Ljubomora – začin ili otrov?

U suvremenim intimnim vezama postoji više slobode među partnerima nego ikad prije. Bez obzira na slobodu koju dajemo partneru i očekujemo za sebe, u pitanjima srca i ljubavi ljubomora i dalje vreba u sjeni naših nesigurnosti. Naizgled staromodan osjećaj kojeg se uglavnom sramimo, ljubomora je znak da nešto u vezi nije kako treba. Ljubomora može biti igra kojom ponovo osvajamo partnera ili razorna sila koja ranjava srca i uništava vezu. Što će u nama izazvati ljubomoru i kako s njom izaći na kraj, otkrivamo uz pomoć astrologije.

„Gdje si do sad?“; „Zašto se ne javljaš kad te zovem?“; „S kim ideš na kavu?“ Naizgled bezazlena pitanja koja često čujemo i sami postavljamo uglavnom pokazuju brižnost ili znatiželju. No ako ih čujete ili postavljate u svakoj prilici, a u tonu kojim su postavljena postoji neka nepotrebna oštrina, dobili ste prvo upozorenje da se probudila ljubomora. Ljubomora se javlja u svim vrstama veza, ne samo u ljubavnim, već i u prijateljskim vezama i u odnosima između roditelja i djece.

Za ljubomoru je uvijek potrebno troje. Ponekad, međutim, treća osoba postoji samo u umu i strahovima jednog od partnera. Kad je stvarna, osoba koja se postavlja između nas i partnera i plijeni partnerovu pozornost počinje ispunjavati onu prazninu u odnosu koju smo stvorili svojom nebrigom ili nerazumijevanjem. Ako takva praznina ne postoji, ako ljubavna veza ispunjava potrebe i želje oba partnera, neće ni biti prostora za treću osobu. Kad osjetimo da se pojavio suparnik koji prijeti ljubavnoj vezi, naša će instinktivna emotivna reakcija na tu prijetnju biti ljubomora. Istraživanja su pokazala kako su muškarci više zabrinuti da će biti seksualno prevareni, a žene se više brinu da će biti emotivno prevarene. Bilo da je suparnik stvaran, bilo da smo ga izmislili potaknuti vlastitim nesigurnostima i strahovima, ljubomora je signal da je veza u opasnosti. Kad se pojavi, ne treba je zanemariti jer ona je poziv da svoju vezu popravimo.

Premda psihologija ne smatra ljubomoru znakom ljubavi, većina nas misli da je povremeno zrnce ljubomore poželjan začin ljubavi. Partner koji je iskusio njen lagani žalac može se osjetiti polaskanim. Dovoljno je vrijedan, dovoljno voljen da bude predmet ljubomore. Ponekad nam se čini da nas partner uzima zdravo za gotovo, da je zaboravio pokazati ljubav onako kako bismo to htjeli pa ćemo možda odglumiti mali flert ili zadirkivati partnera kako bismo iskušali vlastitu privlačnost. Većina nas je bar jednom zaigrala na kartu ljubomore, a iglice ljubomore mogu biti dobar poticaj u erotskom životu. Dokle god ljubomora ostaje na razini igre i svojim malim iglicama unosi živost u vezu, dotle ona može biti produktivna. Ne dozvoljava nam da se opustimo i zaboravimo njegovati svoju vezu.

Kad ljubomora više nije igra

Ljubomora je instinktivan osjećaj koji može doživjeti svatko od nas. Problem nije u samom osjećaju ljubomore. Pravo je pitanje kako s njom izaći na kraj. Ljubomora najprije počinje potkopavati povjerenje među partnerima. Bez obzira na to jesu li naše sumnje opravdane ili postoje samo u našem prestrašenom srcu, njeni prvi koraci su sumnjičavost i nepovjerenje. Ako se otme kontroli, ljubomora postaje agresivna. Iz nepovjerenja nastaje sve jača potreba da kontroliramo partnera te posesivnost koja se manifestira na razne načine. U svakom trenutku želimo znati gdje je naš partner, osluškujemo ton kojim razgovara s prijateljima i kolegama, dolazimo u iskušenje da zavirimo u njegov mobitel i računalo, provjeramo račune, postajemo polako opsjednuti sve većim sumnjama i strahovima. Otvorenost u komunikaciji više nije moguća jer svaki pokušaj završava teškom svađom. Partneri prestaju biti partneri i postaju suparnici.

