Tri nijanse Djevice

Kako bi produbili razumijevanje simbolike znaka, drevni su astrolozi podijelili svaki znak na tri dijela od deset stupnjeva. Zovu se dekanati. Spretan i metodičan Merkur vladar je znaka Djevice i prvog dekanata. Suzdržanost i ambicija Saturna do uspjeha će dovesti pripadnike drugog dekanata. Trećim vlada Venera, koja će u svakodnevicu unijeti toplinu i ljepotu.

Izbirljivi i inteligentni – rođeni od 23.8. do 2.9.

Djevica je zemljani znak koji svojim naglašenim intelektualnim energijama pažljivo upravlja svojim aktivnostima. Promjenjiva kvaliteta pomaže vam da se brzo i vješto prilagođavate stvarnosti. U njoj ćete nepogrešivo izabrati ono najbolje za sebe i urediti to do savršenstva. Merkur će vam dati izvanredno pamćenje, sposobnost da brzo učite. Promišljeni ste i spretni, lako ćete pronaći najinteligentnija rješenja kako s minimalnim naporom postići najveće učinke. Merkurov unutrašnji nemir uglavnom se odražava u vašoj nervozi. Ipak, kad ostvarujete svoje ciljeve, imate dovoljno strpljivosti za bavljenje detaljima i marljivo odrađujete svoj dio posla. Sami sebi postavljate visoke standarde i težite savršenstvu. Od drugih ne očekujete ništa manje, a kad ne ispune vaša očekivanja, nećete oklijevati s kritikom. Vaša je kritika ubojita jer ste oštri i brzi na jeziku, no ne manjka vam duhovitosti.

U izražavanju osjećaja nema pretjerivanja. Sigurniji ste kad osjećaje možete obuzdati i pažljivo izražavati. Vrlo ste profinjeni i u odnosima vam je stalo do forme. Volite razgovarati s partnerom, osjećate se bolje kad pričate o ljubavi, nego kad se prepustite kaosu osjećaja.

Vaša sklonost detaljima, logičan način razmišljanja i marljivost pomoći će vam da se snađete u različitim vrstama poslova, od administracije, rada s brojevima, analizama, ali i poslovima poput književnog ili filmskog kritičara. Često birate profesije u uslužnim djelatnostima, osobito pružanju intelektualnih usluga, poput učitelja, prevoditelja, računovođe.

Nijanse slavnih

Veliki zemljani trigon s lakoćom je do uspješne glumačke karijere doveo Blake Lively (25.8.). Sunce, Venera i Mars u bliskoj konjunkciji u Djevici u trigonu su sa srećonošom Jupiterom u Biku i karizmatičnim Neptunom u Jarcu. Konjunkcija Venere i Marsa uvijek naglašava umjetnički talent i seksipil, no u Djevici s dašakom čednosti i čistoće. Blake, koja se proslavila serijom Tračerica, ima i Mjesec u Djevici u kvadratu sa Saturnom, što joj daje zrelost, odmjerenost i emotivnu suzdržanost.

Poznati pisac Paulo Coelho (24.8.) ima Mjesec u Strijelcu, pa ideje i misaoni procesi dobivaju uzlet romantike i uzbuđenja. Čitatalje ohrabruje na istraživanje vlastitog puta duhovnosti te otkrivanja i ostvarenja prave životne svrhe. I pri tome odlično zarađuje! Profinjena ljepota i suzdržanost Djevica vrlo je zavodljiva, što dokazuju Cameron Diaz (30.8.), Salma Hayek (2.9.) i Claudia Schiffer (25.8.). Tu je i glumac Aaron Paul (27.8.) koji se proslavio u kultnoj seriji Breaking Bad.

Radišni i ambiciozni – rođeni od 3.9. do 13.9.

Stvoriti red, napredovati, biti maksimalno učinkovit – to za vas znači stvoriti sigurnost. Volite navike i rutinu. Materijalna sigurnost izraženiji je pokretač vašeg ponašanja, nego kod prvog i trećeg dekanata, a društveni uspjeh potvrda je vaših vrijednosti. Saturn, vladar drugog dekanata, dodat će snažnu volju, samodisciplinu i golemu ambiciju. Djevica drugog dekanata od marljivog radnika postaje odličan rukovoditelj koji svojim primjerom motivira druge i ne odustaje dok ne dostigne cilj. U stanju ste staviti pod kontrolu i spasiti čak i najkaotičniju situaciju. Želite poboljšati sve i svakoga, počevši od sebe. Ne prihvaćate ništa manje od uspjeha i savršenstva. U tome vam pomaže stroga disciplina, odgovornost, pa i još izraženija kritičnost. Ipak, prilagodljivi ste i razumni, spremni na kompromise.

