Zavođenje i flert

Društvena nas pravila sputavaju u izravnom pokazivanju nagonskih želja, osobito seksualnosti. Specifični načini privlačnosti, želje za vezom i seksualnošću odvijaju se među ljudima na razne prikrivene načine, slojevitim ritualima koje zovemo flertom i zavođenjem.

Flert je pomalo izazovno ponašanje kojim pokazujemo zanimanje za drugu osobu. To je neobavezna društvena igrica, često bez dublje namjere. Može biti bezopasno zadirkivanje, ponekad je na rubu pristojnosti, uvijek izazovan, često drzak, začinjen šarmom. Flert može biti samo zabava kojom provjeravamo jesmo li poželjni. Njime ponekad pokušavamo steći neku sitnu korist, poput brže usluge u trgovini ili ulaska na privatni party bez pozivnice. No flert može biti i važan prvi korak prema dubljoj intimnoj vezi. Kad flert probudi zanimanje obje strane i kad se ispod njega nasluti postojanje namjere za stvaranjem veze, počinje ozbiljnija igra zavođenja.

Zanimljivo je da latinska riječ zavođenje – seductio – doslovno znači „odvesti u stranu“ ili „nagovarati“, pa čak i „dovesti u zabludu“. Ima u tome dubljeg značenja jer u igri zavođenja nastojimo sami sebe pokazati u najboljem svjetlu. Ističemo ono što osjećamo da je poželjno, premda u stvarnosti možda i nismo baš takvi. Jednako tako, uz ponešto opreza, u partneru vidimo ono što želimo vidjeti, često zatvarajući oči pred onim što nam se ne sviđa. Kao u priči Čarobnjak iz Oza, vidimo čaroliju, vidimo ono što druga strana želi pokazati, istovremeno skrivajući iza zavjese vlastitu stvarnost. Često nismo svjesni što nas je privuklo, zašto nam je neka osoba zanimljiva. Poput noćnog leptira koji je opazio svjetlost, želimo se približiti izvoru te svjetlosti i bolje vidjeti čega tamo ima.

Provjera vlastite vrijednosti

Svaki flert i zavođenje su igra. U nju najprije ulažemo osjećaj vlastite vrijednosti. Ne kaže se uzalud da je najvažnija ljubav prema samome sebi. Kad sami prepoznajemo i cijenimo svoje kvalitete, fizički izgled i svoje vještine, to će se vidjeti u našem cjelokupnom stavu. Govor tijela puno je moćniji nego što mislimo. U njemu se vidi osjećamo li se dobro u svojoj koži, postoji li lakoća ili napetost, privlačnost ili odbojnost.

Popularna kultura agresivno šalje poruku da je fizička ljepota najvažnija. Izloženi smo velikim pritisicma da pomislimo kako bez posebne odjeće i raznih statusnih simbola nećemo biti dovoljno privlačni. Ljepota nije na odmet, ali ne mora uvijek donijeti prednosti. U stvarnom životu, srećom, dovoljan je sjaj u očima, blistav osmijeh ili posebna energija osobe na koju ćemo instinktivno reagirati.

Flertom provjeravamo vlastite vrijednosti. Svačijem egu godi kad osjeti da je nekome privlačan. Ponekad to radimo nesvjesno, u trenucima nesigurnosti, kad trebamo dodatnu potvrdu i osjećaj sigurnosti. Isprobavanje reakcije druge strane je osjetljivo, no ako doživimo neuspjeh, naš osjećaj vlastite vrijednosti ne bi zbog toga trebao patiti. Možda zato flert i postoji, kao igra, kao test, kao bezopasan korak prema pravom upoznavanju druge osobe.

