Ljubav kao na filmu

U trenutku dok maštate o poljupcu, zamišljate li sebe kao Scarlett O’Haru u strastvenom zagrljaju Rhetta Butlera ili možda kao Ingrid Bergman kad prepuna osjećaja kaže Humphreyju Bogartu: „Poljubi me. Poljubi me kao da je zadnji put!“ Koji je vaš najdraži ljubavni film?

Ovih će blagdanskih dana ljubav i romantika mnogima biti utjeha i bijeg od svakodnevice. Uroniti u ljubav, stvarnu ili izmišljenu u pričama i likovima koje volimo, pomaže nam da zadržimo optimizam i vjeru. Neptun u Ribama podupire sanjarsko raspoloženje. Romantična srca zadrhtat će u svijetu mašte, bilo da se drže za ruku s voljenom osobom ili čeznu za ljubavi koja tek treba doći. Filmske priče i likovi nose u sebi pečat planeta, a posebno će nas privući oni filmovi koji će raznježiti našu Veneru ili Sunce. Odabirom svoje omiljene filmske ljubavne priče možemo prepoznati odraz naših vlastitih planetarnih energija, a ponekad i prepoznati svoje skrivene čežnje. Predlažemo da se podsjetite svojih snova u romantičnoj šetnji filmskim pričama!

Tko se svađa taj se voli

Ako ste osoba naglašene vatrene energije, od ljubavi očekujete romantiku i dramatično iskazivanje osjećaja. Sviđa vam se samosvjestan nastup, hrabrost, izazovno ponašanje koje ističe vlastitu vrijednost. Dok se zemljanim tipovima ovakvo ponašanje čini pretjerano u svakom pogledu, vi uživate u teatralnosti i romantici. Likovi koji će vas privući su ponosni, samostalni, drski, izazovnog ponašanja, koji se ne boje isprovocirati okolinu kako bi dobili potvrdu svoje vrijednosti.

Za Ovnove – Zameo ih vjetar

Scarlett i Rhet odličan su primjer neovisnih i samosvjesnih ljudi čije snažne osobnosti nisu mogle naći kompromis i smirenje u stabilnoj vezi. Strast, drskost, odmjeravanje snaga i stalna napetost  između Ovnice Scarlett O’Hare i Strijelca Rhetta Butlera postala je legendarna. Ovakav tip veze, nestabilne, nepredvidljive, a opet pune snažne privlačnosti, ima u sebi utjecaj Urana. Kemija među glumcima Vivien Leigh i Clarka Gablea izvire iz njihove osobne usklađenosti. U Vodenjaku su Vivienin Mjesec i Clarkovo Sunce. Njeno Sunce u Škorpionu odlično se uskladilo s Clarkovim Mjesecom u Raku. Oba znaka su u vodenom elementu, naglašavaju osjećajnu narav i jamče odlično odglumljene strasti.

Za Lavove – Ponos i predrasude

Klasičan ljubavni zaplet vodi junake od početnog nerazumijevanja i netrpeljivosti do prepoznavanja duboke ljubavi. Ponosna i neustrašiva junakinja Elizabeth Benett ne dopušta da se njen slobodoljubivi duh i pravo na vlastito mišljenje sputaju društvenim konvencijama. Hrabrost će joj priskrbiti ljubav jarčevski suzdržanog i umišljenog Darcyja u jednoj od najnapetijih ljubavnih priča o teško prigušenoj osjećajnosti koja se brani ponosom, u duhu lavovske energije.

Za Strijelce – Titanic

Sudbonosno putovanje u novi svijet iznjedrilo je jednu on najljepših ljubavnih priča. Nadahnjujuća priča o nepobjedivosti ljudskog duha kojeg pokreće ljubav odražava energiju Strijelca. Jack je lik sanjara, avanturista u potrazi za širim horizontima. Nesretna Rose, u klopci dogovorenog braka uz Jacka otkriva želju za životom i žudnju za slobodom. Jack se nije uspio spasiti, ali je spasio Rose. Živjela je ispunjenim životom, a Jack je zauvijek ostao njeno nadahnuće, njena vječna ljubav. Skladan filmski par Kate Winslet i Leo DiCaprio kao da je biran po astrološkom ključu, oboje imaju ascendent i Mjesec u Vagi.

