Venerin ciklus – mit o Inani

Venerin ciklus – mit o Inani

Blistava Venera za vedrog se vremena vrlo lako može vidjeti na nebu. Ciklički je pratimo na nebu kao jutarnju zvijezdu Danicu koja na izmaku noći blista na istočnom horizontu ili kao Večernjicu koja se pojavljuje na zapadnom horizontu neposredno po zalasku Sunca. Venera je „unutrašnji“ planet, ona kruži orbitom smještenom između Sunca i Zemlje. Kad gledamo sa Zemlje, Veneru zbog njene unutrašnje orbite vidimo maksimalno udaljenu od Sunca oko 45°.

U njenom kruženju oko Sunca ima razdoblja kad je zbog konjunkcije sa Suncem ne možemo vidjeti. Konjunkcija može biti unutrašnja, kad Venera prolazi između Sunca i Zemlje, ili vanjska, kad je udaljena od Zemlje i kad se „sakrije“ iza Sunca.

Venera Phosphoros – Danica

Unutrašnja konjunkcija smatra se početkom Venerinog ciklusa. Tada je Venera najbliža Zemlji. Kad je u unutrašnjoj konjunkciji, Venera se kreće retrogradno. Nakon kratkog razdoblja nevidljivosti ili „okultne“ faze, koja traje oko 8 dana, pojavljuje se na jutarnjem nebu. Taj prvi trenutak kad postane vidljiva zove se helijakalno svitanje. Možemo je vidjeti na istočnom horizontu, prije svitanja. Ona je jutarnja zvijezda – Phosphoros ili Lucifer – ona koja donosi svjetlost. Rađanje Venere, trenutak u kojem se ona prvi put pojavljuje na horizontu, prije Sunca, od davnina se smatralo izrazito moćnim trenutkom. Stari narodi Mezopotamije i srednje Amerike smatrali su Veneru agresivnom božicom rata pa su pomno pratili njeno kretanje. Kao jutarnja zvijezda vidljiva je otprilike devet mjeseci.

Helijakalno svitanje Venere kao jutarnje zvijezde je rađanje božice. Ona je moćna i lijepa, blistava. Razdoblje od helijakalnog svitanja do trenutka kad Venera ne dosegne najveću vidljivu udaljenost od Sunca, naravno, kako to mi vidimo gledajući sa Zemlje u nebeski svod, je razdoblje u kojem njena moć jača i dostiže punoću. Venera Phosporos ili Lucifer, jutarnja zvijezda, snažna je, juri u život gotovo agresivno, boreći se za svoje želje. Ona u veze unosi svježinu, novu energiju i nadu, društveno je angažirana i otvorena prema životu. Ona ima neustrašivu spremnost na rizik u ljubavi i u ratu i vrlo će sebično zadovoljavati svoje želje. Ovaj dio Venerinog ciklusa dobar je za ostvarivanje vlastitih želja. Venera ima snagu djelovanja i inicijativu. Veze se sklapaju impulzivno, postoji pojačani seksualni naboj, nagoni se izražavaju nesputano. Da bismo bolje shvatili taj aktivni, gotovo muški Venerin naboj, sjetimo se grčke božice lova Dijane, Amazonki  ili same Afrodite.

Venera Hesperus – Večernjica

Kad je u vanjskoj konjunkciji, ne vidimo je oko 60 dana. Nakon vanjske konjunkcije pojavljuje se kao večernja zvijezda, na zapadnom horizontu, neposredno nakon zalaska Sunca. To je Venera Hesperus – što doslovno znači „zapad“.  Možemo je vidjeti dosta visoko na ekliptici kako blista na večernjem nebu. U toj fazi ciklusa, kad je najudaljenija od Zemlje, Venera je simbolički postigla vrhunac i punoću svoje snage. Venera Hesperus, večernja zvijezda, nosi smirenu energiju. Kontemplativna je, spremna na suradnju, pomirbu, dogovor, odabir. Prihvaća pravila koja će nadjačati osobne nagone. Odlično razdoblje za sve društvene aktivnosti i učvršćivanje veza. U polaganom približavanju Suncu ona završava ciklus i sprema se na prijelaz u novi.

Venerin ciklus prosječno traje 584 dana, od čega Veneru vidimo oko 260 dana kao jutarnju i 260 dana kao večernju zvijezdu uz dva okultna razdoblja.

Inana silazi u podzemlje

Da bismo bolje razumjeli značenje pojedinih faza Venerinog ciklusa, poslužit ćemo se drevnim sumerskim mitom o božici ljubavi i plodnosti Inani. Priča je stara oko 5000 godina i čini se da potvrđuje činjenicu da su Sumerani već 3000. p.n.e. pratili Venerine cikluse.

Inana ili Ištar je lijepa i mlada, njeni darovi su plodnost, ljubav i ljepota. Živi u blistavom svjetlu plodnih predjela kao omiljena vladarica. Njena sestra posve je drugačije reputacije. Tajanstvena i strašna Ereškigal živi u Podzemlju gdje vlada svijetom tame i smrti. Izaziva strah.

