Ima li vaša veza rok trajanja?

Kad volimo i kad ulazimo u vezu, svim srcem želimo da ljubav potraje zauvijek. Preplavljeni ljubavlju, rado koristimo velike riječi poput zauvijek, volim te, samo ti i ostale romantične izjave koje odlično pristaju na omote čokolada. Osjećamo toliko intenzivne osjećaje prema partneru da i ne razmišljamo o tome da će se, prije ili kasnije, između nas ušuljati sam život. Stvarnost će s vremenom pokazati svoje ne baš uvijek lijepo lice.

Nedavne su statistike pokazale da se u Hrvatskoj raspada već svaki treći brak, zabrinjavajuća brojka. Otvorimo li popularne novine, često će nas zaskočiti raskidi i prijevare, tuga slomljenih srca. Mnogi se pitaju što se to događa? Dok nam svijet slavnih pokazuje plimne valove pojačanih raspadanja veza, mi obični smrtnici patimo u tišini. Možemo se zapitati zašto ima razdoblja kad nam se čini da se raspada puno više veza nego inače? Imaju li zvijezde neko objašnjenje, neki savjet? Imaju li naše veze rok trajanja?

Što nas povezuje

Ono što zovemo „ljubav“ vrlo je složen pojam. Nije ga lako objasniti, shvatiti, naći mu pravi uzrok ili otkriti pravi recept da potraje zauvijek. Održavanje veze još je složeniji zadatak. Kao vječna inspiracija umjetnosti, ljubav i sve njene popratne pojave tema su bezbrojnih knjiga, filmova, slika, svakovrsnog kreativnog stvaralaštva. Astrologija ima odlične metode kojima opisuje vezu dvoje ljudi. Kad gledate iz astrološke perspektive, ne biste vjerovali što sve može povezati par i držati ga u zajedništvu. Ponekad su to ideje, intelektualna razmjena, ponekad je to duboki osjećaj sigurnosti. Ponekad to može biti osjećaj da vam partner može otvoriti svijet i povesti vas u avanturu, pokazati vam put za ostvarenje vaših vizija. Ponekad je to osjećaj za stvarni svijet u kojem partneri zajedno grade materijalnu sigurnost. Mogli bismo tako nabrajati unedogled. Svaka veza ima svoju temu, svoju energiju i dinamiku razvoja.

Rok trajanja

Planeti u našim natalnim horoskopima svojom bogatom simbolikom opisuju što želimo u ljubavnoj vezi, što nas može učiniti sretnima i zadovoljnima te kako to sve pokušavamo ostvariti. U kretanju planeta i njihovim odnosima možemo detektirati razdoblja u kojima se približava neka emotivna oluja ili osjećajni potres ili pak udarac stvarnosti koji će nas malo jače uzdrmati i otkriti pukotine. Tada sve što je oslabilo moramo ili učvrstiti ili porušiti i ponovno sagraditi. Prema tome, odgovor je da – naše veze imaju rok trajanja! No kao i s namirnicama, neke veze su poput lako kvarljive robe, a neke poput konzerviranih proizvoda koji mogu jako dugo trajati. Neke će se veze unatoč svojoj ljepoti i iskrenosti osjećaja srušiti u prvoj većoj oluji, a neke su čvrste građe i mogu izdržati sve izazove. Astrologija kroz planetarna kretanja u vašem natalnom horoskopu može točno odrediti razdoblja u kojima je vaša veza na kušnji, odrediti neku vrstu „roka trajanja“ vaše veze. Ipak, to ne znači da je „negdje zapisano“ da će se vaša veza raspasti. Dobra vijest je da vi svojom slobodnom voljom, svojim zalaganjem, dogovorima i kompromisima, uz puno ljubavi i uz malo sreće možete prebroditi svaku krizu. Vaš natalni horoskop je poput mape, plana vašeg putovanja kroz život, koja vas upozorava kad da ubrzate, kad da usporite, gdje da skrenete, a gdje da produžite! Poput vaše životne vremenske prognoze, ima razdoblja kad poručuje: „Ove se godine mogu očekivati lokalni pljuskovi u području veza. Ponesite kišobran!“

Što ako se prekid ipak dogodi

Oni koji nastoje misliti pozitivno u svakom će izazovu dobronamjerno prepoznati priliku za učenjem. U skupinu nepopravljivih idealista i optimista uz Strijelca će se ubrojiti i Ribe, Vaga i Blizanci. Oni će zajedno s neovisnim individualcima, Ovnom i Vodenjakom, hrabro, pa čak i drsko gledati izazovima u oči. Nažalost, to ih neće zaštititi od pljuske koju im život može opaliti. Mogući raskid neće ih manje boljeti ako ga shvate kao priliku za učenje i osobni rast, ali će im pomoći da u svojim idealističnim glavama i hrabrim srcima nađu objašnjenje, razlog, opravdanje.
Romantični Bik i Lav te superosjećajni Rak također će težiti idealu u vezi i rado će ignorirati neugodnosti života. No ako skinu ružičaste naočale, vidjet će stvarnost s njenim dosadnim malim zahtjevima, zlobnim klopkama, velikim preprekama i još većim kušnjama. Pravi specijalisti u prepoznavanju klopki su Škorpion, Jarac i Djevica, ali i pripadnici svih ostalih znakova koji su se imali prilike opeći u opasnim ljubavnim igrama. Unatoč ljubavi, idealizmu ili oprezu, objektivnom stavu i ponosu, malo tko je bio pošteđen ljubavne boli.

U slučaju raskida, Rak, Ribe i Škorpion u svom će unutrašnjem svijetu pronaći način da se obnove. Pisat će tužne pjesme, uranjati u glazbu, neutješno plakati ili možda peći kolače kojima će popunjavati prazninu u srcu. Ovan, Lav i Vodenjak prkosno će se praviti da ih ne boli i demonstrativno se baciti u vrtlog druženja, zabave ili rada. Strijelac će pokušati pobjeći daleko, na neko obnavljajuće egzotično putovanje ili će se nepromišljeno bacati u ljubavne avanture. Vaga, Blizanci i Djevica nikako neće moći shvatiti – zašto? U pokušaju da si odgovore na to pitanje, vjerojatno će ispisati stranice i stranice dnevnika i pročitati tone knjiga na temu nesretne ljubavi. Bik i Jarac mogu zapasti u duboku depresiju, a utjehu će naći u radu, čokoladi i toplini svog doma. Više rada će malo-pomalo učvrstiti prihode, što će pojačati osjećaj sigurnosti, pa će biti spremni za nove izazove.

A što smo svi skupa naučili? Da je ljubav najmoćnija sila u svemiru! Da je život nepredvidiv i da se ne možemo zaštititi od promjena. Zato i ljubav i život shvatimo kao igru ili kao san, kao strast ili kao ples u kojem moramo sudjelovati svim srcem, iskreno, potpuno. Pa što bude, bude!

 

Napisala Senka Ljubić