Uspon Venere – četvrta vrata

Venera je od 13.1.2020. u znaku Riba. Venera se često smatra simbolim nježne ljubavi i osjećajnosti, no to nije posve točno. Kako piše Liz Greene: “Venera rasvjetljava naš identitet definirajući ono što cijenimo, smatramo dragim i ugodnim.” U tom kontekstu ukazuje na ideju osobe koja bi zrcalila naše vrijednosti i postala partner koji će ih upotpuniti. Ona simbolizira našu sposobnost stvaranja intimne veze. Tek kad se nađe u Ribama, ona će simbolizirati naglašenu osjećajnost. Ne tražimo neobuzdane strasti, već suosjećanje, nježnost i romantiku. Privlače nas sanjari i pjesnici, osobe s kojima ćemo osjetiti duhovnu povezanost. Ljubav bar na kratko postaje eterična, a ne erotična. U ovom razdoblju imamo priliku unaprijediti svoj ljubavni život ako budemo nježni i požrtvovni prema onima koje volimo.

Vrata suosjećajnosti

28.1.2020. događa se četvrta vidljiva konjunkcija Mjeseca i Venere na zapadnom, noćnom nebu. To je točka koju možemo usporediti sa srčanom čakrom. Anahata čakra je svojevrsna razdjelnica između donjih čakri, (1.,2. i 3.) povezanih s tijelom i temeljnim potrebama za sigurnošću, razumijevanjem i iskazivanjem osjećaja, te doživljajem osobne moći i identiteta, te gornjih čakri (5.,6. i 7.), koje su povezane s duhovnim energijama i duhovnim razvojem. U četvrtoj čakri energija srca uravnotežuje materijalno i duhovno kroz ljubav: ljubav prema sebi, prihvaćanje sebe kao preduvjet da možemo nesebično voljeti druge. Kad se energija srčane čakre poveže s energijom Riba u kojima se konjunkcija događa, imamo veliku podršku u radu na važnim osobnim pitanjima vrijednosti, ljubavi, opraštanja, puštanja, suosjećanja. Naša mitološka božica Inana na ovim vratima dobiva natrag svoj bogato urešeni oklop.

Ako Venerin ciklus koristimo da bismo uhvatili ritam osobnog razvoja, razdoblje do njene iduće konjunkcije s Mjesecom možemo iskoristiti kako bismo u sebi ojačali spoznaje:

  • Mogu li u ovom trenutku prihvatiti sebe ovakvu kakva jesam/ovakvog kakav jesam, sa svim svojim manama i vrlinama, znajući da sam u ovom trenutku najbolja/najbolji što mogu biti?
  • Prihvaćanjem sebe, mogu i prema drugima biti suosjećanija/suosjećajniji jer razumijem da svatko od nas u svakom trenutku nastoji biti najbolja osoba što može biti.
  • Iz ljubavi prema sebi mogu nesebično voljeti druge.
  • Promislite o tome što znači nesebična ljubav: voljeti, a da zauzvrat ne očekujemo ništa od druge osobe!
  • Suosjećajnost možemo razviti prema svim živim bićima, životinjama, biljnom svijetu i, naravno, prema Majci Zemlji!
  • Promislite što je najvrednije što u ovom trenutku imate u svojoj ljubavnoj vezi. Njegujte ono što je dobro.
  • Svakog dana upitajte svog partnera: Što misliš, što je najljepše što sam danas napravila/napravio za tebe? Pažljivo slušajte odgovor i iskoristite ga da biste još bolje shvatili što vaš partner najviše cijeni i voli kod vas. I sami kažite što je vama bilo najljepše što je partner napravio za vas.

 

Napisala: Senka Ljubić