Smijeh naš svagdašnji

Humor je svepristuni dio svakodnevice. Njegovi su glavni sastojci dosjetljivost, veselje i smijeh. Humor nam pomaže da ublažimo pritiske društvenih pravila, stresa i intenzivnih emocija. Netko ima više smisla za humor, a netko manje, no svatko od nas pristupa mu na specifičan način. Provjerite kako se snalazite u šaljivoj interpretaciji života i što ona za vas znači!

Promislite na trenutak, smatrate li sebe osobom koja ima smisla za humor? Znači li to za vas sposobnost da se često smijete svakodnevnim situacijama, volite pričati viceve ili rado gledate komedije? Možete li se odmaknuti od formalnosti i pogledati život s manje ozbiljne strane, a da se pri tome ne osjećate neugodno? Čini se da je upravo to jedna od važnih značajki humora: sposobnost da propitkujemo društvena pravila i društvene pojave na način koji će olabaviti njihovu strogost i njihov pritisak. Otac psihoanalize, Sigmund Freud, smatrao je da je humor način nadmudrivanja svog unutrašnjeg „cenzora“ – onaj strogi unutrašnji glas koji nas blokira u izražavanju mnogih prirodnih impulsa. Ti cenzurirani impulsi najčešće se odnose na teme koje su društveno neprihvatljive ili su vrlo osjetljive, poput seksualnosti, agresivnih impulsa, različitih tjelesnih funkcija koje se ne smatraju uvijek pristojnima ili „političke nekorektnosti“. Freud je smatrao da nam humor dopušta da uživamo u svim tim zabranjenim mislima i temama koje su dio naše ljudskosti. Upravo je zato humor izuzetno zdrav, on je neophodan ispušni ventil kojim se rješavamo vlastitih unutrašnjih dvojbi, pritisaka i cenzure. Istovremeno, možemo propitkivati smisao pravila koja nas sputavaju pa služi kao posebna vrsta društvenog korektiva.

Humor može biti obrambeni mehanizam. Kroz šalu i zauzimanje neozbiljnog, veselog, čak i podrugljivog stava prema nekoj društvenoj situaciji lakše se izlazi na kraj s vanjskim stresom ili unutrašnjim emotivnim pritiskom. Ako naglasimo ironične ili apsurdne aspekte situacije te ih dramatiziramo i uvećamo – jer pretjerivanje je značajna odrednica humora – zaštitit ćemo se od vanjskih ili unutrašnjih opasnosti. Slavni filmaš i komičar Charles Chaplin napisao je: „Pretpostavljam da je smijeh obrambeni stav: moramo se smijati u lice vlastitoj nemoći pred silama prirode – inače ćemo poludjeti.“ U svojoj je autobiografiji napisao i još jednu, vrlo duboku misao: “Da bi se istinski nasmijali, morate biti u stanju uzeti svoju bol i igrati se njome.“ Važna odrednica humora je mogućnost da umanjimo intenzitet unutrašnjeg emotivnog naboja, svoje boli i patnje, jer on nam pomaže da prilagodimo značenje doživljaja koji nas je ranio, tako što on postaje manje zastrašujuć.

S psihološke strane gledano, humor istovremeno aktivira naše kognitivne, emotivne i fizičke reakcije. Intelekt opaža, analizira, pravi često neočekivane, kreativne poveznice i reagira na situaciju dosjetkom. Emocije reagiraju veseljem, a olakšanje koje osjetimo izazvat će fizičku reakciju – smijeh. Ako uz pomoć humora pogledamo situaciju iz druge perspektive, možemo stresne emocije zamijeniti ugodnijim osjećajima. Humor nam tako omogućava da doživimo trenutak veselja čak i onda kad smo suočeni s neprilikom.

Uz pomoć humora možemo poboljšati komunikaciju i time si olakšati stvaranje društvenih ili intimnih veza. Uz humor ćemo lakše riješiti svakodnevne probleme pa možemo biti uspješniji u poslu ili se bar kroz svakodnevicu kretati s manje stresa. Smijeh je jedan od najjednostavnijih lijekova za svakodnevni stres, a smisao za humor pomaže nam u dugoročnom održavanju zdravlja.

Zašto netko ima, a netko nema smisla za humor? Za izražen smisao za humor potreban je brzi um koji će stvarati kreativne poveznice i koji može iskoračiti izvan uhodanih obrazaca. Potreban je i optimizam, želja da vidimo nešto pozitivno, čak i u negativnoj situaciji. Potrebna je i prilagodljivost, spremnost da se prepustimo trenutku i pogledamo život s njegove smiješne strane.

