stanja. Energiju Blizanaca vrlo dobro simboliziraju Petar Pan, zabavljač, dvorska luda, vječna mladost, što se kroz idući ciklus može manifestirati kao pomlađujuća energija, veselje i bezbrižnost koje našim vezama udahnjuju novi život. Bez obzira na to u kojem se znaku nalazi vaša natalna Venera, ova vedra energija stoji vam na raspolaganju kako biste dodali nove nijanse osjećaju vlastite vrijednosti i vlastitoj ljubavnoj vezi.  No, za vas će ovaj ciklus biti još važniji te vam može donijeti posebno pozitivna i sretna iskustva u ljubavi ako su vaša natalna Venera ili Sunce u Blizancima, Vagi ili Vodenjaku.

Marsov ciklus u Ovnu

Mars je vladar znaka Ovna, što sugerira da će njegova energija u iduće otprilike dvije i pol godine doći do punog izražaja kao sposobnost izravnog i odlučnog djelovanja, snaga inicijative koju možemo izraziti punom snagom u načinu kako se borimo sa životnim izazovima. Arhetipska slika Marsa u Ovnu je ratnik, natjecatelj, agresivni igrač, spontan, samovoljan, individualac, zaigrani dječak s igračkama. Ima u njemu i nešto sebičnosti, ali i veliko srce snažnih osjećaja. Uz Marsov ciklus u Ovnu manje je okolišanja i taktiziranja, a više izravnosti u pokazivanju namjera. Ne oklijevamo, nego djelujemo spontano, ponekad i ishitreno. Ovo može biti i pomalo neukroćena, divlja energija koja se ne zamara civilizacijskim finesama, ali uglavnom je obilježava golema vitalnost, pa i sirove strasti. Naglašena individualnost i potreba za neovisnošću, koje prožimaju način našeg djelovanja, kao i način kako se dokazujemo, nije sklona kompromisima. Marsov ciklus u Ovnu sugerira nam da će u ljubavi biti važna iskrenost, spontanost i sloboda, a u vezama se traži partnerski odnos dvaju snažnih i ravnopravnih individualista koji uspješno komuniciraju te su povezani snažnom fizičkom privlačnošću. Ako su vaš Mars ili Sunce u Ovnu, Lavu ili Strijelcu, za vas će ovaj Marsov ciklus biti još značajniji i dati vam novu razinu vitalne energije i samosvijesti.

Priča o ljubavi 2020.

Sklad i zaigranost

U travnju i prvom dijelu svibnja Venera u Blizancima i Mars u Vodenjaku odlično se nadopunjavaju. Zadovoljstvo pronalazimo u svijetu ideja, u broju prijatelja na društvenim mrežama, čijim se nitima spretno krećemo nadomještajući trenutna pravila izolacije kako bismo zadržali osjećaj da smo dio zajednice. Djelujemo nadahnuti plemenitim ciljevima, vodimo računa o dobrobiti zajednice, pa će u našim osobnim odnosima prevladati zdrav razum, susprezanje sebičnih poriva, spremnost na suradnju i kompromise. Uz naglašene zračne energije možemo ostaviti dovoljno slobodnog prostora jedni drugima, a veze na daljinu lakše se održavaju u ozračju optimizma. Uz Veneru u Blizancima lakše se na površini pojavlje naša zaigrana, vedra, dječja strana pa ćemo se lako uskladiti i sa željama svoje djece ili kućnih ljubimaca te se prepustiti igri. Ovo je razdoblje posebno povoljno ako u natalnom horoskopu imate Sunce, Mjesec ili podznak u nekom od zračnih ili vatrenih znakova.

Nesporazumi

Skladno razdoblje u ljubavnim vezama i svim vrstama odnosa može naglo završiti kad istog dana, 13. svibnja, Venera krene retrogradno, a Mars uđe u znak Riba. Energija se mijenja. Od susretljivog i plemenitog ratnika koji vjeruje u pravdu i zajedničke ciljeve, Mars uranja u nepregledno more osjećaja i nesvjesnih energija. Umjesto dokazivanja više se branimo, umjesto izravnosti može se javiti izbjegavanje i manipulacija. Venera u Blizancima i dalje teži otvorenoj komunikaciji i snazi razuma, a u retrogradnoj fazi bavit će se analizom i preispitivanjem vlastitih vrijednosti i želja. Nesklad razuma i osjećaja može stvoriti nerazumijevanje u našim partnerskim odnosima koje će potrajati do kraja lipnja. Možda nam više nije lako izravno reći što želimo jer trenutno ni sami nismo sigurni što želimo. Možda od partnera očekujemo da razvije telepatske sposobnosti kako bi očitao naša raspoloženja i želje pa se ne trudimo dovoljno jasno reći što želimo. Iz nejasne komunikacije može proizaći puno nesporazuma, a zbog pojačane osjetljivosti partneri se mogu češće duriti, povlačiti u sebe, mrzovoljom odbijati partnera. No, povremeno može izroniti onaj romantični i maštoviti dio arhetipa Riba, pa Mars može krenuti u nježno osvajanje i suptilno zavođenje uz dašak glamura. U ovom razdoblju prije svega budite nježni prema sebi, posebno ako uronite u dublja preispitivanja i analize svojih ljubavnih veza i osjećaja. Budite nježni i prema drugima i zadržite veselje. Ovo razdoblje može biti nešto napetije, nervoznije i iritantnije za Blizance i Strijelca, Ribe i Djevicu.