„O, čuvajte se ljubomornosti! / Grdoba to je zelenooka / Što vlastitoj se svojoj hrani ruga“

Othelo, W. Shakespeare

Partner ili osoba koju smatramo suparnikom potaknuli su ljubomoru, no pravi se uzrok ljubomore uvijek nalazi u nama. Najčešći uzrok ljubomore je strah od gubitka. Čini nam se da ne bismo mogli preživjeti bol kad bismo izgubili partnera. Korijen tog straha može se obično pronaći u najranijem djetinjstvu, ljubomora je vrlo dubok i bolan nagonski osjećaj. Zbog vlastitih emotivnih ranjivosti može se dogoditi da smo emotivno ovisni o partneru, što nas čini posebno sklonima ljubomori. Ljubomoru može ohrabriti i nesigurnost u vlastite vrijednosti ili manjak samopoštovanja. Nije se lako suočiti s vlastitim ranjivostima, no malo tko ih nema! Važno je da sami sebi priznamo vlastitu ljubomoru i pokušamo otkriti njen uzrok. Važno je svoje osjećaje smireno objasniti sebi, a potom i partneru te tražiti konstruktivna rješenja.

Suočeni s ljubomorom, trebamo izbjegavati situacije koje bi mogle potaknuti neutemeljenu sumnjičavost. Valja se suzdržati od optužbi te u komunikaciji paziti na ton i način razgovora, čuvati se sarkastičnih primjedbi i ljutnje. Nemojte partnera tretirati kao da vam je neprijatelj – on je i dalje vaš partner s kojim želite riješiti problem. Nemojte dopustiti da vas ljubomora odvede predaleko, do one točke s koje je nemoguće ponovo uspostaviti povjerenje. Potražite stručnu pomoć ako ne možete obuzdati svoje osjećaje.

U astrologiji Mjesec i znak u kojem se nalazi simbolizira što nam daje osjećaj sigurnosti. Što nam daje osjećaj da smo zaštićeni i nahranjeni u emotivnom smislu? Kako doživljavamo i izražavamo svoje osjećaje? Kad shvatimo svoje prave potrebe i ono što hrani našu dušu, bolje ćemo razumjeti na što smo posebno osjetljivi, u čemu se krije naša najveća ranjivost i što bi mogao biti razlog ljubomore. Svatko od nas može biti ljubomoran. Detaljnija analiza natalnog horoskopa pokazat će ima li Mjesec neke posebne planetarne odnose koji sugeriraju pojačanu emotivnu ranjivost pa time i pojačanu osjetljivost na ljubomoru.

Mjesec u vodenim znakovima

Osobe s Mjesecom u Raku, Škorpionu i Ribama trebaju emotivnu povezanost s partnerom, što ih čini posebno osjetljivima na sve izazove koje nose ljubavne veze. Nepopravljivo su orijentirani na romantičnu vezu i ideju vječne ljubavi. Povjerenje je izuzetno važno. Najviše se boje osjećaja samoće i napuštenosti. Zbog potrebe za stvaranjem emotivne sigurnosti, lako će se dovesti u položaj emotivne ovisnosti o partneru što ih čini vrlo ranjivima. Intuitivno će osjetiti svaku promjenu raspoloženja, svaku moguću prijetnju vezi. Promjenjivih raspoloženja, osjetljivi i intuitivni, često naslućuju i ono čega nema. Trebaju naučiti biti otvoreniji u komunikaciji te jačati povjerenje u partnera.

