Živjeti svjesnije

Svaki astrološki znak ima neke oblike ponašanja koji bi se mogli smatrati negativnim. To je neosviješteno korištenje energije ili neka vrsta obrambenog mehanizma koji nas može zatrovati. Da bismo život učinili jednostavnijim, popravili odnose s drugim ljudima i ostvarili svoje planove, osvijestimo svoje ponašanje i napravimo astropročišćavanje.

Baš kao što možemo pročistiti svoje tijelo i um, tako nam astrologija može pomoći da očistimo svoje ponašanje od nesvjesnih obrazaca. Svaki astrološki znak osjetljiv je na određene teme i pod pritiskom životnih okolnosti može gotovo neprimjetno postati negativan. Negativno ponašanje šteti našim odnosima i uspješnom ostvarenju potreba i želja. Pročistiti se znači upoznati sebe, preuzeti kontrolu i svjesnije živjeti život. Jedan poučan primjer otvorio mi je oči.

Pomoć Saturna

Kad sam tek počela studirati astrologiju, moj je učitelj u jednom neobveznom druženju ispričao da uvijek kad ide u banku, u pomoć prizove svog Saturna. Bila sam začuđena. Kako se to radi, što to znači? Saturn je poput strogog životnog učitelja, postavlja granice da bi nas naučio samodisciplini, strpljivosti i odgovornosti. Njegova energija pomaže nam prepoznati strukture društva u kojem živimo i u njima pronaći svoje mjesto. On je ambicija, rad i stabilnost. Učitelj mi je objasnio da se pri odlasku u banku koncentrira na energije Saturna, što znači da zrači energijom pouzdanosti i odgovornosti. Ostavlja dojam zrelog čovjeka koji zna što hoće i koji će diciplinirano otplaćivati kredit. Za razliku od prije, kada sam bankarske poslove obavljala s dosta nestrpljivosti zbog dosadnih administrativnih stvari, ponekad se i sa zebnjom pitajući jesam li sve napravila kako treba, počela sam u banku odlaziti noseći preko ruke torbicu i – svog Saturna. Osvijestila sam snagu svoje odgovornosti, koncentrirala se na to da ostavim dojam stabilne osobe koja dobro zna što hoće. Pomagao je i sako stroga kroja, koji bih obavezno odjenula da bih ostavila dojam poslovne žene. Moje financije vrlo su stabilne zahvaljujući tome što sam naučila pročistiti površni dojam koji ponekad ostavlja neosviještena energija Blizanaca, mog astrološkog znaka. Štoviše, Saturna zovem u pomoć i kad odlazim na razgovor za posao. Osvijestila sam svoju brzopletost, pročistila se i preobrazila je u staloženost i iskrenost. Nemam više grč u želucu jer osjećam da ne moram znati sve odgovore. Iskrenost i otvorenost donijet će mi prednost. Površnost i nemir zamijenila sam temeljitom pripremom i informiranošću.

Osjetljive teme

Put pročišćavanja, čišćenja od negativnog ponašanja koje nam donosi neuspjehe, vodi kroz prepoznavanje onoga što pogrešno radimo. Nije lako priznati da neki naši obrasci ponašanja odražavaju osobine koje nisu pozitivne. Da biste uspješno napravili pročišćavanje uz pomoć zvijezda, najprije provjerite osjetljive teme koje simbolizira vaš astrološki znak. Ako u svom ponašanju prepoznate neke slabe točke ili negativnosti kojima zapravo branite svoje nesigurnosti, to će biti prvi korak pročišćavanja. Potom trebate početi iskušavati nove načine ponašanja, tražiti pravi put kako preobraziti svoje negativne navike. Usklađivanjem potreba i vanjskih okolnosti razvijamo svoje najbolje osobine. I ne samo to, svoje mogućnosti možemo svjesno iskoristiti u različitim životnim situacijama da bismo bili što uspješniji.