Kad je Ereškigal umro muž, lijepa je Inana trebala sići u Podzemlje na pogreb. Slutila je da će njena sestra Ereškigal u svojoj boli biti još strašnija nego inače. Ipak, Inana zna da mora poći na to putovanje pa se ukrcava u srebrni čamac kojim će otploviti u taj mračni svijet.

Na putu u Podzemlje Inana mora proći kroz sedam vrata. Da bi osigurala prolaz, na svakim vratima Inana mora dati nešto od onoga što posjeduje: krunu, ogrlicu, narukvice, cipele, veo, odjeću… Ponosna i snažna božica nerado se odvaja od atributa svoje moći. Ipak, Inana se predaje i kreće prema otkriću nove dimenzije postojanja. Razodijevajući se, ona polako gubi svoju moć i dolazi posve naga u Podzemlje.

Mjesec je srebrni čamac kojim Inana plovi u Podzemlje. Svaki put kad se na jutarnjem nebu dogodi konjunkcija Mjeseca i Venere, simbolički božica Inana dolazi do vrata. Sedam vidljivih konjunkcija Mjeseca i Venere predstavljaju sedam vrata podzemnog svijeta. Na svakim vratima Inana gubi dio svoje snage, što zapravo znači da se Venera približava vanjskoj konjunkciji sa Suncem i svakog se dana sve kraće može vidjeti na nebu, sve slabijeg sjaja.

Njena impulzivnost i nagonska snaga kao da se koleba u očekivanju iskustava koje ju čekaju kad zaroni ispod površine, kad se spusti u Podzemlje. Njeno zatočeništvo u podzemnom svijetu koje traje 60 dana vanjska je konjunkcija Venere i Sunca.

Susret s okrutnom sestrom Inanu je stajao života. Ljutita i očajna od boli zbog gubitka muža, okrutna Ereškigal ubila je Inanu. Inanina smrt upućuje na destruktivnu energiju, no istovremeno na preobrazbu. Maje su ključne točke Venerinog ciklusa povezivali s prevratima i nesrećama, sukobima i ratovima. Čini se da Venera može otpustiti svoj bijes na svijet kao božica rata, pa su razdoblja u kojima je Venera u podzemnom svijetu opasna. I dok se činilo da će Inana zauvijek ostati u Podzemlju, njeni su se zaštitnici pobrinuli da uskrsne i vrati se u svoj svijet.

Nakon vanjske konjunkcije i okultnog razdoblja od oko 60 dana Venera se pojavljuje kao večernja zvijezda. Inana se ponovo rađa i vraća u svoj vidljivi svijet. Srebrni Mjesečev brod ponovo vodi Inanu kroz sedam vrata i na svakima dobiva natrag svoju odjeću i nakit. Ponovo imamo sedam vidljivih konjunkcija Mjeseca i Venere, ovog puta na večernjem zapadnom nebu. Nakon iskustva u podzemnom svijetu ona je mudra i zrela, nema sebične usmjerenosti na nagonsko zadovoljavanje vlastitih želja ni nekontroliranih emocija.

Ovo je vrlo moćna simbolika kojom su drevni narodi, najbolje što su znali, opisivali kretanja planeta koja su pomno pratili na nebu, uspoređujući ih s događajima u prirodi i u ljudskom ponašanju. Kao što je sedam konjunkcija Venere i Mjeseca simbol sedam vrata, ista se simbolika može primijeniti i pomoću drugih simbola. U tradiciji joge imamo sedam čakri. Svaka konjunkcija može se preslikati na čakre. Kad počinje Venerino spuštanje u podzemlje, energija se simbolički spušta od krunske čakre prema dolje, i obrnuto. Venera – Inana prolazi kroz vrata autoriteta, opažanja, komunikacije, suosjećanja, osobne moći, kreativnosti i manifestacije. Ostavlja redom svoju krunu, žezlo, ogrlicu, veo, prsten, ukrasne lančiće na gležnjevima, odjeću. Bogata simbolika vrlo je opsežna tema o kojoj ću još pisati.

Trenutni ciklus Venere

Venera je svoj trenutni ciklus započela 28.10.2018. unutrašnjom konjunkcijom sa Suncem, u znaku Škorpiona. Kao jutarnja zvijezda Danica bila je vidljiva na nebu do 8.7.2019., a njena vanjska konjunkcija sa Suncem bila je 14.8.2019. Kao večernja zvijezda – Hesperus pojavljuje se na zapadnom nebu 17.9.2019., a njen ciklus u Škorpionu završava 28.5.2020.

Novi ciklus Venere počinje 3.6.2020. u Blizancima. Venerine konjunkcije s Mjesecom – Inanino putovanje u podzemlje u novom ciklusu potražite u idućem tekstu.

Napisala: Senka Ljubić