Unutrašnje dijete

Unutrašnje dijete osjećajan je i intuitivan, zaigrani dio naše osobnosti. Često ga ušutkavamo autoritetom pravila odraslih osoba, ne dopuštamo da se čuje njegov glas. A to je glas intuicije, posjeduje mudrost i izravnost. Za našu osobnu stabilnost i zdravlje potrebno je njegovati odnos s unutrašnjim djetetom. Pomoću astrologije pozovite ga na igru!

Unutrašnje dijete je dio naše psihe koji je urođeno nevin, zaigran, jednostavan, otvoren i pun čuđenja prema svijetu. To je onaj dio nas koji ima neposredan i izravan pristup osjećajima, intuiciji i instinktima. Naše je unutrašnje dijete poput svakog djeteta. Vrlo će jasno vidjeti istinu i bez ustezanja je izreći. Unutrašnje dijete nije opterećeno zakonitostima društvenih pravila, zahtjeva i očekivanja roditelja i ostalih autoriteta u našim životima. Upravo zato je unutrašnje dijete snažno.

Većini nas se događa da izgubimo vezu s našim temeljnim, instinktivnim i emocionalnim bićem. Svijet u kojem živimo od nas zahtijeva da prestanemo biti djeca, da budemo odgovorni, racionalni. Ženama nije lako integrirati urođeni osjetljivi, brižni, ženski princip duše kojeg zovemo anima, čije aspekte možemo susresti u sebi kad pronađemo svoje unutrašnje dijete, a možda je još teže muškarcima zbog njihove društvene uloge.

Gubljenje dodira s unutrašnjim djetetom iscrpljuje nas i odvaja od nepresušnog unutrašnjeg izvora snage i kreativnosti koji nas snaži i obnavlja. Kad zapustimo taj odnos, u svom ponašanju možemo postati previše ovisni o vezama, imati poremećaje prehrane, tražiti zadovoljstvo u vanjskim stvarima koje ne nude pravu sreću. Ako smo odvojeni od unutrašnje podrške intuitivne dječje duše, ako ne uskladimo svoju unutrašnju i vanjsku prirodu, riskiramo neravnotežu koja nas može odvesti i do bolesti.

Unutrašnjem djetetu, kao i svakom djetetu, treba pozornost i ljubav, nježnost te iznad svega zaigranost. Zadržati dodir s unutrašnjim djetetom, igrati se s njim i posvetiti mu dovoljno pažnje važno je za psihičko i emotivno zdravlje.

Uz stabilnu povezanost sa svojom instinktivnom, emotivnom naravi, sa svojim unutrašnjim djetetom, znat ćemo se sami brinuti za sebe, znat ćemo što nam je stvarno potrebno u određenoj životnoj situaciji, zadržat ćemo spontanost i otvorenost. Na fizičkoj razini razvit ćemo zdrave prehrambene navike, pravilno raspoređivati svoju energiju, poštujući unutrašnji ritam koji određuje kad je potreban odmor i samoća, a kad imamo dovoljno energije za rad i druženje.

Kad se povežemo s unutrašnjim djetetom, otkrit ćemo duboko povjerenje u život i u sebe same. Osjetit ćemo da smo ukorijenjeni u vlastito biće i njegovu instinktivnu narav. Prepoznavat ćemo svoje osjećaje, njihovu snagu i dubinu. Bit ćemo senzibilni, ali u pravoj mjeri, tako što ćemo sačuvati osjećaj za vlastite granice. Bit ćemo otvoreni i puni razumijevanja za sebe, kao i za druge. Ako pronađemo način da ga prepoznamo i igramo se s njim, ono nam može biti mudri savjetnik, zaigrani prijatelj koji će osnažiti naše osjećaje i intuiciju.

Pomoću astrologije, znaka u kojem se nalazi Mjesec, možemo prepoznati kakvo je naše unutrašnje dijete, kako se voli igrati, što mu je potrebno da iz njega izmamimo sretan osmijeh. Ponekad unutrašnje dijete doživi povrede pa plače na skrivenom mjestu. No uvijek ga možemo utješiti, zagrliti, ponovno steći njegovo povjerenje. Možemo njegovati odnos koji će i naše unutrašnje dijete i našu cjelokupnu osobnost dovesti do unutrašnjeg osjećaja sigurnosti i sreće.

Kako se igrati s unutrašnjim djetetom

U astrologiji Mjesec ima mnoga značenja. Njegova je simbolika duboka, tajnovita i vrlo moćna. Mjesec simbolizira najdublje emotivne obrasce i potrebe koje pokreću naše ponašanje. On pokazuje naš odnos prema unutrašnjem svijetu anime, ženskog aspekta naše duše.

