Novac je energija

Novac je neizbježna tema našeg života. Promatramo ga na razne načine. Može nam biti obaveza, briga, žudnja, sloboda, sredstvo, opsesija, vrijednost, grč u želucu, nesanica, potencijal i puno drugih stvari. Stav prema novcu oblikuje se tijekom odrastanja baš kao što se oblikuju i drugi dijelovi naše osobnosti. U našem malom astrološkom istraživanju otkrit ćemo koliko je novac važan pripadnicima pojedinih znakova i zašto.

Novac je jedan od najvidljivijih načina dokazivanja. Naša kultura uporno promiče stav da je novac mjerilo važnosti i moći. Novcem se mjeri vrijednost – vrijednost baš svega, našeg značaja, naše uspješnosti, naše osobnosti. Pa ipak, mnogo smo se puta osvjedočili da je njegova vrijednost isprazna ako se upotrijebi u pogrešne svrhe. Premda možemo misliti da novac kupuje sve, brojni primjeri svjedoče suprotno. Novac može kupiti puno toga, ugodan život, više slobodnog vremena, bolju brigu o zdravlju – no može li novac zaista kupiti stvarnu ljubav, smirenosti i zdravlje? Ponekad da, ali u pravilu ne.

Planet Venera u astrologiji simbolizira vrijednosti. Vrijednosti su sveobuhvatan pojam koji uključuje puno toga, od tijela, preko vještina i osobina, do materijalnih vrijednosti i novca. Venera simbolizira ono što nas privlači, a privlači nas ono u čemu vidimo vrijednost. Stoga je Venera sama srž naših želja. A želje su snažna pokretačka energija.

Venera u nekom od zemljanih znakova simbolizira izraženu potrebu za materijalnim vrijednostima. Ona opisuje pragmatičan stav prema novcu, njegova se vrijednost cijeni, pojačava se želja za stjecanjem novca. Venera u vodenim znakovima najviše od svega cijeni emotivnu povezanost s drugim ljudima, ljubav. Novac je sredstvo da se ugodi onima koje volimo, da zadržimo dragocjeni osjećaj pripadnosti i emotivne sigurnosti uz pogodnosti koje donosi novac. Venera u vatrenim znakovima upotrijebit će novac da istakne vlastitu važnost, da pokaže svoju moć, a Venera u zračnim znakovima cijeni između ostalog društveni ugled. U našoj kulturi društveni ugled i novac odlično idu ruku pod ruku i evo snažne motivacije za zarađivanje!

Odnos prema novcu moramo uskladiti s temeljnim potrebama, s energijama koje simboliziraju Mjesec i Sunce. Često postoji raskorak između temeljne potrebe našeg bića i onoga što mislimo da želimo. Malo nas zaista želi sam novac. Za većinu je novac sredstvo koje može dovesti do željenog cilja. No u čežnji za novcem koji je na neki način ujedinio mnoge naše želje, može se dogoditi da zaboravimo pravu prirodu naših želja i što je još važnije, pravu prirodu naših istinskih potreba. Vanjski pritisci često su toliko jaki da počinjemo željeti mnogo toga što nam zapravo ne treba, kako bismo zadržali određeni stupanj društvene pripadnosti. No nemojte zaboraviti, naše srce i dušu trebamo prvo nahraniti pravom vrstom hrane, da bismo u sebi osjetili istinsku sreću i mir. Tek potom ćemo moći uživati u ispunjavanju želja.

Ovisnost o kupovanju tipičan je primjer situacije u kojoj ne prepoznajemo svoje potrebe. Ispunjavanjem želja koje uopće ne moraju biti naše prave želje, već su često nametnute slike vrijednosti pokušavamo izaći na kraj s dubokim unutrašnjim frustracijama. Možemo to usporediti sa situacijom kad smo gladni, pa pojedemo bonbone. I dalje smo gladni pa jedemo još bonbona. Tek kad pojedemo pravi obrok, juhu, povrće, ribu, meso, ono što će nas zaista nahraniti, prestaje glad i osjećamo zadovoljstvo. Isto pravilo vrijedi za potrebe fizičkog tijela kao i za potrebe našeg čitavog bića, osjećaja i uma. Ovisnost o kupovanju je zbrka između potreba i želja, a vjerojatno i dublji osjećaj nesigurnosti u pogledu vrijednosti. I može odvesti u ozbiljne probleme s novcem.

Očigledno je da je tema novca puno složenija nego što se čini na prvi pogled. Povezana je s vrlo kompleksinim sustavom naših vlastitih vrijednosti koje se očituju podjednako u samopouzdanju, partneru kojeg smo odabrali i novcu, našem stavu prema novcu, našoj sposobnosti da ga steknemo i našim osjećajim povezanim s temom novca.

Svatko je od nas uz potencijale koje odražava njegov horoskop upio i stavove obitelji i svog okruženja o novcu. Ti su vanjski stavovi oblikovali naš osobni stav prema novcu koji često posve nesvjesno nosimo sa sobom. Oni oblikuju obrazce ponašanje vezane za novac koji će ponekad dominirati našom sposobnošću zarađivanja.

U mojoj obitelji je prevladavao stav da se do novca može doći samo marljivim i teškim radom. Treba učiti, steći diplome i onda raditi, raditi, raditi. Kao astrološki Blizanac više mi znači znanje, a novac je sredstvo koje će me dovesti do znanja, knjiga, dobrih škola, mogućnosti putovanja i učenja. Nisam previše razmišljala o samom novcu dok nisam shvatila da se iscrpljujem od posla, dajući svoje znanje često u bescjenje, nesvjesno odražavajući obiteljski stav da se do novca dolazi teško. Moja Venera u natalnom horoskopu izložena je svakojakim pritiscima drugih planeta koji upućuju na probleme u poimanju sustava vrijednosti. Kao pravi Blizanac problem ću riješiti učenjem. Počela sam učiti o samom novcu – kao energiji.

Novac nije sam sebi svrha, on je sredstvo koje možemo upotrijebiti za ostvarenje ciljeva koji vode osobnom razvoju. Energija novca, kao i svaka druga energija, je pokretljiva, mijenja oblik, pa i novac treba tako tretirati. Treba ga pustiti da teče, bez zadržavanja. Premda novac  možemo opipati, pospremiti u banku ili u čarapu, danas u doba interneta on je češće nevidljiva energija. Brojke na zaslonu našeg računala koje usmjeravamo na plaćanje računa, na ispunjavanje potreba i želja. To nas primjerice dobro podsjeća da je novac zapravo samo ideja, vrsta energije kojom pokušavamo mjeriti neke od vrijednosti svog života.

Promislite na trenutak kojim biste riječima opisali novac. Što je za vas novac? Ako ste odgovorili s puno negativnih pojmova, poput briga, teret, strah, borba čini se da imate stav prema novcu koji vjerojatno blokira nesmetani tijek te važne energije kroz vaš život. Ako ste odgovorili pretežno pozitivnim pojmovima, poput mogućnost, sloboda, užitak, sredstvo onda se čini da je vaš stav prema novcu zdrav. Promislite potom na što ga trošite s veseljem i bezbrižno. Tako ćete vrlo jednostavo dobiti odgovor na pitanje što vam je istinski vrijedno.

Energije astroloških znakova u kojima se nalaze Mjesec, Sunce ili Venera opisat će odnos prema novcu, motivaciju za zarađivanje, eventualne bolne točke. Osvijestite ono što vas pokreće, prepoznajte svoje pozitivne mogućnosti i podsjetite se što stvarno želite.

Bezbrižni s novcem – Ovan, Lav, Strijelac

Vatrenim znakovima važniji je uspjeh nego novac. Žele pokazati snagu i važnost svog ega. No kako je novac potvrda uspjeha, potrudit će se oko zarađivanja. Nisu na odmet ni statusni simboli koji će demonstrirati razinu osobnog uspjeha. Samopouzdani pripadnici vatrenih znakova znaju doći do novca. Osjećaju da im pripada samo najbolje, pa će uspješno pregovarati o plaći, sklopiti povoljnije ugovore. Novac uglavnom dolazi lako, a vatreni ga znakovi spremno ulažu, koriste, dijele. Nisu ga skloni zadržavati ni štedjeti, jer su sigurni da će svojim sposobnostima, svojom jedinstvenom osobnošću uvijek pronaći izvor novca. Sigurni u sebe, velikodušno, raskošno, ekstravagantno i bezbrižno puštaju da novac teče kroz njihov život. Novac je društvena igra koja predstavlja izazov, a vatreni znakovi vole izazove. Bolna točka jest ponekad previše opušten stav prema novcu. Skloni ekstravaganciji i pretjerivanju mogu izgubiti kompas. Mogu precijeniti svoje sposobnosti i očekivati više nego što vrijede. Nepraktični su u smislu čuvanja i opreznog korištenja novca.

Nehajani prema novcu – Blizanci, Vaga, Vodenjak

Pripadnicima zračnih znakova zanimanje za ljude i ideje, znanje i društvene odnose određuje stav prema novcu. Novac je za njih sredstvo koje omogućava učenje i dobro pozicioniranje na društvenoj ljestvici ugleda. Zračnim znakovima je ugledna diploma i društveno priznanje značajnije od povećeg bankovnog računa. Ipak trebaju novac kako bi do uglednih diploma stigli. Nisu imuni na statusne simbole. Za njih oni su projekcija društvenog ideala ili neke ideje u koju duboko vjeruju. Upravo zato što radije ostaju vjerni nekoj ideji, nego što će pokazati koristoljubivost, pripadnici zračnih znakova nisu osobito praktični u zarađivanju novca. Premda je inteligencija glavno sredstvo probijanja kroz život, mogu pokazati začudnu nespretnost u rješavanju financijski pitanja, lako će podcijeniti svoje znanje. Taj će eventualni hendikep nadomjestiti nehajnim, a ponekad i snobovskim odnosom prema novcu. Da potreban je, ali zarađivanje je prizemno, nema one plemenitosti velikih ideja koje zračnim znakovima znače sigurnost. Uz malo promišljenosti mogu biti vrlo uspješni s novcem.

Uspješni s novcem – Bik, Djevica i Jarac

Pripadnici zemljanih znakova možda najbolje razumiju stvarno značenje novca. Sredstvo kojim se stvara sigurnost, koja pokreće svakodnevni život i razvoj. Pravi su pragmatici u zarađivanju, nije im teško primiti se posla. Izvrsno će pregovarati i savršeno realno procijeniti stvarne vrijednosti. Najuspješnije od svih će naći način da vlastite sposobnosti i znanje, vlastito vrijeme i trud pretvore u pravi ekvivalent novca. Istinski vole sam novac, a budući da ga dobro razumiju, novac voli njih. Rado će ulagati u opipljive vrijednosti, nekretnine, umjetnine, nakit. No još će rađe imati poveći bankovni račun. Vole si ugoditi i osigurati udoban život, ali nije im važno isticati svoje bogatstvo. Statusni simboli važni su jedino ako pružaju dodatni osjećaj sigurnosti. Bolna točka je to što vole zadržavati protok novca pretjeranom štednjom. Može im se dogoditi da strahuju od gubitka novca, jer zapravo strahuju od gubitka osobne sigurnosti. Unutrašnji strahovi mogu ih odvesti u pretjerani oprez kod ulaganja i kupovanja, u škrtost.

Spretni s novcem – Rak, Škorpion i Ribe

Novac nije visoko na ljestvici prioriteta vodenih znakova. Emotivna sigurnost i emotivna povezanost s drugim ljudima za njih imaju prednost. Budući da u sebi osjećaju stalnu fluidnost raspoloženja, utisaka i osjećaja, novac može dati potreban oslonac. Neće žuriti da se bace na posao zarađivanja, ali znaju prepoznati prave prilike. U tome im pomaže nepogrešiva intuicija. Vrlo su kretivni u pronalasku načina zarađivanja, uspješni u pregovorima. Uvijek će naći najlakši put do novca. Zbog potrebe za sigurnošću pripadnici vodenih znakova vrlo su spretni i ekonomični s novcem. Vole štedjeti, ali neće oklijevati da upotrijebe novac kako bi pomogli onima koje vole. Nije im važno pokazivanje vrijednosti, prilično su imuni na statusne simbole. Bolna točka su osjećajne fluktuacije koje ponekad uzrokuju hirovitost u trošenju novca. Vođeni osjećajima mogu biti nepraktični u trošenju. Emotivnu glad mogu nadomještati gomilanjem novca.

 

Preuzmite pdf: Novac je energija

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.