Kako izgleda razgovor s astrologom

Profesionalni astrolog razgovarat će s vama o vašim brigama, o vašim željama i o načinu kako ste razvijali svoje potencijale. Opisat će vam značenje planetarnih kretanja kako bi vam pomogao prepoznati kamo idete, ulazite li u životnu oluju i koliko će dugo ona trajati. Pravi astrolog će vas pažljivo slušati i s krajnjim senzibilitetom i poštovanjem sudjelovati u vašoj životnoj priči. Ako je dobro obavio svoj posao, s konzultacije ćete otići optimistični i s vjerom u sebe, sigurniji u to kakve odluke morate donijeti.

S vremena na vrijeme, svatko se od nas nađe pred nekom važnom promjenom. Ponekad je želimo pokrenuti sami kako bismo se izvukli iz frustrirajuće situacije. Često se mučimo u pokušaju da donesemo pravu odluku. Svaki iskorak u nepoznato zahtijeva ne samo hrabrost, nego i vjeru da je promjena važna za naš razvoj i korak bliže boljem životu. No, posve je prirodno da sumnjamo, da se bojimo i da želimo istražiti sve činjenice prije nego donesemo odluku. Ponekad nas životne situacije dovedu pred gotov čin pa se moramo nositi s novim okolnostima najbolje što znamo. Neizvjesnost i nesigurnost koju osjećamo u takvim situacijama nije lako raspršiti. Kad nismo sigurni kamo naš život kreće, možemo potražiti savjet astrologa kako bismo razjasnili situaciju u kojoj se nalazimo. Neki klijenti u astrološkoj konzultaciji vide priliku da nauče nešto više o sebi i počnu hrabrije koristiti svoje uspavane potencijale. Neki žele poboljšati svoju vezu i bolje razumjeti partnera. Ljubavne veze jedna su od najvažnijih životnih tema, a njihova složenost često će vas dovesti na astrološku konzultaciju.

Umjetnost tumačenja horoskopa

Današnji će se astrolog poslužiti kompjuterskim programom kako bi brže izračunao položaj planeta, podznaka i astroloških kuća. Prije je bilo potrebno nekoliko sati da se, uz pomoć efemerida – tablica s položajem planeta i tablica kuća, izradi natalni horoskop. Mnogi će kompjutorski programi izbaciti „instant“ tumačenja planeta. Međutim, to je jako daleko od pravog tumačenja horoskopa. Zašto? Zato što astrologija odražava sam život. Osim simbolike pojedinog planeta u nekom znaku, u obzir treba uzeti  i međusobne utjecaje planeta u samom horoskopu. U analizu treba uključiti i mnogo drugih čimbenika. Roditelje i obiteljske odnose, društvenu sredinu u kojoj živimo i složene zahtjeve današnjeg života. Tek se u razgovoru između klijenta i astrologa može ustanoviti kako je stvarnost oblikovala temeljne energije, koje su sposobnosti poticane, koje su se razvile do svoje punoće, a koje su ostale zapostavljene. Umjesto izdvojenih i statičnih opisa značenja planeta u nekom znaku, prava astrološka sinteza povezuje simbole sa stvarnim životom. Tako u konzultaciji nastaje dinamičan, živ portret osobnosti i trenutnog stupnja razvoja kojeg je klijent svojim prethodnim iskustvima i odabirima sam ostvario.

Astrološka simbolika vrlo je bogata. Svi oni čudni znakovi u vašem natalnom horoskopu vrlo su moćni simboli prepuni dubokog značenja. Konzultacija počinje s temeljnim životnim energijama koje simboliziraju Mjesec i Sunce. Oni opisuju naše potrebe i način na koji ih ostvarujemo. Te energije prožimaju čitavu osobnost, dok im ostali planeti pomažu, a ponekad i odmažu. Venera, primjerice, simbolizira naše želje, što za nas predstavlja vrijednost i kako doživljavamo vlastitu vrijednost. Ona će nam reći što nas privlači i kakva su naša očekivanja u ljubavnim vezama. Mars simbolizira sposobnost da dobijemo ono što želimo, da se dokažemo, nametnemo svoju volju i zaštitimo se od opasnosti. Merkur opisuje način na koji razmišljamo i komuniciramo. Svaki, pa i najmanji simbol priča zanimljivu priču, no sve je u službi temeljnih energija Mjeseca i Sunca. Tumačiti simbole, napraviti sintezu jedinstvenih  planetarnih energija vašeg horoskopa zahtijeva opsežno astrološko znanje i poznavanje samog života.  Astrološka sinteza prava je umjetnost koja simbole i iskustvo stvarnog života koristi kao platno i kist kojim slika neponovljivu sliku vaše osobnosti i životnog razvoja.

