Kozmička priča o generacijama

U svojim dalekim orbitama, prema vanjskim granicama Sunčevog sustava, oko Sunca sporo kruže tri planeta, Uran, Neptun i Pluton. Sa Zemlje ih ne možemo vidjeti golim okom, što nas upućuje na njihovu kompleksnu simboliku kolektivnog nesvjesnog. Iz tih skrivenih slojeva izranjaju naši kolektivni mitovi i snovi, ideje, strahovi i put prema preobrazbi.

 Gledano sa Zemlje, Uran u jednom astrološkom znaku boravi 7 godina, Neptun 14, a Pluton, zbog eliptične orbite, između 12 i 30 godina! Zbog „sporog“ kretanja planeta, energije koje oni simboliziraju opisuju globalna zbivanja, opću kvalitetu vremena u kojem živimo, razvojni put čovječanstva. Mješavina energija astroloških znakova u kojima se nalaze svakoj generaciji daje posebno obilježje. Opisuje što nadahnjuje pojedinu generaciju i koje teme su predmet posebnog zanimanja i istraživanja. Svaka se generacija definira, upoznaje sebe, mijenja i razvija kroz posebne teme.

Pluton se povezuje s procesom preobrazbe, s ciklusom rođenja i smrti, s principom moći. On simbolizira nagone, mračne i prijeteće sile koje se kriju u nesvjesnom, pojedinačnom i kolektivnom. Te sile su istovremeno razorne i obnavljajuće jer odstranjuju sve što ugrožava opstanak. Pluton će nas suočiti s tajnim i neugodnim temama, on je tabu koji se skriva ispod površine ega, društvenih konvencija i ispod površine same Zemlje. Pluton je kozmički čistač koji, u često bolnom procesu, otvara nove perspektive razvoja usmjeravajući pozornost na ono što je bitno, što otvara put dubljem razumijevanju osobnosti, put prema višoj razini svijesti.

Neptun simbolizira kolektivne mitove i snove u koje duboko vjerujemo. On određuje trendove čineći naš život ljepšim, nudeći privid savršenstva u kojem tražimo utjehu i spas. Njegove energije osjećamo kroz umjetnost i duhovnost. Nadahnjuje nas na potragu za savršenstvom i idealom za kojeg smo se spremni žrtvovati.

Uran simbolizira intelektualne energije, ideje, inovacije, otkrića koja mijenjaju način na koji vidimo svijet oko sebe. Uranova će nas energija spremno povesti izvan zacrtanih granica, buniti se protiv tradicije, mijenjati pa i rušiti sve što koči napredak. Svaka generacija na svoj je način jedinstvena, originalna u svojim stavovima, buntovna prema postojećim pravilima. Specifična mješavina ovih energija stvorit će ukupni svjetonazor pojedine generacije.

Osobe rođene u određenom razdoblju upijaju kolektivno ozračje, društvenu i političku situaciju, vjeru, umjetnost i ideje trenutka u kojem odrastaju. Odrastaju uz roditelje koji imaju svoju sliku svijeta, svoje ideale i svoj pojam moći. Određuju se prema tim idejama, tražeći vlastiti put. Stasajući do zrelosti, svaka će generacija promovirati svoj svjetonazor, mijenjajući svijet, ideje i snove, suočavajući se pritom s dobrim i lošim stranama svojih uvjerenja i ideala. Svoj će svjetonazor istraživati u raznim segmentima života, s posebnim senzibilitetom prema temama koje su obilježile čitavu generaciju.

Svaka generacija svjedoči tome da se vremena mijenjaju. Njihove vrijednosti i ideali postaju upitne, smjena generacije je neizbježna. Generacije se sučeljavaju, ponekad sukobljavaju, a u najboljem slučaju prenose iskustva na kojima se može dalje graditi, otvaraju teme koje treba istražiti i mijenjati.

Nebesko kretanje Urana, Neptuna i Plutona neće povući stroge granice između generacija, one se uvijek prožimaju na različite načine. Prema kretanju Plutona, najsporijeg od njih, oko čijeg se dominantnog utjecaja isprepliću utjecaji Neptuna i Urana, izdvojili smo generacijske teme koje su obilježile vaš osobni razvoj.

Obiteljske vrijednosti

Generacija 1914. – 1938.

Ekonomska kriza i svjetski rat značile su nesigurnost obilježenu oskudicom hrane, inflacijom, osjećajem stalne prijetnje za generaciju s Plutonom u Raku. Energija Raka simbolizira žene i djecu, dom, obitelj, hranu i sigurnost. To su teme koje znače opstanak, a generacija ima posebno brižan odnos prema hrani. Kolektivna pozornost usmjerena je na snagu grupe, njene rituale i tradicionalne vrijednosti koje se počinju pročišćavati i mijenjati. Rat i kriza promijenili su ulogu muškarca u društvu i otvorili put emancipaciji žena. S Neptunom u Lavu od 1914. do 1929., prvi je dio ove generacije sanjao romantične snove o veličanstvenom i slobodnijem životu. Bujna maštovitost i glamur se kroz jazz glazbu, filmove, nove slikarske pravce  i modu prelila na ulice velegradova opirući se surovijoj stvarnosti. No, od 1929. do 1942. Neptun u Djevici kolektivne će snove usmjeriti u praktičnije ideje. Rad, zdravlje, dom i sigurnost ideali su ove generacije koja poštuje tradiciju, ponosno prihvaća pravila i dužnosti.

