Moć vode

Prva pomisao na ljetni odmor najčešće je povezana s morem. Lako je zamisliti ljeskanje sunca na nemirnoj morskoj površini koja pleše u bezbrojnim nijansama plavog, srebrnog, ljubičastog ili zelenog. Divno se prisjetiti trenutka kad uronimo u more prepuštajući se njegovom prohladnom i slanom zagrljaju. Idealan odmor, opuštanje ili obnavljanje nesvjesno povezujemo s vodom. Duboko u sebi poznajemo njenu moć.

Vodu uzimamo zdravo za gotovo. Mali zaokret slavine i voda teče. Ne razmišljamo previše o njoj, ne pazimo na nju, ne pomišljamo koliko je važna za život. Urbani život okružio nas je betonom, zaštitio plastikom, pa smo zaboravili da je voda istinsko čudo života. Oni koji žive s ritmom prirode ne zaboravljaju njenu moć, baš poput naših predaka koji su stoljećima upirali brižne poglede u nebo očekujući kišu koja će poljima dati život ili strahujući od tuče. Voda se iz hraniteljice koja daje život, može učas pretvoriti u razorno čudovište. Goleme poplave, smrtonosne bujice i tsunami posljednjih su godina podsjetile da snaga prirode ne miruje i da smo se  uljuljkali u prividnu sigurnost. Voda je moćan prirodni element, njena snaga izaziva strahopoštovanje. Njena je mitologija preplavila kolektivnu svijest.

Kelti su vodu smatrali božanskom pa su u rijeke, jezera i mora ritualno spremali svoja najveća blaga. Prinoseći dar toj tajanstvenoj sili bez koje nema života, Kelti su joj odavali počast i pokušavali udobrovoljiti njenu hirovitost. Svaki put kad ubacimo novčić u fontanu želja, i ne znajući ponavljamo ovaj drevni običaj. Rijeke u Indiji smatraju fizičkim oblikom božanske milosti koja poput brižne majke osigurava plodnost i blagostanje. U davnim je vremenima tekla mitska rijeka Sarasvati, koja je odavno presušila u svom fizičkom obliku. Božica Sarasvati je danas zaštitnica kozmičkog znanja dok njene vode simbolički natapaju polja duha, nadahnjujući glazbu, umjetnost i znanje. Ganga je božica moćne i svete rijeke Ganges, majka koja daje blagostanje i osigurava spas duše. Okupati se u njenim vodama znači uliti čistoću u srce, pročistiti se od grijeha, povezati se s božanskim. U katoličkom obredu krštenja voda čisti od izvornog grijeha, nekoliko kapi posvećene vode donosi blagoslov, a misno vino simbolička je krv spasitelja obnavljajućih moći.

Voda – energija osjećaja

U astrologiji voda simbolizira osjećaje. Osobitost vode je to što nema postojani oblik. Prilagođava se svakom kalupu, bilo da se radi o riječnom koritu ili čaši. Osjećaji su poput vode – fluidni, neuhvatljivi, promjenjivi. Oni su najsloženiji dio našeg bića. Svi želimo osjetiti sigurnost, ljubav, razumijevanje, prihvaćanje. Nagon da zadovoljimo te potrebe glavni je pokretač svega što činimo. Naše želje su poput riječnih korita kojima će poteći vode osjećaja. Kad točno znamo što želimo, vode osjećaja teći će snažno i nesmetano, poput velike rijeke. Kad su želje nejasne, vode osjećaja sudarat će se s brojnim preprekama tražeći pravi put. Ponekad ih potisnemo pa teku kao rijeke ponornice, duboko zakopane nesigurnošću, strahom ili sramom, mukotrpno tražeći put prema površini. Kad su osjećaji kristalno čisti, osvajaju svojom nevinošću i imaju neizmjernu snagu stvaranja i obnavljanja. Izloženi raznim životnim iskušenjima, često ćemo zagaditi čiste vode svojih osjećaja ljubomorom, zavišću, bijesom, mržnjom. Takve prljave vode truju čitavo biće. Kad svijet postane zatrovan, potrebno je veliko pročišćavanje, novi početak kojeg mitološke priče nazivaju velikim potopom.

