Ljubavni parovi u očima zvijezda

Privlačne sile između žena i muškaraca nije lako objasniti. Amorova strijela svoje nedužne žrtve pogađa u srce po hirovitoj želji i nestašnom raspoloženju dražesnog boga ljubavi. Nema tu razuma, a čini se ni pravila jer život spaja neobične parove. Kad pogledamo očima zvijezda, ipak ćemo otkriti zvjezdane energije koje se združuju ili odbijaju poput prirodnih sila vatre i vode, zraka i zemlje.

U očima zvijezda ne postoje žene i muškarci, postoje samo bića koja se pokušavaju ostvariti. Planeti u natalnoj karti simboliziraju energije koje su djelovale u trenutku našeg rođenja. Na simboličnoj razini, te su energije utisnute u samu srž bića i prate nas cijeloga života. One su dar kojeg moramo prihvatiti i možemo razvijati. Neke od njih izražavamo bez napora, a neke tijekom života tek trebamo prepoznati i naučiti kako ih najbolje iskoristiti. Na svom osobnom razvojnom putu susrećemo druge ljude i naše se energije miješaju. Ponekad se odlično nadopunjavaju, ponekad se snažno privlače, a ponekad odbijaju.

Trebati i željeti

Astrologija ima metode kojima uspoređuje energije dviju osoba i opisuje vrstu njihova odnosa. Kad kažemo za sebe da smo, recimo, Bik, onda ističemo astrološki znak u kojem je bilo Sunce na dan našeg rođenja. Sunce se smatra simbolom središnje životne energije koja prožima čitavu osobnost. Ona je poput pogonskog goriva koje koristimo da bismo ostvarili svoju najvažniju životnu potrebu. A koja je to najvažnija potreba? A što nam to najviše treba da bismo se osjećali sigurnima i sretnima? Na to pitanje astrologija odgovara pomoću energije Mjeseca i znaka u kojem se on nalazi u natalnoj karti. Naravno da svi trebamo hranu, sigurnost i ljubav. No neki od nas više od drugih trebaju, primjerice, priznanje i pohvalu, neki trebaju osjećaj kontrole i moći, a neki materijalnu sigurnost. Svjesno ili ne, željet ćemo zadovoljiti tu najvažniju potrebu, ona nas pokreće na djelovanje, ona određuje naše ponašanje!
Ono što nam najviše treba prvo moramo osvijestiti i dati sami sebi. A kad nađemo osobu koja svojim energijama može razumjeti, podržati i ispuniti našu glavnu potrebu, onda smo pronašli idealnog partnera! Ipak, uz potrebe postoje i želje! Želimo iskustva, stvari, ljude koji nam mogu pomoći da učvrstimo i uvećamo svoju vrijednost. Njih kao i našu potrebu za vezom, ono što od veze očekujemo, simbolizira Venera.
Postoji velika razlika između onoga što nam treba i onoga što želimo. Neki lako usklađuju svoje želje i potrebe, a neki cijeloga života balansiraju na tom skliskom terenu. Nekima se događa da ih privlače „zločesti“ dečki i cure, partneri koji im ne trebaju, dok su im oni pouzdani i dobri – dosadni. Neki će uza svog bračnog partnera, koji je upravo ono što im treba, ipak poželjeti nekog drugog. Hoće li se odazvati zovu Venere ili Mjeseca? Što ako osvojite partnera kojeg ste silno željeli, a s vremenom se pokaže da vam on ne može dati ono što vam treba? Praznina koja nastaje postaje sve veća i možda vodi raskidu.

Astrološki parovi

Katkad je teško uskladiti i vlastite energije, a kamoli uskladiti se s partnerom. No to je naša životna zadaća, naš razvojni put. Kad sretnemo partnera koji svojom energijom može ispuniti naše potrebe i želje, imali smo sreće da pronađemo osobu s kojom činimo savršeni par.
Partner sa svojim osobinama utječe i na naš identitet. U partneru možemo dobiti podršku, ljubav, razumijevanje, potvrdu statusa. Odabir partnera odražava naš sustav vrijednosti ili naše strahove. Kad štitimo svoju duboku emotivnu ranjivost, usvajamo obrambeni način ponašanja. Ponekad partner neće ispunjavati onu najvažniju potrebu, već će učvrstiti naše obrambene zidove. Mogući primjer takve veze je duboko narušen osjećaj vlastite vrijednosti koji se štiti velikom količinom partnerovog novca.
Prožimanje energija lakše je zamisliti uz pomoć elemenata – vode, vatre, zemlje i zraka. Po svojoj naravi i dinamici vatra se najbolje slaže sa zrakom, a zemlja s vodom.
Ne zaboravite, vaš astrološki znak, drugim riječima znak u kojem se nalazi vaše Sunce, važan je, ali ne i presudan kad se uspoređujete s partnerom. Sastavljeni smo od slojevitih i raznolikih energija. Ipak, većina nas prepoznaje u sebi tu važnu sunčevu energiju pa će se s razumijevanjem zabaviti ovom elementarnom analizom ljubavnih parova.