Mjesec u Raku vrlo je brižan i zaštitnički se ponaša prema partneru, no zbog potrebe za bliskošću postaje posesivan. Emotivna sučeljavanja i svađe za njega su zastrašujuće pa će radije suptilno i najčešće nesvjesno manipulirati partnerovim osjećajima.

Mjesec u Škorpionu po prirodi je nepovjerljiv, sumnjičav i posesivan. Štiti se od onoga čega se najviše boji – emotivne izdaje. Intenzivni osjećaji bukte u njegovoj nutrini, no rijetko kad je spreman otvoreno govoriti o njima. Lako postaje žrtva ljubomore i teško se s njom nosi.

Mjesec u Ribama nije posesivan, ali ga je vrlo lako povrijediti. Treba izbjegavati sve što bi moglo potaknuti njegovu ljubomoru. Kad je ljubomoran, povući će se u sebe i postupno postajati neugodniji, sve dok partner ne učini neki drastični korak. Ako se veza raspadne, barem neće osjećati krivnju, nego će se tješiti ulogom žrtve.

Mjesec u zemljanim znakovima

Osobe s Mjesecom u Biku, Djevici i Jarcu realistične su u svemu u životu pa tako i u ljubavnim vezama. Oprezni su i izbirljivi pri odabiru partnera, a kad se jednom odluče upustiti u ljubavnu vezu, potreban im je osjećaj stabilnosti i trajnosti. Da bi se osjećali sigurno, važna su im pravila i navike. Vrlo su odani i svoju će ljubav demonstrirati na mnogo konkretnih načina. Boje se gubitka sigurnosti, promjena koje ne mogu kontrolirati te gubitka svega što su stekli zajedno s partnerom na materijalnoj razini. Mogu biti vrlo posesivni, no nisu preosjetljivi. Trebaju naučiti da su promjene u životu i ljubavi neizbježne te ih prihvatiti kao mogućnost da obogate svoj život novim vrijednostima.

Mjesec u Biku osjećaj sigurnosti dobiva kroz sve što posjeduje fizički, emotivno i intelekutalno. I partnera može nesvjesno smatrati svojim vlasništvom te se ponašati previše zaštitnički. Ljubomoru budi nesigurnost u vlastite vrijednosti. No vedre naravi i pun povjerenja, obično reagira ljubomorno tek kad za to ima stvarne razloge.

Mjesec u Djevici sigurnost pronalazi u jasno postavljenim granicama ponašanja. Važan je red, organizacija, pristojnost. Vlastite nesigurnosti čine ga kritičnim i sitničavim. Ima oštar jezik pa se uz njega partner može osjećati kao da je pod stalnim nadzorom. Postaje ljubomoran kad prekoračite granice, dobar ukus i pristojnost. Cijeni iskrenost, ali će rješavanje problema biti naporno i dugotrajno seciranje detalja i beskrajne analize osjećaja.

Mjesec u Jarcu voli imati kontrolu nad svojim osjećajima i nad romantičnom situacijom. Želi izgraditi povjerenje i sigurnost, tek tada će dati sve od sebe u vezi. Ako je njegovo povjerenje na bilo koji način narušeno, razbuktat će se ljubomora. S njim nema šale, sudbina veze u potpunosti je u njegovim rukama.

Mjesec u vatrenim znakovima

Osobe s Mjesecom u Ovnu, Lavu i Strijelcu romantični su idealisti, spontanih i strastvenih osjećaja. Ljubav je za njih igra, nadmetanje, uzbuđenje. Vole svoju slobodu te cijene snažne i hrabre partnere. Premda nisu sumnjičavi, mogu biti posesivni. Boje se rutine i dosade pa se u održavanju ljubavne veze s njima treba dobro potruditi. Ego je osjetljiv, posebno kad im se učini da je netko bolji od njih ili kad naslute da ih partner ne cijeni onoliko koliko misle da zaslužuju. Brane se ponosom i lako će planuti ljubomorom, no još će se češće dogoditi da njihov nemirni duh i nezaustavljiva želja za životom izazove vašu ljubomoru. Trebaju naučiti kako pretjerani ponos i osjetljiv ego učvrstiti stabilnim samopouzdanjem te kako partneru dati jednaku slobodu koju očekuju za sebe!

