Vrtuljak želja i potreba

Želje imaju veliku moć! Pokreću nas na djelovanje, oblikuju naše ponašanje, a kad ih ostvarimo, donose ugodu i zadovoljstvo. No ako izmaknu kontroli, mogu začiniti naš život jadom, ljubomorom, gramzivošću i posvemašnjim osjećajem nezadovoljstva. Što se dogodi kad naše želje nisu u skladu s onim što nam stvarno treba da bismo bili sretni? Naučite se snaći na vrtuljku potreba i  želja, sreće i stvarnosti.

Znate li priču o Atalanti i zlatnim jabukama? Prekrasna djevojka ratnica, odrasla u slobodi šumskih prostranstava i osjećaja vlastite snage bila je najbrža trkačica svijeta. Više od svega voljela je osjećati kako joj vjetar vijori šarenim vrpcama utkanima u njenu dugu kosu dok bi trčala, lovila i živjela punim životom, uživajući u neovisnosti. Nije joj trebalo ništa više od toga. Njen plemeniti otac želio je da se uda i prihvati tradicionalni način života. Ipak, iz ljubavi prema kćeri pristao je na njezin uvjet. Udat će se za onoga tko je pobijedi u utrci! Atalanta je znala da nitko ne trči brže od nje pa je vjerovala da je pronašla najbolji način da zadrži ono što joj najviše treba – svoju slobodu. Svi su prosci ostajali pobijeđeni. Mladi se Hipomen silno zaljubio u Atalantu. Znao je da ne može pobijediti u utrci te je zamolio Afroditu,  božicu ljubavi, da mu pomogne. Afrodita mu je dala tri zlatne jabuke. Kad je otpočela sudbonosna trka, Atalanta je lako odmakla svom izazivaču. Dosjetljivi Hipomen baci joj zlatnu jabuku pred noge. Atalanta nije mogla odoljeti zlatnoj jabuci, zastala je kako bi je pokupila. Skupljajući tako i ostale zlatne jabuke, izgubila je trku i morala se udati!

Ugroženi osjećaj samoočuvanja

Ova slojevita priča ima brojna značenja. Ipak, njena najsnažnija poruka jest da zlatnim jabukama – svojim željama, ponekad ne možemo odoljeti ni pod cijenu gubitka svoje slobode.

Snaga želje može nadjačati zdrav razum, ponekad čak i osjećaj samoočuvanja. U ekstremnim slučajevima može se dogoditi da, potpuno zavedeni sjajem zlatnih jabuka, zaboravimo sve ostalo, zaboravimo tko smo! To se često može dogoditi u ljubavi jer žudnja za voljenim bićem jedna je od najsnažnijih sila. Problemi nastaju kad se krše obaveze i zavjeti i kad ispunjenje osobnih želja nekome nanosi bol. Ako nikako ne možemo ostvariti svoje želje, duboki osjećaj nezadovoljstva potkopava nam samopouzdanje, otvara put čitavom nizu negativnih emocija poput izjedajuće zavisti, opsesivne ljubomore ili gramzivosti. U toj utrci, ako nismo oprezni, možda ćemo u konačnici najviše povrijediti sami sebe.

Što nam je vrijedno

Za svakog od nas postoji nešto posebno, nešto što ima privlačnu moć. Želimo ono što smatramo vrijednim. Astrološka Venera simbolizira što želimo imati, okusiti, osjetiti, uživati kako bismo udovoljili sebi, učvrstili svoju vrijednost, bili sretni! Energija Venere snaga je privlačnosti kojom zračimo u pokušaju da poput magneta privučemo ono što želimo. To je pozitivna energija koja nam donosi ugodu i osjećaj zadovoljstva. U tradicionalnoj astrologiji Venera se smatrala planetom koji znači sreću.

Sreća svakom od nas znači nešto drugo. Pripadnici vodenih znakova, Rak, Škorpion i Riba, svoju sreću traže u ljubavi, u osjećaju emotivne sigurnosti i bogatom unutrašnjem životu koji daruje maštu, kreativnost i potrebu za izražavanjem osjećaja. Ako je Venera u nekom od vodenih znakova, osjećaj vlastite vrijednosti učvršćuje se kroz ljubav i voljenu osobu, kroz obiteljske vrijednosti. Romantična ljubav važan je cilj u životu. Osjećaj zadovoljstva pronalazi se u nježnosti, mašti i snažnim osjećajima.

