Tri nijanse Jarca

Kako bi produbili razumijevanje simbolike znaka, drevni su astrolozi podijelili svaki znak na tri dijela od deset stupnjeva. Zovu se dekanati. Saturn je vladar prvog dekanata, kao i čitavog znaka Jarca. U drugom dekanatu vladarstvo će kavalirski podijeliti s elegantnom Venerom, a u trećem dekanatu udružit će svoje energije s bezbrižnim Merkurom.

Samokontrola i ambicija – rođeni od 23.12. do 1.1.

Dar kojeg ste dobili od veličanstvenog Saturna je strpljivost, odlučnost i spremnost na težak rad. To ipak ne znači da je vaš životni put obilježen teškim radom, ali je vaša ambicija da napravite sve što je potrebno kako biste uspjeli izuzetno jaka. Važno je poštovanje koje ćete steći svojim kvalitetama, a uspjeh i materijalna sigurnost učvršćuju vaš unutrašnji osjećaj stabilnosti i zadovoljstva. Saturn naglašava vašu sposobnost samokontrole. Poštujete disciplinu i skromnost smatrate vrlinom. Ponekad ste previše odgovorni, prihvaćate previše obaveza i radije sami sve obavljate jer nemate dovoljno povjerenja u druge. Osjećate se bolje kad znate da kontrolirate situaciju. Ono što vidite pred sobom je stvarnost koju prihvaćate upravo takvom kakva jest. I znate iz nje uzeti ono najbolje za sebe.

Jednako tako ćete napraviti i u ljubavi. Mudro procijeniti situaciju prije nego se prepustite osjećajima. Izuzetno ste odani i ne zanosite se neostvarivim snovima. Pogrešno je misliti da ste zbog Saturna suzdržani u ljubavi. Vi ste samo oprezni, no kad se prepustite ljubavi vaši su osjećaji snažni i stabilni. Izuzetno ste odan partner koji će svoju ljubav dokazivati djelima, a ne riječima.

U poslu ste krajnje odgovorni i ozbiljni. Lako ćete se nametnuti kao šef. Strogi ste, ali pravedni, pogreške ne opraštate lako. Strpljivi i radišni u svladavanju svakodnevnih obaveza, izuzetno ste uspješni u administrativnim poslovima, bankarstvu, poslovima koji su povezani s nekretninama, zemljom i građevinarstvom.

Nijanse slavnih

Astrološki Jarac, glumac Mislav Čavajda (28.12.) ima Saturn u znaku Vage. Gracioznost i šarm daju završni sjaj unutrašnoj snazi kojom Mislav gradi uspješnu umjetničku karijeru. Helena Rubenstein (25.12.) i Elizabeth Arden (31.12.) izgradile su svoja golema poslovna carstva na preparatima za njegu kože – upravo onim dijelom tijela kojim vlada Saturn. Snaga karaktera i ambicija donijele su bezvremenu slavu glumicama Avi Gardner (27.12.) i Marlene Dietrich (27.12.), a u ovom je dekanatu rođen i veliki duhovni vođa Sai Baba (23.12.).

Elegancija i odmjerenost – rođeni od 2.1. do 10.1.

Venera kao vladarica drugog dekanata vašoj će ambiciji dodati kreativnost i put prema uspjehu začiniti šarmom. Važnost društvenog uspjeha postaje imperativ. Bogata mreža društvenih kontakata najvažnije je sredstvo rada. Imate izuzetno profinjen osjećaj za lijepe i vrijedne stvari pa ćete se okružiti materijalnom ljepotom. Vaš dom ili ured mora diskretno odražavati društveni status i sigurnost te, iznad svega, kvalitetu i suptilnu ljepotu. Rado ćete ulagati u umjetničke predmete. Venera će ublažiti strogost, a vašu odgovornu narav učiniti opuštenijom. Skromnost koju pokušava nametnuti Saturn posve će raspršiti Venerina spremnost da ugodi svojim prohtjevima. U vašem se stavu prema životu zrcali elegancija, odmjerenost i samopouzdanje.

