Sedam koraka do sreće

Sedam osobnih planeta našeg horoskopa simboliziraju univerzalne životne mudrosti. Podsjećaju nas da u sebi nosimo golemu snagu, jedinstvene osobine i potencijal da ostvarimo život blagostanja i sreće.

Na putu osobnog razvoja uvijek se iznova susrećemo s istim važnim, univerzalnim istinama. Dolaze nam kroz savjete naših mama i baka, dobivamo ih kao malene darove naših prijateljica i učitelja, divimo im se u riječima mudrih ljudi, umjetnika ili duhovnih učitelja. Ako tražimo prave odgovore, oni su uvijek tu negdje, u blizini, čekaju onaj čudesni trenutak kad ćemo ih potpuno osvijestiti kroz vlastito iskustvo, kad ćemo osjetiti njihov pravi značaj na svojoj koži, u svom srcu, u svojoj utrobi. Sedam osobnih planeta našeg horoskopa simboliziraju životne mudrosti koje nas vode prema ravnoteži i sreći, prema osjećaju uspjeha. Ne moramo znati njihov položaj u astrološkom znaku niti biti dobar poznavatelj astrologije da bismo u sebi prepoznali njihove energije i mudrosti koje nam uvijek stoje na raspolaganju. Instinktivno koristimo njihovu energiju i svakog dana možemo vježbati bar jedan od koraka prema sreći. Ako obratimo posebnu pozornost na mudrosti onih planeta za koje osjećamo da su slabi i da ih treba ojačati, već ćemo i malim koracima osnažiti našu sveukupnu životnu energiju.

Sunce – budi to što jesi

U svakodnevnom životu izloženi smo stalnim pritiscima da u nečemu moramo biti bolji nego što jesmo. Moramo biti mršaviji, seksepilniji, uspješniji, moramo bolje kuhati, imati ljepšu odjeću, bolji auto, lice bez bora… Nažalost, ohrabrivani smo da težimo novim stvarima, da poboljšavamo svoj izgled ili životni stil, a malo tko nas ohrabruje da se osjećamo dobro u svojoj koži. Težnja nerealnim standardima nametnuta nam je izvana i vodi prema dubokom nezadovoljstvu. Prestajemo voljeti sami sebe i gubimo svoju autentičnost. Sunce je u astrologiji vitalna energija koja nas pokreće, a svatko od nas na raspolaganju ima vrlo specifičnu vrstu energije koja se razlikuje po temperamentu, načinu djelovanja, intenzitetu, potrebama i ciljevima. Bez obzira na to gdje nam se nalazi Sunce ili, kako se to popularno kaže, koji smo znak u horoskopu, ta posebna životna energija donosi svjetlost i toplinu, sjaji u nama i kroz nas obasjava druge.

Napišite popis od bar sedam stvari koje volite na sebi. Sigurno znate nešto o svom astrološkom znaku. Što vam se sviđa od osobina koje se pripisuju vašem znaku? Osjećate li ih kao dio sebe? Biste li željeli i mogli još više razviti te osobine? Zapišite i ono što ne volite kod sebe. Pokušajte preoblikovati negativne misli o sebi. Primjerice, ako za sebe mislim da sam brzopleta i nestrpljiva, to ću preoblikovati u: imam sposobnost da brzo reagiram i želju da što prije rješavam stvari. Poigrajte se na ovaj način sa svojim „manama“.

Podsjetimo se svoje posebne životne energije, svojih stvarnih kvaliteta i prepoznajmo njihovu vrijednost. Nije potrebno stjecati vrijednosti ili osobine koje nisu odraz naših stvarnih želja. Nismo svi isti i upravo je u toj raznolikosti ljepota života, a svatko je od nas potpuno jedinstven i neponovljiv. Dopustimo si da budemo to što jesmo i budimo ponosni na sebe!

Sunce u sebi doslovno ćemo osnažiti kad hodamo sunčanom stranom ulice, odmorimo na osunčanoj klupi u parku ili popijemo kavu s prijateljicom u sunčano subotnje prijepodne. Sunčati se na plaži ili pozdraviti zoru vježbajući pozdrav Suncu ili tibetance ojačat će našu vitalnost. Za tmurnih dana možemo u sebi pronaći snagu vlastite životne energije – našeg astrološkog Sunca. Baviti se  aktivnostima koje su izraz te posebne energije pomoći će nam da ostanemo svoji, autentični, da budemo to što jesmo!

Mjesec – hrana za dušu

Mjesec u astrologiji simbolizira sve ono što nas hrani na najdubljoj razini duše. On opisuje našu najsnažniju emotivnu potrebu, ono što nam je potrebno da bismo se osjećali sretno i sigurno. Zato je važno da saznamo u kojem se znaku nalazi naš Mjesec te da svjesno pokušavamo ispuniti svoju najsnažniju potrebu. Tako ćemo otkriti što hrani našu dušu i naše srce, što nam daje emotivnu snagu. Mjesec u nekom od vatrenih znakova hrani se kad osjeti da je poseban, da je prihvaćen i voljen, da ga poštuju. Mjesec u vodenim znakovima hrani se osjećajima ljubavi, privrženosti i bliskosti, a Mjesec u zračnim znakovima hrani se učenjem, dijeljenjem ideja s drugima, osjećajem povezanosti s drugima kroz ideje i zajedničke ciljeve. Mjesec u zemljanim znakovima hrani se stvaranjem stabilnosti, ljepote, ugode i sigurnosti u stvarnom, opipljivom svijetu.

