Pluton u Vodenjaku

Tko je Pluton

Pluton je poseban stanovnik Sunčevog sustava. Daleko od Sunca, na rubovima Sunčevog sustava, s odličnim pogledom na prostranstva svemira koja se pružaju u beskraj. I njegova je orbita drugačija, eliptična, nakošena u usporedbi s orbitama ostalih planata koje čine svojevrsnu ravninu Sunčevog sustava. Astronomi su odbili primiti Plutona u obitelj planeta pa je nakon puno prijepora dobio status patuljastog planeta. Bez obzira kako ga nazivali, činjenica je da to nebesko tijelo postoji od kad postoji i Sunčev sustav te neumorno, s ostalim planetima, asteroidima i drugim nebeskim tijelima kruži oko Sunca.

Zbog te posebne orbite, Pluton ne boravi isti broj godina u znaku zodijaka, poput ostalih planeta. Neptun, primjerice, boravi oko 14 godina u jednom znaku, Uran 7 godina, no Pluton ima svoj ritam. U Jarcu je bio 15 godina, a u Vodenjaku, u kojeg se upravo useljava, bit će 20 godina. Iz perspektive naših života to je dugo razdoblje, no iz perspektive povijesti ili velikih kozmičkih ciklusa to i nije baš puno vremena.

Kako ga mi vidimo

Plutonu smo, mi astrolozi, pripisali moćnu simboliku evolucijske sile koja pokreće razvoj, promjenu, kretanje – univerzalni zakon koji od nas traži da se mijenjamo kako bismo osigurali opstanak i razvoj, kako bi život išao dalje. 

Nedavno sam gledala dokumentarac Life on our Planet u kojoj se govori o milijunima, čak milijardama godina postojanja našeg plavog planeta. I da, život je od tada poprimao mnoge oblike, mnoge izazove, duga razdbolja bujanja života nakon kojih bi uslijedilo izumiranje. Život na Zemlji do sada je zabilježio pet masovnih izumiranja. I svaki put bi se drastično mijenjalo lice Zemlje. Određene su vrste života nestale, no uvijek bi se pojavio novi život, nove vrste koje bi se množile i nastavljale nositi svjetlost života na Zemlji. Pluton je najbolji simbol tih procesa jer on je poput čuvara iskre života, genetskog koda ili sjemenke iz koje nastaje novi život.

Veliko čišćenje

Plutonove procese u psihološkom smislu doživljavamo u svojim životima. Malo tko nije doživio urušavanje nečeg važnog: izumiranje – ljubavi, prijateljstava, poslova ili materijalne sigurnosti. Svaka drastična promjena koju može donijeti – to može biti neki radosni događaj kao i događaj kojeg smatramo velikim gubitkom mijenja tok našeg života. Rođenje djeteta jedan je od najradosnijih događaja, no, kada postanemo roditelji, polako shvaćamo koliko se naš život promijenio i više nikad neće biti isti. Selidba u novi stan, odlazak u drugu tvrtku, gubitak roditelja, kraj ljubavne veze, gubitak zdravlja, sve su to događaji koji duboko mijenjaju tokove naših života.

Astrološki Pluton je i simbol podzemnog svijeta našeg bića – simbol našeg podsvjesnog. To golemo, vrlo moćno i neistraženo područje upravlja našim ponašanjem više nego što mislimo, a snažnim nagonima osigurava nam opstanak. Stoga Pluton simbolizira poriv da razumijemo sebe, da neumorno tražimo istinu i neustrašivo se suočavamo s vlastitim strahovima.

Pluton simbolizira pročišćavajuće i regenerirajuće snage našeg bića u intenzivnom procesu koji nas kroz početnu fazu frustracije, neugode, ponekad i boli vodi prema novom obliku života. On će nas suočiti s tajnim i neugodnim temama, on je tabu koji se skriva ispod površine ega ili društvenih konvencija. Suočeni s neugodnom istinom ili nekom vrstom krize, postajemo svjesni da se moramo riješiti svega što nas koči ili ugrožava.