Ne valja uopćavati, ali zbog svoje ekstrovertirane energije, pripadnici vatrenih i zračnih znakova smatraju se opuštenijima u korištenju humora. Oni su zabavljači koji s lakoćom koriste humor kako bi se povezali s drugima, istaknuli svoju osobnost. Pripadnike zemljanih znakova, pak, ponekad prati glas da su previše ozbiljni i kako nemaju smisla za humor, no to nije točno jer oni su vrlo perceptivni. Njihove su šale precizno usmjerene, a prividna hladnokrvnost pojačava učinak njihova humora. Pripadnici vodenih znakova maštovito će koristiti humor kako bi radili sa svojim unutrašnjim raspoloženjima. Ponekad će natalni horoskop pokazati blokade nastale velikim unutrašnjim napetostima pa su formalno ponašanje i samokontrola važna samozaštita i mogu umanjiti smisao za humor, bez obzira na znak u kojem se Sunce nalazi. Mali vodič za ophođenje s humorom može vas ohrabriti da ga lakše izrazite i pomoći vam da bolje razumijete zašto se drugi šale upravo onako kako se šale, da ne bi bilo zabune!

Dosjetljivi pametnjakovići – Blizanci, Vaga, Vodenjak

Za pripadnika zračnih znakova, društvena interakcija je izuzetno važna. Oni moraju naći svoje mjesto u društvu, steći osjećaj pripadnosti, znati da ih poštuju. Da bi to postigli, obilno se koriste svojim komunikacijskim vještinama i znatiželjom. Zanimaju ih ljudi, žele se s njima povezati, biti prihvaćeni, a osvajaju ih svojim šarmom i idejama. Humor koriste i da bi se svidjeli drugima te dali oduška svom izrazito aktivnom umu. Vrlo su brzi u dosjetkama, vješti u zabavljanju društva, brzo se prilagođavaju i reagiraju u svim vrstama društvenih situacija. Njihov talent za ophođenje prema ljudima dopušta im da se šale na račun drugih, ali svoj će humor tako vješto zapakirati da se nitko neće na njih ljutiti. Humor im je pomalo apstraktan, često se bavi značajnim društvenim temama, pa njihove šale nisu uvijek svima razumljive. Osobama s manje smisla za humor mogu biti iritantni, a i njima su silno dosadni kruti ljudi bez smisla za humor.

Blizanci mogu baš svaku situaciju pretvoriti u šalu, vrlo su dosjetljivi i zaigrani u svojim šaljivim idejama. Lako im se dogodi da prekorače granicu, ali će vas smjesta šarmirati i sve ćete im oprostiti. Njihov humor je često apstraktan, katkada ironičan i uvijek vrlo inteligentan.

Vaga je talentirani zabavljač, voli pričati duge priče koje završavaju salvama smijeha. Nastoji biti neizravna jer ne želi nikoga povrijediti, izbjegava sarkazam. Njen humor je elegantan i služi joj kako bi druge šarmirala.

Vodenjak  je zabavan na vrlo prirodan način pa se ponekad i sam čudi kako uspijeva nasmijati druge, a da to nije ni namjeravao. Njegov humor je osobit, katkada čudan, ali uvijek vrlo zanimljiv. Rado će vas šokirati, ponekad uvrijediti, voli provocirati i uživati u reakcijama koje je izazvao.

Zločesta djeca – Ovan, Lav i Strijelac

Strastveni i živopisni pripadnici vatrenih znakova vole se igrati, a humor je za njih najzabavnija društvena igra odraslih. Često su djetinjasti u svojim šalama pa su im najsmješnije neslane šale, podvale i svakakve vragolije. Vrlo su ekspresivni, s talentom za pretjerivanje i dramatičnost te su izvanredni zabavljači koji izazivaju grohote smijeha. Humor je način da se istaknu, da zadive druge svojom osobnošću, da svakodnevno glume na pozornici života. Lako se dogodi da prekorače granicu dobrog ukusa jer su ponekad previše izravni, ali uglavnom bez zle namjere. Vole jednostavnu vrstu humora, bez velikih apstrakcija. Nekima se taj snažan, izravan, jednostavan humor može činiti hvalisavim i nezrelim, ali isijava životnu radost i toplinu.

Ovan će češće humor izražavati na fizički način, glumiti i demonstrirati ono što želi, nego što će ga izražavati riječima. Charles Chaplin je, primjerice, bio Ovan. Dovoljno je da se sjetimo njegovog slavnog lika skitnice! Ovan voli izazivati svojim humorom, šaliti se na račun drugih, važno mu je da bude smješniji od drugih, u čemu obično vrlo lako uspjeva.

Lav je talentirani zabavljač i improvizator, uživa u tome da zabavlja druge. Koristi se pretjerivanjem, vrlo je dramatičan i može biti arogantan. No zna se podjednako našaliti i na tuđi i na svoj račun. Poticajna publika dat će mu dodatan polet pa njegovoj šaljivoj zaigranosti nema kraja.

