Tri nijanse Riba

Kako bi produbili razumijevanje simbolike znaka, drevni su astrolozi podijelili svaki znak na tri dijela od deset stupnjeva. Zovu se dekanati. Eterični Neptun, vladar Riba, zaodijeva svoje pripadnike karizmom i istančanim osjetima, osobito one rođene u prvom dekanatu. Drugim dekanatom vlada brižni i maštoviti Mjesec, a Pluton će naglasiti duhovnost i osjećajni intenzitet trećeg dekanata. 

Romantični i senzibilni – rođeni od 19.2. do 1.3.

Mitološki Neptun vladar je nedokučivih morskih dubina koje simboliziraju osjećaje. Poput golemih voda oceana i vaša je duša velika, kreativnost neograničena. Pokreće vas duboka potreba da spoznate istinu, slobodu i povezanost sa svime što postoji. U sebi imate neiscrpan izvor inspiracije i osjećaja. Uz nježnost i profinjeno ponašanje, ako treba, podići ćete oluje i tsunamije kako bi ostvarili svoje ciljeve. Prilagodljivi ste i znatiželjni, nepogrešivom ćete intuicijom naslutiti skrivene niti koje povezuju ljude i događaje i svemu daju dublji smisao. U svemu želite vidjeti dobro, a kad otkrijete patnju i bol, možete duboko suosjećati. Iz tog suosjećanja izvire vaša spremnost da pomognete. Podjednako volite ljude i životinje, razmijete sav živući svijet. Duhovno ste otvoreni i beskrajno tolerantni. Posebno ste senzibilni prema glazbi i ljepoti općenito. U vama se slute  dubine koje vas čine intrigantnom osobom, a često niste ni svjesni karizme, tajnovite privlačne energije kojom zračite.

Beskrajno ste romantični. Ljubav je za vas najvažnija stvar na svijetu. U ljubavi ste mudri i duboki, predani partneru i prilagodljivi.

Snalažljivi ste i brzo učite, a bez obzira koji posao radite, trebate slobodu da budete kreativni.

Volite osjećaj da svojim radom pomažete drugima, a novac vam je sporedna motivacija. Maštovito ćete pronaći najbolje rješenje, bilo da se bavite ekonomijom, kemijom ili medicinom. Tradicionalna „neptunovska“ zanimanja su i farmacija, glazba i umjetnost, a mogli biste se dobro osjećati kao veterinar, pjesnik, ljekarnik, proizvođač vina ili vlasnik kafića.

Nijanse slavnih

Pop zvijezda Rihanna (20.2.) zrači  karizmom i glazbenim darom Riba. Ambiciozna pjevačica ima Neptun u Jarcu, koji je kvadratom zarobio Mjesec i Veneru u Ovnu. Žestoke vatrene energije i strateški vođena karijera očvrsnule su njen senzibilitet. Kreativnost i snalažljivost u poslu su vrhunski iskoristili kompjutorski čarobnjak Steve Jobs (24.2.) i vozač Formule 1 Niki Lauda (22.2.). Krešimir Mišak (26.2.) neumorni je istraživač neobjašnjivog, a glumački dar proslavio je mlade snage Hollywooda: Dakotu Fanning (23.2.), Kate Mara (27.2.), Ellen Page (21.2.).

Anđeo zaštitinik – rođeni od 2.3. do 11.3.

Dok Neptun traži istinu i univerzalnu ljubav, Mjesec će znati kako tu ljubav pokazati i pronaći u svakodnevici. Mjesec će, kao vladar drugog dekanata, uvećati vašu brižnost prema drugima, vaš osjećaj da je život svet, da je dragocjen dar i radost. Uz njegove snažne energije svojoj ćete osjećajnosti znati dodati svakodnevnu mudrost i praktičnost. Vaša urođena blagost dobit će dodatnu toplinu. Sve što radite, radite iz srca, svjesni toga kako pomoći, kome pomoći, a kad odstupiti. Moglo bi se reći da ste toliko aktivni i prisutni u svom životnom okruženju da ste mnogima pravi anđeo zaštitnik.

