Sve što trebaš je ljubav

John Lennon & Yoko Ono

Ljubavna veza između Johna Lennona, proslavljenog Beatlesa, i ekscentrične umjetnice Yoko Ono fascinantna je veza dviju srodnih duša, snažne, nezavisne, a ipak neraskidivo isprepletene planetarnim silama i karmičkim sponama. Brojni obožavatelji nisu mogli shvatiti snagu osjećaja koja je Lennona vezala za sitnu i samozatajnu japansku umjetnicu, uz to sedam godina stariju.
Oboje originalni, uspješni umjetnici i veliki individualci, proživjeli su strastvenu i burnu ljubav, punu sukoba i napetosti, mirenja, rastanaka i ponovnih početaka. Yoko je duboko promijenila Johnov život pa je među obožavateljima dočekana s nesimpatijama, a krivili su je i za raspad Beatlesa. Njihova je ljubavna priča bila komplicirana, duboka, puna napetosti, baš kao i njih dvoje kao osobe.

Ekscentrična Japanka

Ona je Vodenjak, nezavisna intelektualka kojoj je osobna sloboda i ostvarenje ideala umjetnosti, humanosti i mira glavna životna zadaća. S podznakom u Vagi, Yoko ostavlja dojam mirne i povučene osobe. Venera, vladarica Vage, pokroviteljica umjetnosti, ljepote i ljubavnih veza, našla se u zagrljaju Saturna u naizgled hladnom Vodenjaku. To je razlog dojma suzdržanosti i hladnoće, ali i sposobnost konkretnog ostvarenja umjetničkih vizija. Energija fiksnog znaka Vodenjaka simbolizira tvrdoglave i uporne ljude koji se hrabro bore za svoje ideje, a Yoko je upravo takva, neslomljive volje, nespremna na kompromise, snažne umjetničke vizije. Naglašene zračne energije snažile su intelekt i originalne ideje koje su vodile njen uzavreli Mjesec u Strijelcu ka potrebi da ostavi trag u svijetu, da izražava svoje stavove slobodno, da ih širi boreći se za bolji svijet. Svi koji su je osobno upoznali osjetili su nevjerojatnu karizmu koju naglašava konjunkcija Marsa i Neptuna pa Yoko svojim aktivnostima nadahnjuje druge.

Kad su ljudi cinični o ljubavi, trebaju pogledati sebe i vidjeti da je ljubav moguća.

Sanjar

John Lennon bio je astrološka Vaga s Mjesecom u Vodenjaku. Izuzetno osjetljiv na svaku društvenu nepravdu, gajio je visoke ideale o ljubavi i miru. Sanjar čiji su snovi utjecali na čitav svijet snagu svoje osobnosti crpio je iz opozicije Mjeseca i intenzivnog, moćnog Plutona. Taj zahtjevan planetarni kontakt ukazuje na duboku unutrašnju ranjivost. Ona proizlazi iz kompleksnog utjecaja žena na njegov život, osobito majke. Njegov je život od samih početaka bio nekonvencionalan. Odgajale su ga naizmjenice majka i teta, bez oca, često je mijenjao boravište. Majka je bila ta koja mu je kupila prvu gitaru. Poginula je u prometnoj nesreći kad mu je bilo sedamnaest godina. Tragedija je duboko obilježila njegov život. Napete energije Mjeseca i Plutona kanaliziraju se kroz Merkur u Škorpionu. John je znao prepoznati srž stvari, istaknuti ono najvažnije i to prenijeti drugima kroz glazbu, na duboko osjećajan način koji je dirnuo mnoge. Originalan u svemu što radi, John je bio prvi slavni roker koji je shvatio da može iskoristiti vlastitu slavu i utjecaj. Promovirao je ideje mira, predvodio demonstracije, a najviše od svega nadahnjivao je svijet svojim prekrasnim, sanjarskim stihovima o ljubavi.

Ako netko misli da su ljubav i mir stereotipi koje trebamo ostaviti u prošlosti, to je njegov problem. Ljubav i mir su vječni.

Snaga zajedničke vizije

Od trenutka kad je upoznao Yoko posjetivši njenu izložbu, John nije mogao prestati misliti na tu neobičnu ženu. Njegovo Sunce u Vagi, gdje Yoko ima ascendent, pokrenulo je tijek snažnih energija razumijevanja i sklada. Ispreplitanje njenog Neptuna s Johnovom Venerom nježna je i romantična energija ljubavi, kad partneri jedno u drugom vide savršeno biće, ljubav koju su čekali čitavog života. Johnov sanjarski duh uzletio je u nove dimenzije samoostvarivanja. No ono što je označilo sudbinsku vezu, intenzivnu i neraskidivu, energije su Urana i Plutona. Johnovo Sunce sučeljeno je njenom Uranu, što je tipični astrološki pokazatelj ljubavi na prvi pogled. Pluton njenog horoskopa svojim je moćnim utjecajem hipnotizirao Johnovo Sunce i ascendent. John i Yoko prepoznali su se na dubokoj, nagonskoj razini.

To je prepozavanje iz prethodnih života, privlačna sila, snažna i neodoljiva. John se naglo i drastično povukao iz dotadašnjeg kruga prijatelja i suradnika, a svađa s McCartneyjem okončala je djelovanje Beatlesa. Širenje ideje mira postao je prioritet, a Yoko je postala sve što mu treba. Gnjev prijatelja i javnosti usmjeren je na Yoko. No bračni par koristi slavu i utjecaj na medije kako bi na originalan način promovirao svoje ideje. Nakon čuvenog intervjua u krevetu, zaredale su obnažene fotografije slavnog para i brojne aktivnosti u promociji mira. John nipošto nije bio pod kontrolom svoje žene. Dopustio je da ga ljubav preobrazi kako bi napredovao u osobnom razvoju. Yoko je zacijelila njegove boli, promijenila njegove stavove prema ženama, slavi i umjetnosti. Oboje samostalni, John uz to ponekad nagao i impulzivan u skladu sa svojim ovnovskim ascendentom, znali su se žestoko sukobljavati i razmimoilaziti u idejama. Rastajali su se, pri čemu John nije ostajao vjeran, ponovo se mirili jer nisu mogli živjeti jedno bez drugoga. Tragično i neshvatljivo ubojstvo Lennona, jedne od najutjecajnijih osoba u svijetu glazbe, prekinulo je život, ali ne i ljubav. Yoko svim srcem nastavlja putem koji su zajednički zacrtali, putem umjetnosti i mira.

John Lennon 9.10.1940.

S Mjesecom u Vodenjaku, Lennon je u Vodenjačici Yoko ugledao odraz vlastite duše. Mjesec smješten točno na njenom Saturnu simbolizira stabilnost i čvrsto uporište koje mu je Yoko pružala. S tim je planetarnim kontaktom posve razumljiva razlika u godinama. John se mogao osloniti na Yoko, ona je bila njegova učiteljica, možda čak i majka koju je prerano izgubio.

Yoko Ono 18.2.1933.

Distancirana Vodenjačica je, ispod dojma intelektualne nadmoći, senzibilno i profinjeno biće. Merkur u Ribama, maštovit i osjećajan, dodatno je naglašen opozicijom s Neptunom. Umjetnost je njen život, njen put kojeg slijedi beskompromisno. Strahote rata koje je doživjela u djetinjstvu oblikovale su ideje mira i humanosti. Takav je svjetonazor nadahnuo Lennonov Mjesec u Vodenjaku pa su zajednički širili ideju mira i ljubavi.

 

Napisala Senka Ljubić