Pogodi koji sam znak

Govor tijela često je nesvjestan, ali vrlo moćan način komunikacije. Pažljivi promatrači ispravno će protumačiti govor tijela i njegove poruke te u njima prepoznati dominantni astrološki znak. Ponekad nas govor tijela razotkriva više nego što bismo željeli. Kad ga osvijestimo, lakše ćemo istaknuti svoje pozitivne strane i bolje prepoznati osjećaje i namjere naših bližnjih.

„Što mislite, koji sam znak?“ pita me žena koju sam netom upoznala na opuštenom druženju kod prijatelja. Ne volim prihvaćati igru pogađanja jer astrologija je ozbiljna disciplina koja se time ne bavi. No ako ste pažljiv promatrač i znate što trebate tražiti, ponekad su dominantne energije horoskopa toliko snažne i očite da svojim „pogađanjem“ mogu zadiviti društvo i astrologiju prikazati još intrigantnijom. Često su na površini jasnije izražene energije podznaka, potom Sunca ili Mjeseca.

Ovog puta prihvaćam igru. Svaka osoba koja tako izravno postavlja pitanje, zapravo stavlja sebe u središte pozornosti. Žena spontano osjeća da je važna i posebna pa bi astrolog morao pogoditi koji je ona znak! To je prvi naputak da je riječ o otvorenoj osobi, usmjerenoj na sebe, što je osobina vatre. Tražim druge znakove vatre. Prsten kojeg nosi na palcu, Marsovu prstu, a Mars je sila dokazivanja, hrabrost, vladar vatrenog znaka Ovna. Kosa joj je pomalo razbarušena, nije neuredna, ali je neposlušna. Na osobama vatrene energije sve pršti od nemira i energije, sve je u pokretu, pa čak i kosa. Žena me gleda izravnim pogledom, pomalo nestrpljivo i čini mi se izazovno. „Vi imate naglašenu vatru. Vaše Sunce ili vaš podznak vjerojatno su u znaku Ovna.“ I sama napeto iščekujem rezultat ove igre pogađanja jer i moj ego je ovdje u pitanju! „Da, da, pogodili ste, ja sam Ovan!“ oduševljena je žena koja potom potpuno okupira moj prostor, približivši mi se jako, jako blizu i želi da joj pričam – o njoj!

Osoba zemljane ili vodene energije isto bi to pitanje postavila ovako: „Možete li stvarno pogoditi tko je koji znak?“ U tom pitanju nema – ja. U tom pitanju postoji lagana sumnja, ali i znatiželja. I zaobilazni način kako skrenuti pozornost na sebe, ali se istovremeno na suptilan način prikriti i štititi.

Čak 55 posto naše komunikacije odvija se neverbalnim načinom. Govor tijela, način na koji govorimo, odabir riječi, boje koje volimo, nakit, naša ukupna pojavnost pa i neke izraženije fizičke karakteristike odražavaju energije znakova koji su dominantni u našem horoskopu.  Neverbalnom komunikacijom izražavamo se snažnije nego što mislimo i otkrivamo o sebi vjerojatno više nego što bismo željeli.

Podijelit ću s vama nekoliko tipičnih primjera. To su moji mali trikovi koji su, ako zatreba, vrlo učinkoviti.

Osoba koja se odijeva u snažne boje, žuto, zeleno, crveno, s puno nakita, sigurno ima naglašene vatrene znakove u horoskopu. Osoba koja snažno gestikulira rukama, sigurno ima izraženu zračnu energiju. Kad vidite da netko prstima uvija pramen kose, vjerojatno je riječ o Blizancu.

Muškarac koji nosi upečatljiv prsten (vjenčani prsten se tu ne računa) gotovo sigurno je Lav! Muškarci koji vole nositi velike, upadljive i skupe satove također su Lavovi ili Strijelci. Upečatljiv prsten na srednjem prstu odražava energiju Jarca. Ponekad ćete uočiti osobu koja nosi prsten na palcu, poput žene iz moje priče, što nije uobičajeno. To je Marsov prst i energija Ovna, a Blizanci će često staviti prsten na mali prst!

Škorpion će vas prodorno gledati kao da želi proniknuti u sve vaše tajne, a Ribe će sramežljivo obarati pogled.

Prvi dojam

Prvi dojam je uvijek važan te će odmah pokazati koristimo li otvoreni ili zatvoreni način govora tijela. Otvoreni način znači tijelo koje je spontano, uspravno, otvorenih dlanova, izravnog pogleda, glasnog smijeha. Kod zatvorenog načina komunikacije tijelo kao da se skriva podizanjem ramena, spuštanjem glave, tamnim bojama, vrećastom odjećom, ponekad prekomjernom težinom, prekriženim rukama i nogama, tihim glasom. Vatreni i zračni astrološki znakovi govorom tijela pokazuju otvorenost, dok zemljani i vodeni znakovi češće pokazuju zatvorenost.

