Tri nijanse Vodenjaka

Sunce u jednom astrološkom znaku boravi 30 dana. Svaki znak stoga ima 30 stupnjeva. Kako bi produbili razumijevanje i tumačenje simbolike znaka, drevni su astrolozi podijelili svaki znak na tri jednaka dijela od deset stupnjeva. Zovu se dekanati. Električni Uran svojom iskričavom, intenzivnom energijom vlada čitavim znakom Vodenjaka i prvim dekanatom. Merkur naglašava raznolikost i inteligenciju drugog, a Venera profinjenost i ekstravaganciju trećeg dekanata Vodenjaka.

Očaravajući i osobiti – rođeni od 21.01. do 31.01.

Blistava energija kojom Uran pobuđuje vašu potragu za novim i neobičnim iskustvima, originalnost i neovisnost čine vas istinskim idealistom. Vi svijet vidite drugačijim očima pa su vaše ideje, uvjerenja i način ponašanja često neobični. Vjerujete u bolji i pravedniji svijet, strastveno ćete se boriti protiv svake nepravde. Ne opterećujete se pravilima, bez straha ćete ih mijenjati ako znate da su pogrešna ili zastarjela. Raskorak između vaših ideala i stvarnosti čini vas emotivno osjetljivim. Lako vas je povrijediti jer si često ne možete objasniti stalne promjene kaotičnog svijeta nagona i osjećaja.

Ljude privlači vaša jedinstvenost. Očaravajuća ste pojava, a svojim odijevanjem, ponašanjem i stilom često ste korak ispred drugih. Vrlo ste druželjubivi, ali ste često nedostupni, uvijek pomalo jednom nogom u nekom drugom svijetu. U ljubavi volite eksperimentirati, a vaš partner mora otkrivati nove načine kako da zadrži vaš interes. Za dugotrajnu vezu, osim nesebične ljubavi, važno vam je druženje i razumijevanje. Čuvate svoju privatnost i niste ovisni o partneru.

Da biste bili sretni na poslu, trebate imati dovoljno slobode da obavljate posao na svoj način. Ipak, rado ćete surađivati, dobar ste član tima, posebno kad zajednički ostvarujete ideje u koje vjerujete. Odlično se snalazite u znanosti i tehnici, a vaši vas veliki ideali o pravednosti i jednakosti mogu odvesti u poslove poput socijalnog radnika, liječnika, terapeuta koji koristi alternativne tehnike.

Nijanse slavnih

„Uranovci“ su glumac Gabriel Macht (22.1.), glazbenica Alicia Keys (25.1.), glumac Elijah Wood (28.1.), glumica Rosamund Pike (28.1.), novinarka i televizijska voditeljica Oprah Winfrey (29.1.) te glumac Christian Bale (30.1.).

Beskompromisno iskreni – rođeni od 1.2. do 10.2.

Plijenite pozornost veseljem, neobičnim idejama i neustrašivošću. Volite nove stvari i uzbuđenja, a pritom vam nije važna forma, već sadržaj. Merkur se, kao vladar drugog dekanata, odlično nadopunjava s vašim urođenim idealizmom. Brzi ste u donošenju zaključaka, brzi na riječima, oštri, precizni i duhoviti.

Prirodno ste usmjereni na učenje, jaki na riječima, a prozračna i brza energija Merkura dat će vam maštovitost. Vizionarski duh Vodenjaka i Merkurova spretnost s riječima čine vas izuzetnim pripovjedačem, možete lako razviti sposobnost kreativnog pisanja. Krasi vas otvorenost, iskrenost i maštovitost. Svoje neobične ideje izražavate slobodno i ponašate se u skladu s njima. Imate vrlo otvorene i široke svjetonazore i spremno prihvaćate novo i neobično. Ne bojite se različitosti, one bude vašu znatiželju i istraživački duh. Stoga se lako družite s najrazličitijim ljudima, rado putujete i otkrivate svijet.

U ljubavnoj vezi potpuno ste otvoreni i iskreni, spremni sve podijeliti s partnerom. Veseo ste, originalan i strastven ljubavnik, spretni ste u igrama zavođenja, izazovni te neustrašivi kad volite. Prilagodljivi ste, ali ipak želite zadržati veliki dio svoje slobode. Ključ te slobode je povjerenje koje nećete nikad iznevjeriti.

U poslu do izražaja dolaze vaše organizacijske sposobnosti i vještina komunikacije. Istraživačko novinarstvo, informatika i odnosi s javnošću dovoljno su izazovni vašem intelektu, no možete biti i pilot, astrolog ili programirati kompjutorske igre.

Nijanse slavnih

Iskrenost i rječitost sagradile su karijeru komičara Chrisa Rocka (7.2.) čija je konjunkcija Urana, Mjeseca i Plutona u Merkurovom znaku Djevice. Rosa Parks (4.2.) bila je prva crna žena koja se usudila prkositi rasnim zakonima u SAD-u. Odbila je izaći iz autobusa za bijelce i time potaknula borbu za jednakost. Maštoviti Vodenjaci Merkurove dekade su otac znanstvene fantastike Jules Verne (8.2.), glazbenik Bob Marley (6.2.) kojeg smatraju ocem reggae zvuka, pjevačica Shakira (2.2.) i glumac Ashton Kutcher (7.2.).

Osjećajni i društveni  – rođeni od 11.2. do 19.2.

Uran vam daje jedinstvenu vibrirajuću energiju pa ste uvijek vrlo aktivni, duhoviti, posebnih uvida. S nijansom Venere, vladarice trećeg dekanata, svoje ćete interese usmjeriti u društvene i umjetničke ciljeve. Oko sebe širite sklad i smirenost ispod kojih uvijek tinja iskrica izazovnosti. U svakom trenutku spremni ste priskočiti u pomoć. Snažna prijateljstva i veliki krug poznanika važan su dio vašeg života. Venera će uvećati vaš idealizam, skloni ste praštati i vjerovati u ljude, u ciljeve i ideje dulje od ikog drugog. Uvijek ćete svima dati drugu priliku nepokolebljivo vjerujući u dobrotu i pravednost.

Zbog vaše originalnosti, tolerancije i šarma, vrlo ste zanimljiva osoba. Vaš estetski senzibilitet stvara jedinstven, ekstravagantan stil koji pojačava vašu privlačnost. Budući da ste zaljubljive prirode, često ste u ljubavnim iskušenjima. Vrlo ste osjećajni i osjetljivi, a kad volite, svoju ćete ljubav dati bezuvjetno. Svim srcem poklanjate sve svoje vrijeme i energiju voljenoj osobi. U vezi ste iskreni i otvoreni, puni razumijevanja i tolerancije. Vaš partner će vas zauvijek osvojiti ako je spreman s vama dijeliti uzbuđenje novih iskustava i spremnost na promjene.

Odgovaraju vam poslovi s umjetničkom crtom pa će vas privlačiti gluma i filmska režija, kazalište, cirkus, zanstvena fantastika. U poslu ste vrlo originalni, nekonvencionalni i najradije birate slobodne profesije. Vaš poseban osjećaj za ljude usmjerit će vas prema poslovima na kojima možete pomagati drugima.

Nijanse slavnih

Ovoj dekadi pripadaju avangardna umjetnica, glazbenica i aktivistica za mir Yoko Ono (18.2.), naša slavna čelistica Ana Rucner (12.2.) i jedinstvena diva hrvatske glazbe Josipa Lisac (14.2.). Rođendan 17.2. dijele glumica Bojana Gregorić Vejzović, pjevač Davor Gobac i bogata nasljednica Paris Hilton.

 

Napisala Senka Ljubić