Probuđena ženstvenost

U svakodnevnom životu žene imaju mnoge uloge. Posao i djeca, obiteljski život, partnerski odnosi, ambicija i karijera, pa i proces starenja mogu nas udaljiti od naše ženske strane. Osjećaj ženstvenosti izvor je snage i potrebno ga je njegovati. Venera u natalnom horoskopu podsjeća nas što svakom od nas znači ženstvenost i kako je osnažiti. 

Kad sam bila mala, moja najdraža bajka bila je Pepeljuga. Zapostavljena djevojčica koja postaje princeza u mom je dječjem svijetu stvorila brojne predodžbe. Na površini priče su predivna haljina, staklene cipelice i veličanstveni dvorac. Upijala sam lijepo ilustrirane slikovnice s različitim verzijama Pepeljuge, zamišljala raskošnu haljinu i samu je crtala, usvajajući predodžbu da je vanjski izgled jako važan. Moda i odjeća te kult ljepote danas igraju golemu ulogu, no mi, odrasle djevojčice – Pepeljuge, Snjeguljice ili Crvenkapice – osvjedočile smo se da ni najljepša haljina ne znači sreću.

Tu je, naravno, i Princ koji obuhvaća predodžbu da romantična ljubav znači pravu sreću. Tek će Princ dati Pepeljugi pravo mjesto u društvu, značaj i smisao postojanja. Za razliku od Pepeljuge, mi svoje  mjesto u svijetu i svoj značaj možemo sagraditi same za sebe. Princ je svakako poželjan, a ljubav i dalje ostaje snažni pokretač naših želja. Poruka Pepeljuge bila je i da su čuda moguća, da se preobrazba događa svakom od nas i izvlači – iz pepela – najljepše kvalitete koje posjedujemo. Preobrazbe treba pokrenuti sam, svojom vjerom i svojim djelovanjem!

Trag koji vodi do srca

Staklena cipelica koju Pepeljuga izgubi na stubama dvorca trag je koji je Princa doveo do nje. Staklena cipelica odličan je simbol vrijednosti i nade. Posebna, jedinstvena, tako ženstvena, ona koja pripada samo meni – staklena cipelica trag je kojeg ostavljamo iza sebe kako bi nas mogla pronaći ljubav! Sve mi ostavljamo iza sebe staklene cipelice, svoje osjećaje, dobročinstva i podrške drugima, razna postignuća, znanja i vještine te velike količine kolača koje same pečemo, svečanih ručkova koje pripremamo, gomile nade i ljubavi, a iznad svega svoje neuništivo žensko srce. I kad postoji stalni princ u našem životu, ne treba ga uzeti zdravo za gotovo. Čini mi se da je potrebno uvijek iznova ostavljati iza sebe staklene cipelice, uvijek iznova živjeti svoju ženstvenost, pokazivati svoje vrijednosti kao trag koji vodi do našeg srca. U astrologiji Venera je simbol svega onoga što nalazimo u Pepeljugi: ljubavi, ljepote, osjećaja osobne vrijednosti, ženstvenosti i svega onoga čemu se nadamo u ljubavnoj vezi.

Potisnuta ženstvenost

Suvremeni način života zarobio je žene velikim očekivanjima, izazovima i mnogobrojnim ulogama u kojima se moraju okušati. Veliki izazov našoj ženstvenosti je karijera. Ako želimo ostvariti svoje ambicije u karijeri, često se događa da upadnemo u obrazac „muškog“ ponašanja. Odnosi u poslovnom svijetu ohrabruju nas da više koristimo energije svog Marsa i Saturna, a Veneru potisnemo u drugi plan. Naša ženstvenost pri tome ne mora biti potpuno potisnuta, ali ima vrlo malo prostora za spontano i slobodno izražavanje.

Uloga majke vrlo je važna i može obogatiti život snažnim osjećajima i najljepšim iskustvima. No potpuno podređivanje potrebama djeteta također nas može spriječiti u prirodnom izražavanju ženstvenosti. U ulozi majke koristimo energije svog Mjeseca. Opasnost se krije u tome što nakon nekog vremena možemo i svom partneru postati mama! Prava je umjetnost zadržati ravnotežu između uloge mame i uloge žene i ljubavnice. Naime, Venera je ljubavnica koja želi osjetiti svoju privlačnost i ljepotu, koja u ljubavnoj vezi dobiva potvrdu vlastite vrijednosti, a u seksualnosti nesputano otkriva senzualnost, vitalnost i užitak. Ženstvenost znači uživati u vlastitoj ljepoti, pobrinuti se za vlastite potrebe i razvijati osobne vrijednosti od kojih je majčinska ljubav tek jedan dio.