Plimni val

Priča o potopu stara je koliko i čovječanstvo. Najstariji poznati izvor je sumerska priča čiji je junak Ziusudra. U babilonskom epu o Gilgamešu on je Utnapištim, u grčkoj mitologiji Deukalion, u hinduističkoj Manu, u biblijskoj priči on je Noa. Bez obzira na to kako se glavni junak zove, priča je uvijek ista. Junak doznaje od svog božanskog oca da će bogovi kazniti iskvareni svijet velikim potopom. Kako bi osigurao preporod, mora sagraditi lađu i u nju smjestiti biljke, životinje i dragocjenosti kao zalog novog života. Oslobođene vode silnim bijesom potapaju život na zemlji. Tek mala lađa uspijeva plutati na razbješnjenim vodama čuvajući jezgru života.

Junak simbolizira ego, svjesni dio bića koji se suočava s nekontroliranim emotivnim silama. Nagonski osjećaji ponekad mogu svom silinom nadjačati razum i uzrokovati emotivne potope. Sigurno ste osjetili taj strašni plimni val koji se iz dubine biće uzdiže na površinu. Tada ne prepoznajete sebe u bujici bijesa, suza, straha ili boli, kad razum ne može zaustaviti niti kontrolirati situaciju. Naši osobni potopi mogu biti uzrokovani bolnim gubicima, poput prekida ljubavne veze ili smrti voljene osobe. To su i situacije kad osjećamo da nam je ugrožen opstanak, poput gubitka posla ili prijetnje da izgubimo ono što nam je jako dragocjeno. Nagonske sile izvornih osjećaja preuzimaju kontrolu, a razumski dio nas nemoćno pluta poput male lađe, čekajući da se bujice smire. No nakon potopa svijet je čist i počinje novi život.

Kako astrologija opisuje simboličke vode osjećaja, što ih može zaprljati i kako se pročistiti?

Ovan, Lav i Strijelac – vruće podzemne vode

Vaši su osjećaji nalik vrućim podzemnim vodama koje teku u samoj srži bića. Toplina osobnosti osjeća se u strasti kojom pristupate životu. Osjećajne vode vašeg unutrašnjeg svijeta teku silnom snagom. Oblikuje ih potreba da istaknete svoj ego, pokažete stvaralačke sposobnosti i preuzmete vodstvo. Izravno pokazujete svoje osjećaje. Želite osjetiti ljubav i prihvaćanje. Vrući osjećaji griju osobe iz vaše okoline, no mogu i opeći. Ponekad će dramatično izbiti na površinu poput kipućeg gejzira, no vi brzo i iznenadno planete, ali se i brzo smirite.

Pročišćavanje ega

Ego u svojoj važnosti može postati prenaglašen, usmjeren sam na sebe, odviše ponosan. Simboličke vode vaših osjećaja mogu zagaditi nadmenost, sebičnost, oholost, bezobzirnost. Morate ih isprati da bi u vašem srcu ostala čista ljubav, velikodušnost, svijest o drugima. Ritual pročišćavanja je razvijanje skromnosti, poniznosti, služenja. Nećete doživjeti osobni potop ako ne budete uvijek prvi i najbolji. Naučite da ne morate uvijek biti u pravu. Emocija koja će najbolje obnoviti vašu dušu je ljubav. Kad osjetite da vas poštuju i vole, zračite toplinom, velikodušni ste i optimistični. Tada će čiste vode vašeg bića nadahnuti hrabrost, samosvijest i kreativnost, iz čega izvire vaš autoritet.

Bik, Djevica i Jarac –  široke rijeke osjećaja

U vašem unutrašnjem svijetu teku mirne i pouzdane vode širokih rijeka. Rijetko rasipate svoje osjećaje i uvijek ih usmjeravate prema stvarnom cilju. Stvaralačke energije iskoristit ćete kako biste svoj svijet učinili plodnim, lijepim i sigurnim. Stabilne veze u kojima su osjećaji jednostavni i čisti pomažu vam da stvorite sigurnost i na fizičkoj razini. Niste skloni emotivnim ispadima, plimni val vaših razornih emocija akumulira se dugo i može se predvidjeti.