Iz ruku prekriženih na prsnom košu ne možemo prepoznati astrološki znak, ali prepoznajemo osobu koja se u tom trenutku želi zaštititi jer se ne osjeća sigurno. Obrambeni stav rjeđe zauzimaju osobe vatrene ili zračne energije, no kad na sebi primijetite da ste prekrižili ruke, zapitajte se što vas je uznemirilo? Možda ste jednostavno čuli nešto s čim se ne slažete ili se iz nekog drugog razloga osjećate nesigurno.

Kad sjedimo prekriženih ruku i nogu, poručujemo da smo se emotivno povukli iz situacije u kojoj se nalazimo. A kad se zatvara tijelo, zatvara se i um. Još ako uz to tresete stopalom gornje noge, znači kako biste najradije pobjegli da možete!

Svatko se od nas nađe u situacijama u kojima se na taj način odmakne od napetosti ili dosade, zbog nelagode ili nesigurnosti. To će češće pokazati osobe naglašene vodene energije, koje su vrlo senzibilne na vanjske impulse. Prve će osjetiti promjenu situacije i smjesta reagirati, uglavnom obrambeno. Ako se zateknete u tom položaju, a nemate dojam da nešto nije u redu, vjerujte svom tijelu i zapitajte se što ne valja!

Često se štitimo i postavljanjem torbice ili šalice kave između sebe i druge osobe, a tome su posebno sklone osobe naglašene zemljane energije – žele stvoriti fizičku barijeru!

Izrazito otvoreni govor tijela su, primjerice, ruke na bokovima, čime ističemo svoju veličinu. Ruke na potiljku šalju poruku da osoba ima sve pod kontrolom. Spojeni dlanovi u šiljak prema gore šalju poruku kako mislite da imate sve odgovore. Podignuta brada znak je nadmoći ili neustrašivosti. Otvoreni govor tijela češće ćemo pronaći kod vatrenih i zračnih znakova, no svojstven je i ambicioznom Jarcu te Škorpionu koji želi kontrolu.

Položaj goleme samouvjerenosti te pokazivanje vlasništva je noga prebačena preko naslona stolca ili noge podignute na stol. Ovakvom govoru tijela neće odoljeti ni vatreni ni zemljani znakovi, posebno Bik i Jarac.

Upereni kažiprst možda je najagresivnija kretnja rukom, a pripazite se i spuštenih obrva te stisnutih šaka, čak i ako su ruke prekrižene. Kad osoba spusti bradu i netremice gleda u vas te istakne čelo, vjerojatno je spremna za napad.

Privlačan govor tijela

Pažljivim promatranjem osoba oko sebe možete pročitati mnogo toga. Sami sebe možete naučiti bolje kontrolirati kako ne biste slali poruke koje ne želite ili kako biste još jače istaknuli ono što je u tom trenutku važno. Privlačan govor tijela posebno je važan kad je riječ o muško – ženskim odnosima. Uspostavite kontakt očima, ali ne predug, da ne izazove neugodu. Ako suptilno zrcalite govor tijela osobe koja vam je jako zanimljiva, sigurno ćete privući njenu pozornost. Nagnite glavu blago na stranu dok slušate drugu osobu i malo podignite bradu. Osmijeh je uvijek dobrodošao. Tijelo i lice ne smiju biti ukočeni, umjereno gestikuliranje pokazat će vašu strast, ali ne smijete pretjerati. Zapamtite da smo svi kompleksna bića, sazdana od različitih energija. Ako postoji dominantna energija, bit će vidljiva u vašem govoru tijela i bit će lako pogoditi koji ste znak! Potražite znakove u kojima je vaše Sunce i još važnije: vaš podznak!

Vatreni znakovi – Ovan, Lav, Strijelac

Osobe koje imaju naglašenu vatru u svom horoskopu ne mogu proći nezamijećeno. Oni će na neki način osvojiti vaš prostor, bilo pojavom ili zvukom. Žele privući pozornost na sebe na mnogo načina. Intenzivno koriste tijelo kako bi se pokazali. Držanje tijela odražava samouvjerenost: uspravno držanje, podignuta brada, otvoreni dlanovi, ruke na bokovima. No pokreti mogu biti pomalo nezgrapni jer vatra je stalno u nekoj žurbi i nadmetanju. Osmijeh je golem i šarmantan, a smijeh glasan i nesputan. Ne mogu sakriti emocije i svoju strast prema životu koja se vidi u očima, na licu i u gestikulaciji. Upravo zato ćemo ih najlakše prepoznati!