Kad ste isti

Kad partneri pripadaju istom astrološkom znaku ili znaku iz iste skupine elemenata, poput recimo vodenih Raka i Riba ili zračnih Vodenjaka i Vage, lako će i uspješno ostvariti stabilnu vezu. Između partnera postoji duboko razumijevanje. Dijele iste stavove o važnim životnim pitanjima. Imaju vrlo slične interese. Vole sve raditi zajedno pa se čak i razdvajaju što je manje moguće. Lako će organizirati svoj zajednički život s osjećajem da se na partnera mogu potpuno osloniti. Onaj ali, koji postoji u svakoj priči, ovdje može značiti vezu u kojoj nedostaje iskrica izazova, uzbuđenje novog i nepoznatog. Veza može prijeći u rutinu i postati – dosadna. Partneri jedan drugome ne postavljaju izazove koji razvijaju vezu. To će biti manji problem pripadnicima zemljanih i vodenih znakova, no vatrenim i zračnim znakovima na duge staze to nije dovoljno.

Suprotnosti se privlače

Natalna karta simbolična je slika neba u trenutku rođenja. Iscrtana je u krugu podijeljenom na znakove zodijaka. U tom krugu postoje parovi znakova koji stoje jedan nasuprot drugome. To su Rak i Jarac, Vaga i Ovan, Bik i Škorpion, Djevica i Ribe, Blizanci i Strijelac, Lav i Vodenjak. Njihov je odnos poseban. Među partnerima postoji snažna privlačna sila. Partner je izvor zanimanja, čuđenja, ponekad i ljutnje. Dinamičan je to odnos u kojem se partneri istražuju, preispituju, iskušavaju jedno drugo. Jedno u drugome vide osobine, stavove, životne ciljeve koje ne prepoznaju u sebi. Suprotnost im može otvoriti oči, pokazati im mogućnosti i načine da obogate svoj život dubljim razumijevanjem. To je mogućnost da pronađu onaj dio sebe koji im nedostaje da budu cjeloviti. Ili misle da im nedostaje, dok ga uz pomoć partnera ne pronađu u sebi. Veza je na početku izazovna, ali daje mogućnost učenja i zajedničkog intelektualnog, emotivnog i duhovnog rasta.

Magični realizam – zemlja i voda

Bik, Djevica, Jarac mogu ostvariti vrlo stabilnu i uspješnu vezu s Rakom, Ribom i Škorpionom. Voda u prirodi nema čvrsti oblik, već se prilagođava nekom vanjskom obliku – poput boce ili riječnog korita. Zemlja daje vodi oblik i stabilnost. Poput zemlje koju natapa kiša, a potom procvjeta u plodna polja i mirisne livade, tako se nadopunjavaju zemlja i voda. Vodeni partner donosi život, kreativnost i osjećaje stabilnoj zemlji. Zemljani partner određuje oblik i cilj prema kojem će usmjeriti kreativnost i snagu osjećaja svog vodenog partnera. Zajedno stvaraju stabilan život koji ima čvrste temelje i koji je prožet dubokim osjećajima. To je jedna vrsta produhovljene stvarnosti koja donosi emotivnu i materijalnu sigurnost. Veze su odane i dugotrajne, bez velikih uzbuđenja i drame. Voda će razvedriti ponekad tmurno raspoloženje zemljanog partnera, a povremene emotivne hirovitosti vode, zemlja će strpljivo i staloženo prizemljiti.

Vrtlog strasti i mašte – vatra i zrak

Ovan, Lav i Strijelac odličnog će partnera za trajnu ljubavnu vezu pronaći u Blizancima, Vagi i Vodenjaku. Vatra ne može gorjeti bez kisika, zračni partner svojim idejama i svojom osobnošću raspaljuje vizije, planove i žar srca svog vatrenog partnera. Naizgled hladni zračni znakovi žive u svijetu razuma i intelektualnih ideja. Uz vatrenog partnera, njegovu spontanost i hrabrost, opustit će se. Životnim iskustvima otvorit će svoje srce, a ne samo um. Vatreni znakovi vole dobiti potvrdu svoje vrijednosti, a zračni znakovi uvijek će pronaći prave riječi kojima će pohvaliti i motivirati vatru. Kombinacija ovih energija vrlo je dinamična, pokretljiva, znatiželjna i puna planova. Odlično motiviraju jedno drugo na osvajanje života. Ponekad im manjka praktičnosti, ali im nikad ne manjka prijatelja, putovanja, ideja i životne radosti. Ovaj par je poput vrtloga strasti i mašte, uvijek pun novosti. Nikad im nije dosadno, a problemi nastaju tek ako jedan od njih posustane.

