Nebeska uzbuna – što se zbiva na nebu

 Planetarne konstelacije na nebu jednako su dramatične kao i ove na zemlji. “2020. je značajna i uzbudljiva godina jer Pluton, Saturn i Jupiter u znaku Jarca sugeriraju vrlo izazovnu mješavinu energija” – napisala sam početkom godine u Velikom godišnjem horoskopu objavljenom u magazinu Sensa. Srž ovih energija je duboka promjena koja izaziva krizu koja nastaje kad se normalne i predvidljive manifestacije uhodanog života i društvenog uređenja koje simbolizira Saturn nađu pred izazovom duboke, temeljite promjene sustava koju će provesti Pluton. Evo kakva su nebeska kretanja do kraja 2020. godine.

Jedan od osnovnih postulata astrologije jest da kretanja planeta Sunčevog sustava i događaji na Zemlji zrcale jedni druge. Kako na nebu, tako i na Zemlji. Napete konstelacije na nebu sugeriraju napetosti koje se manifestiraju na razini politke, ekonomije, kulture, sveobuhvatnog tijeka povijesti. Astrolozi su tijekom povijesti pomno uspoređivali i bilježili sve što se događa na nebu te uspoređivali s onim što se događa na Zemlji kako bi uočili obrasce koji se uvijek iznova ponavljaju. Jedna od prednosti astrologije leži i u tome što unaprijed možemo znati da dolaze promjene ili da se naš uhodani ritam života mijenja. Nije moguće točno predvidjeti na koji će se način manifestirati promjene, no posve je izvjesno kada će nastupiti i kada će završiti intenzivna faza, nakon koje se budimo u nekoj novoj stvarnosti.

Doba kontrakcije

Saturn i Pluton bili su na istom stupnju Jarca 12. siječnja 2020. To je njihov jedini ovogodišnji egzaktni susret ili, kako mi to u astrologiji zovemo, egzaktna konjunkcija, no veći dio godine ostaju blizu jedan drugome, odmjeravajući snage. To je pojava koja se ciklički ponavlja svakih 34-38 godina. Povjesničar kulture Richard Tarnas u svojoj je znamenitoj i vrlo cijenjenoj knjizi Cosmos and Psyche napisao za ovu planetarnu konstelaciju da simbolizira Izazovna povijesna razdoblja obilježena sveobuhvatnom kvalitetom KONTRAKCIJE. To je razdoblje međunarodne krize i sukoba.”

Saturn i Pluton simboliziraju krizu koja nastaje kad se normalne, zakonite i predvidljive manifestacije uhodanog života i društvenog uređenja koje simbolizira Saturn nađu pred izazovom duboke, temeljite promjene sustava koju će provesti Pluton. U razoblju kad je energija Saturna i Plutona 12.1. 2020. bila najintenzivnija, u raznim su djelovima svijeta učestali jači potresi pa su se i neki vulkani počeli buditi. Činilo se da se sama Zemlja duboko uznemirila, no uskoro se iz pozadine pokazalo pravo lice čimbenika koji mijenja svijet. Svjetska zdravstvena organizacija dobila je prve izvještaje o dotad nepoznatom virusu još 31.12.2019., no u tom trenutku nitko nije mogao slutiti kakve će razmjere poprimiti.

Sile koje su se otele kontroli

Saturn je vladar znaka Jarca pa se tijekom njegova boravka u Jarcu snažno manifestira sve što simbolizira: čuvanje postojećih društvenih, ekonomskih, kulturnih i tradicionalnih struktura života. Saturn je u Jarcu od 2018. U jednom znaku boravi otprilike dvije i pol godine, no vrlo često se događa da uđe u novi znak, pa se opet malo vrati u onaj prethodni. A upravo je na dan potresa u Zagrebu 22.3.2020. ušao u znak Vodenjaka gdje će biti do 2. srpnja, kad će se vratiti u znak Jarca i ostati tamo do kraja godine. Na simboličnoj razini, Saturn je u znaku Jarca imao čvrstu kontrolu, no čim je ušao u znak Vodenjaka, te su kontrole popustile i manifestirale se kao potres, ne samo kod nas, već tog dana i širom svijeta. Dodatni okidač bio je i Mars, koji je u razdoblju od 20.3. pa do 31.3. također bio u Jarcu i svojom aktivnom, intenzivnom energijom aktivirao potencijal ostalih planeta, kao otpuštanje potisnutih energija koje su buknule svom silinom. Kao kad s ekspres lonca iz kojeg polako šišti para, netko naglo podigne čitav poklopac i sve se rasprši. No nemojmo zaboraviti da je za to vrijeme COVID-19 harao svijetom, a zagrebački potres, iz perspektive Zagrepčana tako uznemirujuć, strašan, ali, srećom po nas, bez većih ljudskih žrtava, iz perspektive svjetskih zbivanja ipak i nije bio baš tako važan. Kad sam počela pratiti web stranice koje prate potrese u svijetu, tek tad samo dobila širu sliku: svakodnevni potresi diljem svijeta, najrazličitijih magnituda. Zemlja se, drugim riječima, stalno meškolji, namješta, traži najudobniji položaj.