Elegantno starjeti

U procesu starenja žene se suočavaju s velikim promjenama fizičkog tijela i emocija. Hormoni rade na drugačiji način, a proces menopauze za mnoge je žene izrazito neugodan. Prava je umjetnost zadržati osjećaj ljepote i privlačnosti. Popularna kultura i okolina ne pomažu ženama u tom procesu pa je mnogima u zreloj životnoj dobi lakše naglasiti ulogu majke ili poslovne žene, uloge koje svojim vrijednostima nadomještaju uzdrmani osjećaj ženstvenosti. No nema razloga za predaju! Mladenačku svježinu moguće je nadomjestiti njegovanošću i elegancijom. Privlačnost proizlazi iz iskustva i životne mudrosti. Prepoznavanje svoje Venere može nam pomoći da hrabro prihvatimo proces starenja i otkrijemo kako naša ženstvenost ne mora stariti zajedno s našim fizičkim tijelom!

Svatko od nas ima svoju definiciju ženstvenosti, a astrologija može pomoći u prepoznavanju onoga što može osloboditi i ojačati ženstvenost. Venera u natalnom horoskopu simbolizira, uz osjećaj vlastite vrijednosti, i prirodu naših želja, ono što trebamo da bismo se osjećale ženstveno. Muškarci naših života ili oni koji će to tek postati također snažno reagiraju na Veneru. Venera u horoskopu muškarca sugerira na kakvu je vrstu ženstvenosti, ljepote i vrijednosti osjetljiv i kakav će mu tip žene biti izuzetno privlačan.

Ako ne znate u kojem se znaku nalazi vaša natalna Venera, tu informaciju možete potražiti na nekom od mnogobrojnih internetskih portala (npr. www.astro.cafeastrology.com/natal.php ili www.astro-charts.com).

Raskošna i lijepa

Svoju ženstvenost snažno osjećate i nesputano živite ako se vaša natalna Venera nalazi u Biku, Vagi ili Lavu! Imate dobar osjećaj vlastitih vrijednosti i volite ih pokazivati raskošno i romantično. Ljepota je važan dio vašeg osjećaja ženstvenosti, a posjedujete i senzualnost koja se očituje u vašim kretnjama, glasu, potrebi za dodirom. Osjećate povezanost s tijelom, osobito ako je Venera u Biku, a strastvenost kojom se otvarate životu i elegancija kojom ste stalno okruženi čine vas izuzetno privlačnom osobom. Volite se istaknuti odjećom i nakitom, a crta dramatičnosti posebno je naglašena ako je Venera u Lavu. Nadate se partneru u čijem ćete životu biti kraljica! Svoju ženstvenost možete ojačati wellness programima, brižnom njegom tijela i besprijekornim odjevnim stilom. Ne morate se odijevati u skupu odjeću, važna je ljepota i naglasak nekim dramatičnim, luksuznim detaljem. Ljubav za vas mora biti romantična i strastvena pa se sa svojom ženskom stranom možete ponovo povezati kroz ljubavne drame, opere, romantične večere, svijeće i goleme bukete cvijeća. Komadić zlatnog nakita ili luksuzni, skupi parfem imaju trenutačni učinak na podizanje vaše ženstvenosti!

Moćna i izazovna

Ako imate natalnu Veneru u Ovnu ili Škorpionu, znakovima kojima tradicionalno vlada Mars, vaša će se ženstvenost rascvjetati u vašoj drskosti, neovisnosti, poduzetništvu i sportskim izazovima. Vi niste romantična princeza, već snažna žena, ratnica, osvajačica, mitska Amazonka! Biti samostalna, slobodna i neovisna da istražuje život dat će vam osjećaj vlastite snage iz koje proizlazi magnetska privlačnost vaše ženstvenosti. To ne znači da ne volite odjenuti posebne krpice, cipele s visokom petom, naglasiti svoj seksepil i osvajati! Obožavate izazove pa je vaš idealni partner onaj s kojim ćete se zadirkivati, natjecati, okušavati snage. On vas mora osvojiti svojom snagom i spremnošću da vam bude ravnopravan partner u svim životnim izazovima. Seksualnost izražavate nesputano, ona je izvor vaše snage i osjećaja ženstvenosti. Volite testirati svoju privlačnost pa ćete se rado upustiti u flert, igrati izazovne igrice s partnerom i uvijek tražiti nove izazove. Svoju ćete ženstvenost ojačati osvajanjem, flertom koji će vam potvrditi da ste snažni i privlačni. Dašak provokacije u vašoj odjeći, drzak i neustrašiv stav beskrajan su izvor koji obnavlja vašu ženstvenost.