Novi uzlet ljubavi

Od 28. lipnja pa sve do kraja godine Mars je u Ovnu. Venera je u Blizancima do 7. kolovoza, a dotad traje razdoblje u kojem se skladno nadopunjavaju. Ovo je prilika za novi uzlet ljubavi jer Venera je završila retrogradnu fazi te je započela svoj novi ciklus. Uz Marsovu pomoć kreće u ostvarivanje novih želja. Ideje pršte na sve strane, a budemo li se mogli ponovo slobodnije kretati, bit će lakše pokrenuti mnoge nove aktivnosti, ne samo na ostvarenju želja i jačanju ljubavnih veza, nego i u svim područjima života. Golema količina vitalnosti, optimizma, brzine, znatiželje i smijeha vratit će nas u život. Razdvojeni se parovi mogu ponovo povezati, a samci koji traže novu ljubav dobit će svoju priliku.

Drama

Energija se ponovo mijenja kad Venera 7. kolovoza uđe u znak Raka. Mars još nije u potpunosti završio prethodni ciklus, ali ubrzano rješava sve nezavršene poslove pa se čini kao da mu Venera svojim zahtjevnim emotivnim ponašanjem staje na put i čini ga nestrpljivim, čak i ljutitim. Venera u Raku osjećaj vlastite vrijednosti učvršćuje kroz ljubav i voljenu osobu, kroz obiteljske vrijednosti. Fokusirana je na stvaranje emotivne sigurnosti, što za Marsa može biti sputavajuće. Možda ćemo biti pojačano zahtjevni prema partneru ili on prema nama. S druge strane, postoje neke stvari koje je potrebno samostalno i odlučno završiti, čak i ako treba prihvatiti neke rizike kako bismo prošlost ostavili iza sebe. Među partnerima može nastati nesklad između stopljenosti i slobode, između obitelji i posla, zajedništva i neovisnosti. Kako su energije Raka i Ovna vrlo snažne uz naglašenu inicijativu, ovo razdoblje može donijeti burno pokazivanje osjećaja, ponešto drame, pa i svađa. Napetost najviše osjećaji svi koji u natalnom horoskopu imaju naglašene znakove Ovna i Vage, Raka i Jarca.

Skladni rujan

6. rujna Venera ulazi u znak Lava, a Mars 9. rujna Mars kreće retrogradno. Povoljno ljubavno razdoblje obilježeno je optimizmom i sposobnošću da vidimo obrise budućnosti, želja koje planiramo ostvariti s dubokom vjerom u vlastite sposobnosti. Treba još malo pričekati da Mars do kraja odradi nezavršene poslove i zakorači u novi ciklus, no nije prerano za planiranje. Raskošna Venera u Lavu želi istaknuti svoje vrijednosti, pokazati da je posebna, pa će nam biti lakše pokazati osjećaje, nadahnjivati sebe i druge velikim planovima, impresionirati vlastitom samosviješću. Vatrena energija Lava i Ovna više je usmjerena na sebe i vlastite potrebe pa ćemo jedni drugima ostavljati više prostora i slobode. Venera u Lavu sugerira strastvene osjećaje i velikodušnost prema partneru, romantiku i teatralnost u pokazivanju ljubavi. Odlično razdoblje za zaruke i velike ljubavne geste, ako to okolnosti budu dopuštale.

Splasnuli osjećaji

Od 2. listopada Venera je u Djevici, što će smiriti temperamentno raspoloženje koje smo osjećali u rujnu te ga pretvoriti u emotivnu suzdržanost. Naši će osjećaji i ljubavne strasti naglo splasnuti. Više ćemo promišljati o osjećajima nego se bezglavo bacati u njihov vrtlog, a u svojim odabirima, kao i u oblikovanju želja, nadvladat će praktičnost. Prednost dajemo sigurnosti te prihvaćamo razumna rješenja radije nego žestinu osjećaja koji često vode u nepoznato. No, to neće stvoriti napetosti jer je retrogradni Mars zaokupljen svojim poslovima, ne mari previše za Veneru sve do 14. listopada, kad počinje njegov novi ciklus. Ipak, Mars će se tek od 14. studenog, kad ponovo krene direktno, pokazati u punom sjaju svoje odvažne energije, spreman na nove izazove i ljubavna osvajanja.

Igra mačke i miša

Jedan intenzivni ljubavni tjedan, od 14. do 21. studenog, Venera i Mars su u suprotnim znakovima zodijaka. Ljepota i profinjenost Venere u Vagi pokušat će pripitomiti strastvene ljubavne izričaje, no čini se da će Venera zaključiti kako je lakše pobjeći nego ukrotiti Marsa u Ovnu. 21. listopada Venera žuri u znak Škorpiona. Počinje igra mačke i miša jer Venera u Škorpionu svoje želje i ljubav sagledava u crno-bijelom spektru. Tu se strastveno voli ili ne voli, vanjski sklad žrtvuje se unutrašnjoj istini kako bi ljubav mogla napredovati. Zastarjele se želje odbacuju ili transformiraju kako bi se iz pepela uzdigao novi užitak, ljubav i vrijednosti. Mars se spremno odaziva tom procesu. U ovoj strastvenoj fazi naša će veza postati bolja i snažnija ili je neće biti! S energijom Škorpiona ulog je uvijek na sve ili ništa!

Kraj godine ipak završava skladom, kad Venera 15. prosinca uđe u Strijelca. Svi ljubavni parovi koji su prebrodili izazove 2020. godine mogu krenuti u ostvarivanje svega što su tijekom godine planirali, zamišljali i čekali pravi trenutak da uplove u bolju budućnost.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: priča o ljubavi