Čarolija mode

Priča o modi možda je započela onog bajkovitog trenutka kad je dobra vila stvorila Pepeljugi staklene cipelice. I ne samo te čudesne cipelice, već i predivnu haljinu. Pepeljuga se pretvorila u zanosnu ljepoticu i osvojila srce Princa. Većina ženskih duša odrasla s pričom o Pepeljugi posve je prirodno prihvatila ideju da odijelo čini čovjeka i da će predivne dizajnerske krpice osvojiti Princa. Priznale mi to ili ne, skupocjena haljina i cipele s vrtoglavom petom imaju magični učinak i pretvaraju nas u neku nestvarnu viziju nas samih, koja nam daje osjećaj samopouzdanja, ljepote i poželjnosti.

Moda se pod utjecajem varljivog Neptuna uvukla u sve pore života i postala najvažnija sporedna stvar na svijetu, bar što se žena tiče. U carstvu Neptuna vladaju neopipljive sile čežnje za ljubavi, ljepotom i savršenim svijetom. I dok začarana ženska bića čeznu za Princom, na krilima kreativnosti koja je također Neptunov dar uzdigli su se istinski Prinčevi mode.

Pepeljuga

Vratimo se Pepeljugi. Jedna je mala djevojčica prerano izgubila roditelje i završila u sirotištu. Disciplina i siromaštvo bili su teško podnošljivi astrološkoj Lavici. Izgarala je od želje za osobnim priznanjem. Neptun u kvadratu sa Suncem u njenim je snovima otvarao vrata čarobnih palača i svijeta punog sjaja i bogatstva. Njena se mašta usmjerila prema odjeći, tom očitom statusnom simbolu. Mjesec u Ribama nepogrešivom je intuicijom prepoznavao prave stvari. Nije birala sredstva, ljubavnike i veze da bi postala jedinstvena Coco Chanel (19.8.1883).

Coco je žensku odjeću oslobodila sputavajućih oblika. Stvarala je modu koja je odražavala njenu vlastitu neovisnost i samopouzdanje. Vrhunac njenog profinjenog osjećaja elegancije sažeo se u maloj crnoj haljini ukrašenoj tako čednom niskom bisera. Ta crnina potječe od Saturna koji je u njenom horoskopu u kvadratu s Mjesecom. Taj teški planetarni kontakt svjedoči da je Coco, izvana hrabra i neuništiva, u sebi skrivala veliku ranjivost. Mala crna haljina simbol je njene vlastite strogosti i ambicije, upornosti kojom se borila na putu prema vrhu. Mjesečevi biseri su simbol dragocjene nagrade koju Saturn daruje za strpljivo podnošenje nedaća. Coco je razvila mudrost da prepozna savršenu ljepotu jednostavnosti. Njena ambicija je bila uzavrela, ponos je bio njen štit, no njeno je srce bilo hladno, zaleđeno u davnim danima nesretnog djetinjstva. Za svoj čuveni Chanel 5 izjavila je da su u njemu otopljeni njena krv, znoj i milijuni propalih snova. Ah, kakva veličanstvena lavovska dramatičnost! Omiljeni detalj kojeg je uvela u modu su lanci, lavovski zlatni, jer nikad nije zaboravila kakvim se lancima sudbine otrgnula.

Suparnica

Svaka Pepeljuga ima i zlu maćehu. Za Coco, to je simbolički bila njena velika suparnica, pomalo zaboravljena Elsa Schiaparelli (10.9.1890.). Elsa je rođena u svijetu bogatstva, igrala se u bibliotekama i otmjenim salonima prepunim umjetnina. Bila je sve ono što Coco nije, bezbrižna bogatašica opuštena u uglednim društvenim i umjetničkim krugovima. Elsa je imala Mjesec u Lavu. Željela je biti u središtu pozornosti, uvijek ponosnog i aristokratskog držanja. I zaista, zvali su je glavnom glumicom modne pozornice. Njen doprinos modi je ključan jer je bila inovator u mnogim stvarima. Kao prava Djevica, Elsa je koristila sve što joj je bilo na raspolaganju. Ljepotu umjetnosti i prirode stavljala je na odjeću, maštovito i neočekivano. Tu su duhoviti modni dodaci u obliku voća, životinja i predmeta, sve do reprodukcija djela velikih umjetnika našivenih na odjeću. Elsa je bila provokativna i hrabra, a opet neozbiljna i opuštena, što je u horoskopu vidljivo u aspektu strastvene Venere u Škorpionu, dramatičnog Mjeseca u Lavu i ekstravagantnog Jupitera u Vodenjaku otvorenog za sve novotarije. Prva se dosjetila otisnuti dnevne novine na odjeću, zabavljala se izradivši rukavice s navezenim crvenim noktima ili šešir u obliku cipele s visokom petom. Voljela je mašne, patentne zatvarače i gumbe u obliku svilenih mrkva i cvjetača. Elsa je prva počela pakirati svoje parfeme u bočice koje su oblikovali umjetnici, premda se ta ideja pogrešno pripisuje Coco Chanel. Njen najslavniji parfem Shocking, u bočici u obliku ženskog torza, prodavao se u kutijici njoj najdraže intenzivno ružičaste boje.