Razvojna napetost

Simboli natalnog horoskopa pokazuju gdje su i kada u razvoju nastali zastoji ili problemi. Ipak, u psihološkoj astrologiji radije koristimo izraz razvojna napetost. Hm! Što bi to značilo? Sjetite se bilo koje situacije koja vas je ljutila ili činila nesretnim. Trpili ste sve dok pritisak nije postao prejak. Napetost vas je prisilila da nešto promijenite, da se izvučete iz frustrirajuće situacije. Pokrenula vas je da koristite sve svoje vještine i znanje kako biste se oslobodili. Pokrenula vas je da se razvijate! Sretni ljudi ne želi mijenjati svoju situaciju. Tek će vas nevolja ili napetost pokrenuti!

Vaš natalni horoskop pokazuje postoje li složeni odnosi s roditeljima koji zahtijevaju posebnu pozornost. Vrlo se jasno može vidjeti jesu li obiteljske okolnosti na neki način odstupile od uobičajenih i time narušile vaš očekivani razvoj. Astrolog ih može očitati iz simbolike planetarnih vladara četvrte i desete kuće.  Ali astrolog ne može točno znati jesu li se vaši roditelji rastali ili je, možda, vaš otac radio u inozemstvu te ga praktički nije ni bilo tijekom vašeg odrastanja. Takve su okolnosti utjecale na vaš razvoj, no kojim intenzitetom i koliko su dubok trag ostavile možete znati samo vi.

Specifične obiteljske situacije mogu uzdrmati osjećaj vlastite vrijednosti. Natalni horoskop vrlo će jasno pokazati kako doživljavate sami sebe, imate li dovoljno samopouzdanja ili patite od osjećaja manje vrijednosti. Venera u napetom odnosu sa Saturnom, druga kuća ili retrogradni Saturn  – sve su to jasni znakovi da je samopouzdanje tema o kojoj treba razgovarati.

Mjesec na kojeg utječu vanjski planeti poput Urana ili Plutona nepogrešiv je znak emotivne ranjivosti, premda je možda dobro skrivate ispod površine. Kad jednom doživite duboko emotivno ranjavanje, pokušat ćete se zaštititi. Možda ćete imati teškoća u spontanom izražavanju osjećaja zbog čvrstih obrambenih zidova koje ste sagradili oko sebe. Sve to može utjecati na sposobnost da izgradite stabilnu ljubavnu vezu. Astrolog zna koja vam pitanja treba postaviti, koje su životne teme najintenzivnije oblikovale vašu osobnost.

Obrambeni mehanizmi

Različiti obrambeni mehanizmi razvijaju se ovisno o energijama Mjeseca i Sunca. To su načini ponašanja koji daju utjehu i štite naše osjetljive točke. O tome treba razgovarati jer nam sve što nismo riješili, nego zatvorili u neku ladicu naše složene psihe, uzima puno energije i na neki nas način sputava. Često će klijent koji je imao dominantnu majku koja je svojim zaštitničkim ponašanjem gušila njegove potrebe i nesputan razvoj i samome sebi poricati tu činjenicu. „Mama i ja se dobro razumijemo i duboko smo povezani.“ Tu se radi o obrambenom mehanizmu poricanja i idealizacije u kojoj štitimo svoje osjetljivo mjesto stvarajući uljepšanu sliku stvarnosti. U astrološkoj konzultaciji potrebno je puno taktičnosti, poštovanja prema klijentovim osjećajima i vješto postavljenih pitanja. Klijent će sam kroz svoje odgovore doći do prepoznavanja situacije i osvijestiti obrasce ponašanja koji ga u ovom trenutku možda koče u napretku.