Vatreni znakovi

Ovan, Lav i Strijelac najosjetljiviji su kad je u pitanju značaj njihova ega.  Ako se ne mogu dokazati na pravi način tako da osjete svoju snagu i važnost – tada njihovu toplu, dinamičnu i optimističnu narav može zatrovati pretjeran ponos, oholost, umišljenost i sebičnost. Takvo ponašanje samo će ih još više udaljiti od prihavaćanja i poštovanja koje priželjkuju. Ključna riječ za pročišćavanje je djelovanje. Vi znate motivirati druge, znate kako obaviti posao, preuzeti odgovornost i spontano preuzeti ulogu vođe. Pokažite vlastitim primjerom da vam ništa nije ispod časti. Ne morate se praviti da sve znate, budite spremni učiti. Kad svojim primjerom nadahnete druge, dobit ćete poštovanje i postati pravi autoritet. Pretjeran ponos najbolje ćete pročistiti tako što ćete zatražiti pomoć. Nitko nije svemoćan i svi ponekad smijemo biti slabi. To će vam donijeti još veće simpatije. Da biste pročistili svoju sebičnost, obratite više pozornosti na druge. Zamislite sebe na mjestu druge osobe. Kako biste se osjećali da se netko prema vama ponaša onako kako se vi povremeno ponašate prema drugima? Odgovori na ta pitanja najbolji su putokaz u pročišćavanju.

Svaki planet natalnog horoskopa simbolizira neku životnu potrebu ili funkciju. Mars, primjerice, simbolizira kako ćemo dobiti ono što želimo, kako se dokazati, što je vatrenim znakovima u fokusu. Ponekad Mars može biti previše aktivan, a katkad se može uspavati. Osvijestite kako postižete svoje ciljeve. Ako ste u tome neodlučni, pozovite u pomoć svog Marsa. Dat će vam odlučnost i hrabrost da dobijete ono što želite. Ako svojim dokazivanjem ugrožavate potrebe drugih, pokušajte smiriti svog Marsa i ojačati svijest o drugima.

Zemljani znakovi

Bik, Djevica i Jarac osjetljivi su na sve što je u vezi s materijalnom sigurnosti, društevnim uspjehom, dobrom organizacijom života i poštovanjem pravila. Da bi zadržali ono što za njih predstavlja vrijednost i sigurnost, skloni su pružati otpor promjenama. Zadržavanje energije može se očitovati kao škrtost, pohlepa ili pretjerana zabrinutost za materijalne i statusne vrijednosti. Nesigurnost se učvršćuje kontrolom, radoholičarskim ponašanjem ili pretjeranom ambicijom. Stvaranje materijalne sigurnosti važno je svakom od nas, no ako zbog toga živite u grču, lako ćete skrenuti u neke od negativnih načina ponašanja koji vam neće puno pomoći. Prepoznajete li da previše radite? Imate li sve manje vremena za jednostavne životne stvari i postajete nezadovoljni? Osjećate li grižnju savjesti zbog neplaniranog izdatka, a da pritom niste otišli u minus? To su neki od znakova da vam treba pročišćavanje.

Postavite si pitanje što za vas ima najveću vrijednost. Mogu li vam materijalne stvari donijeti stvarni osjećaj sreće ili su možda nadomjestak za nešto drugo što vam nedostaje u životu. Što vama znači novac? Prisjetite se da energiju, baš kao i novac, morate pustiti da teče jer samo tako u vaš život pritječu nove stvari. Iskušajte to pravilo u stvarnosti – darujte nešto što vam je vrijedno, a zauzvrat nemojte ništa očekivati. Vidjet ćete da će vam se nekako vratiti. To će ojačati vaše povjerenje u život i ohrabriti vas da se preispitate i saznate možete li se otvoriti promjenama i kad su u pitanju organizacija svakodnevice, uvjerenja kojih se često pridržavate ili navike koje vam više ne donose ugodu. Vi svog Saturna ne morate pozivati u pomoć, čini se da biste ga trebali poslati na godišnji odmor!