Dinamika davanja i primanja među partnerima jako je važna. Pozitivnim reakcijama učvršćujemo svoju samosvijest, one nas potiču da krenemo korak dalje. Ako samo jedna strana daje, nakon nekog vremena igra će prestati. Za spontani flert, a osobito nešto više od toga, mora postojati tijek energije između osoba, oboje trebaju znati dati i primiti. Dajemo komplimente, osmijehe, svoje vrijeme i svoju pozornost. Moramo ih znati i primiti tako da ohrabrimo drugu stranu, potvrdimo njenu privlačnost ili da joj postavimo izazov, ali onaj kojeg može savladati. Otvorenost prema novome uvijek je izazov i rizik. Stoga je lakše onima koji igru zavođenja prihvaćaju bez velikih očekivanja i s velikom dozom humora.

Ponekad igru zavođenja pokvari neki naš nesvjesni strah, strah da budemo povrijeđeni, strah da nismo dovoljno dobri za partnera kojeg želimo privući – dobra stara sumnja u sebe, ili neka stara rana koja nije dobro zacijelila. Dopustimo si da želimo! Dopustimo si osjećaj da imamo pravo na ljubav i sretnu vezu, učvrstimo ih spoznajom da imamo što za ponuditi. Što jače osjećamo da imamo mnogo toga za dati, to ćemo jače zračiti privlačnim energijama.

Kad govorimo astrološkim rječnikom, u flertu i zavođenju glavnu riječ vodi Venera. Energija znaka u kojem se nalazi Venera u kombinaciji s energijom znaka u kojem se nalazi Sunce opisat će kako se upuštamo u flert i zavođenje, kako se ponašamo da bismo jače zračili privlačne energije. Svoje privlačne energije možemo zamisliti poput cvijeta koji će svojom bojom i mirisom ili ponekad trnjem privlačiti pozornost. Venera i Sunce opisuju sve te boje i mirise, svu zanimljivost i ljepotu naše osobnosti. Tek će osobni horoskop pokazati postoje li teškoće u nesputanom zračenju privlačne energije i što im je uzrok. Podsjetite se kakvu privlačnu energiju šaljete kad želite nekoga privući. Promislite kako možete svjesno iskoristiti svoje prednosti da biste zračili privlačnom energijom koja će olakšati pronalaženje pravog partnera.

Vatra – romantično osvajanje

Ovan, Lav i Strijelac vole se igrati pa im flert nije stran. Ipak, njihov cilj u igri je – pobjeda. Pripadnici vatrenih znakova i svi čija je Venera u nekom od vatrenih znakova, osjećaju da je njihov najveći ulog – njihova neponovljiva osobnost. Žele što prije provjeriti vlastitu privlačnost, žele osjetiti što vi mislite o njima i to će izravno pokazati. Često zrače većim samopouzdanjem nego što ga zaista imaju. Vole riskirati.

Kad žele privući vašu pozornost pričat će vam o vlastitim uspjesima, o važnim stvarima koje su napravili, doživjeli ili koje planiraju. Najlakši put do njihove pozornosti je taj da im se divite. Pripadnici vatrenih znakova vrlo su romantični i skloni velikim gestama. Buketi cvijeća, ulaznice za najtraženiju kazališnu predstavu u gradu ili večera uz svijeće suptilno podcrtavaju njihovu neodoljivu zavodljivost.

Ako vas zanima vatreni tip, pokažite da ste impresionirani njegovom osobnošću. Ipak, postavite mu i neki izazov. Vole se natjecati za vašu pozornost jer time osvajanje dobiva na vrijednosti. Početna faza flerta uz pripadnika vatrenog znaka vrlo će se brzo pretvoriti u zavođenje. Kako im je teško odoljeti, brzo će rasplamsati vaše osjećaje. To je osjetljiva faza jer jednom kad pobijede u igri zavođenja, mogli bi potražiti nove izazove.

Zemlja – senzualna zavodljivost

Bik, Djevica i Jarac neće se olako upustiti u flert. Ako se odazovu toj neizvjesnoj igri, znači da su zaista spremni na vezu. Sa zdravim smislom za humor i vedre naravi, u flertu mogu biti vrlo izravni. Razuman stav, praktičan smisao za stvarnost i urođeni oprez pomažu im da točno znaju što hoće. Nisu spremni na kompromise i nije ih lako impresionirati. Vrlo će lako procijeniti kakve su namjere potencijalnog udvarača.