Pobjeći od zbunjujućih ili bolnih osjećaja ili učvrstiti narušeno samopouzdanje moguće je na mnoge načine. Pripadnici zračnih znakova mogu, primjerice, pobjeći u svijet znanja. Stjecanjem znanja i diploma ili stvaranjem znanstvene karijere štite se od emotivne preosjetljivosti. Pripadnici vodenih znakova utočište će možda pronaći u svijetu mašte, kreativnosti ili pomaganja drugima, bježeći od vlastite stvarnosti. Zemljani se znakovi štite stvarajući materijalnu sigurnost pa mogu postati radoholičari i stvaranju karijere podrediti ostale aspekte svog života. Vatreni će željeti naglasiti svoju važnost i braniti svoje osjetljive točke tražeći popularnost, slavu i divljenje. Biti direktor ili predsjednik nadomjestak je za sve ranjivosti koje se dobro skrivaju.

Ah, ta ljubav

Pitanje ljubavnih veza česta je tema konzultacija. Često se događa da, bježeći od frustrirajućih okolnosti obiteljskog doma, prerano pobjegnemo u brak. U jednom ćemo trenutku shvatiti da smo nesvjesno odabrali partnera koji je vrlo sličan ocu od čijeg smo autoriteta pobjegli ili nadomjestak za oca kojeg nikad nismo imali. Ta spoznaja predstavlja duboko uznemirujuće buđenje koje može stvoriti ozbiljne probleme u braku. Teme vezane uz ljubav, brak, razumijevanje partnera, bračne krize i nevjere toliko su opsežne, da ih je teško uopće nabrojati. No to je jedno od najvažnijih područja našeg života, a vaš natalni horoskop može sugerirati kakvu vezu želite i postoje li neki stari obrasci ponašanja koji vas možda čine neuspješnima na tom području života. Već smo spomenuli Veneru kao planet koji simbolizira to složeno pitanje veza. Ako postoji astrološka poveznica Venere i Saturna, vaša će veza biti dugotrajna i stabilna, no, ako se ovdje uplete Uran, vaša će vas nekonvencionalnost i potreba za slobodom vjerojatno voditi u mnogobrojne veze. Mars i Venera u najkraćim će crtama reći nešto o vašoj seksualnosti, no to je vrlo osjetljivo područje kojeg opisuje dinamika takozvanih fiksnih kuća, posebno pete i osme kuće!

Profesionalni astrolog na konzultaciji vam neće vam ponuditi gotove odgovore, neće umjesto vas donositi odluke. Astrolog će znati koja vam pitanja treba postaviti, a odgovori su već u vama! Razgovor s astrologom može vam pomoći da sagledate svoju trenutnu životnu situaciju iz nekog drugog kuta te kakve vas energije trenutno okružuju.  To vam znanje može pomoći u donošenju odluka.

Budućnost

Na kraju svake konzultacije razgovara se o vašem razvoju u budućnosti. Pritom su najvažniji vaši osobni planovi. Što biste vi željeli napraviti? Astrolog u planetarnim kretanjima može odrediti kada se vaši planovi mogu ostvariti. Savjetovat će vam da krenete u akciju ako trenutno imate na raspolaganju energiju Jupitera, ili da napravite mali životni rezime kako bi s više promišljenosti odlučili što dalje, ako je u pitanju Saturn.

Planetarna kretanja naglašavaju životna područja u kojima se nešto događa. Ponekad je to posao, ponekad veza, ponekad učenje ili način na koji doživljavate sami sebe. Ponekad je vaša potreba da se posvetite svom osobnom razvoju toliko intenzivna da dovodi u pitanje opstanak vašeg braka. Tada je na djelu Uran, a kada se njegova energija uplete u bračne veze, brak je u ozbiljnoj opasnosti.

Astrologija može odrediti vremenske okvire u kojima se događaju procesi promjena. Možemo vidjeti kada su započeli, koja su njihova ključna razdoblja i kada završavaju. To vam pomaže da sagledate svoju situaciju iz drugačije perspektive te da se vremenski organizirate. No, nemojte zaboraviti, vi ćete svojim djelovanjem i odlukama sami stvoriti svoju budućnost – nikakvi planeti ili vanjske sile to ne čine umjesto vas. Oni samo simboliziraju mogućnosti, a  na vama je da ih iskoristite.

Ako ste posjetili profesionalnog astrologa, s konzultacije ćete otići s osmijehom na licu jer ćete potvrditi svoje slutnje, lakše donijeti odluke i biti osnaženi za suočavanje sa životom. U tome je ljepota astrologije i samog životnog putovanja.

Napisala Senka Ljubić

Više o vrstama astro savjetovanja koja nudimo:

Astro savjetovanja