Anđeli i zvijezde

Svijet u kojem živimo je veći i bogatiji od svega onoga što je vidljivo i opipljivo. Ako pomno motrimo i vjerujemo, lako ćemo razviti senzibilitet prema nevidljivim silama koje su stalno prisutne oko nas i u nama! U tom svijetu uz mnoga čuda žive i anđeli – moćne sile koje nam prenose poruke božanskog i pomažu nam razumjeti te poruke. Oni su tu da nas vode, hrabre, nadahnu, da nam daju nadu. Uz pomoć astrologije pronađite svog anđela!

U svojoj naravi svemir je golemo, hladno i objektivno mjesto u kojem su na snazi posebni, univerzalni zakoni. Sve što postoji podložno je istim zakonima koje, da bismo ih lakše objasnili sami sebi, zovemo karmom, usudom ili posve racionalno: zakonima prirode. Znanost je definirala zakone fizičkog svijeta, no danas smo svjesni da kvantna fizika vodi novim, često začudnim putevima razumijevanja, u istančana područja univerzalnih zakona gdje sve postaje subjektivnije. U kvantnoj fizici promatrač/znanstvenik jednako je dio eksperimenta kao i objekt njegovog promatranja. Čvrsta i fiksirana stvarnost se gubi, širom otvarajući vrata svim onim nevidljivim silama koje još ne poznajemo ili koje smatramo praznovjericom, tlapnjom, maštom. Već odavno znanost je dokazala da postoje nevidljive sile poput elektriciteta, rendgenskih zraka, magnetizma te bezbrojnih drugih čuda ovog svijeta koje su uredno opisane, imenovane i iskorištene u praktične svrhe. Na području duhovnosti takve nevidljive sile zovemo drugačijim imenima. To su nevidljive sile naše duše, osjećaja i misli, kojima se bave medicina, psihologija, filozofija ili religija. Možda ih ne zovemo elektricitetom ili magnetizmom, već svjesnošću, vjerom, intelektom, pranom, čakrama, meridijanima;možda ih zovemo anđelima. Vjerovali mi u njih ili ne, nevidljive sile koje zovemo anđelima  posrednici su između nas i samog izvora života kojeg ovisno o svjetonazoru možemo zvati raznim imenima: Bog, kozmička svjesnost, univerzalna energija…

Posrednici između božanskog i ljudskog

Omraam Michael Aivanhov (1900 – 1986),  filozof, pedagog i mistik, jedan je od vodećih učitelja zapadnog ezoterizma u Europi. On je rekao da anđele možemo zamisliti kao neku vrstu električnog uređaja koji izrazito visoki, božanski napon prilagođava niskonaponskim prijamnicima – ljudima. To znači da vrijedi i obrnuto: kad mi, ljudi, prizivamo božansko, anđeli su poput pojačala koje prenosi našu energiju, naše molbe, želje i nade prema golemom i beskrajnom božanskom.

Anđeoska energija je univerzalna, nadnaravna energija s kojom treba oprezno postupati. Snažne sile ponekad nas mogu preplaviti i valja dobro razmisliti nije li slika bucmastog, nasmiješenog djeteta s krilima, čija je jedina svrha da služi ljudskim bićima, pomalo naivna. Zapitajmo se, zašto bi ta veličanstvena nadnaravna bića koja simboliziraju moćne energije podredila svoje bezvremeno postojanje samo da bi služila nekom od nas smrtnika? Ako vas čini sigurnijima zamišljati svog osobnog anđela ili anđelicu koji strpljivo čekaju da vam budu na usluzi, i to je posve u redu. Univerzalna energija nam i jest stalno na raspolaganju, uvijek spremna da nas ponese na svojim anđeoskim krilima prema napretku i sreći, a na nama je da se aktivno uključimo u tokove života. Prizivajući anđeosku pomoć, mi zapravo tražimo način da se uskladimo s frekvencijom univerzalne energije koja nas povezuje sa samim srcem stvaranja, s Bogom ili višom svijesti. Možda ćemo povezivanjem anđela i astrološkog znaka bolje razumjeti zadatke koje moramo savladati u ovom životu. A kad se svjesno uskladimo s tom energijom, mirnije ćemo i lakše ploviti nevidljivim tokovima života.