Znak u kojem se nalazi Mjesec, ključ je prepoznavanja unutrašnjeg djeteta. Znak će opisati kakvo je unutrašnje dijete i što mu treba. Pomoći će nam da bolje razumijemo kako zadržati dodir s dubokim osjećajima i intuitivnom snagom svog unutrašnjeg djeteta, a istovremeno funkcioniramo kao odrasli ljudi u vanjskom svijetu.

Da biste se zaista povezali sa svojim unutrašnjim djetetom, trebate si dopustiti zaigranost, maštovitost i neozbiljnost! Pokušajte biti spontani i maštoviti! U mirnom okruženju, zatvorite oči i opustite se. Zamislite svoje unutrašnje dijete. Ono može biti djevojčica ili dječak. Zapitajte se koliko vaše unutrašnje dijete ima godina? Zamislite kakvu bi odjeću imalo?

Zamislite bi li vam unutrašnje dijete prišlo hrabro ili bi od vas očekivalo da vi priđete njemu. Zamislite čime se igra. Kako bi tekao vaš razgovor? Pozovite ga na igru ili ga zamolite da vam pokaže što najradije radi. Pričajte mu o sebi. Možete mu postavljati pitanja – što ono misli o vašim postupcima. Poslušajte što bi vam odgovorilo kad ga upitate za savjet. Bit ćete iznenađeni jednostavnim i beskonačno mudrim odgovorima.

Vatra

Ako imate Mjesec u nekom od vatrenih znakova, vaše unutrašnje dijete traži puno pozornosti. Jako mu je važno da ga prepoznate, da ga prihvatite kao važan dio svoje osobnosti i da mu date puno ljubavi i poštovanja. Ono je dijete koje će vam prići bez straha, znatiželjno da vas upozna. Rado će vam pokazati što voli i čime se igra.

Mjesec u Ovnu spontano je unutrašnje dijete koje voli izazove. S njim se trebate utrkivati, penjati po drveću i natjecati se na sve moguće načine. Ono  stalno juri kako bi otkrivalo nove stvari. To se dijete hrani potvrdom vlastite jedinstvenosti i snage i želi se bez straha upustiti u nove aktivnosti. Ako ga zanemarite, postat će neposlušno derište, a kad se s njim sprijateljite, otkrit ćete u sebi pionira, predvodnika, istraživača.

Mjesec u Lavu je zaigrano unutrašnje dijete koje stalno nešto stvara, crta, glumi. Vjerojatno će se pojaviti prerušeno u princezu i maštovito vam opisivati divni svijet u kojem živi. Osvojit ćete ga tako da ga pohvalite i da mu se divite. Nahranit ćete ga svojom ljubavi i pažnjom koju mu posvećujete. Ako ga zanemarite, postat će razmaženo i zahtjevno, a kad se s njim sprijateljite, grijat će vas toplinom i velikodušnošću svog velikog srca. Naučit će vas da spontano stvarate.

Mjesec u Strijelcu je znatiželjno dijete koje će vam postavljati puno mudrih pitanja. Nemirno je i željno istraživanja, igre, otkrivanja svijeta. Lako ga je zamisliti prerušenog u gusara ili astronauta, puno uzbudljivih priča. Osvojit ćete ga i nahraniti ako ga pažljivo slušate i poštujete njegove ideje. To je mudro unutrašnje dijete koje će vas naučiti da vjerujete u sebe i ohrabriti vas u osobnom razvoju, a ako ga budete zanemarili, jednostavno će otići igrati se negdje drugdje.

Voda

Mjesec u vodenim znakovima simbolizira osjetljivo dijete koje prvo morate pripitomiti, pokazati mu da ga želite razumjeti i brinuti se za njega. To je unutrašnje dijete koje treba puno nježnosti. Ono vam neće otvoreno pristupiti, već će se sramežljivo sakriti. Možda ćete se morati dugo vremena s njim igrati skrivača dok ga ne nasmijete i ohrabrite da vam pristupi.

Mjesec u Raku je unutrašnje dijete gladno ljubavi. Zamislite nježnu djevojčicu s cvjetnim vjenčićem u kosi koja se igra lutkama. U toj igri ona je mama koja skrbi za druge, a od vas očekuje da je nahranite svojom brižnošću i ljubavi. To se unutrašnje dijete hrani osjećajem sigurnosti, a ako ga zanemarite, postat će cendravo i plašljivo. Kad se s njim sprijateljite, otvorit će vam svjetove mašte koji će obogatiti vaš emotivni i stvaralački život.

Mjesec u Škorpionu je unutrašnje dijete koje voli otkrivati tajne. Ono je mali detektiv ili arheolog. Istražuje svijet oko sebe, upija sve što ga okružuje i stvara svoje mudre zaključke. Hrani se otkrivanjem tajni, što mu daje osjećaj kontrole i sigurnosti. S njim se morate upustiti u istraživanje, pokazati mu da je značajno. Ako ga zanemarite, bit će ljubomorno i ljutito, a kad se s njim sprijateljite, dat će vam dubok unutrašnji osjećaj snage i samopouzdanja.

