Jacqueline & John Kennedy

Ljubav žrtvovana višim ciljevima

U kolektivno se pamćenje zauvijek urezala slika automobila u kojem pod kišom metaka pogiba John Kennedy. Ružičasti kostim kojeg je tog kobnog dana nosila Jacqueline, simbol njene elegancije i stila, naglasio je tragediju tog dramatičnog trenutka. Ljepota i moć, razočaranja i smrt obilježili su ljubavnu priču koja je u zahtjevnim životnim okolnostima donijela ovom moćnom paru mnogo toga, ali ne i život u ružičastom!

Sve je počelo u otmjenim krugovima američkog visokog društva, desetak godina prije tog kobnog trenutka. Zlatna mladež bogate elite Istočne obale upoznavala se na elegantnim balovima. Pažljivo sklapani brakovi bili su uobičajen način unaprijeđenja obiteljskih vrijednosti, moći i ugleda. Jacqueline je bila odgajana za ulogu savršene žene u pomno odabranom i prikladnom braku.

Prvi put se udaješ iz ljubavi, drugi put zbog novca, a treći put zbog druženja.

Jackie je astrološka Lavica, ponosna, aristokratskog držanja, pomalo ohola. Mjesec u Ovnu simbol je želje za dokazivanjem. Ona se ambiciozno i samouvjereno željela nametnuti na društvenoj sceni. Porijeklom iz ugledne obitelji, Jackie je u sebi nosila duboku ranu. Njen otac, burzovni mešetar na Wall Streetu, živio je burnim životom, uronivši u sve njegove čari. Rastava roditelja bila je neminovna, a Jackie, kojoj je tada bilo jedanaest godina, to je podnijela vrlo teško. Čitavog života snažnim je osjećajima bila vezana za oca. On nikad nije ispunio pravu očinsku ulogu čvrstog oslonca i uzora. Jackie, koja je trebala odobravanje, pohvale i središnje mjestu u životima onih koji su joj važni, duboko je patila uz narušen osjećaj vlastite vrijednosti. Da bi nadomjestila prazninu koju je njen šarmantan i posve nepouzdan otac ostavio u njenoj duši, Jackie je učvrstila svoj ponosni stav duboko potisnuvši nesigurnost, slušajući samo sebe. S takvim štitom samosvijesti i arogancije, Jackie je osvajala društvenu scenu.

Jedino što je kod mene rutinski je to da nema nikakve rutine.

Visoko postavljeni ciljevi

Obitelj Kennedy imala je visoko postavljene ciljeve, potičući borbeni duh koji ne priznaje nikakve slabosti. John je bio astrološki Blizanac, a Mjesec se smjestio u drugom Merkurovu znaku, u Djevici. Naglašene mentalne energije pojačane su kvadratom Merkura i Urana. Johnov aktivan um nije se nikad isključivao, a mentalna je energija potpuno kontrolirala emocionalne potrebe. Lakoća kojom se kretao društvenom scenom dobiva završni dodir ascendentom u Vagi.
Obrazovan, hrabar, duhovit, šarmer koji će obiteljska očekivanja i ambiciozne ciljeve ostvarivati s dozom dječačkog šarma i vedrine svojstvene Blizancima, vrlo je brzo u Jackie prepoznao vrhunske kvalitete osobe koja može ispuniti njegova očekivanja.

Johnov Mars u Biku nalazi se točno u Jackienoj liniji horizonta i još k tome u njenoj osi mjesečevih čvorova kao pokazatelj snažne fizičke privlačnosti. Ova snažna i zahtjevna žena u Johnu je prepoznala svog junaka. Njena je ambicija bila golema, no kao žena u to doba nije mogla izravno ostvarivati svoju potrebu za dokazivanjem. Ona je to mogla činiti preko svog muškarca. Njen je odabir bio savršen jer će John postati ni manje ni više nego Predsjednik. Johna su odgajali da se bori za najviše ciljeve, a njegova se supruga svojom vlastitom energijom savršeno uklopila u obiteljske ideale. Dostojanstveno je podržavala svog supruga i postala savršena Prva dama. Njen Mjesec u Ovnu time je ispunio potrebu da bude broj jedan.

Ponos i samoća

Ipak, nisu ih povezali samo pragmatični razlozi. Jackieno Sunce u zagrljaju Johnovog Neptuna priča o nježnim i romantičnim energijama. Johnovo Sunce združeno je s njenim Jupiterom u obilju optimizma, druželjubivosti i pozitivne energije. Jupiter i Neptun, pod čijim su se utjecajem Jackie i John zaljubili, ublažili su i zamaglili oštre rubove stvarnosti koja je donijela velike dužnosti i mnogo razočaranja. John i Jackie oboje su imali Veneru u Blizancima, koja u ljubavnoj vezi najbolje djeluje kad razmišlja i razgovara o osjećajima, a da ih duboko u sebi ne proživljava. Jackiena emocionalna suzdržanost za Johna je istovremeno bila izazovna i poražavajuća. Premda je Johnov Mjesec u Djevici i sam više promišljen nego opušten u iskazivanju osjećaja, Jackien Mars u konjunkciji mogao je uzrokovati osjećaj nerazumijevanja i povrijeđenosti. Naglašena energija Bika u Johnovom horoskopu vrlo je senzualna, usmjerena na jednostavne i opipljive vrijednosti, pa je John, privlačan i moćan muškarac koji je stalno trebao nove poticaje i uzbuđenja, nadomještao hladnoću svoje supruge brojnim avanturama.

Jackieno se razočaranje i osjećaj usamljenosti pojačavaju. John je nije mogao usrećiti. Njegov ambiciozni Saturn, smješten na vrhu neba kao simbol vrhunskog uspjeha u karijeri, neumoljivo je kvadratom tištio Jackien Mjesec u Ovnu. Utjehu je crpila iz društvenog ugleda i položaja Prve dame, što je upotpunila odjećom, elegancijom, veličanstvenim stilom. Njen se Neptun nalazi na vrhu neba, u znaku Lava. Ona maštom gradi sliku idealnog života. Jackie je svoj vlastiti život pretvorila u privid savršenstva ispod kojeg je vladala saturnovska samoća. Ljubav koja je postojala među njima žrtvovana je ponosu i ambiciji u ime viših ciljeva.

Jacqueline Kennedy 28.7.1929.

Čini se nevjerojatnim da je Jackie ispod samosvjesne i uglađene vanjštine osjećala nesigurnost. Retrogradni Saturn u njenom horoskopu pokazatelj je duboko urezanog osjećaja manje vrijednosti. Rastava roditelja i odlazak oca za kojeg je bila snažno vezana usadio je strah od napuštenosti i osjećaj samoće. Venera u opoziciji Saturnu opisuje duboku ranu zbog koje je i sama bila vrlo suzdržana u iskazivanju osjećaja.

John F. Kennedy 29.5.1917.

Veći dio Johnova života odvijao se pred očima javnosti. Očekivanja obitelji dovela su ga u situaciju da žrtvuje vlastiti život kako bi ostvario obiteljske snove o uspjehu i moći. Svi planeti u horoskopu nalaze se iznad horizonta, osim Urana, vladara pete kuće. John je svojim promiskuitetom duboko povrijedio Jackie. Vrlo problematična veza sa slavnom Marilyn Monroe buknula je zato što je Johnov naglašeni Uran točno u konjunkciji s Marilynim Mjesecom.

 

Napisala Senka Ljubić