Vrtuljak želja i potreba

Želje imaju veliku moć! Pokreću nas na djelovanje, oblikuju naše ponašanje, kad ih ostvarimo donose ugodu i zadovoljstvo. No ako izmaknu kontroli mogu začiniti naš život jadom, ljubomorom, gramzivošću i posvemašnjim osjećajem nezadovoljstva. Što se dogodi kad naše želje nisu u skladu s onim što nam stvarno treba da bismo bili sretni? Kako se snaći na vrtuljku potreba i  želja, sreće i stvarnosti?

Znate li priču o Atalanti i zlatnim jabukama? Prekrasna djevojka ratnica, odrasla u slobodi šumskih prostranstava i osjećaja vlastite snage bila je najbrža trkačica svijeta. Više od svega voljela je osjećati kako vjetar vijori šarenim vrpcama utkanim u njenu dugu kosu, dok je trčala, lovila i živjela punim životom, uživajući u svojoj neovisnosti. Nije joj trebalo ništa više od toga. Njen plemeniti otac želio je da se uda i prihvati tradicionalni način života. Ipak, iz ljubavi prema kćeri pristao je na njen uvjet. Udat će se za onoga tko ju pobijedi u utrci! Atalanta je znala da nitko ne trči brže od nje, pa je vjerovala da je pronašla najbolji način da zadrži ono što joj najviše treba – svoju slobodu. Svi su prosci ostajali pobijeđeni. Mladi se Hipomenej silno zaljubio u Atalantu. Znao je da ne može pobijediti u utrci, te je zamolio Afroditu,  božicu ljubavi, da mu pomogne. Afrodita mu je dala tri zlatne jabuke. Kad je otpočela sudbonosna trka, Atalanta je lako odmakla svom izazivaču. Dosjetljivi Hipomenej baci joj zlatnu jabuku pred noge. Atalanta nije mogla odoljeti zlatnoj jabuci, zastala je da ju pokupi. Skupljajući tako i ostale zlatne jabuke izgubila je trku i morala se udati!

Ova slojevita priča ima mnogo značenja, ipak njena najsnažnija poruka jest da zlatnim jabukama – svojim željama, ponekad ne možemo odoljeti ni pod cijenu gubitka svoje slobode.

Snaga želje može nadjačati zdrav razum, ponekad čak i osjećaj samo-očuvanja. U ekstremnim slučajevima može se dogoditi da potpuno zavedeni sjajem zlatnih jabuka zaboravimo sve ostalo, zaboravimo tko smo! To se često može dogoditi u ljubavi, jer žudnja za voljenim bićem jedna je od najsnažnijih sila. Problemi nastaju kad se krše obaveze i zavjeti i kad ispunjenje osobnih želja nekome nanosi bol. Ako nikako ne možemo ostvariti svoje želje duboki osjećaj nezadovoljstva potkopava nam samopouzdanje, otvara put čitavom nizu negativnih emocija poput izjedajuće zavisti, opsesivne ljubomore ili gramzivosti. U toj utrci, ako nismo oprezni  možda ćemo u konačnici najviše povrijediti sami sebe.

Što nam je vrijedno

Za svakog od nas postoji nešto posebno, što ima privlačnu moć. Želimo ono što smatramo vrijednim. Astrološka Venera simbolizira što želimo imati, okusiti, osjetiti, uživati kako bismo udovoljili sebi, učvrstili svoju vrijednosti, bili sretni! Energija Venere je snaga privlačnosti kojom zračimo u pokušaju da poput magneta privučemo ono što želimo. To je pozitivna energija koja nam donosi ugodu i osjećaj zadovoljstva. U tradicionalnoj astrologiji Venera se smatrala planetom koji znači sreću.

Sreća svakom od nas znači nešto drugo. Pripadnici vodenih znakova, Rak, Škorpion i Riba svoju sreću traže u ljubavi, u osjećaju emotivne sigurnosti i bogatom unutrašnjem životu koji daruje maštu, kreativnost i potrebu za izražavanjem osjećaja. Ako je Venera u nekom od vodenih znakova, osjećaj vlastite vrijednosti učvršćuje se kroz ljubav i voljenu osobu, kroz obiteljske vrijednosti. Romantična ljubav važan je cilj u životu. Osjećaj zadovoljstva pronalazi se u nježnosti, mašti i snažnim osjećajima.