Venera će uvećati vaše želje pa u ljubavi očekujete puno. Privlače vas partneri koji zrače ljepotom i snagom, partneri koji su kreativni. Želite da partner podupire vaše ambicije i da s vama sudjeluje u aktivnom društvenom životu. U vezi ste čvrsta stijena, strpljiv, pažljiv i ozbiljan ljubavnik. Venera će istaknuti vašu senzualnost uz dašak nedodirljivosti koja je vrlo izazovna.

Radije birate kreativne poslove, a sve što radite radite profinjeno, precizno i odgovorno. Izvrsni ste u organizaciji ljudi i suradnika koje ćete spretno uključiti u svoje planove. Imate više povjerenja u ljude, ali volite zadržati kontrolu. Osjećaj za ljepotu i potreba da čuvate prave vrijednosti mogu vas usmjeriti prema poslovima u muzejima, antikvarijatima, restauraciji starina.

Nijanse slavnih

Bradley Cooper (5.1.) ima Sunce u Jarcu pod snažnim aspektima Saturna u Raku i Plutona u Vagi. Unutrašnji nemir, nesigurnosti, ali i golema snaga potiču ga na dokazivanje u svijetu umjetnosti. Bradley je svoju ozbiljnu narav zamaskirao optimizmom ascendenta u Strijelcu na kojem se smjestio karizmatični Neptun, planet glumaca, sanjara i kreativaca. U ovom je dekanatu rođena „bijela kraljica“ skijaških staza Janica Kostelić (5.1.) te J.R.R. Tolkien (3.1.), autor Gospodara prstenova, veličanstvene sage o borbi dobra i zla.

Oštroumnost i vedrina – rođeni od 11.1. do 20.1.

Kad se ozbiljnim i praktičnim energijama Saturna pridruži pametan, brz i nestašan Merkur, pripadnici trećeg dekanata Jarca obogatit će svoju odgovornu narav spremnošću na prilagodbe. Istančan smisao za stvarnost dobit će dodatnu nijansu osjećaja za detalje i preciznost. Na putu uspjeha oslanjate se na svoju izrazitu inteligenciju i praktičan um. Ne gubite vrijeme na apstrakcije, već se disciplinirano usmjeravate na stvarne projekte. U stanju ste vidjeti i iskoristiti svaku mogućnost koja vam stoji na raspolaganju i ne gubite vrijeme na ideje i ciljeve koji nisu izvedivi. Merkur vam pomaže da lakše svladate svoju urođenu sramežljivost i suzdržanost, oslobađa se vaša komunikativnost. Lakše se opuštate i prepuštate zaigranosti, vedrijoj strani života koja će zabrinutost potisnuti u drugi plan. Znate točno što želite i vrlo ste sigurni u sebe.

U ljubavi tražite prijateljstvo, važna vam je duboka razmjena misli i stavova, a vesela narav učinit će vas zanimljivim ljubavnikom koji je osjetljiv na partnerove potrebe i spreman je slušati.

U poslu ste izvanredan planer i strateg. Vaš dosjetljiv i precizan um munjevitom brzinom pronalazi put prema pravim rješenjima svake situacije. Odlično se snalazite s činjenicama i brojevima. Volite pokretljivost, trebate više izazova, pa ćete rado birati tehnička zanimanja koja traže inventivnost i preciznost. Dobro ćete se osjećati i u podučavanju, a kao odvjetnik ili sudac možete istovremeno, uz komunikacijsku spretnost i izvanredne prosudbene sposobnosti, steći i željenu društvenu moć.

Nijanse slavnih

Haruki Murakami (12.1.), velika književna zvijezda, predodređen je za pisanje. Ne samo što je rođen u Merkurovom dekanatu Jarca, već je njegov Saturn u Djevici, a Mjesec u Blizancima, znakovima kojima vlada Merkur! Književnim je talentom izgradio izvanredno uspješnu međunarodnu karijeru. Merkurovom vedrinom zrače glumica Jadranka Đokić (14.1.) i pjevač Hladnog piva Mile Kekin (11.1.), a tu su i super ambiciozne i snalažljive: manekenka Kate Moss (16.1.) i bivša američka prva dama Michelle Obama (17.1.)

 

Napisala Senka Ljubić