Izazovi samoće

Živjeti “bez veze”

Raskid ljubavne veze uvijek je težak. Posebno kad smo mi ona ostavljena strana. Često se događa da nemamo dovoljno snage za suočavanje s intenzivnim emocijama pa prebrzo uskačemo u novu vezu. U procesu suočavanja s emotivnom boli različito proživljavamo raskid.  Kao i svako drugo životno iskustvo, i ovo je prilika da naučimo nešto o sebi – da osjetimo kako je to živjeti “bez veze”.

“Otkad me ostavio, ne mogu misliti ni o čemu drugom. Jedva funkcioniram na poslu. Ne jedem, ne mogu spavati. Na trenutke sam ljuta, a na trenutke tužna. Stalno razmišljam zašto se to dogodilo? Kako mi je to mogao napraviti? Kako ću sad živjeti bez njega?” priča mi moja prijateljica Ivana koja je nedavno doživjela raskid dugogodišnje veze. Duboko je emotivno povrijeđena i, kao većina ljudi koji se nađu u takvoj situaciji, traži načine kako izaći na kraj s intenzivnim emocijama koje je razdiru iznutra. Nedugo nakon našeg razgovora, srećem Ivanu u gradu, ruku pod ruku s naočitim muškarcem. Pozdravlja me oduševljeno i upoznaje me sa svojim novim dečkom. Izgleda dobro i veselo, a ja se samo nadam da neće doživjeti razočaranje i novu emocionalnu povredu koja se događa mnogima koji vrlo brzo nakon raskida uskaču u novu vezu.

Raskid veze može se dogoditi na razne načine, nekad iznenadne, nekad očekivane. Nekad su raskidi nagli, ostaju nerazjašnjeni, nekad su popraćeni svađama, a nekad su ledeno hladni i nemilosrdni. U svakom se raskidu događa slična dinamika. Suočavamo se s boli gubitka. Čak i ako smo sami raskinuli vezu, ne znači da smo pošteđeni te boli, posebno ako smo bili u dugoj vezi ili braku. Mijenjaju se svakodnevne navike, no, još važnije od toga, mijenja se naš vlastiti doživljaj toga tko smo. Kad smo u vezi, naš vlastiti osjećaj identiteta povezuje se i nadopunjava s partnerovim. Uz sve ono što osjećamo da nas određuje kao pojedinca, nastaje novi oblik identiteta. Moja prijateljica Ivana u vezi se osjećala dobro. “Ivana i Luka” imali su zajednički identitet: voljeli su putovati, plesati, igrati tenis, imali su zajedničke interese koji su ih određivali u krugu prijatelja. Kad se veza raspala, svatko je od njih morao ponovo pronaći svoj vlastiti identitet, ali ovog puta u svojstvu samca.

Prihvatiti bol

Suočiti se s bolnim osjećajima nikad nije lako. Svatko se susreće s vlastitom nutrinom na drugačiji način.  Ako smo bili ostavljeni, možda ćemo neko vrijeme očekivati i žarko željeti da se partner predomisli i vrati. Pritom zaboravljamo kako ne možemo mijenjati druge ljude, da jedino možemo mijenjati sebe. Stoga očekivati ili poduzimati neke korake kako bismo vratili partnera može samo dodatno narušiti vlastito samopoštovanje, produbiti osjećaj nemoći, a time i bol gubitka.

Koliko god to bilo bolno, važno je da sami sebi odgovorimo na pitanja: što je bilo dobro u vezi, a što nije? Zašto sam se zapravo zaljubila? Što sam naučila o samoj sebi u toj vezi? Kako je sve što sam doživjela u vezi kao i sam raskid oblikovalo moj stav o ljubavi i vezama općenito? Što ubuduće očekujem od ljubavne veze? U fazi kad nas unutra potresaju snažni osjećaji nije lako  biti objektivan i odgovoriti na ta pitanja. No ako ih izbjegavamo, propustit ćemo priliku naučiti nešto iz bolnog iskustva. A sve dok ne naučimo, osudili smo sami sebe na ponavljanje istih iskustava, s istim ishodom. U raskidu je uzdrman cijeli naš svijet, a uz podršku prijatelja i, ako je potrebno, nekim oblikom savjetovanja ili terapije, možemo ojačati osjećaj sigurnosti.

