Jesmo li praznovjerni ako prihvaćamo astrologiju?

Mnogo sam puta kao profesionalni astrolog čula onu čuvenu rečenicu: „Ne vjerujem u astrologiju!“ Obično na to odgovorim sa smiješkom i neznatnim slijeganjem ramena, „Dobro!“ Odavno sam odustala od pokušaja da onima koji prema njoj osjećaju otpor objašnjavam mogućnosti i prednosti astrologije, njeno pravo značenje i vrijednost. Poštujem njihove stavove.

Astrologija zapravo nije nešto u što se vjeruje ili ne vjeruje – ona nije religija, već disciplina sa svojim egzaktnim tehnikama. Nikad vam ne bi palo na pamet reći nešto poput: „Ne vjerujem u kvantnu fiziku, u kemiju.“ Premda o kvantnoj fizici ne znate puno, baš kao ni o astrologiji, a svoje ste znanje kemije zaboravili – te prihvaćene i priznate discipline uopće ne dovodite u pitanje.

Nerijetko se susretnem i s podsmijehom, s „pravedničkim“ nastupom kad me dobronamjerno upozoravaju „da je grupa znanstvenika nedavno dokazala da je astrologija obična prijevara.“ Tada smireno i pristojno upitam, gdje ste to čitali? Koja grupa znanstvenika je bila u pitanju, matematičari, fizičari, filozofi, sociolozi…? Kojom metodom su to dokazali, u kojoj stručnoj publikaciji su to objavili….? Umjesto odgovora na moja pitanja, dočeka me prijezirno okretanje glave na drugu stranu. Autoritet znanosti je neupitan! S astrologijom je drugačije.

Zabava, znanost ili praznovjerje?

Astrologija je u prošlosti bila cijenjena i važna disciplina koja je stajala rame uz rame matematici, geometriji, kemiji, fizici, medicini, filozofiji. Bila je neraskidiv dio znanosti koja je odražavala vječnu glad ljudskog duha za razumijevanjem svijeta u kojem živi. I danas savjesno bavljenje astrologijom zahtijeva puno znanja, podjednako o astrologiji, astronomiji, mitologiji, psihologiji, komunikacijskim vještinama, kao i o samom životu.

No njena slika u javnosti, nažalost, nije uvijek pozitivna.  Često je s podsmijehom odbacuju, rugaju joj se mnogi koji svoje spoznaje o astrologiji grade isključivo na površnim dojmovima. Oni dobronamjerni je najčešće prihvaćaju kao zabavu, no astrologija ima i svojih ljutih protivnika koji je pokušavaju prikazati praznovjernom, štetnom ili opasnom. Priznajem, ima onih koji je zloupotrebljavaju iskorištavajući praznovjerje ljudi u nevolji. Koriste samo površnu astrološku simboliku za brzu zaradu, stvarajući o njoj vrlo negativnu sliku. U njihovim se rukama astrologija doima fatalističkom, okultnom vještinom koja služi jedino i isključivo tome da vam prorekne budućnost ili da vam kaže što će se dogoditi. A vi biste samo trebali čekati da se ostvari vaša sudbina. A svrha astrologije nije uopće u tome.

Astrologija kao samopomoć

Astrologija na svoj specifičan način opisuje i objašnjava život. Njen jezik simbola opisuje energije koje su svugdje oko nas i u nama. Suvremena astrologija opisat će energije koje su djelovale u trenutku našeg rođenja i time označile mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju za osobni razvoj. Ona je odlično sredstvo pomoći kojim možemo bolje upoznati sami sebe.

Naš je natalni horoskop poput zemljopisne karte koja prikazuje naš životni put. Pokazuje smjerove razvoja, pokazuje razdoblja izazova, rasta ili stagnacije. Budući da moramo krenuti na to putovanje, nije se loše pripremiti, pa i uz pomoć znanja koje daje astrologija.

Zanimanje za astrologiju zapravo je zanimanje za samog sebe. To je način da se spretnije krećemo na svom životnom putovanju i da bolje koristimo svoje mogućnosti. Profesionalni vam astrolog neće ponuditi gotove odgovore, neće umjesto vas donositi odluke. On će vam pomoći da prepoznate gdje se u ovom trenutku svog životnog razvoja nalazite i kakve vas energije okružuju. Razgovor s astrologom može vam pomoći da sagledate svoju trenutnu situaciju iz nekog drugog kuta i da lakše donesete odluku. No na vama je da sami nešto napravite. Kako će se energija nekog trenutka stvarno manifestirati u vašem životu, ovisi o vašem djelovanju, o vašim odlukama. Ako i vi razmišljate na sličan način, ako tražite različite načine koji će vam pomoći u vašem osobnom razvoju, onda nipošto niste praznovjerni!

 

Napisala Senka Ljubić