Pripadnici vatrenih znakova, Ovan, Lav i Strijelac, sreću doživljavaju kroz ostvarenje sebe samih, pronalaženjem dubljeg smisla koji život čini izuzetnim. Važan im je osjećaj životnog putovanja na kojem ima osvajanja, drame, snažnih osjećaja i velikih vizija. Žele se istrgnuti osjećaju beznačajnosti i rutinskog postojanja. S Venerom u jednom od vatrenih znakova, drama i glamur, slava i popularnost potvrđuju osjećaj vlastite važnosti. Biti poseban učvršćuje osjećaj vrijednosti. Pojačana je potreba da se osobne vrijednosti pokažu pa takve osobe rado ističu statusne simbole.

Rutina i pravila uopće ne smetaju pripadnicima zemljanih znakova, Biku, Djevici i Jarcu, koji u dobro organiziranom praktičnom životu i materijalnoj sigurnosti nalaze vrlo opipljivu sreću. Venera u nekom od zemljanih znakova učvršćuje osjećaj osobne vrijednosti kroz materijalno, poput nekretnina, bankovnog računa, novca, umjetničkih predmeta. Marljivo će čuvati, uljepšavati i izgrađivati ono što imaju, uvećavajući svoje vrijednosti.

Blizanac, Vaga i Vodenjak, pripadnici zračnih znakova, sreću pronalaze u svijetu ideja, dok oblikuju svoje misli u velike, plemenite ideale, skupljaju znanje, prijatelje i društveni uspjeh. Važan je društveni status, broj prijatelja i društvenih mreža čijim se nitima spretno kreću s osjećajem da su važan dio zajednice. Venera u zračnim znakovima cijeni znanje, inteligenciju, društveni šarm i titule, jer to pojačava osjećaj vlastite vrijednosti.

Venera pod utjecajem ostalih planeta

Svaki natalni horoskop priča jedinstvenu priču. Netko od nas može željeti nešto posve nestvarno što postoji samo u snovima, ako je Venera, primjerice, pod utjecajem Neptuna. Tada se uzaludno žudi za nekim nepostojećim idealom ili savršenom ljubavi. Kad želimo ono što je izvan našeg dosega, patit ćemo izjedani osjećajem nezadovoljstva. Prije ili kasnije, kad se stvarnost probije kroz velove maštarija i snova, dolazi do razočaranja.

Neki osjećaju da želje mogu ostvariti tek teškim radom i odricanjem, ako se u odnos s Venerom upleo Saturn. Duboko u sebi osoba osjeća da nije dovoljno vrijedna i da zadovoljstvo, ugodu i ostvarenje želja mora sama zaslužiti. Tada često zavidi onima kojima život naizgled poklanja sve što žele.

A oni koji su precijenili svoje vrijednosti i smatraju da im život mora dati sve što požele, vjerojatno imaju Veneru u čvrstom zagrljaju s Jupiterom. Vole ugađati sebi, što ih može ulijeniti i u konačnici učiniti rasipnima i pohlepnima.

Neki su nestrpljivi i nasrtljivi u ostvarenju svojih želja ili ih često mijenjaju, ako im je Venera u astrološkom braku s Marsom ili Uranom, pa teško postižu osjećaj stabilnosti. Privlačnost kojom zrače takve osobe vrlo je magnetična. Želje postižu brzo, ali još brže ponovno osjete nezadovoljstvo i kreću u potragu za novim izazovima.

Pluton će Veneri podariti intenzitet osjećaja, što može izazvati posesivnost i ljubomoru. To je duboka predanost ljubavi i svemu što pojačava osjećaj vrijednosti te veliki stvaralački dar.