Strijelac je jedan od najtalentiranijih šaljivaca koji voli pričati priče. Njegov dublji uvid i oštri komentari nerijetko su sarkastični. Lako će ih zapakirati u šaljivo ruho pa, premda nije usmjeren na nikoga osobno, ipak može uvrijediti onoga tko se osjeća pogođen strelicom njegovog pametnog, izravnog i britkog humora.

Urnebesna autoironija – Bik, Djevica, Jarac

Pripadnici zemljanih znakova izvanredni su promatrači stvarnosti. Malo toga će promaknuti njihovom uvidu pa će i njihov humor biti vrlo precizna kritika svakodnevice. Njihov humor izvire iz fizičke stvarnosti pa su predmet njihovih šala često sve fizičke nesavršenosti svijeta i nas samih te neizbježne tjelesne funkcije koje su, htjeli mi to ili ne, dio naše ljudske prirode. Zbog toga se njihove šale nekoj senzibilnijoj dušici čine vulgarnima, ali mora se priznati da su vrlo zdrave jer nas podsjećaju na našu tjelesnu prirodu i na našu smrtnost. Nisu skloni apstraktnom i previše intelektualiziranom humoru, ali su pravi specijalisti za ironiju i crni humor. Možda se neće zateći u središtu pozornosti, njihove su šale možda rijetke, ali izuzetno ciljane, neočekivane i izvanredno duhovite.

Šarmantni Bik je zavodljiv i zabavan u svojim šalama, voli vam ih šaptati na uho. Pažljiv je promatrač i uvijek će pronaći način kako da šaljivo komentira stvarnost koja ga okružuje. Lako se šali na vlastiti račun, o tome što je napravio i gdje je zabrljao. Nenamjerno je zabavan.

Djevica je najveći majstor pretvaranja prigovora, zamjerki i kritika u šale. Njen stil je profinjen, šale su vješto ispričane, a sve proizlaze iz vlastitog odnosa prema svijetu i drugima. Na vlastiti račun šali se žalopojkama, što nam je izuzetno smiješno jer se u njima prepoznajemo, a pritom se ne osjećamo uvrijeđeno.

Jarac je odličan u blefiranju – smirenog lica čini se imun na šale. Njegovo ozbiljno lice i slijeganje ramenima su kontrast koji pojačava učinak njegovih urnebesnih šala, posebno kad se šali na vlastiti račun. Specijalnosti su mu ironija i crni humor.

Maštoviti katastrofičari – Rak, Škorpion, Ribe

Pripadnicima vodenih znakova humor je odličan način da izađu na kraj s vlastitim intenzivnim emotivnim životom. A u njihovom unutrašnjem svijetu stalne smjene emocija i raspoloženja podižu bure i oluje koje im često izgledaju kao katastrofe. Mašta će ih ublažiti i oblikovati njihov specifičan humor. Odlični su u ismijavanju životnih razočaranja, apsurda i nevjerojatnih situacija. Tako će lakše razumjeti i proživjeti vlastita razočaranja. Njihov humor nije samo maštovit, već je i suosjećajan. Vodeni znakovi paze da svojim humorom nikoga ne povrijede pa su se upravo zato spremni najviše šaliti na vlastiti račun. Rak i Riba će vas zabaviti pričama o vlastitim osobnim katastrofama, ali ne i Škorpion, koji svoju intimu ne želi podijeliti ni s kim, čak ni u obliku humora.

Rak je najveći šaljivac na vlastiti račun jer duboko u sebi vjeruje da će to šaljivo samosažaljenje kod drugih izazvati suosjećanje te mu pružiti utjehu i brižnost koja mu uvijek treba. Nikad nije sarkastičan i pomalo je naivan, nježan u svom jednostavnom smislu za humor. Voli raditi smiješne grimase i lako ćete ga nasmijati.

Škorpion je kralj sarkazma. Ozloglašen je po svom britkom humoru koji može duboko zasjeći i žestoko ugristi tamo gdje smo vrlo osjetljivi. Često ga koristi kao obranu, kad se sam osjeća napadnuto ili kad mu je neka situacija jako neugodna. Uglavnom uvijek ima nešto za komentirati, a pri tome može biti grub.

Ribe su izvanredni imitatori, svoj humor jednako vješto izražavaju tijelom i riječima. Vrlo su kreativne i brze u povezivanju činjenica i na jedinstven način od običnih stvari stvaraju smiješno tkanje života. Humorom razrađuju svoje unutrašnje dvojbe pa ponekad mogu svoju zbunjenost pretvoriti u šale koje nitko ne razumije.

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Smijeh naš svagdašnji