Pripadnici zemljanih znakova i oni čija je Venera u nekom od zemljanih znakova zrače senzualnom energijom. Često nisu svjesni snage kojom njihov govor tijela privlači pozornost. Žene zrače izrazitom ženstvenošću i senzualnošću u pokretima, odijevanju i govoru. Muškarci zrače zaštitiničkom energijom, a ispod njihovog muževnog stava osjeća se nježnost.

Razumijevanje materijalne razine postojanja čini njihov ukus istančanim i profinjenim, što se odražava u njihovu stavu, odjeći, potrebi za dodirom. Uživaju u glazbi, plesu, mirisima, hrani i svemu što može ugoditi osjetilima. Stoga je u flertu i igri zavođenja važno ugodno i poticajno okruženje. Zavedite ih svojom prirodnošću i smislom za humor, a dobra večera ili senzualni parfem bit će prihvaćeni s velikim odobravanjem.

Zrak – stručnjak za flert

Blizanci, Vaga i Vodenjak vole se igrati. Veseli, pametni, otvoreni i brzi na jeziku, uživaju u flertu. Zabavljaju ih verbalni izazovi i nadmudrivanja. Okretnost u društvenim situacijama i zanimanje za druge ljude čine ih šarmantnima, a flert je često sasvim prirodni produžetak njihova šarma.

Pripadnici zračnih znakova i oni čija je Venera u nekom od zračnih znakova zavode riječima. Privlačna energija kojom zrače satkana je od njihove inteligencije, dobre obaviještenosti o svemu što se zbiva u gradu i u svijetu, od njihove duhovitosti i pričljivosti. Uživat ćete u njihovim dosjetkama, u njihovom spretnom odabiru riječi koje često nemaju onu dubinu značenja koju biste poželjeli. U igri zavođenja vole dugačke predigre i proći će puno vremena prije nego što prepoznate njihove prave namjere. Uvijek su hrabriji na riječima nego na djelima.

Vaša okretnost u brzim izmjenama duhovitosti najbrže će privući njihovu pozornost. Ne smeta ako ostavljate lagani dojam nedodirljivosti. S pripadnicima zračnih znakova u flertu trebate biti na oprezu, njihove su riječi lepršave i lagane, zavodljive i obećavajuće, no često neozbiljne!

Voda – očaravajući magnetizam

Rak, Škorpion i Ribe zavode svojom tajnovitošću. Zrače privlačnom energijom koju ne možete opisati riječima. Ne moraju biti u središtu pozornosti, ne moraju biti pričljivi, duhoviti, nasmijani. Mogu mirno promatrati iz svog skrivenog kutka, no valovi njihova očaravajućeg magnetizma zapljusnut će vas posve neočekivano. Suptilni flert pripadnika vodenih znakova odražava se u pogledima, profinjenom govoru tijela, tajnovitim osmijesima. Intenzitet kojim šalju valove privlačnosti navest će vas da gotovo opsesivno poželite otkriti što se krije u njihovu biću.

Vodeni znakovi i svi koji imaju Veneru u nekom od vodenih znakova često će se braniti od izravnog flerta. Mogu zauzeti stav nezainteresiranosti, dok u svom srcu žele viteza koji će znati prokrčiti sve prepreke do njihova srca. Suptilno će vas potaknuti da razotkrivate njihove tajne. Trebat će vam puno vremena da naslutite kamo vodi vaša igra.

Njihovu pozornost privući ćete tek ako osjete da vas iskreno zanima što rade, što žele i što osjećaju. Ne vole površnost, grubost ili previše izravan pristup. Pokažite profinjenost, nježnost, upornost i spremnost na razotkrivanje duše. Osjetljivi su, pa ako nemate ozbiljne namjere, bolje je da ih ne izazivate. Niste li spremni na vezu, mogao bi vas iznenaditi intenzitet njihovih osjećaja koji će se lako probuditi.

Napisala Senka Ljubić

Preuzmite pdf: Zavođenje i flert

Tekst je objavljen u magazinu Sensa.