Znatiželjna i originalna

Žena-dijete koja u sebi ima crtu nedužnosti, zaigranosti i čuđenja istaknuta je u izražavanju ženstvenosti ako se vaša natalna Venera nalazi u Blizancima, Strijelcu ili Vodenjaku. Imate bezbrojne interese, želite učiti, putovati, otkrivati svijet, uvijek pronaći nešto novo što će uzbuditi vaš um. Vaša se ženstvenost potvrđuje znanjem, brojnim prijateljima i snalažljivošću u novim situacijama. Partner kojem se nadate je onaj koji s vama razgovara, raspravlja, uči, partner koji će vam biti najbolji prijatelj i nadahnuti vas za nove spozanje. Komunikacija vam je izuzetno važna jer u izmjeni ideja i misli potvrđujete vlastite vrijednosti. Seksualnost za vas doslovno počinje u glavi, kao ideja, inovacija, eksperiment! Ponekad ste hrabriji na riječima nego na djelu, ali ako ne postoji mentalni izazov, čini vam se da seksualnost nije vrijedna truda. Vanjski izgled i odjeća nisu u središtu vaše pozornosti, ali vanjskim dojmom volite pokazati svoju originalnost, spremnost na novo. Vi ste osoba koja postavlja trendove, a da vam to nije namjera! Vašu ženstvenost obnavlja svaka situacija u kojoj možete iskoračiti iz uobičajenog i proširiti svoje horizonte.

Prirodna i jednostavna

Ako imate Veneru u Djevici ili Jarcu, vanjski dojam ne može vas impresionirati. Neurednost, pretjerivanje i prenaglašen seksepil smatrate neukusnima. Ono što čini vaše vrijednosti su jasnoća, odgovornost, dobra organizacija života, profesionalnost i ambicija. No to ne znači da ste hladna poslovna žena ili da vas isključivo izazovi posla čine sretnom! Izvor vašeg osjećaja ženstvenosti nalazi se u prirodi i prirodnom ponašanju! Izuzetno ste senzibilni prema tijelu i njegovim potrebama pa je vaša ženstvenost vrlo profinjena! Zdravlje, čistoća, jednostavnost, darovi prirode, razumijevanje prirodnih ritmova života ono su što osnažuje vašu ženstvenost i čini vas izuzetno privlačnom. Priroda i zemlja ženske su energije koje su izvor vaše snage. Prirodna kozmetika, prirodne tkanine za odjeću, povezanost sa zemljom kroz aktivnosti poput vrtlarenja, cvjećarstva, lončarstva, starih obrta koji imaju praktičnu primjenu ili kućni ljubimac najbolji su način na koji možete obnoviti i ojačati svoju žensku energiju. Stabilnost, senzibilitet i jednostavnost daju vašoj ljepoti neodoljivu privlačnost.

Osjećajna i kreativna

Venera u Raku ili Ribama kraljica je osjećaja. Vaša se ženstvenost izražava u bogatstvu osjećaja, u dubini kreativnosti, u brižnosti i suosjećanju. Vi ste nježna i osjetljiva osoba koja ne može suspregnuti pokazivanje osjećaja. Toplinom osjećaja obasipate one koji volite, a suze će lako poteći izazvane svakom snažnijom emocijom. Bliskost, zagrljaj, nježnost iskazana poljupcem ili dodirom jača vaš osjećaj ženstvenosti. Vaš senzibilitet prema osjećajnoj strani života čini vas kreativnom i romantičnom osobom. Vaš je idealni partner onaj koji prihvaća i razumije vašu osjećajnu stranu, onaj koji će znati pokazati vlastite osjećaje. Vaš je osjećaj ljepote bezvremenski, romantičarski! Ne slijedite trendove – vaša odjeća nosi romantičan dašak prošlosti i iznad svega vašu osobnu crtu kreativnosti! Ponekad čak ostavljate dojam osobe koja živi u nekim prošlim vremenima ili nekoj drugačijoj stvarnosti. Seksualnost je za vas isključivo povezana sa snažnim osjećajem ljubavi i pripadnosti. Vašu će ženstvenost trenutačno obnoviti doživljaj snažnih osjećaja, čemu može poslužiti ljubavni roman ili film, glazba, ples ili mirna šetnja uz more s dragom osobom.

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Probuđena ženstvenost