Vaša duša snažno reagira na ljepotu, maštoviti ste i umjetnički nadareni. Uz Mjesečev utjecaj dom i obitelj dobivaju posebnu važnost. Ipak, znak u kojem se nalazi vaš Mjesec reći će vam najviše o tome kakvu vrstu obiteljske sigurnosti i sreće priželjkujete. Osjetljivi ste na impulse koje stalno upijate izvana, no za razliku od pripadnika prvog dekanata, Mjesec će vam pomoći da se bolje ogradite i zaštitite. Vaša osjetljiva točka je promjenjivost raspoloženja.

Kao ljubavnik ste vrlo slatki, nježni, odani. Imate urođenu sposobnost da smislite maštovite načine kako ugoditi partneru i pokazati ljubav. Vi pripadate onim osobama koje radije daju svoju energiju, vrijeme, osjećaje, znanje, a pomalo ste sramežljivi u primanju.

Pomoć drugima glavni je motiv vašeg odabira posla. Uz umjetnička zanimanja, odličan ste učitelj, odgajatelj, liječnik ili medicinska sestra, terapeut i savjetnik u poslovnim kao i terapeutskim djelatnostima.

Nijanse slavnih

Daniel Craig (2.3.) bez problema je zaveo svjetsku publiku ulogom Jamesa Bonda. Neptun u Škorpionu te Mjesec i Mars u Ovnu neodoljiv su spoj vanjske snage i senzibilnosti koja se sluti ispod površine. Velike ljepotice filmskog platna sjaje čarobnom Neptunovom zavodljivošću: Sharon Stone (10.3.), Juliette Binoche (9.3.), Eva Mendes (5.3.). Na hrvatskoj sceni odlično surađuju glumci i prijatelji Tarik Filipović (11.3.) i Rene Bitorajac (2.3.), a svojom ljepotom plijeni Helena Minić Matanić (8.3.).

Intrigantni i strastveni– rođeni od 12.3. do 20.3.

Kad se Neptunovim osjećajnim energijama pridruži moćni Pluton, vaša osobnost dobiva posebnu vrstu karizme koja djeluje gotovo hipnotički. Vaša intuicija ponekad je nevjerojatno precizna. Ne mogu vam promaknuti skrivene stvari, nevidljiva strujanja među ljudima. Lako uočavate sve što je pogrešno ili pokvareno. Vaša potraga za istinom i ljepotom dobiva intenzitet i dubinu, a često se odvija na polju duhovnosti. To vas čini pronicljivim i pamentnim u poslu, a Pluton vam daje posebnu usmjernost cilju i strast. Kod vas nema površnosti ni neodređenosti, no dovoljno ste prilagodljivi da znate kad treba pojačati pritisak, a kad pustiti. Uspješno balansirate u poslovnim i privatnim situacijama i uvijek uspijete provesti svoju volju. Znate zaštititi svoje osjetljivo srce, ali ćete ga spremno darovati idejama i ljudima u koje vjerujete.

Spremni ste se redovito mijenjati, od vanjskog izgleda do stavova i navika.  „Iznova izmisliti samog sebe“ izreka je stvorena prema vašoj gotovo „kameleonskoj“ sposobnosti prilagodbe, stoga, između ostaloga, možete biti odličan glumac.

Zračite posebnim seksualnim magnetizmom pa vam nije teško privući ljubav i zanimljive partnere. Cijenite produhovljenost i inteligenciju partnera, s kojim želite podijeliti sva iskustva. Vrlo ste strastveni u ljubavi, odani i požrtvovni. Vi ste poput viteza na bijelom konju ili hrabre princeze koji će spasiti voljenu osobu i štititi je od svakog zla.

Odgovaraju vam zanimanja poput glumca, psihologa, kirurga, no svaki posao u kojem pomažete drugima donijet će vam zadovoljstvo.

Nijanse slavnih

Znameniti znanstvenik Albert Einstein (14.3.) svojim je otkrićima preobrazio znanost, upravo kako i priliči istraživačkom i preobražajnom Plutonu te Neptunu koji radi s nevidljivim i teško objašnjivim energijama. Istog dana, 14.3., rođeni su glumac Michael Caine i komičar Billy Crystal. Adam Levine (18.3.) svestran je pjevač grupe Maroon 5. Neptun u Strijelcu na vrhu je neba, a u kvadratu sa Suncem osigurao je Adamu popularnost i blistav uspjeh. Tenisač  Ivan Ljubičić, pjevač Petar Grašo i akcijski glumac Bruce Willis dijele rođendan 19.3.

Napisala Senka Ljubić