Prihvatiti sebe kao samca

U svakoj vezi potrebni su kompromisi. Kad volimo osobu s kojom smo u vezi, onda nam kompromisi ne padaju teško. Važno je ipak ne odreći se svih svojih potreba kako bismo ugodili partneru. Trebamo čuvati svoje granice. Važno je da kompromisi proizlaze iz poštovanja, razumijevanja i ljubavi koju partneri gaje jedno prema drugom. Kad odjednom ostanemo sami, nema više potrebe za kompromisima. Jedina osoba kojoj treba ugoditi smo mi sami. To je prilika da ponovo prepoznamo sve ono što je važno samo nama, prilika da radimo ono što želimo i kad to želimo, prilika da ponovo prepoznamo svoj pravi identitet – što me određuje, koje su moje osobne vrijednosti. U tom ćemo procesu, kad obrišemo prašinu s vlastitog osjećaja identiteta i kad mu dopustimo da zasja sam po sebi, osjetiti da u nama jača osjećaj samopouzdanja. Imamo dovoljno vlastitih unutrašnjih kvaliteta, vrijednosti, interesa, osjećamo da smo posebna, jedinstvena osoba i da možemo bez straha zablistati kao samac.  Kad jasno definiramo što želimo za sebe općenito u životu, kao i u ljubavnoj vezi, moći ćemo odabrati pravog novog partnera.

Oprostiti i pustiti

U posjednjoj fazi preživljavanja raskida dovodimo u red sve što je bilo povezano s prethodnom vezom. Završavamo sve što je potrebno završiti, opraštamo i puštamo da ode. Opraštajući i sebi i partneru, rješavamo se emotivnog tereta koji nas je možda i neprimjetno vezivao uz prošlost.

Osjećaj ljubavi kojeg smo imali prema partneru ne mora potpuno nestati da bismo išli dalje, ali ga možemo transformirati. Ljubav ostaje kao smireno prijateljstvo, kao opraštajuća i milosrdna ljubav prema drugom ljudskom biću kojem želimo sve najbolje u životu. Ostaje kao zahvalnost da smo u jednom razdoblju svog  života koračali zajedno istim putem, no bez žaljenja nastavljamo svaki svojim putem. Bivšem partneru dat ćemo blagoslov da bude sretan i bez nas, a sebi dopuštenje da krenemo dalje. Tek tada smo potpuno spremni za novu vezu, a u toj vezi možemo biti iskreni i pošteni prema novom partneru. Koliko će nam trebati vremena da prebolimo i odradimo čitav taj proces vrlo je individualno.

Iz veze u vezu

Mnogima se događa da skaču iz jedne veze u drugu. To nije ništa neobično, no češće se događa u mlađim godinama. Možda je bol zbog gubitka prevelika pa se brzim ulaskom u novu vezu štitimo najbolje što znamo u tom trenutku. No bol ostaje u nama i potkopava nas sumnjom u sebe, strahom da će nam se ponovo dogoditi ista stvar. Teško je biti objektivan i procijeniti novog partnera u pravom svjetlu ako nas iznutra pokreću nesvjesni strahovi koje je probudio raskid. A ti strahovi iznutra šalju negativne poruke: Ružna sam! Dosadna sam! Bezvrijedna sam! Hoće li me itko ikada više voljeti? Je li me on uopće volio? Strahovi nas oslabljuju i čine nesigurnima. Vjerojatno ćemo zbog te nesigurnosti od novog partnera stalno tražiti odobravanje, potvrdu da nas cijeni. Možemo postati previše zahtjevni, ovisni ili očajni, čime izazivamo novi raskid. No s vremenom razvijamo vlastitu svjesnost i pronalazimo učinkovitije načine ponašanja.

Kad koristimo astrologiju kao alat osobnog razvoja, u slučaju raskida analiza natalnog horoskopa jasno će pokazati vašu osjetljivu temu. Za nekoga je osjetljiva tema osjećaj vlastite vrijednosti, za nekoga pitanje identiteta. Ovisno o tome koje su energije naglašene u natalnom horoskopu, astrologija će nam pomoći da razumijemo kako reagiramo suočeni s boli gubitka, što će nam pomoći da preživimo raskid i ne uskočimo naglavačke u novu vezu. Kad promatramo znakove zodijaka kao arhetipske energije, možemo naslutiti moguće reakcije na raskid. Ipak, pokušajte ovaj vodič kroz suočavanje s raskidom prihvatiti kao vedriji način na koji možete pogledati vlastite slabosti. Ako u natalnom horoskopu imate jače naglašene znakove koji pripadaju jednom od četiri elementa, bilo da se u nekom od njih nalaze Mjesec, Sunce i podznak, prepoznat ćete neke od reakcija i procesa koji se događaju u vama.

