Tri nijanse Raka

Kako bi produbili razumijevanje simbolike znaka, drevni su astrolozi podijelili svaki znak na tri dijela od deset stupnjeva. Zovu se dekanati. Osjećajni i promjenjivi Mjesec snažnih zaštitničkih poriva vladar je Raka i prvog dekanata. Pluton će obojiti drugi dekanat dubinom osjećaja, a Neptun će u trećemu potražiti njihovu ljepotu i izraziti ih kroz umjetnost. 

Osjećajna toplina i mašta – rođeni od 21.6. do 2.7.

Mjesec je moćan vladar koji simbolizira duboke vode vašeg bića. To su vode osjećaja koje se stalno mreškaju, mijenjaju i u svojim dubinama kriju velika blaga. Pokreću vas osjećaji, ponekad brižno, uvijek zaštitnički prema sebi i onima koje volite, a ponekad silovito i nekontrolirano. Vaš je unutrašnji život vrlo bogat, ali stalne plime i oseke mogu vas dovesti do čestih promjena raspoloženja. Suzdržanost i sramežljivost izraz su opreza i vaš su oklop kojim skrivate senzibilnu dušu. Naglašena osjećajna energija traži svoj izričaj pa ste vrlo maštoviti. Znak u kojem se nalazi vaš Mjesec dodat će značajnu nijansu vašoj osobnosti.

Ljubav je za vas smisao života. Svoju brižnost pokazujete na praktičan način, imate naglašene majčinske i zaštitničke instinkte. Važna vam je povezanost s tradicijom, cijenite prošlost, čuvate uspomene. Dom i stabilni obiteljski odnosi daju vam osjećaj sigurnosti. Spremno se vežete za druge i „puštate korijenje“. Spremni ste drugima pružiti toplo utočište. Premda ste vrlo pažljivi i sposobni za veliku nježnost, istovremeno ste spremni podići bure i oluje kako bi se zaštitili. Možete postati previše ovisni o partneru, previše zaštitnički nastrojeni prema djeci ili projektima na kojima radite.

Predanost poslu te odlično pamćenje temelj su materijalnog uspjeha. Odlično se snalazite u poslovima povezanim sa skrbi za druge. To je zdravstvena ili socijalna skrb te rad s djecom. Zanimljivi su vam i poslovi povezani s hranom i pićem. Jednako ćete se dobro snaći u ekonomiji i osiguranju.

Nijanse slavnih

Meryl Streep (22.6.) možda je najbolja filmska glumica današnjice. Njen talent potvrđen je bezbrojnim nagradama. Mjesec u Biku u kvadratu s Plutonom ekstremno je osjećajan i ranjiv. Stabilnost Bika učvršćuje Merylinu sposobnost da svoj talent pokaže na praktičan način i stvori uspješnu karijeru. Diana Spencer (1.7.), bivša princeza od Walesa svojom je senzibilnošću i brižnošću pokazala golemu toplinu Raka. Tu su i glumice Liv Tyler (1.7.), Ksenija Pajić (30.6.), bivša premijerka Jadranka Kosor (1.7.) i nogometaš Lionel Messi (24.6.)

Strastveni i duboki – rođeni od 3.7. do 12.7.

Pluton, vladar drugog dekanata, pojačat će intenzitet vaših osjećaja, dodati strasti i odlučnost svemu što radite. Tajnoviti ste i zatvoreni, spremni na obranu. Osjećate da će vam kontrola nad vlastitim unutrašnjim svijetom, kao i nad vanjskim okolnostima donijeti željeni osjećaj sigurnosti. Za razliku od Rakova prvog i trećeg dekanata, nećete dopustiti da vaši osjećaji nadvladaju razum. Ponekad vas mogu zbuniti vlastita unutrašnja previranja između osjećaja i razuma. Osjećaje nije lako kontrolirati pa vas jako zanima psihologija koja će vam u tome pomoći. Hrabro istražujete unutrašnji svijet, otkrivate motivaciju i tajne ljudskih duša.

U ljubavnim i osobnim vezama snažnih ste želja, strastveni i odani, a od partnera zauzvrat očekujete ljubav, odanost i poštovanje. Manje se oslanjate na druge ljude od pripadnika ostalih dekanata, no s jednakim žarom tražite srodnu dušu, sigurnost i dodir.

Vaš će se intenzitet u poslu odraziti kroz upornost, sposobnost da zaronite vrlo duboko u područje kojim se bavite i postignete kontrolu i utjecaj. Ne bojite se izazova, a Pluton će vas nadahnuti da se hrabro suočavate sa svakom životnom promjenom i kroz preobrazbu postanete još kreativniji i samosvjesniji. Zbog vaših oštroumnih i dubokih uvida, vaše kreativno stvaranje može biti vrlo uspješno i jako utjecajno.