Sve što je staro, suvišno, u odumiranju, mora se odbaciti. Ponekad je potrebno otpiliti suhu granu kako bi stablo nastavilo zdravije rasti. Ponekad moramo raskinuti toksičnu ljubavnu vezu da bismo se nastavili razvijati. Ponekad moramo izvaditi zub ili otići na operaciju kako bismo odstranili ono što nam ugrožava život. Samo tako ćemo razviti svoje uspavane resurse, a time otvaramo i svoje perspektive budućeg razvoja.

Pluton je kozmički čistač koji, u često bolnom procesu, otvara nove perspektive razvoja usmjeravajući pozornost na ono što je bitno, što otvara put prema višoj razini svjesnosti. Zato regeneracija i iscjeljenje mogu nastati tek kad odradimo prvi dio preobražajnog procesa, kad se riješimo loših, destruktivnih ili suvišnih oblika života. Simbolika Plutona može se učiniti pomalo zastrašujućom, no možemo ga zamisliti kao liječnika koji nam mora dati gorak lijek kako bismo ozdravili. Pluton simbolizira arhetip iscjelitelja. On je liječnik, kirurg, psihoterapeut, psihijatar; on je coach, hipnotizer, shiatsu majstor ili učitelj joge!

I priroda nam pokazuje da je sve ono što se ne mijenja, što ne pronađe način da se prilagodi novim situacijama osuđeno na propast, prije ili kasnije. I mi sami, suočeni s izazovima, biramo hoćemo li se u izazovnim situacijama predati ili ćemo se boriti za sebe. Stoga Plutonovi tranziti na planete ili osjetljive točke našeg hosokopa simboliziraju velike izazove, ali i velike mogućnosti!

 Da odmah razjasnim pogrešnu percepciju!

I sad da odmah razjasnim nešto važno: Pluton će biti 20 godina u Vodenjaku, što NE ZNAČI da će “jadni” Vodenjaci ili ostali fiksni znakovi zodijaka – Lav, Bik i Škorpion 20 godina biti izloženi izazovima. Samo i jedino kad Pluton bude u maksimalnom orbisu od 1 stupnja u kontaktu s vašim Suncem, nekim osobnim planetom ili nekom osjetljivom točkom vašeg natalnog horoskopa (poput točke AC- ascendenta), samo tada možete govoriti o izazovnom i transformacijskom razdoblju u svom životu. A to uglavnom potraje oko godinu dana. Isto vrijedi i za kuće. To što će Pluton ući u vašu, recimo, 2. kuću NE ZNAČI  da ćete imati 20 godina nestabilnog financijskog razdoblja. Pluton može mirno prolaziti vašom kućom, a SAMO I JEDINO kad aktivira neki natalni planet (pri tome se ne računaju Uran ili Neptun) tada možemo govoriti o nestabilnostima i izazovima, ali i VELIKIM MOGUĆNOSTIMA!

Energija Vodenjaka

Znak zodijaka u kojem se nalazi simbolizira vrstu energije koju Pluton koristi u transformacijskim procesima. Vodenjak je zračni znak fiksnog načina djelovanja. Stoga se promjene događaju na razini ideja, vizija budućnosti, svjetonazora, učenja, načina kako organiziramo svoje društvene zajednice i suživot. Vodenjaka često prati reputacija tolerancije i humanizma. Točno je da postoji otvorenost novom, znatiželja i uključivost, no Vodnjak je fiksni znak što znači da tu ipak postoje neke granice. Arhetipska energija Vodenjak sugerira čvrsta uvjerenja, jasan i konkretan etički kodeks koji obuhvaća ideale poput pravednosti, poštenja, jednakosti, civiliziranosti. Ti su plemeniti ideali potrebni kao obrana od kaotičnog, iracionalnog svijeta primitivnih sila koje je teško kontrolirati. No, te sile postoje u stvarnosti, čak i u civiliziranim zajednicama ideali često postoje tek na riječima. Stoga Vodenjak ima poriv popravljati, mijenjati stvarni svijet, pa čak i dizati revolucije kako bi svijet bio u skladu s njegovom vizijom pravednosti. Obično tolerantan i slobodnog uma, Vodenjak može postati netolerantan i isključiv prema svemu što se ne uklapa u društveni ili etički kodeks kojeg si je zacrtao. Primjer toga je i trenutno sveprisutna politička korektnost koja odlazi u krajnost i može postati neka vrsta tiranije.