Zračni znakovi

Blizanci, Vaga i Vodenjak žive u svijetu ideja. Često osjećaju napetost zbog razlike između svojih ideala i stvarnosti. Kad izgube vezu sa stvarnošću, ideje im postaju važnije od ljudi. Živjeti u glavi može vas odvesti u prevelika očekivanja, a ona, pak, u nezadovoljstvo. Vaš će vas hiperaktivni um mučiti beskrajnim analizama. Porivi za znanjem i komunikacijom mogu se rasipati na nevažne stvari. Površnost, nemir i dosada odvode vas sve dalje od stvarnosti. Zdravi društevni kontakti i zanimanje za ljude mogu se prometnuti u pretjeranu želju za popularnošću i površne vrijednosti. Emotivna suzdržanost i hladnoća, nepristupačnost te intelektualna nadmenost znaci su da počinjete pisati vlastita pravila, no biti drugačiji može značiti put u izolaciju i usamljenost. Čišćenje od negativnog ponašanja za zračne znakove najprije znači pobrinuti se za um. Meditacija će ga smiriti i pomoći mu da umjesto beskrajnih analiza intuitivno osjeti prave vrijednosti. Smiren um lakše će se koncentirati na važne teme, a da se ne rasipa u previše smjerova. Ne zaboravite vlastite osjećaje! Pišite dnevnik, pokušajte osjećaje prihvatiti onakvima kakvi jesu, jačajte suosjećanje pa će vaš šarm, duhovitost i toplina privlačiti one ljude i događaje koje želite u svom životu. Druga važna stvar u pročišćavanju jest prepoznati razliku između ideala i stvarnosti. Život nije savršen, a ideje, koje možda i jesu, ipak se mogu ostvariti. Komunicirajte svoje vizije, prihvatite da će one u stvarnosti zaživjeti svojim vlastitim životom. Možda neće biti savršene, ali će biti životne. Posvetite više pažnje svojim bližnjima. Donesite starijoj susjedi ono što joj treba iz dućana, umjesto da se živcirate i ispravljate sve nepravde ovog svijeta.

Jupiter simbolizira sve ono u što vjerujemo, želju da tražimo odgovore koji produbljuju razumijevanje života. Prizovite ga u pomoć da bi vas nadahnuo te toplinom optimizma i nade zagrijao vaše, ponekad previše hladne i objektivne ideje. Merkur, čija energija simbolizira način razmišljanja i sposobnost komunikacije, uravnotežite meditacijom i prizovite ga da vam pomogne u svim situacijama kada morate zablistati znanjem i komunikacijskim sposobnostima.

Vodeni znakovi

Unutrašnjim svijetom Raka, Škorpiona i Riba dominiraju česte promjene osjećaja koje nije lako kontrolirati. Najosjetljiviji su na stvaranje emotivne sigurnosti, stabilnih veza i pronalazak prave ljubavi. Senzibilni i nesigurni, kakvi jesu, lako mogu postati mrzovoljni, plačljivi i nedruželjubivi. Zbog svoje potrebe za savršenom ljubavi mogu biti posesivni i ljubomorni te koristiti se ulogom žrtve da bi zadržali ljubav. Pretjerana osjetljivost, bijeg u svijet mašte i nespremnost na preuzimanje odgovornosti mogu im stvoriti probleme.

Vama je važno emotivno stapanje, no morate osvijestiti da to drugima može biti zastrašujuće. Pročistite se od posesivnosti i ljubomore tako što ćete drugima ostaviti dovoljno osobnog prostora. Vaša velika snaga leži u iskrenom suosjećanju. Kad se naučite odmaknuti i ponuditi suosjećanje, bit ćete prihvaćeni onom toplinom i intenzitetom koji će vam značiti sigurnost. Poput zemljanih znakova, i vi morate naučiti pustiti da osjećaji i ljudi teku kroz vaš život, jer samo tako će vam se i vratiti. To posebno vrijedi za vaš odnos s djecom. Svoju pretjeranu osjetljivost učvrstite pronalaženjem nekog kreativnog izražavanja. Bavljenje likovnom umjetnošću i stvaranje rukama mogu vam jako pomoći. Tako ćete svojim unutarnjim nemirima dati konkretan oblik. Vaša će vas djela, slike, pjesme, fotografije, cvijeće i kolači usidriti u stvarnosti.

Svijetom osjećaja vlada Mjesec. Svjesno prizovite energije svog Mjeseca svaki put kad osjetite da biste trebali pročistiti svoje preosjetljivo ponašanje. On je poput malog djeteta s kojim se trebate sprijateljiti i igrati. To znači prepoznati svoje prave potrebe, ono što će vas nahraniti. Sito dijete nije ni mrzovoljno ni plačljivo, ono je veselo i zaigrano, puno ljubavi. Osvijestite i energije Venere koja svojom simbolikom u natalnom horoskopu opisuje kakvu ljubavnu vezu želimo, što će nas u vezi učiniti sretnima. Kad vam ona pomogne, nećete lati pogrešne signale, nego toplinu osjećaja i spremnost na davanje. Osvijestiti svoju Veneru znači približiti se ostvarenju stabilne veze.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Živjeti svjesnije