Pluton

Pluton simbolizira evolucijsku silu koja uklanja sve što koči napredak. Pluton je preobrazba i preporađanje, a dugotrajni boravak u nekom astrološkom znaku sugerira da se one velike i korjenite promjene događaju polako, isprva gotovo neprimjetno. No kad ih postanemo svjesni, malo toga možemo učiniti da bismo ih zaustavili. Saturnova energija čuva red i strukturu, dok ih Plutonova energija duboko iznutra preobražava. Stoga su energije Saturna i Plutona u svom načinu djelovanja suprotne sile. Premda se Saturn može dugotrajno opirati, promjene koje sugerira Pluton su, prije ili kasnije, neizbježne. Pluton pokazuje kad je nečemu isteklo vrijeme, a sve strukture života koje je izgradio Saturn moraju proći taj strogi test vremena. Sve strukture koje su izgubile svoju izvornu svrhu te više ne podupiru razvoj neće moći opstati.

Pluton ili Had, kako su ga zvali stari Grci, bog je podzemlja. Čini se da je sam Had odlučio izaći na površinu, proviriti iz svog skrivenog unutrašnjeg svijeta, uznemirujući samu Zemlju. I za mnoge od nas, u našoj nutrini, u našim srcima i dušama dogodilo se to isto: pandemija i potres su na površinu iznijeli naše strahove, mračne misli, tjeskobu. No sad je očito pravi trenutak da se na kolektivnoj i na osobnoj razini suočimo s vlastitim strahovima i pogreškama te tipičnim Plutonovim temama: nemoć/moć; bolest/iscjeljenje; smrt/život; transformacija/regeneracija.

Zakorak u nepoznato

U ovom trenutku vrlo jasno svjedočimo tome da se poznati obrisi našeg života urušavaju. Strukutra društva u kojem živimo mijenja se, ne iz dana u dan, već iz sata u sat. Život kakvog poznajemo se zaustavlja, a još nam nije jasno kako će izgledati budućnost. Još razmišljamo na način: kad se sve vrati u normalu… No Plutonova preobražajna energija sugerira da se nećemo vratiti na staro, u onakav način života kakvog smo poznavali do sada. Promijenit će se mnogo navika, pravila, poslova, načina organizacije života, načina razmišljanja. Sraz ovih dvaju planeta označava značajne promjene u političkom i kulturnom toku povijesti. Kad sam krajem prošle godine pisala Veliki godišnji horoskop, nisam mogla znati da će epidemija virusa biti uzrok tih značajnih promjena. Činilo se da postoji ozbiljna prijetnja nekim velikim ratom, no mnogi su mediji ovu pandemiju upravo prozvali ratom protiv nevidljivog neprijatelja. Teorija ipak lijepo kaže da su moguće prirodne katastrofe poput potresa i vulkana i epidemija bolesti.

To smo već doživjeli

Budući da je konjunkcija Saturna i Plutona ciklička pojava, a ciklus od 34-38 godina čak i nije toliko dug da za svoga života ovu pojavu ne bismo doživjeli bar dva puta, pogledajmo što se događalo za prethodnih konjunkcija Plutona i Saturna. Mnogi od nas doživjeli su prethodnu konjunkciju Saturna i Plutona 1982., no važno je napomenuti da se ona tad dogodila u drugom astrološkom znaku, u Vagi. Osamdesete godine je obilježila duboka ekonomska kriza. Bivša Jugoslavija doživjela je slom, mnogi se još sjećaju nestašica osnovnih potrepština i redova pred trgovinama, redukcija struje, ograničenog korištenja automobila: jedan dan smiju voziti oni s parnim brojem tablica, a drugi oni s neparnim.  U Velikoj Britaniji zabilježen je rekordan broj nezaposlenih, a države Južne Amerike, u nemogućnosti plaćanja zajmova stranim bankama, tonu u duboku ekonomsku krizu. Tada se širio AIDS, godinu dana ranije Kinu je pogodio jedan od najvećih potresa novije povijesti. Vodio se Falklandski rat te je započeo rat u Libanonu s dugoročnim posljedicama. Pa ipak, preživjeli smo, a preživjet ćemo i sad. Život jednostavno ne može stati!