Uzavreli osjećaji – vatra i voda

Vatra i voda izazovan su par energija koje jedna drugu mogu uništiti. Voda može ugasiti vatru, a vatra može zagrijavati vodu dok ne ishlapi. Astrološki parovi Ovna, Lava i Strijelca s Rakom, Škorpionom i Ribama nisu lako spojivi. Ipak, kao kad vatra zagrije vodu u kojoj se može skuhati hranjivo jelo, tako i ovaj par može ostvariti uspješnu vezu. Vatreni partner se doima kao dinamični predvodnik koji pokreće vezu. Osobitost vode je u njenoj sposobnosti da uvijek pronađe put pa će suptilnom manipulacijom osjećajima vješto obuzdati naizgled dominantnu vatru. Vatreni znakovi su vrlo izravni, ponekad pregrubi za tankoćutne vodene tipove. Vatra svojim vizijama i dinamičnim tempom života može iscrpiti vodu. Vodeni znakovi ponekad trebaju samoću, šutljivi su i povlače se u svoj unutrašnji svijet. Ekstrovertirana vatra to teško podnosi, to je ono što ju gasi. Kad se uzburkaju osjećaji vode, vatra ih može pretjerano dramatizirati pa nastaju veličanstvene svađe s obiljem suza. Ova je veza uzbudljiva, puna uzavrelih osjećaja. Odigrava se u stalnoj smjeni osjećajnih ljeta i zima, uvijek u pomalo dramatičnim raspoloženjima.

Praktičnost u službi ideja – zrak i zemlja

Premda nisu idealan spoj energija kad se radi o ljubavnom paru, Bik, Djevica i Jarac mogu ostvariti uspješnu vezu s Blizancima, Vagom i Vodenjakom. Razum i objektivnost zračnog partnera dobit će podršku u praktičnosti zemljanog. Ipak, dinamični zrak može biti suviše brz, znatiželjan i sklon novome za ukus zemljanog partnera. To ga čini nesigurnim, ponekad i ljutim. Temeljitost, promišljenost i oprez zemljanog partnera mogu iznervirati zračnog. Kad ih ljubav prisili na kompromise, zemlja će pomoći zraku da praktično iskoristi svoje komunikacijske vještine i društvenu svijest. Zajedno će graditi društveni status i uspinjati se na ljestivici društvenog uspjeha. Idealizam i znanje zračnog partnera mogu razvedriti i motivirati zemljanog. Znat će ih ostvariti onako kako to zračni sam ne bi znao. Veza je vrlo uspješna ako partneri uspiju odrediti zajednički cilj i raditi na njemu.

Razum i osjećaji – zrak i voda

Razum i osjećaje nije jednostavno uskladiti. Blizanci, Vaga i Vodenjak kao da su na jednoj strani klackalice, dok su na drugoj Rak, Škorpion i Ribe. Ravnotežu je moguće postići uz promišljeno i intuitivno traženje pravih riječi, pravog načina, prave mjere u stvarima. Zračni znakovi žive u glavi, a vodeni u utrobi, u dubinama duše. Jedni drugima mogu pomoći da se nađu na pola puta – u srcu! Zračni znakovi vole verbalno izražavanje i ponekad ne razumiju osjećaje i neverbalne poruke svog vodenog partnera. Vodeni partner ne može riječima izraziti bogatstvo osjećaja unutrašnjeg svijeta u kojem živi pa se čudi nerazumijevanju svog partnera koji živi prvenstveno u svijetu ideja. Ovaj par uskladit će zajednički interesi u koje duboko vjeruju, ideje kojima će se osjećajno predati. Često su to umjetničke ideje ili duboka vjera u neki plemeniti ideal koji čini okosnicu veze.

Strogo kontrolirana žudnja za životom – vatra i zemlja

Dinamična vatrena energija Lava, Ovna i Strijelca čini zahtjevan par sa statičnom zemljom Jarca, Bika i Djevice. Spontanost vatre koja žudi za životom, u potrazi za smislom, sudara se s oprezom zemljanog partnera koji s obje noge stoji čvrsto na zemlji. Za vatrenog partnera rutina i običan život znače stagnaciju, dosadni su i depresivni. Za zemljane znakove oni su sigurnost, a veliki planovi vatrenog partnera samo su tlapnje i gubitak vremena. Dok vatra vidi život kakav bi mogao biti, zemlja vidi ono što jest. Teško ih je pomiriti. Zemlja može lako ugasiti vatru, potkopati njen optimizam, podcijeniti je i obeshrabriti. Vatra može spaliti zemlju, uzdrmati sigurnost koju nalazi u rutini. No ako zemlja prihvati vizije budućnosti svog neobuzdanog partnera, a vatra se osloni na praktičnost zemlje, zajedno mogu ostvariti velike zamisli.

 

Preuzmite pdf: Ljubavni parovi.pdf

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.