U različitim religijskim tradicijama svijet anđela pomno je razrađen i opisan. Anđele smo zaodjenuli ljudskim obličjem, nadjenuli im imena, pripisali im određena svojstva, uloge, hijerarhiju, kako bismo bolje razumjeli dublje značenje svemira, svijeta i vlastite uloge u njemu. Postoje anđeoski redovi poput najvišeg reda nebeskih savjetnika: serafina – anđela ljubavi i svjetlosti; kerubina – anđela znanja, mudrosti i sklada; prijestolja – anđela koji donose pravdu, te red nebeskih upravitelja i nebeskih glasnika. Upravo potonjima pripadaju grupe arkanđela i anđela koji su, prema religijskim tekstovima, zaduženi za posredovanje s ljudima.

Povezati se s anđelom

Čini se da su anđeli današnjem, često prebrzom i zbunjujućem svijetu, sve potrebniji. Anđeli mnogima pomažu da se bolje povežu sa svojom duhovnom naravi te upravo tu pronađu rješanja koja vode boljem životu. Potrebni su nam da bi nam dali osjećaj zaštite, utjehe, vodstva ili smisla. Možemo se zapitati: kako se povezati s njima? Nećete pogriješiti ako odaberete onaj način koji za vas ima posebno značenje. To može biti molitva, meditacija, intuicija, mašta ili pomno osmišljen ritual. U svom ćete ritualu ponuditi neki dar svom anđeoskom zaštitniku: cvijeće, svjetlost svijeća ili mirisno ulje. Možete mu darovati svoju dobrotu i pravednost ili odanost srca i ljubav. To može biti neki zavjet ili jačanje svjesnosti o nevidljivoj strani života. Sve nas to može bolje povezati s onom skrivenom, začudnom, tajnovitom i moćnom silom samog života.

Odgovori kojima se nadamo također dolaze u najrazličitijim oblicima, kao slučajni događaj, kao iznenadna spoznaja, kao neki poseban znak koji se stalno pojavljuje, kao stranac koji nam posve neočekivano upućuje poruku, kao svaki neobičan događaj koji nam je privukao pozornost, kao san, kao slutnja, kao vizija, kao nadahnuće, kao čuda koja s vremena na vrijeme doživljavamo. Čuda koja donose potvrdu da anđeli postoje!

Ako poznajete glavne elemente svog horoskopa, znak u kojem se nalazi Sunce, Mjesec ili podznak, ili ako vam je poznato da je neki astrološki znak posebno naglašen većim brojem planeta, potražite svog anđela. No, zanimljivi vam mogu biti i drugi anđeli, ovisno o tome kakva vam je pomoć zaista potrebna.

Uriel – božanska svjetlost

Arkanđeo Uriel ima posebno značenje za Ovna i Škorpiona. Odlikuje se velikom snagom, sposobnošću prosudbe i izraženim smislom za pravednost. Svojom će vas svjetlošću obasjati da lakše prepoznate svrhu svog postojanja. Nadahnut će vas vizijama boljeg života, pomoći da pronađete vlastitu istinu. Ponekad će vašu dušu staviti na ispit snage. Kad postanete letargični ili se osjećate nemoćno i iscrpljeno, potrebna vam je njegova podrška da biste obnovili samouvjerenost, odlučnost, koncentraciju i sposobnost discipline. Uriel podučava kako primijeniti duhovnu moć na ispravan način. Njegova je boja crvena pa je uključite u svoje male rituale komunikacije s ovim anđelom.

Haniel – božanska milost

Ako imate naglašen znak Bika ili Vage, vaš je anđeo Haniel. Odlikuje se blagom i zaštitničkom, ženskom energijom. Haniel je jedan od najnježnijih anđela. Uz njegovu pomoć razvijate tankoćutnost kojom ćete lakše osjetiti skrivene dimenzije života. Njegov je dar intuicija. Uči vas kako voljeti, prihvaćati druge, ophoditi se s poštovanjem prema svakom živom biću. Obratite mu se za pomoć kad god se osjećate povrijeđeno, usamljeno ili ste postali nestrpljivi i grubi. Daje vam unutrašnju snagu da budete dobri i nježni, strpljivi i suosjećajni. Hanielova boja je zelena pa ćete, prateći zeleno, lakše otkriti njegove poruke!