Što nas čeka u budućnosti

U ovu je tešku mješavinu energija zakoračio i Jupiter. Jupiterova energija je ekspanzivna, širi sve čega se dotakne, pa će tako ubrzati manifestaciju svih preobrazbi koje sugerira Pluton. Svjedočimo činjenici da Jupiter nije uvijek dobročinitelj jer njegova ekspanzivna energija u ovoj situaciji potpomaže širenju epidemije. Situacija ne sluti na dobro jer je Jupiter vrlo aktivan sve do kraja 2020. godine, što daje naslutiti da će virus harati raznim dijelovima svijeta još mjesecima.

Potencijalno razorne manifestacije energija koje simboliziraju Saturn, Pluton, Jupiter i Mars nisu, čini se, prestale ovog ožujka. Mars bi kao okidač mogao u još nekoliko navrata ove godine ukazati na osjetljiva razdoblja i, potencijalno, neke dramatične događaje. Naglašavam, nije moguće znati što će se točno dogoditi, a posebno ističem da ovo nije najava nekih novih potresa. NEMA MJESTA STRAHU NI PANICI! No potrebno je biti na oprezu.

Krizna razdoblja ove godine kad je Mars u Ovnu u kvadratu na Jupiter, Pluton i Saturn su: 4.8.; 13.8. i 24.8.2020. Potom slijedi razdoblje u rujnu i listopadu s datumima: 9.9.; 29.9. i 19.10. 2020. Možda je moguć onaj “drugi val” epidemije, možda se ne dogodi ništa posebno.

Na političkoj sceni vidimo da se stvari komešaju. Donald Trump je već poćeo tražiti dežurne krivce, optuživši Svjetsku zdravstvenu organizaciju (ovo pišem početkom travnja 2020.), a već se ranije okomio i na Kinu. Nespreman preuzeti i najmanju odgovornost za vlastite postupke, pronaći će slabijeg protivnika i svaliti sve pogreške na njega, a to može izazvati čitav niz posljedica koje vode zaoštravanju odnosa, raznim vrstama prepirki, pa možda i sukoba… U jeku pandemije mnoge su političke prepirke u svjetonazorima koje suštinski nisu važne, kod nas kao i u svijetu,  pale u drugi plan, no nakon što se pandemija malo smiri, sigurno će se ponovo javiti dežurni bukači koristeći novu municiju: sve pogreške koje su možda nastale rukovođenjem epidemiološke krize.

Saturn se u srpnju vraća u Jarca, a 17.12.2020. ponovno ulazi u Vodenjaka, gdje ostaje iduće dvije i pol godine. Njegov prvi ulazak u Vodenjaka ove godine bio je za nas u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu i okolici, dosta dramatičan, no njegov idući ulazak ne bi trebao imati takav učinak, jer se silna, potisnuta i strogo kontrolirana energija već oslobodila. No od sredine do kraja prosinca Mars je ponovo vrlo aktivan, a događa se i pomrčina Sunca. Čini se da ćemo tek nakon 23.12.2020. moći odahnuti.

Potencijal preporoda

Dobra vijest je da svaka promjena, posebno ovako duboka i drastična, sa sobom donosi potencijal preporađanja i obnove svega onoga što je vitalno i istinski važno. Mnogi već prepoznaju pozitivne smjerove – obnova domaće proizvodnje, čišći okoliš, mnogo se poslova može obavljati online, od kuće, a ova je situacija pokazala gdje su postojeći sustavi upravljanja državama i gradovima loši i gdje su nužno potrebne promjene. Plutonova energija na vidjelo donosi pravu istinu, proces je neumoljiv, promjene su neizbježne. Iz ove krize mogu izroniti nove vrijednosti, novi načini funkcioniranja ekonomije, nova vrsta društvenog uređenja, solidarnosti, posve nova paradigma života. Mnogi će upravo u ovoj krizi ubrzati svoj osobni razvoj, probuditi se u novu razinu svjesnosti. Svi bismo se kao društvo mogli ujediniti oko novih, pravednijih i boljih vrijednosti. U svakoj dubokoj promjeni i krizi uvijek postoji mogućnost golemog iskoraka prema naprijed. Nažalost, bit će i onih koji nisu bili spremni za zakorak naprijed, prema svjetlosti spoznaje, razumijevanja i ljubavi, pa će ih vlastiti strahovi povući dublje u osobnu tamu. Nadam se, ipak, da ćemo svi skupa, ili što veći broj nas, biti dovoljno mudri da bismo napravili taj iskorak prema svjetlosti, ljubavi i životu, u bolju budućnost! Sretno svima!

 

Napisala Senka Ljubić

Objavljeno u magazinu Sensa (ožujak 2020.)