Pročišćavanje navika

U potrebi za stvaranjem sigurnosti možete postati nepopustljivi, bezosjećajni i škrti. Rutina štiti, ali ne vodi naprijed pa sa sebe morate isprati krute navike. Ne gradite brane na moćnim rijekama svojih osjećaja. Kad sve što vam je dragocjeno pustite, ono će se vratiti u još većoj mjeri. Naučite se darežljivosti, otvorite se novim iskustvima. Bit ćete popustljiviji kad naučite više poštivati druge. Vaša sigurnost time neće biti ugrožena. To su za vas obnavljajuća iskustva koja vam pomažu da stvarate i održavate sklad, ljepotu i sigurnost.

Blizanci, Vaga i Vodenjak – valovi na pučini

Vaši su osjećaji poput valova na pučini. Neprestano ih raspiruju vjetrovi vaših nemirnih misli. Ponekad su osjećaji tek blago mreškanje površine, ponekad su silovite oluje golemih valova. Bez obzira kakvi bili, ti će valovi uvijek ostati na površini. Ako baš ne morate, nećete zaranjati u dubine osjećajnih iskustava jer slutite da se u njima kriju nepoznate opasnosti. Zanimaju vas raznolike i istančane ljudske emocije, rado analizirate svoje i tuđe osjećaje, uvijek imate dobar savjet. Ipak, rijetko kad će vaše znanje poteći iz dubokog osobnog iskustva. To ne znači da niste sposobni  za duboke osjećaje. Prije bi se moglo reći da ste vrlo osjetljivi i dobro se čuvate situacija koje mogu nanijeti bol.

Pročišćavanje uma

Čak i kad na površini bjesne oluje, u dubinama mora vlada mir. Hrabro zaronite u dubine osjećaja, dopustite da obnavljajuće vode prodru u vaše srce. Ono poznaje tajne ljubavi i zna odgovore koje tražite izvan sebe. Pronađite mir u meditaciji kako biste pročistili um, isprali površnost, intelektualnu nadmenost, naslage suvišnog znanja i hladnih ideja. Obnavljajuće vode izviru iz mudrosti srca, iz osobnih iskustava. Ono će nadahnuti toplo razumijevanje bez predrasuda, bez intelektualnih štitova, bez površnih odgovora.

Rak, Škorpion i Ribe – oceani i mora

Pripadate obitelji vodenih znakova, što znači da je emotivna energija temelj vašeg bića. Svijet doživljavate srcem, ono je vaš vodič, vaš oslonac, vaša utjeha. Ne bojite se zaroniti u tajnovite dubine najrazličitijih emotivnih iskustava i dopustiti da vas prožmu do srži. Znate da možete preboljeti najdublje boli. Hrabro vladate oceanima osjećaja koji za vas čuvaju najljepše bisere ljubavi, dubokog razumijevanja i suosjećanja. Uvijek ste u potrazi za emotivnom sigurnošću. Vrlo ste kreativni jer je izvor iz kojeg crpite nadahnuće beskrajan ocean osjećaja. U ljubavi se dajete potpuno, a kad pronađete srodnu dušu, vjerni ste do vječnosti.

Pročišćavanje srca

Naglašena osjećajna energija nestabilan je teren pod vašim nogama. Ponekad osjećaji mogu biti prejaki pa umjesto brižnosti i podrške postaju teret i vama i drugima. Možete se izgubiti u želji da se stopite s partnerom. U potrebi da zaštitite one koje volite počinjete ih kontrolirati. Kad vam pruže otpor, postajete ljubomorni. Premda uspješno plivate u osjećanim vodama, događa se da naglo mijenjate raspoloženja pa vas mogu doživjeti preosjetljivim i hirovitim. Najlakše ćete pročistiti srce ako pustite da rijeke suza odnesu sve tuge. Ljubav je u vama beskrajna, neka bude i bezuvjetna.

 

Napisala Senka Ljubić

Tekst je objavljen u magazinu Sensa

Preuzmite pdf: Moć vode