 Zagrli me nježno

Zemljani su znakovi usmjereni na opipljive vrijednosti, no vrlo su romantični kad se radi o stvarnim, životnim pričama. Film za praktične pripadnike ovih znakova može biti začin svakodnevnom životu jer će kroz filmske likove bez straha uživati u avanturama i stvarima koje sami ne bi nikad napravili u stvarnom životu jer su dobro organizirani, odgovorni i praktični. Ne boje se u mraku kino dvorane pustiti koju osjećajnu suzu, premda neće ridati poput vodenih znakova. Vole priče u kojima će likovi poštivati preuzete obaveze, napraviti nešto konkretno za partnera, vole priče o običnim ljudima.

Za Bikove – Čokolada

Romantična priča o malom, konzervativnom gradiću koji uspavano živi svoju rutinu. No kako bi se dogodile promjene potrebne većini stanovnika, u gradu se pojavljuje neobična strankinja koja radi čokoladne čarolije i poput nježnog dodira Neptuna unosi promjene, donosi ljubav, praštanje i pomirbu. Tipičan film bikovske energije, u raskoši okusa i boja slasnih i izazovnih čokoladnih delicija donosi nježnu ljubavnu priču između dvoje lutalica, duša u stalnoj potrazi za smirenjem. Zanimljivo je da Juliette Binoche i Johnny Depp koji su utjelovili ovaj filmski par oboje imaju Mjesec u Jarcu i Veneru u senzualnom Biku.

Za Djevice – Notting Hill (Ja u ljubav vjerujem)

Ljubavna priča u kojoj se slavna glumica zaljubljuje i udaje za skromnog vlasnika knjižare divan je podsjetnik svima da su ljubav i običan svakodnevni život neprocjenjiva vrijednost, važnija od bogatstva i glamuroznog života. Zemljani znakovi bit će posebno oduševljeni ovom temom jer oni savršeno razumiju snagu i vrijednosti „običnog“ života. Veseo i dinamičan film, zaplet temeljen na merkurovskim nesporazumima u komunikaciji, odražava energiju Djevice. Julia Roberts ima Veneru u Djevici koja se iskazuje u blistavoj čistoći i čednosti kojom zrači s ekrana. Njen filmski partner Hugh Grant je Djevica s Mjesecom u Biku.

Za Jarce – Nemoralna ponuda

Može li se ljubav kupiti? Može li se novcem zamijeniti privrženost i razumijevanje? Je li vrijedno žrtvovati nedužnost prave i duboke ljubavi za materijalnu sigurnost?, pitanja su koja će sigurno zaintrigirati maštu svakog zemljanog znaka. Sukob stvarnosti i snova u ovoj je teškoj dilemi stvorio snažan naboj među likovima u filmu jarčevske energije. Lik ostarjelog moćnog milijunaša koji će svojom ponudom potpuno promijeniti živote mladog bračnog para utjelovio je Robert Redford koji u svom horoskopu ima Mjesec u Djevici, a zavodljiva Škorpionka Demi Moore koja se našla u procjepu između ljubavi i novca ima Mjesec u Biku.

Reci da me voliš

Pripadnici zračnih znakova obožavaju priče, vole raspravljati o fimovima i sigurno imaju najduži popis omiljenih filmova. Za njih veze počivaju na intelektualnoj razmjeni ideja, na razgovoru o osjećajima, na razumijevanju. Znatiželjni i komunikativni, društveno pokretljivi, podjednako vole komedije kao i dobre drame koje tematiziraju odnose među ljudima.

Za Blizance – Neki to vole vruće

Kad dva nezaposlena jazz glazbenika, svjedoka mafijaškog obračuna pokušavaju spasiti glavu prerušivši se u žene, počinje urnebesna komedija sa svim karakteristikama Merkurovog znaka Blizanaca. Ljubavni zaplet između pomalo naivne i beznadno romantične Sugar i Joea, prerušenog u Josephine, a zatim u impotentnog milijunaša, pun je prerušavanja i laži u koje se likovi zapliću sve do konačnog sretnog završetka. Marilyn Monroe i Tony Curtis koji su odglumili ovu posve ludu i neozbiljnu filmsku vezu, oboje su astrološki Blizanci.

Za Vage – Četiri vjenčanja i sprovod

Vjenčanja i sklapanje ozbiljnih veza, kao i svi društveni rituali, tipične su teme astrološkog znaka Vage. U šarmantnoj, brzoj komediji s obiljem likova i društvenih zbivanja, pratimo različite krive i prave odabire partnera. Nepouzdani neženja Charles, sklon ogovaranju, nakon mnogo pogrešnih odabira u kojima nije bio galantan prema partnericama, susreće savršenu ženu. Iz komplicirane se situacije mora izvući tako što će donijeti najznačajniju odluku svog života, što je za svaku Vagu velika kušnja. Kao što Vage u stvarnom životu to čine, i ova nas je komedija potpuno šarmirala! Prekrasna Andie MacDowell ima Sunce i Mjesec u Biku, Venerinom znaku! Venera, naravno, vlada i znakom Vage!

