Prihvatite svoju neobičnu stranu

Svatko od nas ima neobičnu stranu. Ona se može se očitovati na mnogo raznih načina, u odijevanju, prehrani, stavovima, ponašanju. Biti neobičan znači biti drugačiji, prkositi pravilima, što nije uvijek lako. No, to znači i biti jedinstven, biti svoj! Istražite svoju neobičnu stranu koja vas vodi naprijed.

Biti neobičan, čudan, drugačiji, ekscentričan, znači iskoračiti izvan onoga što se smatra uhodanim, normalnim, prihvatljivim po mjerilima zajednice u kojoj živimo. To znači odbaciti pravila u koja ne vjerujemo ili im namjerno prkositi da bismo zadržali svoju slobodu. Biti neobičan ponekad je najdublja potreba bića, unutrašnji nagon koji ne možemo zatomiti. To je potreba da osjetimo neovisnost i slobodu te živimo prema vlastitim pravilima. Svatko od nas u nekoj životnoj fazi ili u nekim posebnim životnim temama istražuje granice, balansira na rubu ponašanja koje se smatra neobičnim. Ponekad to radimo i samo kako bismo privukli pozornost koja nam je u tom trenutku potrebna. Tijekom osobnog razvoja, osobito u pubertetu, posve je normalno izražavati pobunu protiv onih pravila koja smatramo da su nam nametnuta. Otporom prema pravilima, vlastitom ekscentričnošću zapravo osvajamo slobodu da tražimo vlastiti izričaj. No nakon prirodne i zdrave pobune koja je obilježila odrastanje svakog od nas, neke naše neobične želje, stavovi i navike ostaju trajno prisutne.

Cijena neobičnosti

Biti drugačiji nije lako. Kad prihvaćamo vrijednosti koje društvo smatra poželjnim i sigurnim, osjećamo zaštićenost zajednice. Svakom je od nas potreban osjećaj prihvaćenosti, svatko želi pronaći svoje stabilno mjesto pod suncem. Da bismo iskoračili iz te sigurnosti, potrebna je hrabrost. Biti drugačiji znači iskoračiti i izložiti se pogledima i prosudbama mnogih koji se drže sigurne zone. To je samotni položaj na kojem možemo postati meta osude ili poruge. Da bismo ih izdržali, potreban je osjećaj ispravnosti onoga što radimo, duboka uvjerenost u istinitost i vrijednost naših stavova.

Kad nas povede unutrašnji osjećaj ispravnog djelovanja i čvrsto uvjerenje da znamo što činimo, tada priznajemo samo vlastita pravila. U mnogim situacijama primijetit ćemo da mnogi oko nas ne razumiju naše velike ideje. Možemo se naći u opasnosti da sebe postavimo iznad drugih, jer mislimo da znamo bolje, pametniji smo, vidimo ono što drugi nisu u stanju vidjeti. To nas odvaja od drugih, može nas ozbiljno izolirati, učiniti vrlo usamljenima. No ako pronađemo pravu mjeru, možemo biti predvodnici napretka, nadahnjivati druge da i sami poboljšaju svoj život.

U astrologiji Uran simbolizira našu neobičnu stranu, duboki poriv da naglasimo svoju jedinstvenost i živimo prema vlastitim pravilima. U svom najizravnijem obliku Uran simbolizira mentalnu, intelektualnu energiju koja je posve neobuzdana u svom stvaralačkom zanosu. S njegovom energijim u našim se umovima otvaraju veličanstvene ideje koje vide savršen i pravedan svijet. To su ideje koje streme poboljšanju onoga što postoji, koje nas potiču na stvaranje boljeg, naprednijeg i pravednijeg svijeta. Uran u nama može probuditi ideje čija nas snaga tjera na istraživanje. S takvim ćemo unutrašnjim poticajem iskoračiti izvan postojećih granica i hrabro preuzeti ulogu otkačenjaka, ekscentrika, čudaka ili, u najblažem slučaju, neobične, jedinstvene osobnosti.