Zdrav život za vas je imperativ jer ste svjesni toga da je tijelo vaša najvažnija imovina. Za vas su od najveće važnosti čistoća i red te sve što će očuvati zdravlje.

U pitanjima osjećaja nastojite zadržati kontrolu, pomalo ste sramežljivi, a Saturn će postrožiti samokontrolu pa ostavljate dojam tajnovitosti. Potrebno je puno vremena da biste si dopustili prepuštanje ljubavi. Kad se to dogodi, vrlo ste senzitivan i snalažljiv ljubavnik. Stabilni ste i odani te pripadate onom tipu ljudi koji nikada ne opraštaju nevjeru.

Ambicija će vas odvesti poslovima u medicini, kemiji, tehničkim poslovima koji zahtijevaju preciznost, a odlično ćete se snaći kao porezni inspektor, odvjetnik, arhivar, arhitekt.

Nijanse slavnih

Rad i disciplina do vrhunskih su uspjeha dovele naše istaknute sportaše: Luku Modrića (9.9.), Mirka Filipovića (10.9.), Slavena Bilića (11.9.) i Gorana Ivaniševića (13.9.). Goran Višnjić i Hugh Grant dijele rođendan 9.9. Glazbena diva Beyonce (4.9.) uz strastvenog i kontroli sklonog Mjeseca u Škorpionu pažljivo skriva svoju privatnost, dok ambiciozno i promišljeno razvija karijeru. Ništa nije prepušteno slučaju. Djevice koje su nas osvojile svojom duhovitošću i izvrsnim glumačkim vještinama su Colin Firth (10.9.), Martin Freeman (8.9.) i Filip Šovagović (13.9.).

Inteligencija i šarm – rođeni od 14.9. do 22.9.

Kad se udruže Venera i Merkur, vladari trećeg dekanata, vaš brz i analitičan um dobiva vještinu uglađenog društvenog ponašanja i umjetnički senzibilitet. Pojačava se vaše zanimanje za druge ljude. Važno vam je što drugi misle o vama pa ćete ih osvajati šarmom i inteligencijom. Brižni ste i velikodušni prema drugima, spremni pomoći u organizaciji, radu, pronalaženju praktičnih rješenja. Niste toliko skloni kritiziranju drugih, koliko traženju kompromisa. Ipak, danak tom senzibilitetu prema drugima je pojačana osjetljivost pa vas je lako povrijediti.

Merkurova spretnost s riječima i Venerina harmoničnost i kreativnost često vas nadahnjuju za pisanje ili glazbu. Imate spretne ruke i profinjeni smisao za ljepotu opipljivog svijeta.

Vaša je narav toplija i lakše izražavate osjećaje. U intimnim vezama lako se prilagođavate partneru, štoviše, intuitivno osjećate kako mu možete ugoditi. Senzualni ste i puni razumijevanja. Idealan ste partner za cijeli život svima koji sigurnost pronalaze u stabilnom i zdravom životu. Brak vam je izuzetno važan. Možete biti pomalo ovisni o partneru.

Imate izražen smisao za vrijednosti pa se lako snalazite u poslovnom svijetu. Čini se da s lakoćom zarađujete jer razumijete pravu vrijednost novca. Ipak, najradije birate poslove u kojima možete izraziti svoj umjetnički senzibilitet. Odličan ste dizajner interijera, arhitekt, stilist. Volite prirodu i životinje pa ćete tu ljubav lako pretvoriti u posao. Spretni ste kao trgovac nekretninama i umjetninama.

Nijanse slavnih

Šarmantna Indira Levak (15.9.) dominira glazbenom scenom uz pomoć prodornog Mjeseca u Ovnu i strastvene Venere u Škorpionu. Istoga dana rođeni su redatelj Oliver Stone i glumac Tommy Lee Jones. Toni Kukoč (18.9.) dijeli rođendan sa slavnom Gretom Garbo. Slavna spisateljica Agatha Christie (15.9.) svom je detektivu Herculeu Poirotu dala sve osobine Djevice. Spisateljskim darom proslavio se i pisac horor napetica Stephen King (21.9.). Tu je i jedinstvena i neprežaljena Amy Winehouse (14.9.).

 

Napisala Senka Ljubić