Pripadnici vatrenih znakova, Ovan, Lav i Strijelac sreću doživljavaju kroz ostvarenje sebe samih, pronalaženjem dubljeg smisla koji život čini izuzetnim. Važan je osjećaj životnog putovanja na kojem ima osvajanje, drame, snažnih osjećaja i velikih vizija. Žele se istrgnuti osjećaju beznačajnosti i rutinskog postojanja. S Venerom u jednom od vatrenih znakova drama i glamur, slava i popularnost potvrđuju osjećaj vlastite važnosti. Biti poseban učvršćuje osjećaj vrijednosti. Postoji pojačana potreba da se osobne vrijednosti pokažu, pa se ističu statusni simboli.

Rutina i pravila uopće ne smetaju pripadnicima zemljanih znakova, Biku, Djevici i Jarcu koji u dobro organiziranom praktičnom životu i materijalnoj sigurnosti nalaze vrlo opipljivu sreću. Venera u nekom od zemljanih znakova učvršćuje osjećaj osobne vrijednosti kroz stvari poput nekretnina, bankovnog računa, novca, umjetničkih predmeta. Marljivo će čuvati, uljepšavati i izgrađivati ono što imaju, uvećavajući svoje vrijednosti.

Blizanac, Vaga i Vodenjak, pripadnici zračnih znakova sreću će naći u svijetu ideja, dok oblikuju svoje misli u velike, plemenite ideale, skupljaju znanje, prijatelje i društveni uspjeh. Važan je društveni status, broj prijatelja i društvenih mreža čijim se nitima spretno kreću s osjećajem da su važan dio zajednice. Venera u zračnim znakovima cijeni znanje, inteligenciju, društveni šarm i titule, jer to pojačava osjećaj vlastite vrijednosti.

Svaki natalni horoskop priča svoju jedinstvenu priču. Netko od nas može željeti nešto posve nestvarno što postoji samo u snovima, ako je primjerice Venera pod utjecajem Neptuna. Tada se uzaludno žudi za nekim nepostojećim idealom ili savršenom ljubavi.  Kad želimo ono što je izvan našeg dosega patit ćemo izjedani osjećajem nezadovoljstva. Prije ili kasnije, kad se stvarnost probije kroz velove maštarija i snova dolazi do razočaranja.

Neki osjećaju da svoje želje mogu ostvariti tek teškim radom i odricanjem, ako se u odnos s Venerom upleo Saturn. Duboko u sebi iz nekog razloga osoba osjeća da nije dovoljno vrijedna i da zadovoljstvo, ugodu i ostvarenje želja mora sama zaslužiti. Tada se često i zavidi onima kojima život naizgled bez muke poklanja sve što žele.

A oni koji su precijenili svoje vrijednosti i smatraju da im život mora dati sve što požele vjerojatno imaju Veneru u čvrstom zagrljaju Jupitera. Vole ugađati sebi, što ih može ulijeniti i u konačnici odvesti u rasipnost i pohlepu.

Neki su nestrpljivi i nasrtljivi u ostvarenju svojih želja ili ih često mijenjaju ako je Venera u astrološkom braku s Marsom ili Uranom, pa se teško postiže osjećaj stabilnosti. Privlačnost kojom zrače takve osobe je vrlo magnetična, želje postižu brzo, ali još brže dolazi nezadovoljstvo i potraga za novim izazovima.

Pluton će Veneri podariti intenzitet osjećaja koji mogu odvesti u posesivnost i ljubomoru. No

To je duboka predanost ljubavi i svemu što pojačava osjećaj vrijednosti, te veliki stvaralački dar.

Kad želje i potrebe nisu iste

U natalnom horoskopu Mjesec simbolizira potrebe – ono što nas hrani, a Venera simbolizira želje – sve ono što nam pruža ugodu i zadovoljstvo. Često ono što trebamo i ono što želimo nije isto. Ponekad želimo nešto što nas neće nahraniti, naprotiv, može nas čak i otrovati! U svakodnevnom životu ta se razlika očituje u bezbroj stvari. Možda dvojimo pred izlogom cipela u kojem su nas začarale predivne sandale s visokom petom, premda smo odvojili novac za udobne cipele u kojima možemo pješice na posao. Možda često jedemo slatkiše, koji nam daju osjećaj ugode, a trebali bismo jesti voće. Stvari postaju složenije ako poželimo nekoga ili nešto što već „pripada“ nekom drugom.