Kao vladar znaka Vodenjaka, Uran će potaknuti neobičnu crtu svakog planeta koji se u natalnom horoskopu nalazi u znaku Vodenjaka. Kad je sam planet Uran posebno aktivan u natalnom horoskopu, osobito ako je povezan sa Suncem, Mjesecom ili podznakom, nećete lako zatomiti u sebi unutrašnji poriv da zakoračite svojim vlastitim putem. Ako sebe ne smatrate neobičnom osobom, vaš Uran vjerojatno nema snažan utjecaj na osobne planete, ali se u pojedinim razdobljima života može „probuditi“ i u vašem životu napraviti pravu revoluciju.

Zašto je dobro biti neobičan

Svatko od nas u sebi čuva malog čudaka, otkačenjaka i ekscentrika. Zdravo ga je pustiti na slobodu, jer tek kad se usudimo izaći iz društvenih ograda, otvaraju nam se drugačije perspektive. Iz novih pogleda na život dolaze nove ideje o tome kako ispraviti nepravde, kako poboljšati ono što ne valja, kako živjeti bolje. Uran je reformator, ponekad revolucionar, gotovo uvijek buntovnik. On je energija koja pokreće naš napredak svježim idejama i većom perspektivom iz koje sagledavamo život.

Kad se usudimo biti svoji ili, kao što često govorimo – misliti svojom glavom, tad nećemo prihvaćati one vrijednosti i pravila koja ne koriste našem osobnom razvoju, već nam ih nameću drugi u ime svog vlastitog interesa. Ako zatreba, imat ćemo se snage pobuniti, protestirati protiv gluposti i nepravde, boriti se za dobrobit svih. Aktivna energija Urana pokreće nas unutrašnjim samopouzdanjem, osjećajem pravičnosti koji nam daje hrabrost i pravo da tražimo promjene.  

Neobičnu stranu treba održavati, pazeći da nas ne odvede u ekstremnu situaciju, koja će nas učiniti društvenim otpadnikom, izoliranim i usamljenim bićem koje nitko ne razumije.

Zato je jako važno prepoznati vlastitu motivaciju. Što nas to pokreće da budemo neobični? Ako je to ideja koja stremi boljem i sretnijem životu ne samo za nas, već i za druge, onda je naša neobičnost posve opravdana. Potrebno je naći pravu mjeru vlastitoj neobičnosti, da izbjegnemo zamku vlastite pravičnosti u kojoj možemo zanemariti osjećaje drugih, postati intelektualno nadmeni i poželjeti nametnuti svoju viziju svijeta drugima. No snaga vizionarstva i inovacije, plemenitost ideja kojima nas nadahnjuje energija Urana od nas stvara istraživače, znanstvenike, mislioce, umjetnike ili duhovne tragače. Kad nađemo pravu mjeru svojoj neobičnosti, možemo nadahnjivati druge na promjenu.

Razmislite kako izražavate svoju jedinstvenost. Po čemu ste neobični? Kako se osjećate kad iskoračite izvan prihvaćenih granica i kako vam to pomaže da napredujete?

Bik, Djevica i Jarac

Stabilni i ukorijenjeni u materijani svijet, pripadnici zemljanih znakova zakoračit će izvan prihvaćenih granica prvenstveno u načinu korištenja svojih resursa, u savladavanju svakodnevice. Skloni su napustiti gradski život i živjeti na pustom imanju u skladu s prirodom. Odbacit će automobil i koristiti se biciklom, ugrađivati solarne ćelije na krovove svojih kuća, najmarljivije reciklirati i protestirati protiv svake vrste zagađenja. Kreativno će graditi pametne kuće, brinuti o održivom razvoju. Pripadnike zemljanih znakova možemo smatrati čuvarima prirode, čuvarima zemlje. Nutricionizam i prehrana kod njih je pitanje održivosti pa će izuzetno brinuti o ekološkoj proizvodnji hrane, općenito o ekologiji. Svoju snagu crpe u stvarnosti, stvaranju hrane, ljepote, zdravlja, uređivanja svijeta oko sebe. Unosit će razne praktične inovacije koje olakšavaju rad i poboljšavaju zdravlje. Svoju će neobičnost ponekad izražavati ukrašavanjem tijela. Vole tetovaže, vjeruju u vježbanje, rado se odijevaju u prirodne materijale. Lako će prihvatiti svoju neobičnu stranu jer im nije pretjerano stalo do mišljenja drugih.