*O globalnim promjenama koje se daju naslutiti pisat ću u posebnom tekstu. A kako Pluton boravi 20 godina u Vodenjaku, bit će tu još puno tekstova o Plutonovim preobrazbama u našim osobnim životima. Za početak ukratko: pogledajmo koje bismo preobražajne i iscjeljujuće procese mogli očekivati u svojim životima. Zapamtite da promjene dolaze polako i to tek kad Pluton bude sasvim blizu vašeg Sunca ili Ascendenta.

Izvor vitalnosti – Vodenjak

Pluton u vašem znaku daje vam jedinstvenu mogućnost napraviti važne preobrazbe na svim životnim područjima s kojima do sad niste bili zadovoljni. Promislite koje vas životne navike previše opterećuju, što u vama izaziva najveći stres, postoji li neka zdravstvena tegoba ili bilo kakva vrsta nezadovoljstva vlastitim životom. Pluton vam šalje poruku da je vrijeme za promjenu. Nije lako zakoračiti u nepoznato, pa ako treba i nemilosrdno odstraniti sve stare navike, uvjerenja, poznanstva, veze ili bilo što drugo što vas ne vodi naprijed. Krenete li sami u akciju, ugodno će vas iznenaditi bezbrojne nove mogućnosti koje se lako otvaraju. Samo ako se opirete promjeni za koju znate da je nužna, neki vas vanjski događaj, i to najčešće neugodan, može dobro prodrmati, a potom pokrenuti. Imate li neke ozbiljnije tegobe, posebno sa zdravljem, Pluton simbolizira mogućnost regeneracije i to puno brže nego što očekujete. Ako je vaše zdravlje dobro, ipak uvedite nove navike u brizi o tijelu kako biste ga još više osnažili. Pozitivne promjene koje sad možete napraviti na svim područjima života jako su značajne, mogu imati dugotrajan učinak i otvoriti vam perspektive razvoja o kojima ste do sada samo sramežljivo sanjali.

Kroz trnje do zvijezda – Lav, Bik i Škorpion

Gdje god se stvorila snažnija količina frustracije, a to je najčešće kroz obiteljske teme, posao ili partnerski odnos, u vama se stvara otpor, strah od neizvjesnosti, no i odlučnost da se aktivno suočite s izazovima. Upravo je to ključ uspjeha koji vas vodi kroz preobražajni proces – aktivno se zauzeti za sebe, tražiti rješenja, pokrenuti sve svoje resurse, vještine, znanja i vlastitu mudrost kako biste riješili neželjenu situaciju. Jer pokretanjem svega što vam stoji na raspolaganju zapravo uvećavate svoju unutrašnju snagu i pokrećete regeneracijske procese. U svakom izazovu, prepreci ili teškom trenutku pokušajte zadržati snagu i upornost, vjeru u to da se sve događa s razlogom i da u konačnici idete prema sretnijem životu. Vaš osjećaj osobne moći nalazi se u hrabrosti kojem ćete zakoračiti u nepoznato i u osjećaju da sami upravljate svojim životom. Uz hrabrost i incijativu, ovu moćnu energiju Plutona možete iskorititi za sve one ciljeve koji su vam istinski važni u životu.

