Samopouzdanje

Samopouzdanje je poželjna kvaliteta osobnosti. Izgrađuje se tijekom života od složenog skupa iskustava, stavova i osjećaja. Već prvi pogled na natalni horoskop otkriva koliko je snažno vaše samopouzdanje i kako ga izgrađivati i učvrstiti.

Riječ samopouzdanje vrlo jednostavno znači pouzdati se, osloniti se na sebe i svoje sposobnosti. To znači imati povjerenja da će nas naše znanje, hrabrost, osjećaji i snaga, naša snalažljivost, brzina, oštrina ili sposobnost uvida podržati i pomoći nam da pronađemo najbolji način rješavanja svake situacije s kojom nas suoči život. Odmah ste primijetili da postoji velika raznolikost osobina na koje se možemo osloniti i vjerovati da će nas podržati. Svatko od nas gradi svoje samopouzdanje na drugačijim temeljima. Svatko od nas prepoznaje u sebi drugačije osobine i vrijednosti koje daju oslonac. Već na prvi pogled natalni horoskop sugerira da se osobe naglašene zračne energije kojoj pripadaju Blizanci, Vaga i Vodenjak oslanjaju na inteligenciju, znanje, snalažljivost u društvenim situacijama, komunikativnost, dok se osobe naglašene zemljane energije, Jarac, Bik i Djevica, oslanjaju na svoje radne i organizacijske sposobnosti, na materijalne resurse koje imaju na raspolaganju. Osobe naglašene vatrene energije Ovna, Lava i Strijelca oslanjaju se na unutrašnji osjećaj snage, na vizije i entuzijazam koji ih vodi naprijed, a osobe naglašene vodene energije, Rak, Škorpion i Ribe, oslanjaju se na izraženu intuiciju, prepoznavanje nevidljivih i suptilnih energija koje su im najbolji putokaz za snalaženje u životu. Kombinirajući raznolikost temeljnih energija Sunca i Mjeseca osobnost dobiva snagu i dubinu. Proširuju se energije i potencijali koje razvijamo da bismo uspješno putovali kroz život.

Samopouzdanje nije urođena karakteristika osobnosti. Izgrađujemo ga i učvršćujemo tijekom života. Mješavina je naših iskustava, naše zrelosti. Zanimljivo je da se ne mora odnositi na sva područja života. Možemo, primjerice, biti vrlo samopouzdani na poslu, ali nesigurni na području izražavanja osjećaja. Postoje različite faze našeg osobnog razvoja, tijekom kojih naše samopouzdanje može varirati. Uzdrman, oslabljen ili nedovoljno razvijen osjećaj samopouzdanja događa se u raznim životnim fazama i u raznim životnim područjima gotovo svima. Stoga, manjak samopouzdanja ne treba smatrati karakternom manom, nego jednostavno trenutačnim stanjem i razvojnom napetošću kroz koju učimo.

 Spoznaj samoga sebe

Aforizam gnothi seauton (spoznaj samoga sebe), koji je pozdravljao hodočasnike na ulazu u Apolonov hram u najznačajnijem proročištu stare Grčke u Delfima, podsjeća nas koliko je važno prepoznati vlastite osobine, potrebe i želje. Natalni horoskop priča jedinstvenu priču naših razvojnih mogućnosti, no i razvojnih napetosti i lekcija koje moramo naučiti. Kad energije koje smo dobili na raspolaganje rođenjem prihvatimo kao nešto što možemo čuvati i razvijati, kad shvatimo da su to naše najveće vrijednosti, tada počinjemo voljeti sami sebe. Voljeti sebe znači cijeniti svoje vrijednosti, a one su temelj na kojem gradimo svoje samopouzdanje.

Voljeti sebe je preduvjet da bismo voljeli druge i da bismo ostvarili uspješnu ljubavnu vezu. Prihvaćanje, potvrda i ljubav koju dobivamo od druge osobe potvrda je vlastite vrijednosti jednako kao i prilika da proširimo granice svog svijeta i osjetimo sreću. Astrologija, stoga, istom planetu, Veneri, pripisuje simboliku vlastitih vrijednosti i ljubavnih veza. Ponekad Venera u horoskopu sugerira da postoje napetosti vezane uz osobne vrijednosti i nesigurnost. To je putokaz k prepoznavanju problema i prvi korak prema rješenju.