Rak, Škorpion i Ribe

Pripadnici vodenih znakova jedinstveni su po svom senzibilitetu. Oni osjećaju nevidljive energije koje nas okružuju, pa će razviti inovativne načine rada s tim energijama, što će ih često obilježiti aurom neobičnosti. Među pripadnicima vodenih znakova naći ćemo podjednako umjetnike kao i produhovljene učitelje, terapeute, radiesteziste, prekogniciste, bioenergetičare. Izražena intuicija nepogrešivo ih vodi u istraživanje tajni, psihologije i osjećaja, a u svakodnevnom životu upravo ih to „šesto čulo“ čini neobičnim. Kad se bave umjetnošću, rijetko kad se koriste konvencionalnim tehnikama. Senzibilni prema drugima, rado pomažu i skrbe za druge, ali primjenom neobičnih i naprednih tehnika za postizanje zdravlja i duhovnog napretka. Sa svojom se neobičnošću mogu lako nositi ako pronađu podršku i bliskost u srodnoj duši. Nije im važna vanjska forma, već stanje duha, pa će vrlo rijetko svoju neobičnost pokazivati vanjskim manifestacijama. Često će proći nezamijećeni, sve dok ne osjetite njihov intenzivni unutrašnji magnetizam.

Vodenjak, Vaga i Blizanci

Neobičnost pripadnika zračnih znakova izvire iz njihovog aktivnog uma u kojem ideje pršte poput vatrometa. Vjeruju u znanje, hrane se učenjem, skupljanjem informacija, komunikacijom. Za njih su ideje jednako stvarne poput nekog opipljivog predmeta. Mogu biti neobični po svojoj fascinaciji knjigama, pričama, internetom, brojevima, znanošću ili filozofijom. Pripadnici zračnih znakova svoju neobičnost izražavaju riječima, posebnim stavovima, često naprednim i revolucionarnim idejama. Otvorenog su uma i vrlo tolerantni. Često se bave društvenim aktivizmom, zalažu se za ljudska prava i reformu društvenih odnosa. Napredak pokreću nadahnjujući druge svojim vizijama, često će podučavati, pisati, prenositi informacije. U duši su društvena bića, važna im je razmjena ideja i društvena prihvaćenost, pa će pažljivo odmjeriti vlastitu neobičnost i izbjegavati radikalne stavove. Vole pripadati probranom društvenom „staležu“. Nekad su bili hipiji, a danas su vjerni pripadnici društvenih mreža. Mogu imati tisuće prijatelja i kontakata na društvenim mrežama, a u stvarnosti mogu biti usamljeni.

Ovan, Lav i Strijelac

Pripadnici vatrenih znakova u svemu što rade žele pokazati svoju jedinstvenost, ostvariti se na kreativan način. Pravila ionako vole samo kad ih sami pišu, trebaju neovisnost i slobodu, pa ih svaka granica upravo izaziva da je prekorače. Osjećaju se posebno, pa je biti neobičan za njih posve poželjno stanje. Lako im je iskoračiti iz gomile i blistati u svojoj unutrašnjoj snazi. Rutina i prosječnost ih plaše pa će učiniti svašta kako bi bili drugačiji. Stoga će putovati, otrgnuti se uredskom životu, živjeti u egzotičnim krajevima, stvarati, blistati na društvenoj sceni. Žele biti prvi, najbolji, najhrabriji i uvijek su beskrajno ponosni. Pripadnici vatrenih znakova su ekstrovertirani pa svoju neobičnost naglašavaju stavom, statusom, odjećom. Pršte energijom, glasni su, u središtu pozornosti. Uvijek imaju obilje dogodovština, avantura, uspjeha, priča koje će o tome ispričati. Osvajači svijeta i tragači za smislom života žele iza sebe ostaviti vidljivi trag. Stoga će u svojim stvaralačkim naporima činiti lude i neobične stvari po kojima će biti zapamćeni.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Neobični