Na razini svakodnevnog života Mjesec simbolizira stvarnu hranu. Naše prehrambene navike izravno su povezane s emotivnim stanjima. Kad smo nesretni, posežemo za utješnom hranom, kad smo pod stresom, jedemo bez razmišljanja, previše ili premalo. Način prehrane izravno je povezan sa zdravljem pa je važno voditi računa da hranimo svoju dušu pravom vrstom hrane, a onda će biti lakše hraniti i tijelo pravom vrstom hrane. Osvijestite, stoga, koja vam je vrsta duševne, emotivne hrane stvarno potrebna da biste mogli uspješnije održavati ravnotežu duše i tijela.

Merkur – stop negativnim mislima

Snaga naših misli je vrlo moćna pa obično dobijemo ono što mislimo. Sve pozitivne misli nas snaže i vode uspjehu, a one negativne koje imamo o sebi podmeću nam nogu. Kad hranimo misli strahovima i ako u svemu pronalazimo mane, upadamo u vrtlog nezadovoljstva i počinjemo se utapati u negativnostima, lošem raspoloženju, depresiji.

Merkur simbolizira način na koji primamo vanjske utiske i obrađujemo ih, razvrstavamo, kategoriziramo i oblikujemo u misli i stavove. Merkur u zračnim i zemljanim znakovima sugerira objektivan i analitičan um koji se oslanja na činjenice i razmišlja praktično. Takav um vidi stvarnost takvu kakva jest, a protiv negativnih misli bori se znanjem i zdravim razumom. Merkur u vodenim i vatrenim znakovima sugerira subjektivnost. Utisci vanjskog svijeta razvrstavaju se vođeni unutrašnjim doživljajem tih utisaka. Oružje ovakvog Merkura je mašta i umjetnost kojima se bori protiv negativnih misli. Ne morate znati u kojem je znaku vaš Merkur da biste znali što hrani vaš um, koje teme potiču vašu znatiželju i o čemu želite učiti. Tako ćete lakše usmjeriti um pozitivnim mislima.

Merkur je povezan s elementom zraka i izravno upućuje na povezanost misli i disanja. Joga nas podučava kako ćemo kontroliranjem svog daha kontrolirati um, a da bismo umanjili stres i  suprotstavili se negativnim mislima, najjednostavnije je sjesti na neko mirnije mjesto i duboko disati. Ako ste izrazito skloni negativnim mislima, razmislite o redovnoj meditacijskoj praksi. Svog Merkura možete oživjeti i vrlo jednostavnom šetnjom na svježem zraku, uz osjećaj da dišete punim plućima.

Venera – sreća je u malim stvarima

Osjećamo li se dovoljno vrijednima da zaslužujemo lijepe stvari, ugodu, opuštenost, mala zadovoljstva? Venera simbolizira naš osjećaj vlastite vrijednosti. Kad je on zdrav i snažan, možemo sami sebe postaviti na prvo mjesto, dati prednost vlastitim željama i zadovoljstvima nad onim što drugi od nas očekuju. To ne znači da ćemo biti sebični, ali ćemo znati postaviti prioritete. Napišite popis svojih želja, ali onih koje možete ostvariti sami. Naučite slaviti male stvari skrivene u svakodnevnim iskustvima. Tako ćete razvijati umijeće življenja. Primijetiti divan sunčan dan, stabla i nebo te zastati da bismo upili njihovu ljepotu donosi posebnu vrstu sreće. Kupiti nešto skupo bez grižnje savjesti, nešto lijepo što nas veseli, također je izraz zdrave Venere. Nagradite sami sebe za svaki dobro obavljen posao. Dopustite si odmor i san. Naučite ispunjavati svoje želje, bez osjećaja krivnje, bez obzira na ono što drugi misle o tome. Na putu prema ravnoteži i sreći ojačajte svoju Veneru jer vi to zaslužujete! Venera u vodenim znakovima zaslužuje ljubav, a u vatrenim znakovima romantiku i divljenje. Venera u zračnim znakovima druženja i prijatelje, znanje i informacije, a ona u zemljanim znakovima zaslužuje fine stvari, dobru hranu, sreću u nekom opipljivom obliku.

Osvijestite da ne morate raditi ili ugađati drugima da biste zaslužili sreću. Zaslužujete je već samim time što ste takvi kakvi jeste – jedinstveni i posebni!