U vlastitim dubinama – Djevica, Ribe, Rak

U ovom razdoblju s Plutonom u Vodenjaku možete zaroniti duboko u područje svog podsvjesnog uma, istraživati i otkriti važne spoznaje o sebi. Ako u sebi nosite stare povrede, emotivne blokade ili traume, u idućem dugotrajnom razoblju u jednom ćete trenutku biti spremni i motivirani uroniti u osobno iscjeljenje različitim psihološkim, duhovnim ili alternativnim tehnikama. Možda se već probudilo vaše zanimanje za područje psihologije, coachinga te raznih metoda poput theta healinga, hipnoze, reikija, biorezonance i sl. To su metode iscjeljenja koje se bave onim unutrašnjim, nevidljivim, ali moćnim energijama vašeg bića. Želite li se dublje upustiti u istraživanje, možete imati velike koristi od toga da i sami naučite prakticirati neku od takvih disciplina. Ako ste doživjeli traumu, ne oklijevajte potražiti pomoć specijalista, psihologa ili savjetnika. No, najčešće možete pomoći sami sebi, posebno uz mnoštvo dostupnih knjiga o samopomoći kao i raznih radionica. Dubinsko čišćenje unutrašnjeg prostora te svega onoga što je vaše podsvjesno spremno pustiti oslobađa vašu snagu. U sebi ćete napraviti prostor za novo, uz osjećaj da ste nova, bolja, uspješnija i sretnija osoba.

Snaga pozitivnog mišljenja – Blizanci i Strijelac

Dok Pluton boravi u Vodenjaku možete se posvetiti radu na svojim negativnim uvjerenjima. Malo tko nema bar neku skrivenu misao o vlastitim manjkavostima i svemu onom što mislite da vam nedostaje u životu. Prava i duboka preobrazba koja će se manifestirati na svim područjima vašeg života događa se kad počnete pročišćavati davno stečena uvjerenja i malo dublje zaronite u vlastitu nutrinu. Možda osjećate da ste tjeskobniji nego prije ili vas uhvati duboka potištenost, no Pluton vas ohrabruje da baš zato pogledate ravno u oči svim svojim strahovima. Snaga pozitivnog mišljenja izuzetno je važna. Možete je prakticirati uz pomoć brojnih knjiga, radionica, a ponajviše vaše spremnosti da se prepustite procesu preobrazbe. Ako još niste radili na pozitivnom razmišljanju, iznenadit ćete se koliko je to važan i moćan alat. Uključite meditaciju u svoje svakodnevne navike. Znalci vještine njegovanja vlastitog uma mogu ojačati ljubav prema sebi jer ona je najbolji štit od negativnih misli. Jako je važno i učenje!  Nova područja znanja ili mogućnost da istražujete nove duhovne discipline podržavaju unutrašnje pročišćavanje i donose obilje nadahnuća.

Iscijeliti srce – Vaga, Ovan, Jarac

Vaša tema, koja može proći duboki preobražajni proces, je primanje i davanje ljubavi! Čini se da je upravo vašem srcu potrebno oslobađanje od svega što ga je povrijedilo u prošlosti i što mu oduzima dar radosnog života. Zapitajte se kako dajete, a kako primate ljubav? Postoji li neravnoteža? Možda ste osoba koja previše daje drugima. Dajete sve od svoje nesebične ljubavi i podrške, tješite i razumijete druge, podređujete svoje vrijeme i talente kako biste drugima pomogli u njihovom ostvarenju ciljeva. To vas može potpuno iscrpiti i uzeti vam dragocjeno vrijeme da stvarate, odmarate se, budete spontani i zaigrani. Ako se nalazite na onoj drugoj strani, na strani primanja, pa očekujete od drugih da rješavaju vaše potrebe, želje i probleme, zapitajte se zašto bi to trebalo biti tako. Neravnoteža u davanju i primanju može stvoriti teškoće u stvaranju stabilne i dugotrajne ljubavne veze. Sada je moguće napraviti korjenite promjene na području ljubavi. Prvo je potrebno provjeriti koliko volite sami sebe, učvrstiti osjećaj vlastite vrijednosti. Tada će se ravnoteža uspostaviti gotovo sama od sebe. Preobrazite svoje srce kako bi se otvorilo radosti, spontanosti i kreativnosti koja odaje počast ljubavi i životu!

Napisala Senka Ljubić