Mjesec u Ovnu je samopouzdan, izravan i spontan u ljubavi. Osjeća se sigurno kad ima inicijativu i kontrolu u vezi. Boji se omalovažavanja, a strah da se neće uspjeti dokazati i biti najbolji u očima partnera rasplamsat će ljubomoru. Izražava je dramatično i bijesno, ali srećom, kratkotrajno.

Mjesec u Lavu osjeća se sigurnim kad zna da ga vole i cijene, kad osjeća da je poseban. Najviše se boji da nije dovoljno dobar za partnera i da će biti odbačen. Ako ga podcijenite, probudit ćete njegovu ljubomoru i povrijediti mu ponos. Neće vam pružiti ruku pomirenja, vi ćete se morati potruditi oko njega.

Mjesec u Strijelcu najmanje je posesivan i ljubomoran od svih vatrenih znakova. Iskren i znatiželjan, strastven i spontan, u ljubavi ne traži samo partnera, već i najboljeg prijatelja. Treba slobodu i uzbuđenje, boji se sputavajućih situacija. Njegovu ljubomoru može potaknuti samo neki stvarni razlog, a to za njega znači i kraj veze.

Mjesec u zračnim znakovima

Osobe s Mjesecom u Blizancima, Vagi i Vodenjaku nisu posesivne i vrlo su rijetko ljubomorne. U ljubavi traže razumijevanje, prijateljstvo i dobru komunikaciju. Važna im je pokretljivost i sloboda da upoznaju ljude, stječu znanje, slijede svoje ideje i shvate svijet pomoću razuma i logike. Nisu ovisni o emotivnim vezama, no to ne znači da im one nisu potrebne. U pitanjima ljubavi jednostavno su oprezni jer se duboko u sebi boje da bi ih iracionalnost i kaos osjećaja mogli previše povrijediti. Trebaju naučiti prihvatiti i prepustiti se svojim osjećajima bez straha, čak i ljubomori, jer će tako postati mudriji i autentičniji.

Pametan i znatiželjan Mjesec u Blizancima treba patnera koji će znati zadržati njegovu pozornost znanjem, novim i zabavnim temama. Ne zahtijeva puno pažnje, poput vodenih ili vatrenih znakova, jer voli svoju slobodu. Zabavlja ga flert, no u tome je posve bezazlen, a vaša mu je ljubomora dosadna gnjavaža. Postat će ljubomoran samo ako se vi bolje zabavljate s nekim drugim, a ne s njim.

Za Mjesec u Vagi sigurnost donosi osjećaj da je prihvaćen i cijenjen. Da bi to dobio, treba druge ljude, a posebno mu je važna ljubavna veza. Uz partnera se osjeća potpuno. Ta ovisnost o partneru čini ga ranjivim pa je najskloniji ljubomori od svih zračnih znakova. Probudit će je manjak poštovanja. Skrivat će svoje prave osjećaje i kažnjavati partnera emotivnom hladnoćom.

Mjesec u Vodenjaku zabavan je i šarmantan, originalan u ljubavi. Često će zadržati distancu, čak i u intimnoj vezi, jer je prijateljski odnos njegov štit od prijetećih emocija. Poštuje partnera i tolerantan je, a za uzvrat očekuje povjerenje i slobodu. Ljubomoru će izazvati iznevjereno povjerenje, no mučit će se s tim osjećajem i beskonačno ga analizirati.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa