Perfekcionizam

Griješiti je ljudski, no nije svakome lako prihvatiti vlastite pogreške i nesavršenosti života. Netko ulaže velike napore kako bi sve bilo pod kontrolom i savršeno. Perfekcionizam može biti poticajan, ali puno češće opterećuje popratnim negativnim pojavama, gušeći spontanost, radost i osobni razvoj. Astrologija nam otkriva tko su astrološki perfekcionisti i zašto!

Svatko od nas ima vlastito viđenje svijeta, ideje, stavove, očekivanja o tome kako bi svakodnevni poslovi, odnosi, stvari trebali izgledati. Netko se osjeća sigurnije ako ima veći stupanj kontrole, a netko želi više slobode. Nekome je izuzetno važno da uvijek bude u pravu i da svoj svjetonazor nametne drugima. Netko je znatiželjan i spreman otkrivati kako drugi vide svijet te kako kroz otvorenost, toleranciju i učenje može obogatiti vlastiti svjetonazor. Nekome je izuzetno teško prihvatiti da nije u pravu i treba puno vremena kako bi se odlučio na promjene. Netko će prihvatiti nesavršenost života i učiti na greškama. Koliko ima nas, toliko ima i individualnih priča, tema, stavova. Svi mi dijelimo istu paletu osjećaja te ona univerzalna, arhetipska životna iskustva poput ljubavi, odrastanja, roditeljstva, gubitaka… No, svatko od nas ima svoju jedinstvenu životnu priču. U toj priči netko će temu perfekcionizma nositi kao veliki stijeg.

Perfekcionizam je težnja za besprijekornošću, za ostvarenjima u svim područjima života, koja će biti bez greške, bez ikakve mane i bez slabe točke. Očekivanja su velika i praćena su kritičkim procjenama. Pozitivne strane perfekcionizma su motivacija da damo najbolje od sebe, da težimo velikim ciljevima, a prilikom ostvarivanja tih ciljeva možemo razvijati mnogobrojne nove vještine i na kraju uživati u vlastitom uspjehu. Težnja da u nečemu što nam je važno budemo najbolji, da se dokažemo i pokažemo, te snažna ambicija mogu biti jače ili manje izražene crte osobnosti. Nema ništa loše u tome da želimo dobro obaviti neki posao, dobro odraditi sastanak, razviti skladnu i ispunjavajuću ljubavnu vezu, završiti fakultet s odličnim ocjenama, odgojiti sretnu i uspješnu djecu te napraviti sve što možemo da svijet izgleda upravo onako kako smo zamislili. No život nije savršen, neuredan je, često kaotičan, povremeno zbunjujuć, zahtjevan, može biti nemilosrdan i neumoljiv. Nemoguće je izbjeći pogreške jer griješiti je ljudski. Mudrost je učiti iz pogrešaka, ali to nije uvijek lako. Ponekad nam vlastite unutrašnje nesigurnosti ne dopuštaju da prihvatimo i priznamo pogrešku. Tu se počinje pokazivati negativna strana perfekcionizma. Perfekcionizam ne bismo trebali pobrkati s ambicijom jer se najčešće radi o pretjeranoj potrebi da sve imamo pod kontrolom kako se ne bi dogodila ni najmanja pogreška, nikakvo odstupanje od zacrtanog ideala. Perfekcionizam se vrlo često pojavljuje umjesto zdrave težnje za postignućima kako bi zaštitio naše slabosti i strahove.

Negativna strana perfekcionizma

Perfekcionizam postaje toksičan kad imamo prevelika i nerealistična očekivanja. Može se manifestirati u bilo kojem području života. Ponekad je to u poslu, društvenim ambicijama ili u organizaciji svakodnevnog života. Često se perfekcionizam odražava u odnosu prema vlastitom tijelu, pojavi i dojmu kojeg želimo ostaviti na druge. Perfekcionizam najčešće i usmjeravamo prema sebi, sami od sebe očekujemo previše, ali vrlo je lako vlastita očekivanja projicirati na druge pa se od drugih ljudi, od društva i samog života očekuje ništa manje nego da ispune naše idealizirane slike savršenog svijeta.

Dogodi nam se da ne prihvaćamo stvarnost takvu kakva jest i unatoč silnim naporima i vremenu koje ulažemo u ostvarenje savršenstva doživljavamo razočaranja i unutrašnje nezadovoljstvo koje nas izjeda i potkopava samopouzdanje. Tako ne vidimo što nam stvarnost nudi, propuštamo dobre prilike i inzistiramo na tome da sve mora biti baš onako kako smo zamislili ili nikako drugačije. Trebali bismo prestati tražiti nešto što nije moguće dobiti, već vidjeti i prihvatiti ono što nam se nudi.

Jedna od najizraženijih značajki perfekcionizma je strah od pogreške. Da bi se izbjegla pogreška, beskrajno se provjerava svaki detalj, svaka točka i zarez, dvoji se danima čak i nad najjednostavnijim poslovima. Perfekcionist je u stanju potrošiti nekoliko sati kako bi posalo e-mail od dvije rečenice, za koji je inače dovoljno tek nekoliko minuta. Odugovlači se sa završetkom poslova, teško se donose odluke, često se od muhe napravi slon, a kad posao bude gotov, nema opuštenosti i zadovoljstva, već se i dalje u glavi preispituju detalji i sumnja se u vlastitu sposobnost. Možemo samo zamisliti koliko unutrašnje napetosti, tjeskobe i straha stvara takvo ponašanje te koliko zahtijeva vremena. Za perfekcionizam je karakterističan i stav da je važan jedino konačni rezultat. Proces u kojem se može učiti, biti kreativan i prilagodljiv nije važan. Javlja se i izbjegavanje izazova jer ako ne prihvatimo izazov nećemo riskirati da napravimo pogreške.

Zašto se bojimo pogreške

Pogreška nas izlaže mogućnosti da nas netko izgrdi, kritizira, osudi, posrami, ismije. U korijenu tih strahova često postoji uvjerenje da ne postoji bezuvjetna ljubav, već ćemo odobravanje i ljubav dobiti samo ako sve zadatke i dužnosti obavimo savršeno. To je osjećaj da moramo zaraditi ljubav, nekako je zaslužiti, opravdati svojim ponašanjem ili stavovima.

Perfekcionist će na pohvale i komplimente samo slegnuti ramenima, ne smatrajući potrebnim proslaviti svoje uspjehe. Redovito zaboravlja pohvaliti samog sebe. Vrlo često, unatoč uspjehu, javlja se unutrašnje nezadovoljstvo, onaj ALI: ali moglo je još bolje, ali moglo je biti ovako ili onako, ali drugi put moram još bolje… sve to vodi prema potkopavanju vlastitog samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti. Kad nikad ništa nije dovoljno dobro, sigurno je razlog u tome što “ja nisam dovoljno dobra osoba” – unutrašnje uvjerenje koje nesvjesno ima većina perfekcionista. Kad postoji osjećaj manje vrijednosti, perfekcionist se mora silno truditi kako bi prikrio svoje nedostatke i pod svaku cijenu izbjegao pogreške koje ga mogu razotkriti. Ono što drugi rade s lakoćom, perfekcionist radi s puno više truda i znanja, u stalnom grču da nije dovoljno dobar. Negativni niz nastavlja se pretjeranim uspoređivanjem s drugima, što može stvoriti još veći pritisak. U strahu od pogreške blokira se vlastita spontanost, kreativnost, sposobnost da se prepustimo radosnim trenucima života.

Perfekcionisti postavljaju prevelika očekivanja i drugima oko sebe. Mogu biti vrlo zahtjevni, strogi kritičari, vječno nezadovoljni. Nije lako biti s osobom koja je stalno napeta, puna očekivanja, kritična i nezadovoljna pa perfekcionizam zapravo otežava stvaranje skladnih odnosa.

S negativnom stranom perfekcionizma možemo se nositi tako da pomnije razmislimo o ciljevima koje smo si postavili. Važno je do ciljevi budu ostvarivi iz vlastite snage te da imamo sredstva i vještine kojima ih možemo ostvariti. Podsjetimo se da u težnji nekom savršenom idealu propuštamo ljepotu stvarnog trenutka. Potrebno je prihvatiti svijet takav kakav jest. Ako su uzroci perfekcionizma u osjećaju manje vrijednosti, možemo razvijati ljubav prema sebi i sposobnost praštanja. Nevezanost je također odličan protuotrov negativnom perfekcionizmu.

Neki znakovi zodijaka su skloniji pokleknuti pod teretom perfekcionizma, premda se to može dogoditi svakom od nas. Opasnost od negativnog perfekcionizma postoji ako smo u ranoj fazi života razvili osjećaj manje vrijednosti, ako se nismo osjećali voljenima zbog onoga što jesmo, ili smo doživjeli emotivne povrede. Provjerite prvenstveno znakove u kojima se nalazi vaš Mjesec, Sunce ili podznak.

 Težnja savršenstvu – Djevica, Jarac i Vaga

Izbirljiva Djevica, strogi Jarac i uglađena Vaga najskloniji su skrenuti prema negativnoj strani perfekcionizma. Djevica je zemljani znak, dobro je ukorijenjena u svakodnevicu u kojoj želi stvarati i održavati red. Vrlo je oštroumna te vješto asimilira sve što je korisno, zdravo i učinkovito. Izbirljiva i svjesna svake pojedinosti, Djevica u redu i organizaciji pronalazi sigurnost. Duboko u sebi boji se nereda kojeg mogu izazvati nekontrolirani osjećaji, nepromišljeno djelovanje ili nepredvidljivi događaji. Djevica ima osjećaj da će se u perfekcionizmu kojem stremi moći zaštititi od svih prijetnji vanjskog svijeta. Zahtjevna je prema drugima i vrlo često sklona kritiziranju.

Ambiciozni Jarac postavlja visoke ciljeve za koje je spreman marljivo raditi i strpljivo graditi uspjeh. Važan mu je osjećaj da sam upravlja svojim životom, osjećaj da ima kontrolu. Vrlo je odgovoran i ima izražen strah od pogreške. Ponekad nije posve siguran ni u vlastite sposobnosti, a posebno je nepovjerljiv prema drugima. Stoga, kako bi sve bilo napravljeno bez greške, najradije radi sam. Često je zabrinut oko pojedinosti, oprezan i sklon kritiziranju. Poput Djevice voli red, no svoj osjećaj sigurnosti prvenstveno pronalazi u  kontroli. Teško se nosi s pogreškama. Može ih priznati, ali je u stanju samog sebe dugo mučiti osjećajem krivnje.

Vaga je, kao zračni znak, osjetljiva na međuljudske odnose, teži skladu i ljepoti. Vrlo je osjetljiva na to što će drugi misliti i reći o njoj. Uvijek se želi pokazati u najboljem svjetlu. Želi biti dobro prihvaćena u društvenim sredinama u kojima se kreće. Vaga neće dobro podnijeti negativne komentare o sebi. Pod svaku cijenu želi izbjeći sukobe u kojima bi je netko mogao prozvati ili kritizirati. Stoga će svojom pojavnošću, ponašanjem i ophođenjem s drugima težiti savršenom skladu, kako joj nitko ništa ne bi mogao predbaciti. Dio Vagina perfekcionizma su i vrlo visoki estetski standardi, a može biti izbirljiva baš kao i Djevica. Vaga će odugovlačiti i oklijevati kad treba završiti posao ili donijeti odluku, sklona je uspoređivanju s drugima.

Visoki standardi – Lav, Vodenjak i Škorpion

 Ponosni Lav, samovoljni Vodenjak i suzdržani Škorpion skloni su visoko podići ljestvicu vlastitih očekivanja. Snažne su volje s čvrstim uvjerenjima o tome što je ispravno i kako bi svijet trebao izgledati. Kad se stvarnost ne poklapa s njihovim očekivanjima, činit će sve što mogu da je promijene i usklade s vlastitim idejama. Vrlo im teško pada priznati da su u nečemu pogriješili. Tek kad se sudare sa zidom stvarnosti, prihvatit će da je potrebno napraviti obrnuto: prilagoditi svoja uvjerenja stvarnosti, prihvatiti vlastite pogreške i naučiti nešto iz njih. Samosvjesni Lav u sebi ima osjećaj da je poseban. Voli se istaknuti, no ako nije posve siguran u sebe postaje vrlo osjetljiv na odobravanje koje dolazi iz okoline. Da bi se osjećao sigurno, mora osjetiti da ga drugi cijene i vole. Kako bi dobio pohvale i odobravanje, potrudit će se dobro sakriti sve svoje mane. Njegov je perfekcionizam usmjeren prvenstveno na održavanje vlastitog značaja i važnosti.

Vodenjaka smatraju tolerantnim i otvorenim. Ima čvrsta uvjerenja o tome što je pravedno, ispravno i humano. Veliki ideali ipak ne uzimaju u obzir pravu narav ljudske prirode. Nju vode nagoni i osjećaji, tu nema previše logike pa je ljudsko ponašanje uglavnom nepomirljivo s Vodenjakovim plemenitim idejama. Stoga se može vrlo nemilosrdno boriti protiv svega što se ne uklapa u njegovu sliku svijeta. Nepopustljivi perfekcionist u svojim ponekad rigidnim uvjerenjima, radije će podići revoluciju, nego priznati da je pogriješio.