Astrologija će lako dijagnosticirati stupanj usklađenosti ili nesklada između potreba i želja.

Mjesec kao temeljna potreba za sigurnošću je zaštitnička, suosjećajna, gotovo majčinska energija ili ono malo dijete koje zauvijek živi u nama. Mjesec predstavlja naše osjećaje! Venera nasuprot tome simbolizira samoljubivost kojom želimo ugoditi sebi. Ona je želja! Snažna Venera sigurna je u svoju vrijednost i zrači privlačnom moći upravo zbog svega što jest. Ona je zavodnica ili umjetnica, koja od života želi ono najbolje. Bez imalo grižnje savjesti, posve sebično, uzima ono što želi.

Venera je i božica ljubavi, pa u astrologiji opisuje što želimo u ljubavi i kako će ljubavna veza pružiti ugodu i učvrstiti naš osjećaj vlastite vrijednosti. Venera će odigrati važnu ulogu i u odabiru životnog partnera. Partnera biramo u skladu s vlastitim sustavom vrijednosti, prema onim odrednicama koje zrcale ono što želimo. Bilo bi se važno ipak pobrinuti da partner nije samo odraz želja, već da svojim osobinama može poduprijeti ispunjenje onoga što stvarno trebamo.

Mjesec i Venera suprotstavljaju osjećaje i žudnju, majčinsko i erotsko, suosjećajnost i samoljubivost.  Čak i kad su u dobrom međusobnom odnosu u natalnom horoskopu treba ih razlikovati i pokušati prepoznati u sebi te različite dijelove svoje osobnosti. Neki lako usklađuju svoje želje i potrebe, a neki cijeloga života balansiraju na tom skliskom terenu.

Čemu dati prednost? Željama i potrebama? Da bismo se osjećali ostvarenim osobama, potpunim bićima, moramo dati priliku svim dijelovima svoje osobnosti da se izraze.

Ako damo prednost Veneri, gurnuvši svoje potrebe u drugi plan, to je kao da smo se gladni najeli slatkiša koji će privremeno zavarati osjećaj gladi. Primijetit ćemo da duboko u nama glad ostaje, a osjećaj zadovoljstva brzo se potroši. Kod bolje razmislimo možda ćemo se sjetiti da smo onu haljinu na cvjetiće kupile kad nas odabranik našeg srca nije nazvao kao što je obećao, a naš nam ponos nije dopustio da mi zovemo njega ili smo one atraktivne cipele kupile kad je umjesto nas, kolegica dobila promaknuće na poslu. Da ne pričamo o svim onim čokoladama, sladoledima i kolačima! Kad nismo mogli utažiti glad, pokušali smo bar malo ugoditi sebi i ne neki način učvrstiti osjećaj vlastite vrijednosti.

Praznina koju osjećamo u sebi s vremenom postaje sve veća. Da bismo ju popunili, trebamo se nahraniti! Prvo treba prepoznati energije Mjeseca i svjesno ih živjeti. Tek kad smo siti možemo razmišljati o ljepoti i ugodi. Tada ćemo dati prostora svojoj Veneri. Ona je važan začin našeg života, jer nas ohrabruje da stvaramo veze, da stvaramo ljepotu, da učvršćujemo svoje vrijednosti. Osjećaj unutrašnjeg mira i sigurnosti kojeg donosi ispunjenje temeljne potrebe, našeg Mjeseca, dopuniti ćemo osjećajem ugode kad ispunjavamo želje Venere koje donose ugodu i zadovoljstvo. Umjetnost življenja znači nahraniti svoje biće pravom vrstom hrane, ali si i ugoditi onime što volimo. U utrci života možemo skupljati zlatne jabuke, pripazimo samo da zbog njih ne izgubimo utrku!

 

Pročitajte cijeli PDF: Vrtuljak želja i potreba

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.