Mjesec u Ribama je čarobna šumska vila, balerina ili mala sirena. Vjerojatno ćete je zateći kako svira ili pjeva, zanesena u svom svijetu mašte. Izuzetno je osjetljivo, vrlo intuitivno dijete koje će odmah osjetiti koliko ga volite. Ono želi bezgranično osjećati i povezati se sa cijelim svijetom. Nahranit ćete ga bezuvjetnom ljubavi. Naučit će vas kako da razvijete svoju intuiciju, kako da osjetite duboku vjeru u nevidljive sile koje pokreću svijet.

Zemlja

Mjesec u zemljanim znakovima je oprezno, sramežljivo i izbirljivo unutrašnje dijete. Ono treba vaš dodir i pomoć u organizaciji igre pa kad se s vama sprijatelji, treba ga zagrliti i pokazati mu da se uz vas može osjećati sigurno. To je dijete koje uredno slaže svoje igračke, nerado ih dijeli i pazi da ne uprlja odjeću. Ozbiljno je i ne uvijek spontano, bit će vrlo poslušno. Njegova se spontanost otključava osjećajem da je zaštićeno i sigurno.  

Mjesec u Biku unutrašnje je dijete koje uživa u bojama, mirisima, u prirodi koja ga okružuje, a vjerojatno ćete ga zateći kako uživa u slasnim jagodama ili pravi vjenčić od cvijeća okruženo umiljatim šumskim životinjama. Ono cijeni ljepotu svijeta i zna je održavati i stvarati. Naučit će vas prepoznati ljepotu stvarnog svijeta te kako u njemu stvoriti sigurnost. Ako ga naljutite, neće s vama dijeliti svoje igračke i bit će ljubomorno.

Mjesec u Djevici jako je znatiželjno i pametno unutrašnje dijete, no istovremeno je vrlo izbirljivo i sumnjičavo. Vjerojatno ćete se s njim igrati doktora ili veterinara i promatrati kako na zadivljujući način stvara red. S njim ćete puno razgovarati, a njegova pitanja će vam pomoći da prepoznate prave vrijednosti u svom životu. Naučit će vas kako da bolje razumijete i kontrolirate svoje osjećaje. Ako ga zapostavite, kritizirat će vas i ničim neće biti zadovoljno.

Mjesec u Jarcu je unutrašnje dijete koje je puno zrelije za svoje godine nego što biste očekivali. Ono je jako mudro, a najviše uživa raditi nešto praktično. Vjerojatno ćete ga zateći kako u pješčaniku gradi čitave gradove, istražuje minerale ili se priprema za alpinistički pothvat. Naučit će vas kako da prepoznate i ostvarite svoje planove u stvarnom životu i stvarate udoban i siguran život. Ako ga naljutite, samo će šutjeti i ignorirati vas.

Zrak

Mjesec u zračnim znakovima unutrašnje je dijete koje želi da mu budete najbolji prijatelj. A najbolji prijatelji prave zajedničke planove, dijele tajne, istražuju svijet učenjem, druženjem i dugačkim razgovorima. Ono će vam znatiželjno prići, bez straha, a s njim treba puno razgovarati. Vjerojatno ćete ga zateći kako čita, uči, pravi pokuse.

Mjesec u Blizancima mali je brbljavac koji je uz to još i jako znatiželjan. Možete ga zateći okruženog knjigama i slikovnicama. Igra se prodavača ili novinara, svjetskog putnika i priča na mnoštvu izmišljenih jezika. To je nestašno i šarmantno dijete koje se hrani znanjem. Od njega možete naučiti kao razviti svoje komunikacijske sposobnosti i steći dubinu znanja. Ako ga zanemarite, neće s vama htjeti razgovarati.

Mjesec u Vagi romantično je unutrašnje dijete koje se silno voli družiti. Kad ga susretnete istražujući svoj unutrašnji svijet, bit će okruženo prijateljima. Zanimaju ga drugi ljudi. Pričat će vam tko mu se sviđa, koga bi voljelo držati za ruku. Naučit će vas da razvijete svijest o drugim ljudima, da budete objektivni u pronalaženju ravnoteže u složenim međuljudskim odnosima stvarnog života. Ako ga zanemarite, neće vas pozvati na rođendan.

Mjesec u Vodenjaku unutrašnje je dijete istraživač, izumitelj ili buntovnik koji će uvijek raditi po svome. Rastvara igračke da bi otkrilo kako funkcioniraju, okuplja prijatelje kako bi zajedno postigli cilj koji je svima od koristi. Nahranite ga originalnim idejama, slobodom i neovisnošću o pravilima, a ono će vas zauzvrat ohrabriti da ostvarujete svoje ideale. Ako ga naljutite, moglo bi pokrenuti pravu bunu protiv vašeg autoriteta.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Unutrašnje dijete