Pluton i Trnoružica

Što se događa kad se moćni patuljak Sunčevog sustava – Pluton, sučeli s nekim od naših natalnih planeta? Kakav je njegov utjecaj i što možemo učiniti provjerite uz snažnu simboliku priče o Trnoružici!

Stotinama godina astrolozi tumače i razumiju čuvenu “Veliku sedmoricu” – sedam poznatih i oku vidljivih nebeskih tijela koje zovemo planetima, premda su tu uključeni i Mjesec, Zemljin satelit, i samo Sunce, središnji izvor energije. Otkrićem takozvanih vanjskih planeta, redom Urana, Neptuna i Plutona, dotad simetrično i uhodano viđenje Sunčevog sustava pretrpjelo je značajno pomicanje granica, no većina je zapadnih astrologa prigrlila nove članove i obogatila vlastita tumačenja i razumijevanje uloge i značaja astrologije.

Pluton je pritajeni i daleki član zajednice Sunčevog sustava, no živi s nama oduvijek. Otkriven je 1931. pa tek manje od sto godina razotkrivamo njegov značaj, pokušavamo naučiti što sve simbolizira i kako ga uklopiti u naše razumijevanje velikog kozmičkog plesa. Vanjski planeti nisu toliko osobni i više ukazuju na globalni tijek razvoja.

No ako se nađu u kontaktu s nekim od osobnih planeta ili s nekom osjetljivom točkom natalnog horoskopa, oni će svojim utjecajem izdvojiti pojedinca iz prosječnosti. Njihov poseban pečat od pojedinaca stvara revolucionare i izumitelje, ekscentrike, umjetnike, luđake, ovisnike, iscjelitelje, moćnike, diktatore, bogate i slavne, ukratko, sasvim izvanserijske osobe. Utjecaj vanjskih planeta na pojedinačne živote intenzivan je i zamjetan.

Ako spadamo u one obične ljude koji nisu rođeni u trenutku sučeljavanja s nekim od tih sudbonosnih planeta, ipak nećemo izmaknuti njihovu utjecaju. Tranziti vanjskih planeta, pogotovo prema Suncu i Mjesecu, kao i prema glavnim osima horoskopa, podsjetit će nas kako sretna mogu biti vremena u kojima smo ostavljeni na miru, no sudbina će kad-tad zakucati na naša vrata.

Sjetimo se romantične i poučne priče o Trnoružici. Zla vila upala je na rođendansko slavlje i začarala princezu. Vanjski planeti poput nezvanih vila upadaju u naše živote i korjenito mijenjaju život na kakvog smo navikli. U našoj svijesti često ih doživljavamo kao zle vile jer svojim utjecajem remete naš poznati svijet, donose neizvjesnost, strah od nepoznatog, često i bol.

Preobražajna sila

Plutonu smo pripisali silu preobrazbe pa ga se istovremeno bojimo i nastojimo zanemariti njegov značaj. Prisjetimo se pokušaja astronoma da ga izbace sa službene liste planeta. No, zvao se on planetom, patuljkom, planetoidom, asteroidom ili nečim petim, on postoji, nalazi se na svojoj točno određenoj putanji i sasvim sigurno svojim postojanim hodom nameće trendove u razvoju globalnog tijeka povijesti. Poput nezvane vile kvari našu ustajalu svakodnevicu, ponekad dramatično, ponekad neprimjetno, no uvijek neumoljivo. Promjenama koje simbolizira treba dati vremena da sazriju, procesi kojima on nameće ritam traju dugo, a za nas, male plamičke svijesti u velikoj kozmičkoj igri, ti procesi mogu biti bolni, preobrazbe teške, a ponekad i pogubne.

Da se vratimo Trnoružici – za nas ima nade. Dobra vila poništila je smrtnu presudu zle vile i promijenila je u stoljetni san. U tih je sto godina princeza sazrijela do neke druge razine postojanja i opet ostvarila sreću, samo ne onako kako je to prvobitno bilo zamišljeno. Tako je i s Plutonom, naši se planovi mogu ostvariti, no na drugačiji način od onoga što smo zamislili, u drugom vremenskom roku.