Ovan, Lav, Strijelac

Vaša instinktivna reakcija na bol gubitka je da nešto poduzmete. Najradije biste izbjegli sve negativne osjećaje i što prije se vratili na sunčanu stranu života. Imate izražen ponos, visoko samopoštovanje, ali ego može biti jako osjetljiv. Nije vam se lako suočiti s vlastitom nutrinom. U sebi možete proživljavati duboku krizu identiteta: Kako je moguće da je netko ostavio mene!?  Branite svoj povrijeđeni ponos dramatično, rušite sve mostove iza sebe i malo je vjerojatno da ćete pokazati koliko ste povrijeđeni i koliko patite. Vjerojatno ćete se tješiti intenzivnim vježbanjem, manijakalnim radom ili ćete otputovati nekamo daleko. Ako ste još mladi i manje iskusni, posve lako ćete uskočiti u novu vezu, a ako ste kroz razne životne izazove stekli dovoljno mudrosti, prihvatit ćete raskid kao mogućnost učenja i osobne transformacije. Kad prebolite, bit ćete još jači!

Blizanci, Vaga, Vodenjak

Suočeni s emotivnom boli raskida očajnički se branite beskrajnom analizom svega što se dogodilo. Pokušaj da pronađete jasne odgovore u kaosu emotivne boli uzaludan je. Teško vam je pogledati duboko u sebe i prihvatiti one mračne i prijeteće osjećaje koji vrebaju u dubini. Ne znate što biste s njima započeli, ne znate raditi s emocijama, jer instinktivno koritite snagu svog uma, logiku i objektivnost. U bijegu od svoje nutrine pokušat ćete svoj raskid relativizirati, racionalizirati i šaliti se na svoj račun i na račun ljubavi općenito. Branite se smijehom, a prijatelji i društveno aktivan život veliki su vam oslonac. I vama se može dogoditi da brzo uskočite u novu vezu. Možda ćete odgovore potražiti u ljubavnoj poeziji, romanima ili filozofiji. No, vaše će boli često ostati nerazriješene. Da biste se riješili emotivnih blokada, nije loše potražiti stručnu pomoć.

Rak, Škorpion, Ribe

Vaša je velika prednost prilikom raskida to što znate raditi s osjećajima i što ste spremni suočiti se sa svojom nutrinom. To vas neće poštedjeti boli, ali vi ćete je znati propustiti kroz svoj sustav, a da se pritom ne mučite beskrajnim analizama raskida. Povući ćete se u sebe i žestoko patiti, ali svoje tuge možete isplakati. Ipak, budući da instinktivno težite emotivnoj sigurnosti, za vas može biti vrlo teško pustiti partnera. Stoga će vaši raskidi biti dugotrajni, a time ćete samo produljiti vlastito vrijeme patnje. Možda ćete pokleknuti pred osjećajem samosažaljenja i neće vam biti mrsko preuzeti ulogu žrtve. No cijelo to vrijeme u vama se vrtlože emocije, događa se proces pročišćavanja i obnavljanja. Malo je vjerojatno da ćete na brzinu uskočiti u novu vezu upravo zato što dugo vremena ostajete živjeti u prošlosti.

Bik, Djevica, Jarac

Vaša prednost u suočavanju s bolima raskida uredno je organiziran život, zdravorazumski pristup životu i povezanost sa stvarnošću. Nećete dopustiti da raskid promijeni vaš način života jer vam upravo rutina i navike daju dobar oslonac da se suočite s unutrašnjim previranjima. Na vama će se primijetiti melankolično raspoloženje, ali nećete žestoko patiti poput vodenih znakova. Ne bojite se suočiti sa svojom nutrinom, a svojim osjećajima možete pristupiti vrlo realistično. Naučili ste prihvatiti sve što život donosi pa ćete isto tako prihvatiti i raskid. Život je jednostavno takav! Upravo zato nećete sažaljevati sebe, a nećete ni na brzinu uletjeti u novu vezu. Previše cijenite sami sebe da biste žurili u neku situaciju koja za vas može biti nepovoljna. Utjehu nalazite u rutini, možda u hrani ili očuvanju zdravlja, svakako u svom poslu. Raskid vas može učiniti još produktivnijim. Vjerujete da vrijeme liječi sve, a vi imate dovoljno strpljenja da čekate.

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: astro samoća