Snaga pojedinca

Generacija 1938. – 1957.

Drugi svjetski rat završio je atomskom bombom i polarizacijom svijeta na dva neprijateljska bloka. Znanost je slavila pobjedu nad silama prirode kroz atomsku energiju, upotrebu penicilina, razvoj umjetnih materijala i primjenu DDT-a. Pluton u Lavu potaknuo je oslobađenje individualnosti, postavio je pojedinca ispred kolektiva. Moć leži u snazi ega, jačanju samosvijesti, kreativnom izražavanju osobnosti. Ova generacija želi napraviti nešto posebno, ego je u prvom planu. U ime osobnog razvoja ne brine se o posljedicama. Razvoj televizije promovira nove junake, glazbenike i glumce koji ističu erotsku provokativnost, novu vrstu spontanog i zaigranog pristupa životu. Neptun u Vagi od 1942. do 1956. stvara novi ideal društvenih vrijednosti, braka i ljubavi. Društveni status i statusni simboli dobivaju na važnosti. Ova generacija vjeruje u brak, no naglasak je na ravopravnosti partnera. S Uranom u Blizancima od 1942. do 1949. novi društveni junak postaje intelektualac koji se naprednim idejama obračunava sa svime što koči osobni razvoj. Od 1949. do 1956. Uran u Raku kida zadnje spone s tradicijom, mijenjajući obiteljske i partnerske odnose, oslobađajući pojedinca.

Zdrav duh u seksi tijelu

Generacija 1957. – 1972.

Hladni rat je na vrhuncu, podignut je Berlinski zid, počinje rat u Vijetnamu. Kritički odnos prema postojećem stanju izražava se kroz borbu za građanska prava, studentske nemire i hipi pokret. Pluton je svoju beskompromisnu potrebu za promjenom udružio s analitičnim, izbirljivim energijama Djevice koja je uvijek spremna na kritiku. Pozornost se usmjerava na unutrašnje i vanjske razvojne procese u pokušaju da se odbace sve štetne i neučinkovite navike. Osobna preobrazba događa se prihvaćanjem zdravih navika, prehrane, kulture tijela i pojačane brige o zdravlju. Traži se bolji način organizacije svakodnevice, u široku upotrebu ulaze tablete, kompjutori, u svemir je poslan prvi satelit koji omogućava razvoj novih komunikacijskih tehnika. Neptun u Škorpionu od 1956. do 1970. kolektivne mitove gradi na temama istraživanja nesvjesnog, seksualnosti, propitkivanja uloge moći, kontrole, preobrazbe i smrti. Tim se temama pristupa znanstvenim metodama, počinje novi procvat psihoanalize. Pojava kontracepcijske tablete oslobađa seksualnost, a energije Škorpiona hrabro će se otvoriti izazovima ovog osjetljivog područja. Odjednom sve treba i smije biti seksi, to je čarobni sastojak koji se počinje koristiti u svim segmentima života. Uran u Lavu od 1956. do 1962. u seksualnosti vidi način kreativnog samoizražavanja slamajući tradicionalne spolne uloge. Vodeća ideja je da svatko ima pravo nesputano izražavati svoju osobnost i svoje potrebe. Od 1962. do 1969. Uran u Djevici pridružit će se Plutonu, pojačavši nezadovoljstvo i bunt prema sputavajućim i neučinkovitim društvenim pravilima i ratovima. Ovdje se rodila ideja alternativne medicine i ekološka svijest.

Moć društvenog statusa

Generacija 1972. – 1984.

Naglašene energije Vage boravkom Plutona u ovom znaku otvaraju nove perspektive razvoja kroz dogovore i spremnost na kompromis. Energija Vage simbolizira ravnotežu i mir. Pregovori su novi način rješavanja političkih napetosti. Jačaju mirovni pokreti. Ravnopravnost spolova otvara ženama put prema vrhuncima političke i poslovne moći. Generacija s Plutonom u Vagi perspektive svog osobnog razvoja otvara kroz preobrazbu braka i društvenih odnosa. Propitkuje se ravnopravnost spolova, istražuju se skrivene i mračne strane osobnih odnosa. Moć društvenog statusa i kult ljepote, kao i nova definicija veza za ovu je generaciju način kako ojačati osobnu moć. Neptun u Strijelcu od 1970. do 1984. stvara ideal osobne slobode i prava na potragu za dubljim smislom života. Razvod braka je uobičajena pojava, osobito za generacije kojima je i Uran u Vagi od 1969. do 1975. udahnuo buntovnost i hrabrost da mijenju društvene i partnerske odnose u potrazi za većom neovisnošću. Ravnoteža moći među partnerima dobiva emotivni intenzitet s novim idejama o izražavanju seksualnosti za Uranova boravka u Škorpionu od 1975. do 1981. Uran u Strijelcu od 1981. udružuje snage s Neptunom, ubrzano brišući granice između kultura i religija, svjetonazora i spolova u potrazi za dubljim razumijevanjem stvarnosti. Avanturistički duh, putovanja i istraživanja prožimaju opću kulturu nudeći utjehu.