Dobra vila

Ako je netko znao poput dobre vile stvoriti odjeću nestvarne ljepote, od tako prozračnih svila da se gotovo raspadaju na dodir, a boje se prelijevaju kao pod dodirom čarobnog štapića, onda je to bio Yves Saint Laurent (1.8.1936.). Jedan od veličanstvenih kraljeva mode je Lav pa se čini da taj znak daje poseban pečat velikanima mode. Coco i Yves imali su Veneru na istom stupnju Lava! Uz glamur i dramatičnost, posebnost Yvesovog horoskopa je Saturn u Ribama u opoziciji s Neptunom. Oblici čiji se strogi obrisi neprimjetno gube i pretapaju u obilju boja, kao da su san uhvaćen u tanahnu mrežu stvarnosti. Osjetljivost i intuitivno razumijevanje mode učinili su ga omiljenim među ženama, no u privatnom životu nije se mogao othrvati depresiji. Yves će biti zapamćen kao inovator koji je uspio demokratizirati modu. Dotad nedodirljivom svijetu visoke mode suprotstavio je pret-a-porter modu namijenjenu i dostupnu običnim smrtnicima. Revolucionarni duh simbolizira kvadrat Sunca i Urana, a naglašava podznak u Vodenjaku. Buntovni duh duboko je ukorijenjen u srž osobnosti pa je Yves želio živjeti prema vlastitim pravilima. To je bilo lakše ostvariti u stvaralačkom radu, nego u privatnom životu jer tih dana nije bilo lako priznati različitost seksualne orjentacije. Pa ipak, živio je hrabro kao slobodna i nezavisna osoba, a nasljeđe njegove kreativnosti živi zauvijek.

Ples s Neptunom

Moda je živa stvar koja se mijenja i teče poput voda koje simbolizira Neptun. Nemoguće ju je predvidjeti jer odražava kolektivne maštarije i snove. Ne mora biti lijepa, ali mora zračiti posebnom energijom koja će probuditi nesvjesne slojeve i zavesti ih svojom čarolijom.

U revolucionarnim šezdesetima Neptun se nalazio u Škorpionu te je tada započela seksualna revolucija. Suknja se skraćuje, grudnjaci se pale, a visoka se moda okreće široj publici. Početkom sedamdestih Neptun je u Strijelcu i dopušta slobodu izbora, a nadahnuće stiže iz daljina. Indija u svakom pogledu postaje hit, od mode do meditacije, a preživjeli modni oblici koji sputavaju tijelo potpuno nestaju. Sredinom osamdesetih Neptun ulazi u Jarca, a Armani na modnu scenu u velikom stilu vraća odijelo, kao simbol moći. Trenutno, dok prolazi znakom Vodenjaka, Neptun u modi simbolizira androgino i anoreksično tijelo koje živi od zraka, a prirodna ljepota prezrivo se odbacuje pod tehnološkim dostignućima lasera i plastične kirurgije.

A princ?

Možda u ovoj našoj priči na kraju nedostaje Princ. No glavna uloga ionako pripada Pepeljugi. Ako su nam zvijezde kod rođenja bile sklone, pronašli smo svog princa ili princezu. Možda su se nakon nekog vremena pretvorili u žabu, ili obrnuto, iz žabe u dragocjenost našeg života. Ali moramo priznati da nam se pogled lagano zamagli, a iz dubine našeg bića izrone slatke maštarije svaki put kad u oblaku miomirisa, na visokoj peti i s pravim potpisom na odjeći krećemo u svijet. U ovoj priči jedini pravi Princ može biti sam Neptun.

Prinčevi mode

Giorgio Armani, 11.07.1934.
Minimalizam i elegancija odraz su konjunkcije Sunca i Plutona u Raku. Pluton uklanja sve suvišno da bi naglasio srž stvari. U pravom plutonovskom duhu, Armanijeva odjeća stvara dojam moći i bogatstva. Emocionalna drama dobro je skrivena ispod površine.

Karl Lagerfed 10.9.1933.
Umjetnički direktor Chanela, rođen je istog dana kao i velika suparnica Coco Chanel – Elsa Schiaparelli. Lagerfeld ima konjunkciju Sunca i Neptuna, odraz pravog umjetnika. Profinjen i intuitivan, brzo se prilagođavao promjenama stvarajući nove trendove.

Jean-Paul Gaultier 24.4.1952.
Bik koji ima Veneru u Ovnu provokativan je i hrabar u istraživanju novog. Voli se poigravati seksualnošću što dodatno potiče strastveni Mars u Škorpionu. Proslavio se konusnim grudnjakom stvorenim za Madonnu i neobičnim kostimima za film Peti element.

Manolo Blahnik 27.11.1942.
Sunce i Venera u Strijelcu u opoziciji su Saturnu i Uranu. Vizionarski duh izrazite originalnosti materijalizira se u raskošne cipele vrtoglavo visokih peta. U duhu Strijelca koji stremi visinama, njihova se slava nezaustavljivo širi modnim svijetom.

Vivianne Westwood 8.4.1941.
Započela je kao kraljica punka, buntovničke i ružne ulične mode. Tipično za energiju Ovna koja hrabro promovira novo. Mars u Vodenjaku je u opoziciji Plutonu izražavajući gnjev i rušilački duh punk pokreta. I danas se svojim kreacijama ruga seksualnim tabuima.

 

Napisala Senka Ljubić