U svakoj se preobrazbi događaju dvije bitne stvari. Sve što je staro, suvišno, u odumiranju, mora se odbaciti. Prva bitna stvar je riješiti se suvišnog. Kako je upravo naša vezanost za poznato čvrsta i emocionalna, taj je proces odbacivanja vrlo bolan. No time pravimo mjesto za novu energiju koja će ući u naše živote. To je druga bitna stvar – otvaranje perspektive za novi razvoj. Stoga je plutonovska preobrazba jedna vrsta čišćenja, recikliranja. Srž stvari, gen sa svojom upisanom i nepromjenjivom osnovicom uvijek ostaje – ostaje ono što nosi temeljne značajke iz kojih se razvija nova dimenzija života.

Što Pluton radi drugim planetima?

Pluton nije samo planet preobrazbe. Smatra se da svojim utjecajem osnažuje i intenzivira sve čega se dotakne. U osobnom horoskopu to znači da će u kontaktu sa Suncem potaknuti razvoj snažne i moćne osobnosti. Moguće su učestale preobrazbe da bi se ostvario maksimalni stupanj kontrole i moći na način koji opisuje znak u kojem se nalazi Sunce. U kontaktu s Mjesecom intenzivirat će ispunjenje određene emocionalne potrebe u skladu sa znakom u kojem se Mjesec nalazi. Istovremeno će zakomplicirati postizanje osjećaja sigurnosti i ukazati na vrlo složen odnos s majkom.

S Merkurom će proširiti granice mentalne percepcije, nadahnuti um koji neustrašivo istražuje u potrazi za konačnom istinom, propitkuje, razotkriva tajne i poigrava se drugima koristeći snagu prodornog uma. Pluton i Venera će označiti neumjerenu potrebu za stvaranjem veza kako društvnih tako i romantičnih. Uzburkat će osjećaje u vrtlog strasti koja će često završiti razbacivanjem osjećaja, ljubomornom i preintenzivnom naravi. Naravno, sve u skladu s cjelinom horoskopa i znakom u kojem se nalazi Venera.

S Marsom će označiti osobe koje se uvijek i pod svaku cijenu moraju dokazati i nametnuti svoju volju, ako treba i nasilnim putem. S Jupiterom će raspaliti neumjerenu želju za širenjem i rastom, želju za moći, pa je to kontakt koji se često nalazi u horoskopima izuzetno bogatih i moćnih ljudi. Sa Saturnom će, nakon teškog odmjeravanja snaga dviju sila koje djeluju po suprotnim principima, ukazati na nepopustljivu prirodu, prenaglašenu ambiciju, sposobnost da se izdrže najteži napori i najveći izazovi na putu prema zacrtanom cilju.
Sve što je u kontaktu s Plutonom je pretjerano, a sve što je pretjerano iskače iz uobičajenih obrazaca i rutine društveno prihvatljivog ponašanja. Ako silovita energija nađe kreativni izlaz, vodi prema uspjehu i sigurno znači izdvajanje iz gomile, zapaženost. Može odvesti i u drugu krajnost – destruktivno uništavanje sebe i okoline.

Ipak, u tom plesu s Plutonom nismo posve nemoćni poput uspavane Trnoružice. Više smo poput njenih potencijalnih spasitelja, prinčeva i pustolova koji se pokušavaju probiti kroz stoljetno trnje kako bi došli do predmeta svojih snova – do princeze. Možda ovo pojednostavljeno razdvajanje na muški i ženski princip, na pasivnu princezu i aktivne prinčeve ocrtava raznolikost našeg psihološkog ustroja. Naše osjećaje koji se zalede i uspavaju od straha uslijed nesigurnog razdoblja promjena i naše aktivne, djelatne, svjetovne pokušaje da sa situacijom izađemo na kraj, da riješimo one probleme koji nas razdvajaju od ponovne cjelovitosti, vjenčanja s princezom. U susretu s naletom sudbine – tranzitom nekog vanjskog planeta ili pak njegovim utjecajem u natalnom horoskopu – ipak imamo mogućnost izbora: ponašati se konstruktivno i hrabro izdržati promjene poput princa u borbi s trnjem ili pak destruktivno, u strahu od boli u nespremnosti da prihvatimo nepovratne promjene stradavamo rastrgani oštrim trnjem sudbine.

 

Napisala Senka Ljubić