Iscjeliteljska snaga promjene

Generacija 1984. – 1995.

Na globalnoj sceni u ovom se radzoblju pojavio AIDS, černobilska nuklearna nesreća donijela je strah od uništenja, otkrivene su ozonske rupe, umiranje prašuma i onečišćenje mora. To je generaciju s Plutonom u Škorpionu usmjerilo prema pitanjima uništenja, opstanka i moći prirode koja se mora obnavljati. Seksualne slobode prethodnih generacija moraju se preispitati. Hrabrost ove generacija da se suoči s mračnim i zabranjenim temama pokrenula je novi način iscjeljivanja. Održivi razvoj, recikliranje, preobrazba osobnosti kako bi se postiglo iscjeljenje psihološkim, duhovnim i alternativnim tehnikama. Duboko preobražajna, kompleksno emotivna energija Škorpiona iznjedrila je generaciju posebno senzibilne „indigo“ djece. Generacija svjesnija mračne strane života osobnu moć pronalazi u spremnosti da učini sve što je potrebno za opstanak. Neptun u Jarcu od 1984. do 1998. idealizira društvenu moć kao način opstanka. Uran u Strijelcu od 1981. do 1988. nakratko usmjerava kolektivne ideje na optimističnije teme, nudeći znanje i duhovnost kao put razvoja, no njegovim boravkom u Jarcu od 1989. do 1995. jača ideja kontrole koja se udružuje s Neptunovim mitom o svemoćnom poslovnom čovjeku ili svemoćnoj korporaciji. Biti dio nje znači osigurati opstanak. Kapitalizam dobiva novi uzlet.

Duhovni tragači

Generacija 1995. – 2008.

Energija Strijelca simbolizira religijska i filozofska uvjerenja koja definiraju smisao života. Usmjerena je na širenje granica, istraživanje daljina, duhovni rast. Pluton  svojim boravkom u Strijelcu od 1995. do 2008. otvara perspektive razvoja preobrazbom postojećih društvenih granica, uvjerenja, religija. Generacija duhovnih tragača osobni razvoj traži u novim civilizacijama, otkrivanju smisla ne samo kroz duhovnost i religiju, već i kroz hedonizam, uživanje u nesputanom životnom stilu i većem stupnju osobne slobode. Veća povezanost različitih kultura, otvorenost novom i nepoznatom s mračne strane probudila je strahove i netoleranciju. Rasplamsavaju se religijski ratovi potaknuti snažnom vjerom u samo jednu istinu – onu koja nadahnjuje i terorizam. Od 1998. do 2003. Neptun i Uran su istovremeno u Vodenjaku. Internet i društvene mreže pomiču granice komunikacije i širenja informacija. Ideja društvene pravednosti, jednakosti i ubrzanog duhovnog, tehničkog i civilizacijskog razvoja nadahnjuje ideal boljeg svijeta koji će iskorijeniti neznanje, predrasude i netoleranciju. Ova generacija još nije stasala do zrelosti, no kad njeni pripadnici zauzmu svoja mjesta na društvenim pozicijama, možemo se nadati da će njihov ideal donijeti željene promjene i pravednost.

Produhovljenost Zemlje

Generacija od 2008. – 2023.

Od 2008. Pluton je u Jarcu. Nova moć institucija i korporacija pojačala je nesklad između bogate manjine i obespravljene većine. Osobne slobode podređene su interesima male skupine moćnih. Energiju Riba koja simbolizira mistiku, suosjećanje, požrtvovnost, intuiciju, socijalnu osjetljivost, razbuđuje Uran od 2003. do 2010. i nakon toga Neptuna od 2012. do 2025., stvarajući ideal uzvišenog sklada duha, uma i tijela. Materijalizam s jedne strane i duhovnost s druge, u potrazi za višom razinom svijesti polako se prožimaju u novom načinu sagledavanja  korištenja resursa Zemlje, prepoznavanju duboke međusobne povezanosti svih svjesnih bića. Ova generacija preobrazit će se prošišćavanjem negativnih aspekata bezobzirnog korištenja moći, ponovno otkrivajući duboku povezanost sa zemljom, produhovljenost sila prirode, povratak prirodi. S Uranom u Ovnu od 2010. budi se nezavisni, istraživački duh koji je spreman na osvajanja dosad neistraženih prostora: prostora ljudske duše, svemirskih prostranstava i novih oblika društvene organizacije. No, ova se priča tek treba razviti do svoje punoće…

 

Napisala Senka Ljubić