Za stabilan osjećaj samopouzdanja potrebna je podrška i ohrabrenje okoline. Ako su naše vrijednosti podržali i ohrabrili roditelji, a potom i drušveno okruženje, mi ćemo ih sami jačati i oslanjati se na njih. Prva i najvažnija podrška koju možemo dobiti dolazi od roditelja. Često, uz svu ljubav i u najboljoj namjeri, roditelji mogu biti previše zahtjevni i kritični, previše zaštitnički, a ponekad i nedovoljno prisutni.

Energije Saturna simboliziraju nužne prepreke na razvojnom putu. Malom djetetu potrebno je mnogo puta reći „ne“ da se ne bi ozlijedilo ili napravilo neku štetu. Retrogradno kretanje Saturna ili njegov napeti odnos sa Suncem upućuje na složen odnos s jednim ili oba roditelja. Vjerojatno je u tom slučaju tih nužnih „ne“ bilo više nego što je potrebno pa su, umjesto učenja i sigurnosti, uzrokovali upravo suprotno – nesigurnost. Razvojne napetosti nije uvijek lako savladati, ponekad je put do stabilnog osjećaja samopouzdanja težak i dugotrajan. Snaga i vrijednosti koje razvijamo rješavajući ih, učvrstit će, ne samo naše samopouzdanje, nego i čitavu našu osobnost. U tom je kontekstu Saturn strog, ali dobar učitelj.

Pogrešne pretpostavke i nerealni ciljevi

Nakon roditelja, idući oblikovni faktor je društvo. Uspoređujemo se s drugima, učimo se prilagođavati, nametnuti i pronaći svoje mjesto u grupi. Ako uspoređivanje s drugima ne počiva na prepoznavanju vlastitih vrijednosti, drugi nam se mogu činiti bolji, sposobniji ili važniji od nas samih. Naš nemirni um, zatrpan s previše podražaja, informacija i pritisaka da napravimo ovo ili ono, da budemo ovakvi ili onakvi, počinje stvarati iskrivljenu sliku stvarnosti. Kad se počnemo fokusirati na vrijednosti drugih i sami sebi postavljati nerealna očekivanja, naše se samopouzdanje, osobito ako nije na čvrstim temeljima, počinje ljuljati. Manjak samopouzdanja manifestira se kao sramežljivost, teškoća u komunikaciji i sklapanju prijateljstva, teškoća da dobijemo ono što želimo.

Mnogo je pretpostavki i nerealnih ciljeva koji nas mogu potkopati. Možda vam je mama u nespretnom pokušaju da vas potakne na učenje bar jednom rekla: „Vidiš kako je Jasna dobila pet, i ti bi mogla malo više učiti.“ Zamislite kakav niz negativnih misli to može izazvati kod djeteta koje nije previše sigurno u sebe. Njegova krajnja i, naravno, pogrešna pretpostavka može biti da nije dovoljno dobro kao osoba i da će ga mama voljeti samo ako dobije pet.

U popularnim medijima zatrpavaju nas slikama lijepih, poslovno uspješnih ljudi s naizgled savršenim karijerama, brakovima i djecom. Često i sami počinjemo smatrati da moramo biti uspješni u svim područjima života. To je perfekcionistička pretpostavka koja izjednačava postignuća s vrijednostima. Postignuća mogu donijeti zadovoljstvo, učvrstiti samopouzdanje, ali ona sama po sebi ne čine naše osobne, urođene vrijednosti.

Često pretpostavljamo da trebamo ljubav i odobravanje svake značajne osobe u našem životu – roditelja, učitelja, šefa, partnera. Na taj način tim osobama dajemo u ruke moć koju nisu tražili, moć nad našim samopouzdanjem i srećom. Zapitajmo se zašto očekujemo odobravanje, kad u sebi imamo vlastite vrijednosti na koje se možemo osloniti. Realnim sagledavanjem situacije prepoznat ćemo da te osobe imaju drugačije vrijednosti od naših, koje nisu nužno ni bolje ni gore. Shvatit ćemo da sami sebe možemo pohvaliti i da je to više nego dovoljno!

