Sve što trebaš je ljubav

John Lennon & Yoko Ono

Ljubavna veza između Johna Lennona, proslavljenog Beatlesa i ekscentrične umjetnice Yoko Ono fascinantna je veza dvije srodne duše, snažne, nezavisne, a ipak neraskidivo isprepletene planetarnim silama i karmičkim sponama.Brojni obožavatelji nisu mogli shvatiti snagu osjećaja koja je Lennona vezala za sitnu i samozatajnu japansku umjetnicu, uz to sedam godina stariju.
Oboje originalni, uspješni umjetnici i veliki individualci proživjeli su strastvenu i burnu ljubav, punu sukoba i napetosti, mirenja, rastanaka i ponovnih početaka. Yoko je duboko promijenila Johnov život pa je među obožavateljima dočekana s nesimpatijama, a čak su je znali kriviti za raspad Beatlesa. Njihova je ljubavna priča bila komplicirana, duboka, puna napetosti, baš kao što su bili i njih dvoje kao osobe.

Eksecentrična Japanka

Ona je Vodenjak, nezavisna intelektualka kojoj je osobna sloboda i ostvarenje ideala umjetnosti, humanosti i mira glavna životna zadaća. S podznakom u Vagi Yoko ostavlja dojam mirne i povučene osobe. Venera, vladarica Vage, pokroviteljica umjetnosti, ljepote i ljubavnih veza, našla se u zagljaju Saturna u naizgled hladnom Vodenjaku. To je razlog dojma suzdržanosti i hladnoće, ali i sposobnost konkretnog ostvarenja umjetničkih vizija. Energija fiksnog znaka Vodenjaka simbolizira tvrdoglave i uporne ljude koji se hrabro bore za svoje ideje, a Yoko je upravo takva, neslomljive volje, nespremna na kompromise, snažne umjetničke vizije. Naglašene zračne energije snažile su intelekt i originalne ideje koje su vodile njen uzavreli Mjesec u Strijelcu ka potrebi da ostavi trag u svijetu, da izražava svoje stavove slobodno, da ih širi boreći se za bolji svijet. Svi koji su je osobno poznavali osjetili bi nevjerojatnu karizmu koju naglašava konjunkcija Marsa i Neptuna, pa Yoko svojim aktivnostima nadahnjuje druge.

Sanjar

John Lennon bio je astrološka Vaga s Mjesecom u Vodenjaku. Izuzetno osjetljiv na svaku društvenu nepravdu gajio je visoke ideale o ljubavi i miru. Sanjar čiji su snovi utjecali na čitav svijet snagu svoje osobnosti crpio je iz opozicije Mjeseca i intenzivnog, moćnog Plutona. Ako netko misli da su ljubav i mir stereotipi koje trebamo ostaviti u prošlosti, to je njegov problem. Ljubav i mir su vječni. (John) Taj zahtjevni planetarni kontakt ukazuje na duboku unutrašnju ranjivost. Ona proizlazi iz kompleksnog utjecaja žena na njegov život, osobito majke. Njegov je život od samih početaka bio nekonvecnionalan. Odgajale su ga naizmjenice majka i teta, bez oca, često je mijenjao boravište. Majka je bila ta koja mu je kupila prvu gitaru. Poginula je u prometnoj nesreći kad mu je bilo sedamnaest godina. Tragedija je duboko obilježila njegov život. Napete energije Mjeseca i Plutona kanaliziraju se kroz Merkur u Škorpionu. John je znao prepoznati srž stvari, istaknuti ono najvažnije i prenjeti drugima kroz glazbu, na duboko osjećajan način koji je dirnuo mnoge. Originalan u svemu što radi, John je bio prvi slavni rocker koji je shvatio da vlastitu slavu i utjecaj može iskoristiti. Promovirao je ideje mira, predvodio demonstracije, a najviše od svega nadahnjivao je svijet svojim prekrasnim, sanjarskim stihovima o ljubavi.

Snaga zajedničke vizije

Od trenutka kad je upoznao Yoko posjetivši njenu izložbu, John nije mogao prestati misliti na tu neobičnu ženu. Njegovo Sunce u Vagi gdje Yoko ima ascendent pokrenulo je tijek snažnih energija razumijevanja i sklada. Ispreplitanje njenog Neptuna s Johnovom Venerom nježna je i romantična energija ljubavi, kad patneri vide jedno u drugom savršeno biće, ljubav koju su čekali čitavog života. Johnov sanjarski duh uzletio je u nove dimenzije samoostvarivanja. No ono što je označilo sudbinsku vezu, intenzivnu i neraskidivu, energije su Urana i Plutona. Johnovo Sunce sučeljeno je njenom Uranu, što je tipični astrološki pokazatelj ljubavi na prvi pogled. Pluton njenog horoskopa svojim je moćnim utjecajem hipnotizirao Johnovo Sunce i ascendent. John i Yoko prepoznali su se na dubokoj, nagonskoj razini.

Kad su ljudi cinični o ljubavi, trebaju pogledati sebe i vidjeti da je ljubav moguća. (Yoko)To je prepozavanje iz prethodnih života, privlačna sila snažna i neodoljiva. John se naglo i drastično povukao iz dotadašnjeg kruga prijatelja i suradnika, a svađa s McCartneyem okončala je djelovanje Beatlesa. Širenje ideje mira postao je prioritet, a Yoko je postala sve što mu treba. Gnjev prijatelja i javnosti usmjeren je na Yoko. No bračni par koristi slavu i utjecaj na medije kako bi na originalan način promovirao svoje ideje. Nakon čuvenog intervjua u krevetu zaredale su obnažene fotografije slavnog para i brojne aktivnosti u promociji mira. John nipošto nije bio pod kontrolom svoje žene. Dopustio je da ga ljubav preobrazi kako bi napredovao u osobnom razvoju. Yoko je zacijelila njegove boli, promijenila njegove stavove prema ženama, prema slavi i umjetnosti. Oboje samostalni, John uz to ponekad nagao i impulzivan u skladu sa svojim ovnovskim ascendentom znali su se žestoko sukobljavati i razmimoilaziti u idejama. Rastajali su se, pri čemu John nije ostajao vjeran, ponovo se mirili jer nisu mogli živjeti jedno bez drugoga. Tragično i neshvatljivo ubojstvo Lennona, jednog od najutjecajnijih osoba u svijetu glazbe prekinulo je život ali ne i ljubav. Yoko svim srcem nastavlja putem koji su zajednički zacrtali, putem umjetnosti i mira.

John Lennon 9.10.1940

S Mjesecom u Vodenjaku Lennon je u Vodenjačici Yoko ugledao odraz vlastite duše. Mjesec smješten točno na njenom Saturnu simbolizira stabilnost i čvrsto uporište koje mu je Yoko pružala. S tim je planetarnim kontaktom posve razumljiva razlika u godinama. John se mogao osloniti na Yoko, ona je bila njegova učiteljica, možda čak i majka koju je prerano izgubio.

Yoko Ono 18.2.1933

Distancirana Vodenjačica je ispod dojma intelektualne nadmoći senzibilno i profinjeno biće. Merkur u Ribama maštovit i osjećajan dodatno je naglašen opozicijom s Neptunom. Umjetnost je njen život, njen put kojeg slijedi beskompromisno. Strahote rata koje je doživjela u djetinjstvu oblikovale su ideje mira i humanosti. Takav je svjetonazor nadahnuo Lennonov Mjesec u Vodenjaku, pa su zajednički širili ideju mira i ljubavi.