Perfekcionizam Škorpiona također vodi rigidnom crno-bijelom načinu razmišljanja u kojem je svaka situacija “sve ili ništa”. Škorpionu je važno da ga drugi smatraju pouzdanom osobom. Želi imati kontrolu nad svime što se događa oko njega i silno se trudi kontrolirati vlastite osjećaje. Kad nešto izmakne kontroli i njegova očekivanja nisu ispunjena, Škorpion može reagirati vrlo žestoko, biti gotovo neumoljivo kritičan i zahtjevan.

Vjeruju u drugu priliku – Ovan, Rak i Bik

 Dinamični Ovan, osjećajni Rak i druželjubivi Bik znaju da je griješiti ljudski pa nisu skloni perfekcionizmu u negativnom obliku. Pokušaji i pogreške su za Ovna odličan izazov, za Raka razlog da oprašta i još više skrbi za druge. Za Bika su pogreške polagani proces razvoja i učenja u kojem se uvijek pronađe i ponešto ugodno i lijepo. Vjeruju u drugu priliku i spremni su je dati samima sebi i drugima. Ovan ne voli gubiti, ali u svom natjecateljskom duhu razumije da su i pobjeda i poraz dio igre života. Pogreške ga mogu naljutiti i time još više motivirati da u novom pokušaju bude uspješniji. Uči iz vlastitih pogrešaka i neće se zamarati odugovlačenjem ili zdvajanjem nad njima. Nestrpljiv i poduzetan, Ovan juri u nove izazove, a dopustiti da ga zarobi perfekcionizam za njega bi bio veliki poraz.

Rak dobro razumije da je unutrašnji svijet osjećaja teško kontrolirati. On zna kako se prepustiti emocijama, intuiciji i kreativnosti. To istovremeno znači otvoriti se nepoznatom, iracionalnom i potpuno nesavršenom svijetu. Rak zna suosjećati, voljeti i praštati, a čvrsti oklop kojim se štiti kad je potrebno nije oklop perfekcionizma.

Bik ima dobro oko za lijepe stvari i voli uživati u ugodnim stranama života. Kao zemljani znak, uvijek će pronaći bar neku malu stvar koja mu pruža zadovoljstvo pa zašto bi se onda zamarao krivnjom. Možda mu treba više vremena, no kad Bik donese svoje odluke, vrlo je izravan i uporan. Jednom kad nešto napravi, to je to! Više se ne zamara razmišljanjima je li moglo drugačije ili bolje. Bikov je moto: uživaj u onom što ti život može pružiti, sada i ovdje.

Ne zamaraju se detaljima – Strijelac, Blizanci i Ribe

 Najmanje opeterećeni perfekcionizmom su Strijelac, Blizanci i Ribe. Razlog tome je što su vrlo prilagodljivi i spremni u svakom trenutku brzo odgovoriti na sve vanjske izazove. Znatiželjni po prirodi, slijede svoje želje, intelektualnu ili emotivnu glad, pa se ne stignu baviti detaljima ili previše odugovlačiti s odlukama. Suosjećajne Ribe intuitivno će razumjeti sve komplicirane strahove koji se kriju iza perfekcionizma, a s lakoćom će pomoći i drugima da se opuste. Strijelac uvijek vidi veliku sliku svega što se događa i u svom umu vidi svijet kakav bi mogao biti. Stoga ne primjećuje detalje koje, uostalom, smatra nevažnim gubljenjem vremena. Njegove su oči uprte u budućnost i u potragu za tragovima koji će otkriti dublji smisao u kaosu života. Blizanci su možda najviše posvećeni detaljima, no oni im brzo dosade. Blizanci žele brzo završiti sve što rade, znatiželjni i nestrpljivi da se posvete nečem novom. Strijelac, Blizanci i Ribe spremni su učiti na pogreškama, vlastitim i tuđim,  ponekad ih pomesti pod tepih i zaboraviti na njih. Kad nisu sigurni što žele ili što bi trebali napraviti, jednostavno odlutaju dalje pa se ne žele previše opterećivati ni osjećajem krivnje. To ne znači da su neodgovorni, nego u svojoj snalažljivosti znaju pronaći vrlo maštovita i spontana rješenja za svaki izazov, ne gubeći vrijeme na mukotrpno razbijanje glave nad detaljima ili održavanjem savršene slike o sebi. Ako netko nije zadovoljan njihovim rješenjima, to je njegov problem. Strijelac, Blizanci i Ribe u međuvremenu su već miljama daleko, na nekoj novoj ideji, izazovu, poduhvatu. Oni duboko u sebi vjeruju da je upravo nered i nesavršenost života – savršena!

 

Napisala Senka Ljubić