Često nas potkopa očekivanje nečega što se još nije dogodilo ili pak sjećanje na prošli događaj koji je bio poražavajuć ili bolan. Ako smo jednom pogriješili, pretpostavljamo da će se to dogoditi svaki put. Izbjegavamo rizike pogrešno pretpostavljajući da ne možemo biti uspješni. No, griješiti je ljudski, a na greškama možemo učiti i eksperimentirati osvješćujući svoje ponašanje. Stvarnost poručuje da svaki poraz možemo preobraziti u snagu iskustva i životnu mudrost.

 Kako ojačati samopouzdanje

Unutrašnja sigurnost i ljubav izražavaju se, za početak, pozitivnim i realističnim sagledavanjem sebe i svoje životne situacije. Rumi nas podsjeća: „Nemoj se zadovoljiti pričama o drugima, kako su se njima razvijale stvari. Stvori svoj vlastiti mit.“ Radite na svom samopouzdanju tako što ćete prepoznati i naglasiti svoju snagu. Temeljne energije Sunca i Mjeseca astrološka su izjava vaše snage. Venera će pokazati što dodatno smatrate svojim vrijednostima, a Mars će vas uputiti kako ćete dobiti ono što želite. Merkur simbolizira kako djeluje vaš um i kako ga usmjeriti prema pozitivnim mislima. Priča koju priča vaš natalni horoskop ohrabrujuća je pohvala vaših mogućnosti, podsjećanje na razvojne napetosti čije vas svladavanje snaži i čini mudrima. Pohvalite sami sebe na trudu, na svakom uspješno obavljenom zadatku.

Na putu održavanja samopouzdanja važno je njegovati pozitivne misli i sagledavati stvarnost sa što manje idealiziranih očekivanja. Ako napravite pogrešku, ne znači da cijela vaša osobnost ne vrijedi. Nemojte sami sebe proglasiti krivcem i gubitnikom. Ne dopustite da jedna pogrešna stvar, riječ ili potez umanji vrijednost sveg pozitivnog i dobrog. Ne hranite svoj um negativnim detaljima, kritikom ili ciničnim primjedbama koje umanjuju vrijednost onog dobrog i pozitivnog.

Pokušajte na izazove gledati kao na priliku da o sebi naučite još više. Nemojte uzdisati: ah, opet novi problemi! Život je niz zadataka, obaveza i izazova. Osjetite da ste im dorasli, koristite snagu svojih temeljnih životnih energija da biste ih savladali. Prihvatite rizik da možda i nećete uspjeti, ali to ni nije važno jer će biti i drugih prilika.

Sudjelujte u pozitivnim iskustvima i družite se s pozitivnim ljudima. Kad osjetite da vas neka društvena situacija čini tužnim, slabim ili nesigurnim, ne morate u njoj sudjelovati.

Pohvalite sami sebe pozitivnim izjavama. Zemljane osobe će voljeti afirmaciju „Ja sam dobra osoba“, dok će afirmacija „Ja sam pametna i društvena osoba“ sigurno  puno značiti zračnim ljudima. „Ja sam suosjećajna osoba“ odgovara vodenim ljudima, a „Ja sam uspješna i kreativna osoba“ afirmacija je za vatrene ljude.

Podsjetite sami sebe da život nije savršen, štoviše, on je neuredan, nepredvidiv. Ne možemo uvijek sve imati pod kontrolom, potrebno je biti spontan i zaigran. Vjerujte u sebe, napravite najbolje što možete! Prihvatite sebe onakvima kakvi jeste i otvorite se novim iskustvima i učenju. Tako ćete jačati samopouzdanje i biti sve bolji u igri života.

Čini se da su ljudi oduvijek prolazili isti razvojni put, borili se s istim unutarnjim izazovima te pronašli jednostavne životne istine, poput ohrabrujućih riječi Lao Cea:

„Kad vjeruješ u sebe, ne trebaš uvjeravati druge.

Kad si zadovoljan sobom, ne trebaš tuđe odobravanje.

Kad prihvatiš sam sebe, cijeli te svijet prihvaća.“

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Samopouzdanje