Mars – suoči se sa strahovima

Izazovi svakodnevice traže od nas da stalno budemo aktivni i da najbolje što znamo čuvamo sebe i svoje interese. Planet Mars u astrologiji simbolizira fizičko/instinktivnu narav, sposobnost da se dokažemo, da nametnemo svoju volju, da uzmemo ono što želimo. On je strast koju ulažemo u cilj koji za nas ima značaj i vrijednost. Pod pritiscima okoline i društva u kojem živimo, često potiskujemo svoje instinkte i gotovo neprimjetno otvaramo put strahovima koji nas blokiraju. Zbog njih postajemo previše popustljivi nauštrb vlastitih potreba, odgađamo ispunjavanje svojih želja, izbjegavamo neugodnosti, drhtimo ili bjesnimo. Gutati bijes, nepravdu ili potiskivati želje, sve to može narušiti fizičko zdravlje.

Promislite i zapišite koje vam situacije stvaraju neugodu? Koje teme uporno izbjegavate? Čega se bojite? Ako prestanemo izbjegavati situacije koje su nam prije bile teške ili problematične, prihvaćamo izazov osobnog rasta. Mars je naš unutrašnji ratnik, nestrpljiv da ga pozovemo u pomoć. Mars u zračnim znakovima bori se riječima, idejama i znanjem, a onaj u vatrenim znakovima najhrabriji je kad treba krenuti u akciju. Vodeni Mars bori se u sebi, istražujući osjećaje i psihu, a zemljani Mars bori se radom i konkretnim akcijama. Energiju svog Marsa možete ojačati i vježbanjem, sportom ili seksom. Kroz terapijske tehnike koje rade s tijelom vrlo se učinkovito možete suočiti sa svojim strahovima ili traumama te razbiti njihove sputavajuće okove.

Jupiter – emocionalno i mentalno blagostanje

Simbol sreće, optimizma i rasta, težnje za slobodom, Jupiter je planet koji se u tradicionalnoj astrologiji smatra srećonošom. Njegova energija budi u nama znatiželju o smislu života, vodi nas u potragu za odgovorima. Jupiter sugerira u čemu pronalazimo smisao života, što za nas znači sreću. Uz njegovu smo energiju razigrani, bezbrižni i vedro idemo prema svom velikom i značajnom cilju. Ne moramo znati u kojem se znaku nalazi naš Jupiter da bismo znali u čemu pronalazimo svoj životni smisao. Razmislite na trenutak o tome. Je li vam važniji obiteljski život i djeca ili možda karijera i društveni uspjeh? Je li vam važna slava i novac ili sloboda da putujete, učite, upoznajete svijet? Što god vam je važno, što god smatrate smislom svog postojanja, posvetite svakog dana dio svojih aktivnosti tom velikom cilju. Razmislite i što vam daje osjećaj slobode. Jupiter je osjećaj blagostanja, sposobnost da prepoznamo sve ono što naš život čini dobrim, vrijednim življenja. Često zaboravljamo da osjećaj blagostanja nije u prividu sreće kojeg mukotrpno održavamo statusnim simbolima, već u sposobnosti da u trenutku osjetimo sreću što smo tu gdje jesmo, što smo to što jesmo! I da osjetimo zahvalnost na tome, što god to za nas bilo. Jupiter nam tako pomaže da zadržimo mentalno zdravlje i osjećaj blagostanja. Svog ćemo Jupitera vrlo jednostavno osnažiti smijehom!

Saturn –  zahvali na preprekama

Saturn simbolizira strukturu života, a da bi ona postojala, potrebna su pravila i granice, rad i disciplina. Njegov položaj u natalnom horoskopu opisuje našu sposobnost da ostvarimo svoje ambicije poštujući pravila, da stvorimo uspjeh. Njegova energija nije baš omiljena jer od nas se očekuje da budemo marljivi i strpljivi, da preuzmemo odgovornost za svoje postupke. Darovat će nam mudrost i zrelost koju ćemo zaraditi učenjem na greškama, odricanjem i samokontrolom. Ako se ne snalazimo dobro s pravilima i granicama, Saturn će pokazati svoju drugu stranu: strah od neuspjeha, osjećaj nedostatnosti, krivnju ili depresiju.

Kad se suočimo s izazovom koji od nas traži rad i odgovornost, rezultate će dati strpljiv rad koji nije ni glamurozan ni zabavan. Prirodno je da se osjećamo sputanima. Ipak, kad damo sve od sebe i odradimo svoje obaveze, kad navalimo na prepreke najbolje što možemo, naučit ćemo da možemo uspjeti. Pohvalimo sami sebe za uspjeh! Odvojimo trenutak za zahvalnost na prepreci jer smo, svladavajući je, naučili da smo sposobni, snažni, spretni, marljivi… Učimo razvijati odgovornost i vjerovati u svoje snage.

Da bismo doslovno ojačali svoj Saturn, odvojimo vrijeme da budemo sami i da se obnovimo u vlastitoj unutrašnjoj tišini. Nemojmo biti radoholičari, pronađimo ravnotežu između posla i vremena koje ćemo odvojiti za odmor i za san.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: 7 koraka do sreće