Rafael – božanski iscjelitelj

Blizanci i Djevica svog će anđeoskog zaštitnika pronaći u arkanđelu Rafaelu. Njegov je iscjeliteljski dar u pozitivnoj energiji, radosti i smijehu. Važan princip njegova djelovanja jest da dopušta da se dogodi sve ono što se treba dogoditi. Rafael simbolizira toleranciju i velikodušnost, koncentraciju te usmjerenost cilju. Uz njegovu podršku nikad nećete izgubiti sposobnost oduševljenja samim životom. Rafael može posebno pomoći kad ste rastrojeni, površni ili bolesni, spremni odustati. Pomoći će vam da pronađete nove interese i učvrstite sposobnost koncentracije, obnovite snagu kako ne biste odustali od samih sebe i od života. Toplinu njegove iscjeliteljske energije možete pronaći u žutoj i zlatnoj boji.

Gabriel – božanski glasnik

Rak ima posebnu vezu s arkanđelom Gabrielom. On simbolizira rođenje, obnavljanje, nadu i snaži stvaralačku energiju. Prenoseći vizije iz viših izvora pomaže u rođenju svega novog. Posebno pomaže kad želite postati roditelji ili kad želite biti bolji roditelji. Izrazita je zaštitnička sila, pravi anđeo čuvar koji će vas zakriliti svojom majčinskom snagom i dati osjećaj sigurnosti. Možete mu se obratiti kad se osjećate beznadno ili usamljeno. Ohrabrit će vas da se s drugima povezujete na razini duša. Kad imate neku važnu poruku koju želite prenijeti svijetu, pomoći će vam da pronađete prave riječi i pravi način da je prenesete. U svoje rituale kojima mu se obraćate uključite ljubičastu boju.

Mihael – vojskovođa nebeske vojske

Arkanđeo Mihael ima posebnu važnost za Lava. Simbolizira snagu i autoritet, upornost i jasnoću vizija. Njegova je energija dinamična i nestrpljiva. On je borac, ali i zaštitnik. Ovo je snažni arkanđeo za kojeg se smatra da trenutno “predsjedava” nebeskom parlamentu u čijoj je domeni i naš svijet. Tu je ulogu, prema nekim tradicijama, preuzeo 1879., a 2029. predat će je Urielu. Za pomoć mu se možete obratiti kada se osjećate nemoćno, bespomoćno, nesposobno, kad se bojite neuspjeha. Njegova će podrška doći u obliku hrabrosti, snage i jasnoće kojom se možete usmjeriti svojim ciljevima. Uz njegovu pomoć možete izgraditi pravi autoritet. Njegova je boja narančasta.

Zadkiel – božanska pravednost

Arkanđeo Zadkiel najbolji je zaštitnik Strijelca i Riba. Simbolizira sposobnost razumijevanja da nitko nije sam, da smo svi dio veće cjeline. U toj velikoj cjelini vladaju univerzalni zakoni, poput zakona karme. Zadkiel vas može podučiti tim zakonima te pomoći da se mijenjate i razvijate, da lakše odrađujete svoje stare karmičke zadatke. Prije svega, pomoći će vam da prepoznate pravednost tih zakona te da ispravnim ponašanjem izbjegnete posljedice pogrešnog djelovanja. Obratite mu se kad se osjećate smrknuto i tužno, kad ste kruti u svom viđenju života, kad se bojite gubitka. Osnažit će vas osjećajem slobode i mira. Njegovi su darovi velikodušnost i opraštanje, ljubaznost i brižnost, a njegova je boja plava.

Kaziel – umjerenost

Arkanđeo Kaziel ima posebno značenje za Jarca i Vodenjaka. Odlikuje ga umjerenost, jasnoća misli i duboko razumijevanje. Osnažuje sposobnost samokontrole, nadahnjuje intelektualne aktivnosti, potrebu za originalnim izražavanjem, za razvijanjem i učvršćivanjem individualnosti. Njegov dar je sposobnost da se osjećate dobro u samoći, da tražite duboki unutrašnji mir. Kazielu se možete obratiti za pomoć kad se osjećate zanemareno ili obespravljeno, kad trpite bol gubitka ili nepravdu. Kaziel može podići teret s vaših pleća dok se ponovo ne osnažite da ga sami preuzmete. Podučava vas kako da uz sve nevolje ostanete smireni, bez samosažaljenja, mržnje ili osvete, prihvaćajući sve što vam život donosi. Samo tako ćete ostati otvoreni božanskoj svjetlosti svog srca. Odjeven u tirkizno, sivo ili crno, Kaziel je snažan oslonac.

Napisala Senka Ljubić

Preuzmite PDF: Anđeli i zvijezde

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.