Privlače vas područja poput psihologije ili povijesti. Izvrsni ste u umjetnosti, bilo da se bavite pisanjem, pjevanjem, glumom. No tu je i bankarstvo, jer u stvarnom svijetu novac za vas znači sigurnost.

Nijanse slavnih

Višestruki dobitnik Porina, pjevač Marko Tolja (3.7.) je Rak, a njegov je Mjesec u praktičnoj Djevici. To je sklonost analizi osjećaja, koje um može uspješno kontrolirati. Golemi utjecaj Plutonova dekanata na stvaralaštvo Rakova vidljiv je u životima genijalnog izumitelja Nikole Tesle (10.7.), duhovnog vođe Dalaj Lame (6.7.) i slikarice jedinstvena izraza Fride Kahlo (6.7.). Uz Plutonov intenzitet uspješnu su karijeru izgradili glumci Tom Hanks (9.7.), Tom Cruise (3.7.), i Sofia Vergara (10.7.) te modni dizajner Giorgio Armani (11.7.). Poznati domaći Rakovi su Nina Badrić (4.7.) i Igor Mešin (8.7.)

Umjetnik življenja – rođeni od 13.7. do 22.7.

Veličanstveni bog podvodnog svijeta Neptun vlada trećim dekanatom. Mnogo toga što se vidi na površini zamamni je privid ispod kojeg se slute tajanstvene dubine. Vaša osobnost ima dašak čarolije, maštovitu zaigranost i promjenjivost koja iznenađuje. Lako osvajate srca, a svojim neobičnim uvidima i maštom nadahnjujete druge.

Rakovi prvog dekanata usmjereni su na stvarnost, no vi ste vizionar. Vaša brižnost nije u tolikoj mjeri usmjerena na pojedince, već želite brinuti o cijelom čovječanstvu. Vi brinete i skrbite za ideale, velike ideje koje pokreću vaše osjećaje. Kad se spoje nesebičnost, brižnost, ljubav, intuicija i sposobnost da osjetite kolektivnu dušu svijeta, vi postajete umjetnik samog življenja. Požrtvovni ste, ali samo kad duboko vjerujete u ideju koja je od opće koristi.

U ljubavi ste spremni učiniti sve za partnera. Važan vam je duboki osjećaj povezanosti i njegujete ideal vječne ljubavi. Ponekad su vaša ljubavna očekivanja nerealna pa vas može raniti grubost stvarnog života. Partnera osjećate intuitivno, nisu vam potrebne riječi, ali ste vrlo osjetljivi na partnerove reakcije prema vama. Maštovit ste i nadahnjujuć ljubavnik, spreman na potpuno prepuštanje. Ponekad se možete činiti odsutnim, odlutati u svoje unutrašnje svjetove, zanemariti stvarnost.

Neptun će vam dati poseban senzibilitet prema ljepoti i profinjenim životnim iskustvima. Za vas su idealni poslovi povezani s glazbom i filmom, lako ćete ostvariti karijeru u umjetnosti. Neptun vas može usmjeriti i na poslove povezane s morem.

Nijanse slavnih

Eterična Diane Kruger (15.7.) svoju ljepotu i uspjeh može zahvaliti Neptunu. Rođena je u Neptunovom dekanatu Raka. Njen je Mjesec u Neptunovu znaku Riba, još k tome u kvadratu sa samim Neptunom! Senzibilna, intuitivna i višestruko umjetnički nadarena, Diane se nakon baleta i manekenstva proslavila ulogom u filmu Troja – glumeći Helenu, najljepšu ženu svijeta. Pratili smo je u filmovima Nacionalno blago, Prokleti gadovi i u seriji Most. Profinjena Diane ima ono tajnovito neptunovsko svojstvo koje zovemo karizmom.

Neptunov je karizmatični utjecaj vinuo do slave i Benedicta Cumberbatcha (19.7.). Njegov je Mjesec u Ovnu te ga silnom energijom vodi prema cilju – postati najbolji u onom što radi! Uz to, magnetičnog Benedicta Pluton na ascendentu izdvojio je iz prosječnosti. Angela Merkel (17.7.) s Mjesecom u Vodenjaku prava je vizionarka i velika mama Europske Unije. Tu su i lijepe Zrinka Cvitešić (17.7.), Danijela Martinović (15.7.), Selena Gomez (22.7.), Gisele Bundchen (20.7.).

 

Napisala Senka Ljubić