Kad želje i potrebe nisu iste

U natalnom horoskopu Mjesec simbolizira potrebe – ono što nas hrani, a Venera simbolizira želje – sve ono što nam pruža ugodu i zadovoljstvo. Često ono što trebamo i ono što želimo nije isto. Ponekad želimo nešto što nas neće nahraniti, naprotiv, može nas čak i otrovati! U svakodnevnom životu ta se razlika očituje u bezbroj stvari. Možda dvojimo pred izlogom cipela u kojem su nas začarale predivne sandale s visokom potpeticom, premda smo odvojili novac za udobne cipele u kojima možemo pješice na posao. Možda često jedemo slatkiše, koji nam daju osjećaj ugode, a trebali bismo jesti voće. Sve postaje još složenije ako poželimo nekoga ili nešto što već “pripada” nekom drugom.

Astrologija će lako dijagnosticirati stupanj usklađenosti ili nesklada između potreba i želja.

Mjesec kao temeljna potreba za sigurnošću jest zaštitnička, suosjećajna, gotovo majčinska energija ili ono malo dijete koje zauvijek živi u nama. Mjesec predstavlja naše osjećaje! Nasuprot tome, Venera simbolizira samoljubivost kojom želimo ugoditi sebi. Ona je želja! Snažna Venera sigurna je u svoju vrijednost i zrači privlačnom moći upravo zbog svega što jest. Ona je zavodnica ili umjetnica, koja od života želi ono najbolje. Bez imalo grižnje savjesti, posve sebično, uzima ono što želi.

Venera je i božica ljubavi, pa njezin položaj opisuje što želimo u ljubavi i kako će ljubavna veza pružiti ugodu i učvrstiti naš osjećaj vlastite vrijednosti. Venera će odigrati važnu ulogu i u odabiru životnog partnera. Partnera biramo u skladu s vlastitim sustavom vrijednosti, prema onim odrednicama koje zrcale ono što želimo. Ipak, važno se pobrinuti da partner nije samo odraz želja nego da svojim osobinama može poduprijeti ispunjenje onoga što stvarno trebamo.

Mjesec i Venera suprotstavljaju osjećaje i žudnje, majčinsko i erotsko, suosjećajnost i samoljubivost. Čak i kad su u dobrom odnosu u natalnom horoskopu, treba ih razlikovati i pokušati prepoznati u sebi te različite dijelove osobnosti. Neki lako usklađuju svoje želje i potrebe, a neki cijeloga života balansiraju na tom skliskom terenu.

Čemu dati prednost? Željama ili potrebama? Da bismo se osjećali ostvarenima i potpunim bićima, moramo dati priliku svim dijelovima svoje osobnosti da se izraze.

Pitanje gladi

Ako damo prednost Veneri, gurnuvši svoje potrebe u drugi plan, to je kao da smo se gladni najeli slatkiša koji će privremeno zavarati osjećaj gladi. Primijetit ćemo da duboko u nama glad ostaje, a osjećaj zadovoljstva brzo se potroši. Kad bolje razmislimo, možda ćemo se sjetiti da smo onu haljinu na cvjetiće kupile kad nas odabranik našeg srca nije nazvao, kao što je obećao, a ponos nam nije dopustio da mi zovemo njega. Ili smo one atraktivne cipele kupile kad je, umjesto nas, kolegica dobila promaknuće na poslu. Da ne pričamo o svim onim čokoladama, sladoledima i kolačima! Kad nismo mogli utažiti glad, pokušali smo bar malo ugoditi sebi i na neki način učvrstiti osjećaj vlastite vrijednosti.

Praznina koju u sebi osjećamo s vremenom postaje sve veća. Da bismo je popunili, trebamo se nahraniti! Prvo treba prepoznati energije Mjeseca i svjesno ih živjeti. Tek kad smo siti, možemo razmišljati o ljepoti i ugodi. Tada ćemo dati prostora svojoj Veneri. Ona je važan začin našeg života jer nas ohrabruje da stvaramo veze, ljepotu, učvršćujemo svoje vrijednosti. Osjećaj unutarnjeg mira i sigurnosti, koji donosi ispunjenje temeljne potrebe našeg Mjeseca, dopunit ćemo osjećajem ugode kad ispunjavamo želje Venere koje donose ugodu i zadovoljstvo. Umjetnost življenja znači nahraniti svoje biće pravom vrstom hrane, ali i sebi ugoditi onime što volimo. U utrci života možemo skupljati zlatne jabuke, pripazimo samo da zbog njih ne izgubimo utrku!

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite PDF: Vrtuljak želja i potreba