Za Vodenjake – Doktor Živago

Vrtlog revolucije srušio je poznati način života i doveo Laru i Živaga u teške životne okolnosti. To nije bilo vrijeme za ljubav, a trenuci sreće bili su kratki i dragocjeni. Vodenjak je pokrovitelj podjednako revolucija kao i liječničkog poziva. U ozračju hladne zimske bjeline i leda, gotovo nestvarnog, zaleđenog trenutka u vremenu i prostoru, odigrava se nježna, prekrasna i beznadna ljubav. Grubo razdvojeni nemilosrdnim višim zakonima promjena, Lara i Živago utjelovljuju pravu vodenjačku ljubavnu priču. Omar Shriff i Julie Christie oboje su Ovnovi. Dok Omar ima naglašenu zračnu energiju s Mjesecom i Venerom u Blizancima, magnetska privlačnost Julie Christie izvire iz njenog tajnovitog Mjeseca u Škorpionu.

Od sada do vječnosti

Ako u svom horoskopu imate naglašenu vodenu energiju, više od svega cijenite osjećaje, duboku vezu s drugim ljudskim bićem. Svoje ćete osjećaje dijeliti brižno, strastveno, ili pak nježno i suosjećajno. Dobra ljubavna priča začinjena snažnim osjećajima koja će vam izmamiti suze, ono je što očekujete od svojih filmskih junaka. Od vlastite veze očekujete privrženost i izražavanje osjećaja.

Za Rakove – Mostovi okruga Madison

Rakovsko ozračje filma ocrtava slučajan susret skromne kućanice predane obitelji i usamljenog fotografa koji doživljavaju iskrenu i snažnu, premda zakašnjelu ljubav. Film oduševljava iskrenim emocijama i nevjerojatnom požrtvovnošću kojom lik Francesce donosi odluku da, unatoč tome što je otkrila pravu ljubav svog života, nastavi skrbiti za obitelj i očuva svoj dotadašnji, tradicionalni način života. Bol rastanka i dubina osjećaja te nevjerojatne trodnevne veze u kojoj je proživljen čitav život, izmamio je uzdahe čak i najpribranijih gledatelja. Venera Clinta Eastwooda te Sunce i Venera Meryl Streep nalaze se u Raku!

Za Škorpione – Duh

Bol tragičnog gubitka voljene osobe i snaga ljubavi koja pronalazi način da svlada granicu između života i smrti slama srca gledatelja. U pravom škorpionskom duhu, ovaj film nudi snažne osjećaje, duboku ljubav i nepopustljivost. Škorpioni vole dašak okultnog, a tu su i elementi trilera, osvete i kazne. Sama ni smrt ne može spriječiti u misiji otkrivanja istine i zaštite svoje voljene Molly – to je toliko romantično i snažno da suze teku u potocima. Venera Demi Moore i Mars Patricka Swayzeja u Škorpionu stvorile su seksualnu kemiju ovog filmskog para.

Za Ribe – Casablanca

Uzavreli grad Casablanca utočište je onima koji bježe od rata. U silnoj mješavini ljudskih sudbina isprepliću se ljubav, ratna opasnost, špijunaža. Nesuđeni ljubavnici Rick Blaine i Ilse Lund ponovno se susreću nakon naprasno prekinute ljubavne veze. Razočarani i duboko ranjeni Rick koji vanjskom grubošću i cinizmom štiti svoju unutrašnju ranjivost naizgled je nezainteresirani promatrač, no njegov idealizam i skrivena osjećajnost čine ga moralnim čovjekom. Lik odražava energije Vodenjaka i Riba. Spremnost da zbog voljene žene žrtvuje svoju ljubav karakteristika je energije Riba kojom je prožeta ova ljubavna priča. Astrološka Djevica Ingrid Bergman i Jarac Humphrey Bogart skladno su utjelovili legendarni ljubavni par.

Još jednu verziju ovog teksta, upotpunjenu književnim djelima, možete pročitati u pdf obliku:

Preuzmite pdf: Vaša omiljena priča

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.