Isadora i Sergei – plesačica i pjesnik

Ljubav Isadore i Sergeja bila je čudan spoj ljudi različitih porijeklom, odgojem i životnim iskustvom, a njihov kratak i nesretan brak stvorio je legendu o velikoj ljubavi. Isadora, nemirna i znatiželjna astrološka Blizanka začetnica je suvremenog plesa. Bistrina i okretnost uma združili su se s dubokom osječajnošću Mjeseca u Škorpionu stvarajući zanimljivu, očaravajuću osobu. Ascendent u Ovnu simbolizira neustrašivost kojom je jurišala na život kako bi ostvarila svoje snove. Mars, vladar Ovna smjestio se u Vodenjaku u opasnom duelu s Uranom i Plutonom. Isadora je bila rođena da bude drugačija i jedinstvena. Bilo je tako malo pravila koja nije prekršila, pa je, omražena u malograđanskim krugovima, slovila kao opasna razvratnica. Bila je nadarena snagom sugestivne rječitosti, no njena se istinska komunikacija odvijala plesom, smislom za sklad gibanja, osjećajem za ritam. Odbacila je pravila klasičnog plesa da bi se prepustila spontanim pokretima tijela. Svestrana Blizanka očaravala je magijom plesa, držala predavanja, oduševljavala svojim umjetničkim teorijama, pisala knjige. Njeno je srce bilo duboko vezano za cilj stvaranja nove, oslobođene umjetnosti. Neshvaćena u rodnoj Americi uspjela je osvojiti Europu. Imala je brojne ljubavne veze, no nije se udavala. Njeno je dvoje djece poginulo u bizarnoj automobilskoj nesreći. Ta tragedija, koju je Isadora jedva preživjela, kao da je najavila njenu vlastitu pogibiju. Dvije godine nakon Sergejeve smrti ugušiti će ju dugačak svileni šal, nemarno omotan oko vrata, zaplevši se u kotač automobila. No tada, 1921. godine, očarana je ruskom revolucijom. Ova nemirna buntovnica, proslavljena umjetnica, u svojoj 45 godini života dolazi u Moskvu, na pozornicu ljubavne priče.

Zavodnički ples

Proslavljenom pjesniku je 27 godina. Sunce je u Vagi no budući da je vrijeme rođenja nepoznato Mjesec može biti u Ribama ili u Ovnu. Sergej možda ima neutaživu želju za dokazivanjem, no ovisan je o društvenoj sredini od koje očekuje priznanje i prihvaćanje(Vaga -Ovan) ili ga energija Vage otvara prema ljudima a senzibilni Mjesec sve previše uzima srcu, tražeći sklad sa svijetom da bi često bio povrijeđen (Vaga-Riba). Mars se smjestio tik do Sunca dodatno raspljujući strasti duše, prožimajući osobnost dubokim nemirom, borbenošću, nabusitim stavom koji u stalnoj napetosti mora dokazivati vlastitu važnost. Sklonost Vage ka održavanju sklada i mira neprestano je pod pritiskom neukrotive marsove usmjerenosti na sebe i želje za isticanjem. Sergej je iza sebe imao burnu prošlost, nekoliko objavljenih zbirki pjesama, dva braka i troje djece, a stalno se dokazivao novim ljubavnim osvajanjima. Njegova je poezija s uporištem u jednostavnosti prirodnog, seoskog života izdržala vihor revolucije, pa Sergej nastavlja svoju pjesničku slavu i u novom poretku.

Isadora je plesala u probranim, umjetničkim krugovima. Sudbonosne je večeri smjesta uočila lijepog, plavokosog mladića. Sergejeva Venera u Djevici potaknuta kvadratom Neptuna sanjala je čisti san o savršenoj ženi. Kad se pojavila Isadora, tjelesna žena, u skladu glazbe i pokreta, Sergej je bio posve očaran. U njoj je ugledao dugo traženo savršenstvo, san mu se učinio na dohvat ruke. Ne smeta što je ona 18 godina starija. Ne smeta što se uopće ne mogu sporazumijevati, jer ona zna tek nekoliko ruskih riječi. Preko svih granica stvarnog svijeta Isadora je stigla na taj sudbonosni sastanak, uzvišena Sergejevim neptunovskim pogledom u oličenje savršene ljubavi.

Sergej je skinuo čizme i bosonog zaplesao divlji ruski kalpak kao očitovanje ljubavi. Njegov se Mars nalazi točno u opoziciji Isadorinu ascendentu. Sirova muževnost smjesta ju je zarobila. Oboje su planuli divljom strasti. Žena profinjenog ukusa, izrazite umjetničke duše, naišla je na nešto novo – na sirovog seoskog mladića, punog pjesničkog zanosa. Iskusna i samostalna Isadora upala je u klopku ljubavi. Njena je Venera hipnotizirana snagom Sergejeva Plutona. To je drama strasti, iskonske, seksualne energije koja probražava ljubavnike kroz sukob i bol. Isadora je nemoćna, poput iznenađene životinje koja se bez otpora predaje smrtnom zagrljaju grabežljivca. Prvi put u svom životu Isadora se udala.

Bijes i bol

Prativši suprugu na turneji Europom Sergeja je sve više mučio nedostatak poznatog okruženja, nesposobnost da se prilagodi. Nagao i nepromišljen navikao je dobivati pozornost koju su mu u domovini ukazivali kao genijalnom pjesniku. Isadorina otvorena znatiželja i lakoća društvenog ophođenja prkosila je njegovim mračnim mislima. Među njima je vladalo posvemašnje nerazumijevanje. Mars se oteo kontroli, pa su u žestokim svađama vrištali, svaki svojim jezikom. Kakvog li apsurda, da pjesnik, čarobnjak riječi i rječita Blizanka ne mogu izmijeniti svoje nadublje misli. Ispočetka povremeno, a potom sve češće Sergej je tukao svoju slavnu ženu, žestoko se opijao i radio skandale. Nakon godine dana braka Isadora je smogla snage pobjeći. Sergej je potpuno shrvan. Iduće dvije godine lutao je Rusijom, pio i poboljevao. Nastavio je ljubovati, čak se još jednom oženio, no bijes i bol razdirali su mu srce. Duboko osjetljiva pjesnikova duša nije više mogla podnositi tugu i razočaranja. Tek mu je 30 godina kad samoubojstvom prekida svoje patnje. Isadora je nijemom tugom  zakopala u sebi tajne ove ljubavi. Jedini brak kojeg je ikad sklopila, posve neprikladan, nerazuman, strastven, završio je tako posvemašnjom tragedijom.

Isadora Duncan,  26.5.1877.

Mjesec obilježen Uranom i Plutonom donio je Isadori iskustvo siromaštva i tuge, intenzivan život pun tragedija. Bila je buntovnica dubokih osjećaja. Venera isprepletena Sergejevim Mjesečevim čvorovima opisuje kako je njena ljepota poput mitske sirene zavela mladog pjesnika. Njen Saturn u opoziciji Sergejevoj Veneri odraz je razlike u godinama i nesretnog braka.

Sergej Jesenjin,  3.10. 1895.

Duboka osjećajnost duše i pjesničko nadahnuće izviru iz kvadrata Venere i Neptuna. Ispod grubog ponašanja i želje za dokazivanjem krije se fina i osjetljiva unutrašnjost. Strast Merkura u Škorpionu crpila je nadahnuće iz najdubljih izvora duše no u konjunkciji sa Saturnom to su bile ozbiljne i mračne misli, duboka tuga utkana u stihove.