I način na koji govore otkrit će vatrenu energiju: glasni su, bučni, veseli, dominantni u razgovoru. Često koriste prvo lice jednine, zamjenice ja, moje, meni, uvijek se ističu.

Dovoljno su samouvjereni da nose odjeću žarkih boja, a nakit je obavezan, posebno zlato ili blještava bižuterija, veliki ručni satovi, dašak glamura koji razbija dosadu svakodnevice.

Zemljani znakovi – Bik, Djevica, Jarac

Naglasak zemljane energije odražava se u polaganim i odmjerenim pokretima, teškom koraku. Pokreti su možda spori, ali vrlo skladni i elegantni. Zemljani ljudi vrlo su senzualni pa vole dodirivati, predmete više nego ljude, ali kad vas dotaknu, to je poseban znak povjerenja. Njega tijela izuzetno je važna pa ćete uvijek primijetiti njihovu urednost. Pažljivo njegovani nokti, kosa i odjeća uvijek su upotpunjeni mirisom čistoće i svježine. Snažnih su osjetila pa će se radije ukrasiti mirisom nego nakitom.

Zemljane ljude prepoznat ćete po glasu koji je posebno ugodan, melodiozan i često zavodljiv, posebno kod Bika. U verbalnoj komunikaciji često koriste riječi kojima opisuju svoja osjetila: osjećam, čujem, mirišem… Nisu glasni i agresivni, već zrače smirenošću i promišljeno govore.

Njihove boje su od nježnih pastelnih tonova, bež, plave i zelene, do vrlo intenzivnih zemljanih boja – posebno sve nijanse smeđe i zelene. Jarac će odabrati najtamnije boje i, naravno, crnu! Vrhunska kvaliteta istaknut će njegov društveni status. Žene naglašene zemljane energije vole nakit od prirodnih materijala, školjaka i koralja, kamena, metala ili kože, a muškarci izbjegavaju nakit.

Zračni znakovi – Blizanci, Vaga, Vodenjak

Zračna energija u govoru se tijela primjećuje kao veliki nemir. Osobe se stalno gibaju, ustaju na najmanji impuls, skakuću naokolo, snažno gestikuliraju rukama. Kao da čitavim tijelom žele komunicirati svoju znatiželju, svoje uzbuđenje zbog otkrivanja nečeg novog. Više vole i bolje razumiju verbalnu komunikaciju pa možda neće biti toliko glasni kao vatreni znakovi, ali će biti – brbljavi! I vrlo brzo govore. Čut ćete od njih kako misle ovo i misle ono, što su doznali, naučili, otkrili… Koriste riječi kojima naglašavaju svoju inteligenciju i snažne mentalne procese. Budući da je um hiperaktivan, pokreti tijela mogu se doimati pomalo neskladno i nervozno. Vaga je pravi specijalist u tome da zrcali vaš govor tijela, ali svi zračni znakovi poštuju vaš prostor i neće vas dodirivati.

Zračni znakovi vole sve nijanse plave i plavozelene, srebrne, a Blizanci obožavaju žutu i neće bježati od šarenila boja. Vodenjaci i Blizanci vole originalne i neobične odjevne predmete i nakit, ali Vaga će uvijek zadržati ono što se zove dobrim ukusom – voli odjećom pokazati svoj društveni status.

Vodeni znakovi – Rak, Škorpion i Ribe

Senzibilni prema vanjskim impulsima, intuitivni i emotivni, ljudi naglašene vodene energije žele se stopiti s okolinom, prikriti dok ne osjete sigurnost. Oprezni su i s kontrolom, ali kad se opuste, postaju fluidni poput same vode. Gipkih pokreta, elegantni, tijelom i mimikom lica intenzivno izražavaju svoje osjećaje. Čeznu za intimnošću i, ako vas prihvaćaju, često će vas dodirivati jer dodir tijela daje im osjećaj bliskosti i topline. Njihovi su osmijesi tajnoviti, ali zavodljivi, a kad vas napokon pogledaju u oči, u njima ćete naslutiti bogatstvo osjećaja. Jedino će vas Škorpion ponekad provocirati svojim intenzivnim i nepokolebljivim pogledom.

Glas im je nježan, zvonak, govor teče glatko, u njemu se osjeća toplina. Možda ćete ih prepoznati po romantičnoj odjeći, cvjetnim uzorcima i nježnim tonovima, uz izuzetak Škorpiona koji voli snažnim bojama istaknuti svoje snažne emocije.

Uglavnom nose samo onaj nakit koji ima sentimentalnu vrijednost i održava uspomene. Prepoznat ćete ih po nekom posebnom ozračju, zanesenosti, kao da se kreću u paralelnom svijetu, nježnijem i ljepšem od ovoga.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Pogodi koji sam znak